TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

A csapat közlése szerint hivatali elfoglaltság miatt.

Szokatlan látvánnyal szembesült, aki szerdán odakapcsolt az operatív törzs sajtótájékoztatójára. A megszokott Müller Cecília-Kiss Róbert-Gál Kristóf felállás helyett azt láthattuk, hogy egy új arc foglalta el a tiszti főorvos helyét a mikrofonnál. Gál azzal magyarázta a váltást, hogy Müller hivatali elfoglaltság miatt kellett, hogy kihagyja a mai szeánszot. Helyére Dr. Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ osztályvezetője ugrott be. Galgóczi habitusa a látottak alapján nagyon más, mint a lassú tempóban mesélő Mülleré, így a mai sajtótájékoztató nagyon rövidre és pattogósra sikeredett, és hiányoztak belőle a Müller-féle intelmek is. Ebbe bejátszhatott az is, hogy az osztályvezető láthatóan izgult ebben az új szerepben.

Dr. Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ osztályvezetője az október 21-i operatív törzs sajtótájékoztatón. (Forrás: Magyarország Kormányának Facebook-oldala) Dr. Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ osztályvezetője az október 21-i operatív törzs sajtótájékoztatón. (Forrás: Magyarország Kormányának Facebook-oldala)

Bár az operatív törzs sajtótájékoztatóin ritkán hangzik el olyasmi, ami már korábban ne lett volna ismert, a mai adás különösen híján volt az új információknak, feltűnő volt például, hogy említést sem érdemelt az, hogy a mára elhunyt 48 fő újabb napi áldozatszám-csúcsot jelent, pedig ezúttal nem is egy-két, hanem tíz fővel haltak meg többen 24 órán belül a koronavírussal összefüggésben az országban, mint a korábbi leggyászosabb napon - azaz egy nappal korábban.

A reggel közölt statisztika átismétlése ma sem maradt el: 48 új áldozatot regisztráltak tehát, ezzel összesen már 1259-en haltak bele a vírusba az országban, 1423 új fertőzöttet találtak, így a vírus tavaszi megjelenése óta Magyarországon már összesen 50 180 fertőzöttet regisztráltak, melyből most 34 016 az aktív eset. 2023 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 201-en vannak lélegeztetőgépen.

Galgóczi elmondta, hogy a járvány kezdete óta elhunytak 6 százalékának nem volt krónikus alapbetegsége, mindenki másnak igen. Az oztályvezető azt is közölte, hogy az országban az idei összhalálozás nem nagyobb, mint "az elmúlt 10 évben összességében." Galgóczi ezután felhívta a figyelmet arra, hogy itt az influenza-szezon, de idén mindenkinek ingyenes az oltóanyag, így azt javasolta, hogy mindenki éljen is a lehetőséggel, és oltassa be magát. Még megnyugtatott mindenkit, hogy mind a három- mind a négykomponensű vakcina hatásos.

Kiss Róbert rendőr alezredes percei következtek. Ő elárulta, hogy a megelőző 24 órában 26 rendőri intézkedés történt az országban a koronavírussal összefüggésben. Tömegközlekedési eszközökön 16-szor kellett lépniük a maszk helytelen viselése vagy hiánya miatt, ebből egy helyszíni bírság született, a többi szituáció megállt figyelmeztetésnél. A boltokban 10-szer kellett mozdulniuk, itt mind figyelmeztetés volt ezúttal. A tranzitálók 29 esetben késztették cselekvésre a rendőröket, ebből 28 helyszíni bírság és 1 szabálysértési feljelentés született. Tegnap 10 155 alkalommal ellenőriztek hatósági házi karanténokat, 4283 újat rendeltek el, 418-szor az országba beutazókkal szemben. Jelenleg összesen 25 203 hatósági házi karantén van érvényben az országban.

Sajtós kérdések:

  • Magyarországról korlátozás nélkül lehet Ausztriába menni, de mi várja az onnan hazatérőket? Egészségügyi vizsgálat és házi karantén - utóbbi két negatív koronavírus-teszttel kiváltható.
  • Milyen maszkviselési szabályok vonatkoznak az egészségügyi dolgozókra? Mindenkinek kötelező a sebészi maszk, speciális védőmaszk azoknak kell, akik koronavírus szempontjából magas kockázatú egészségügyi ellátást végeznek, illetve konkrét koronás betegekkel foglalkoznak.
  • Müller Cecília azt tanácsolta, hogy ne menjünk tömegrendezvényekre. Tényleg ne? Tényleg ne, mert ott nagyon nehéz betartani a távolságtartási szabályokat.
  • A fertőzöttek hány százaléka egészségügyi dolgozó? 4,66 százaléka.
  • Milyen szabályokat kell betartani az őszi szünetben, például kirándulásokon? A családi eseményeken csak egészséges családtagok vegyenek részt, kiemelve, hogy csak egészséges gyerekek látogassák a nagyszülőket.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Közérdekű Orbán Viktor bejelentette a szigorításokat: kijárási korlátozás és rendkívüli jogrend jön
Privátbankár.hu | 2020. november 3. 19:16
Orbán Viktor a keddi kormányülést követően Facebook-videóban jelentette be a rendkívüli járványvédelmi intézkedéseket.
Közérdekű Járványügyi korlátozások: kora este jön Orbán Viktor bejelentése
Privátbankár.hu | 2020. november 3. 12:38
Erre az operatív törzs sajtótájékoztatóján hívták fel a figyelmet.
Közérdekű 84 korona-halott 24 órán belül
Privátbankár.hu | 2020. november 3. 09:18
Ismét megdőlt a napi áldozatok számának rekordja. És a napi új azonosított esetszám rekordja is.
Közérdekű Minden tavaszi korlátozás újbóli bevezetését mérlegeli a kormány
MTI | 2020. november 3. 07:54
Jelentette ki Novák Katalin.
Közérdekű Müller Cecília továbbra is az egyéni felelősséget hangsúlyozza a védekezésben
Privátbankár.hu | 2020. november 2. 13:32
A járvány most már exponenciálisan terjed, ezért nagyon fontos, hogy mindenki tartsa be azt a néhány szabályt, amit a kormányzat meghozott. Müller Cecília a tájékoztatón többször is az egyéni felelősséget hangsúlyozta, és nem említette, hogy a magas esetszám miatt a kormányzat esetleg újabb szigorításokat vezetne be.  
Közérdekű Egy idő után terhes, ha sok részvét zúdul az emberre - videóinterjú Révész Renáta Liliána gyásztanácsadóval
Szarvas György | 2020. november 1. 19:42
A koronavírus járvány miatt gyakorlatilag mindennapi tapasztalatunkká vált a halál. Révész Renáta Liliána a vele folytatott beszélgetésben arról beszél, ez a tény mennyiben változtatta meg alapvetően elutasító álláspontunkat az elmúlással szemben, és, hogy miféle megküzdési stratégiáink lehetnek a helyzet okozta szorongás kezelésére. 
Közérdekű A jövőben Müller Cecília is beleszólhat abba, hogy ki vezesse az állami kórházakat
MTI | 2020. november 1. 11:43
Javaslattevő bizottságot kért fel a kormány a kórházvezetők kiválasztására, annak lett tagja az országos tisztifőorvos.
Közérdekű Koronavírus-áldozatok: ismét megdőlt a napi csúcs
Privátbankár.hu | 2020. november 1. 09:16
69-en haltak bele a betegségbe mára virradóra.
Közérdekű Nem várhatók itthon további szigorítások a járvány miatt
Privátbankár.hu / MTI | 2020. október 31. 14:11
Amíg az egyéni védekezéssel gátat lehet vetni a vírus terjedésének, addig a kormány erre támaszkodik, s ennek egyik jelentős állomása, hogy jövő hétfőtől kibővül a védőmaszk használatával kapcsolatos szabályozás - mondta a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetője szombaton a közmédiának.
Közérdekű Újabb kiábrándító adat a járványról
Privátbankár.hu | 2020. október 31. 10:45
Továbbra is nagyon sok az új koronavírusos regisztrált eset és az elhunytak száma is kimagasló. A napi új esetek, a korházban ápoltak és a lélegeztető gépen lévő száma is szomorú új rekordot jelent.
Friss
hírlevél