TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Rövidre fogta mai tájékoztatóját az operatív törzs, de üzent a kismamáknak is egy fontosat. 

Az országos tisztifőorvos a reggel óta már ismert, újabb halálozási rekordot jelentő adatok elismétlésével kezdte tájékoztatóját:

az elmúlt 24 órában 2079 újabb magyarnál mutatták ki a fertőzést, míg 63 beteg elhunyt. Az elvégzett tesztek száma átlépte az 1 milliót, 1 002 093 mintavétel történt. Az aktív fertőzöttek száma 45 461 fő, 16 646-an pedig már meggyógyultak. Részletek cikkünkben.

Szintén érezhető a növekedés a kórházban kezelt betegek számánál – jelenleg 2891 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 243-an vannak lélegeztetőgépen. Müller Cecília ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy a járványvédelmi intézkedések fenntartása továbbra is indokolt, emellett ismételten a szabályok betartására és felelősségteljes viselkedésre szólított fel mindenkit, ugyanis a járványgörbe ellaposítása csak így válhat lehetségessé.

Az iskolákban az őszi szünet alatt zajlanak a fertőtlenítések, azokban az intézményekben, ahol korábban akár koronavírusos tanárt, akár diákot találtak, a honvédség járványügyi bevetési csoportjának segítségével végeznek teljes takarítást és fertőtlenítést.

Müller Cecília (Forrás: M1, YouTube) Müller Cecília (Forrás: M1, YouTube)

A 42. héten 8392 új fertőzöttet regisztráltak, míg a 43. héten (ez a múlt hét) már 13 797 esetet – ebből is látszik, hogy a járvány eszkalálódik Magyarországon. Müller Cecília szerint minden korosztályban emelkedik a fertőzöttek aránya, de az életkori megoszlás egyre inkább eltolódik az idősebbek felé – a 43. héten az új koronavírus-esetek 20 százaléka a 40-49 évesek közül került ki. A fertőzöttek 15 százaléka 65 évesnél idősebb, míg 4,7 százalékuk 15 évnél fiatalabb (a tisztifőorvos szerint itt is növekedés tapasztalható, egy hét alatt 641 új esetet találtak).

A pozitív esetek ötöde Budapestről került ki, a legfertőzöttebb megyék listáját Pest és Borsod vezeti, míg a helyzet továbbra is Tolna megyében a legrosszabb. Múlt héten csak Somogyban csökkent a fertőzöttek száma, míg Jász-Nagykun-Szolnok, Veszprém és Zala megyékben jelentős növekedést mértek.

Szigorítások

Kiss Róbert rendőr alezredes, az operatív törzs ügyeleti központjának vezető helyettese elmondta, hogy az Országgyűlés szigorításokat fogadott el, ennek alapján:

  • határátlépéskor az ellenőrzést végző rendőrrel közölni kell a karantén helyszínét, és a belépők kötelezhetőek a digitális ellenőrző szoftver letöltésére
  • az elrendelt karanténnal kapcsolatos szabályokat megsértőkre ezentúl 5-150 ezer forintos bírság szabható ki

Az alezredes szokás szerint ismertette a rendőrségi munka adatait is:

  • a tömegközlekedésen a maszkviselési szabályok megsértése miatt 16 esetben figyelmeztettek, míg 1 esetben szabálysértési feljelentetést tettek a rendőrök
  • boltokban és más intézményekben a maszkviselési szabályok megsértése miatt 24 esetben figyelmeztettek, 5 esetben helyszíni bírságot szabtak ki, míg 2 esetben szabálysértési feljelentetést tettek a rendőrök
  • az elmúlt 24 órában 3862 új házi karantént rendeltek el, ebből 798-at a határokon, míg a rendőrök 11 993 alkalommal ellenőriztek
  • összesen jelenleg Magyarországon 27 050-en vannak hatósági házi karanténban, míg a digitális ellenőrző alkalmazást 1173-an használják.

Az operatív törzs ma mindössze két kérdésre válaszolt:

Müller Cecília a koronavírus-fertőzötté váló, várandós nőknek azt tanácsolta, hogy ezt mindenképpen jelezzék a gondozó orvosnak, azonban kiemelte, hogy az eddig megjelent publikációk nem igazolták azt, hogy a vírus ártana a magzatnak. A kismamáknak az országos tisztifőorvos továbbra is tanácsolja a szoptatást, miután a vírus nem terjed anyatejjel, ám fontos az óvintézkedések betartása is, így például a maszkviselés és a rendszeres fertőtlenítés.

Arra a kérdésre, hogy mikor jöhetnek további szigorítások, Müller Cecília úgy fogalmazott: egyértelműen növekvő tendenciában van Magyarországon a vírus, és nem lehet tudni, hogy mikor hagy alább, így az operatív törzs folyamatosan figyeli a járvány alakulását, és szükség esetén intézkedik.

 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Közérdekű Orbán Viktor bejelentette a szigorításokat: kijárási korlátozás és rendkívüli jogrend jön
Privátbankár.hu | 2020. november 3. 19:16
Orbán Viktor a keddi kormányülést követően Facebook-videóban jelentette be a rendkívüli járványvédelmi intézkedéseket.
Közérdekű Járványügyi korlátozások: kora este jön Orbán Viktor bejelentése
Privátbankár.hu | 2020. november 3. 12:38
Erre az operatív törzs sajtótájékoztatóján hívták fel a figyelmet.
Közérdekű 84 korona-halott 24 órán belül
Privátbankár.hu | 2020. november 3. 09:18
Ismét megdőlt a napi áldozatok számának rekordja. És a napi új azonosított esetszám rekordja is.
Közérdekű Minden tavaszi korlátozás újbóli bevezetését mérlegeli a kormány
MTI | 2020. november 3. 07:54
Jelentette ki Novák Katalin.
Közérdekű Müller Cecília továbbra is az egyéni felelősséget hangsúlyozza a védekezésben
Privátbankár.hu | 2020. november 2. 13:32
A járvány most már exponenciálisan terjed, ezért nagyon fontos, hogy mindenki tartsa be azt a néhány szabályt, amit a kormányzat meghozott. Müller Cecília a tájékoztatón többször is az egyéni felelősséget hangsúlyozta, és nem említette, hogy a magas esetszám miatt a kormányzat esetleg újabb szigorításokat vezetne be.  
Közérdekű Egy idő után terhes, ha sok részvét zúdul az emberre - videóinterjú Révész Renáta Liliána gyásztanácsadóval
Szarvas György | 2020. november 1. 19:42
A koronavírus járvány miatt gyakorlatilag mindennapi tapasztalatunkká vált a halál. Révész Renáta Liliána a vele folytatott beszélgetésben arról beszél, ez a tény mennyiben változtatta meg alapvetően elutasító álláspontunkat az elmúlással szemben, és, hogy miféle megküzdési stratégiáink lehetnek a helyzet okozta szorongás kezelésére. 
Közérdekű A jövőben Müller Cecília is beleszólhat abba, hogy ki vezesse az állami kórházakat
MTI | 2020. november 1. 11:43
Javaslattevő bizottságot kért fel a kormány a kórházvezetők kiválasztására, annak lett tagja az országos tisztifőorvos.
Közérdekű Koronavírus-áldozatok: ismét megdőlt a napi csúcs
Privátbankár.hu | 2020. november 1. 09:16
69-en haltak bele a betegségbe mára virradóra.
Közérdekű Nem várhatók itthon további szigorítások a járvány miatt
Privátbankár.hu / MTI | 2020. október 31. 14:11
Amíg az egyéni védekezéssel gátat lehet vetni a vírus terjedésének, addig a kormány erre támaszkodik, s ennek egyik jelentős állomása, hogy jövő hétfőtől kibővül a védőmaszk használatával kapcsolatos szabályozás - mondta a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetője szombaton a közmédiának.
Közérdekű Újabb kiábrándító adat a járványról
Privátbankár.hu | 2020. október 31. 10:45
Továbbra is nagyon sok az új koronavírusos regisztrált eset és az elhunytak száma is kimagasló. A napi új esetek, a korházban ápoltak és a lélegeztető gépen lévő száma is szomorú új rekordot jelent.
Friss
hírlevél