3p

Tetőzik a harmadik hullám, április 19-én részben nyitnak az iskolák - ez volt a mai operatív törzs.

Az operatív törzs tájékoztatójának elején elsőként Kiss Róbert, az operatív törzs ügyeleti központjának vezető-helyettese emlékeztetett a 3,5 millió oltottnál életbe lépő fokozatos könnyítésekre:

Eszerint a vendéglátóhelyek teraszai reggel 5 és este fél 10 közt lehetnek nyitva, a teraszokon nem, de a belső terekben továbbra is kötelező a maszkviselés, és bent nem lehet fogyasztani.

A rendőr alezredes beszélt arról is, hogy a határokon május 23-ig ellenőríznek, míg a beutazók hatósági házi karantén alóli mentesüléséhez továbbra is két negatív PCR-tesztre van szükség.

A maszkviselési szabályokat 517, míg a kijárási korlátozásokat 224 ember szegte meg az elmúlt 24 órában. Az elrendelt új házi karanténok száma 6228, így összesen 50 446-an vannak ilyen korlátozás alatt – közülük 3799-en kommunikálnak a hatósággal a mobilalkalmazáson keresztül.

Most tetőzik a harmadik hullám

Müller Cecília szerint jelenleg a harmadik hullám csúcsán állunk, a tapasztalt csökkenés azonban rendkívül törékeny, így messzemenő tendenciát még nem lehet levonni, és legalább egy hétig még arra kell számítani, hogy a jelenlegi szinten maradhat a fertőzöttek száma.

Beszélt arról is, hogy akár órák alatt is súlyosan romolhat a betegek állapota, így fontos, hogy ne fertőződjünk meg, és az oltást vegyük fel. Továbbra is zajlik a védőoltási program, 3,1 millióan már megkapták az első vakcinát, ez a teljes lakosság 32 százalékát jelenti. Korcsoportra bontva is elárult néhány adatot – a 65 év feletti regisztráltak 95 százalékát, míg az aktív korosztályba tartozó regisztráltak (18-59 éves) felét már beoltották.

(Forrás: Youtube/M1)
(Forrás: Youtube/M1)

Az országos tisztifőorvos figyelmeztetett arra is, hogy bár a nyájimmunitásban sokan bíznak, az egyéni védelem nagyon fontos, és nem tanácsos abban reménykedni, hogy az oltakozók megvédik a nem beoltottakat. Ezért ismételten mindenkit arra kért, hogy regisztráljon és oltassa be magát.

A vírus reprodukciós rátájával kapcsolatban elmondta, hogy ez a napokban 1 alá csökkent – ez a mutató azt méri, hogy egy fertőzött hány embernek adja át a betegséget, ha ez a szám tartósan egynél kevesebb, akkor kezdhet el lényegesen csökkeni a fertőzöttek száma.

Az iskolák részleges hétfői újranyitásáról beszélve emlékeztetett arra, hogy továbbra is fontos a járványügyi szabályok betartása, mind a felnőttek, mind a gyerekek esetében.

Arra a kérdésre, hogy készül-e arra a kormány, hogy esetlegesen ismétlő oltásokra legyen szükség ősszel az országos tisztifőorvos elmondta, hogy erre egyelőre még nincsen pontos válasz. Egyelőre csak azt tudjuk, hogy a mostani helyzetben a két oltás védettséget nyújt, azt nem lehet tudni, hogy hogyan mutálódik a vírus, de a gyártók is folyamatosan vizsgálják az ellenanyagszinteket és a sejtes immunitást.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Közérdekű Tényleg büntetik a kövér utasokat a légitársaságok?
Elek Lenke | 2024. február 24. 15:24
Itt az ideje a tavaszi fogyókúrának – legalábbis így vélik a légitársaságok. Nem most pattant ki a légiközlekedés vezetőinek fejéből az ötlet, hogy nemcsak a bőrönd súlya fontos – méghozzá dekára – de az utasé is.
Közérdekű Tényleg a sajtószabadság forog kockán Assange kedden folytatódó kiadatási perében?
Bózsó Péter | 2024. február 20. 15:01
Az ausztrál Assange Londonban néz szembe a végső ítélettel, hogy kiadják-e az Egyesült Államoknak.
Közérdekű Algéria gázai tűzszüneti terve helyett Amerika mást javasol a Biztonsági Tanácsban
Privátbankár.hu | 2024. február 20. 06:54
Az Egyesült Államok a Biztonsági Tanácsnak rivális határozati javaslatot terjesztett be az Algéria által benyújtott gázai tűzszüneti indítvány keddi szavazása előtt. A dokumentumot megszerezte a Reuters is.
Közérdekű Visszanyalt a fagyi, aggódik a polgármester
Privátbankár.hu | 2024. február 10. 13:35
Sadiq Khan londoni polgármester szerint káoszba fulladhat az utasforgalom ellenőrzése a londoni határátléptető pontokon, ha a brit kormány nem készül fel a várhatóan ősszel érvénybe lépő új Európai Határregisztrációs Rendszerre (Entry/Exit System, EES).
Közérdekű Ennyi pénzt hozhat a konyhára a CSOK Plusz 
Privátbankár.hu | 2024. február 10. 09:40
A CSOK Plusz két nagyon fontos pontban különbözik az elődjétől, a CSOK támogatástól. Itt most összefoglaljuk a lényeget.
Közérdekű Megjött a szupergyors új wifi: érdemes frissíteni az otthoni hálózatot?
Buksza blog | 2024. február 9. 13:56
Minden technikai újdonságnál az elé a dilemma elé kerül a fogyasztó, hogy érdemes-e frissítenie eszközeit vagy nem kell sietnie. A wifi új változata is nehéz választás elé állítja a felhasználókat.
Közérdekű Méregdrága, de így is mindent visz a fogyókúrás gyógyszer
Privátbankár.hu | 2024. február 8. 16:18
Az emberek lustaságára mindig lehet számítani, legalábbis erre utal a súlycsökkentő gyógyszerek iránti óriási kereslet. Ezek a szerek azt ígérik, hogy pirulák beszedésével megspórolható a mozgás.
Közérdekű Az ENSZ kínzásügyi jelentéstevője Assange kiadatásának leállítását kéri
Privátbankár.hu | 2024. február 7. 13:13
Az ENSZ kínzásügyi különleges jelentéstevője kedden felszólította az Egyesült Királyság kormányát, hogy állítsa le Julian Assange küszöbön álló kiadatását.
Közérdekű Csalók élnek vissza a Mol nevével, ne dőljön be!
Rácz Gergő | 2024. január 26. 11:27
A közösségi médiában a napokban terjedőben van egy csalási kísérlet, amivel Mol-részvények busás megtérülésével hitegetik az esetleges befektetőket Novák Katalin köztársasági elnök gyatra mesterséges intelligenciával hajtott marketingüzenetével. A cég tud róla, nem szabad beleesni a csapdába.
Közérdekű Hogyan maradt el a nagyobb katasztrófa 2024 két repülőgép-balesetében?
Privátbankár.hu | 2024. január 17. 08:22
Kiderült, mi játszotta a főszerepet a Japán Airlines és az Alaska Airline baleseténél. Fontos tanácsok az utasoknak. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG