TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Romániába karanténkötelezettség nélkül utazhatnak be a magyarok, az interneten rendelt gyorstesztek és gyógyszerek többet ártanak, mint használnak - ez volt az operatív törzs mai tájékoztatóján. 

Dr. Müller Cecília szokás szerint a reggel óta már ismert koronavírus-statisztikák elismétlésével kezdte tájékoztatóját:

az elmúlt 24 órában 950 újabb magyarnál mutatták ki a fertőzést, míg 29 beteg elhunyt. Az aktív fertőzöttek száma 28 052 fő, 12 627-an pedig már meggyógyultak. Részletek cikkünkben.

A hivatalos adatok szerint a legutóbbi áldozatok 60 és 97 év közöttiek voltak. 

A tisztifőorvos elmondta, hogy a gyógyultság állapota egyre nehezebben definiálható, így hetekig előfordul a betegség után, hogy valaki még pozitív vagy negatív teszteredményt produkál, miközben az orvosok már gyógyultnak nyilvánították, és nem fertőz, mehet közösségbe - jelentette ki. Összesen egyébként 861 620 tesztet végeztek.

Az egészségi állapotot a lehető legjobb szinten kell tartani azért, hogy a vírus elkapása ne vezessen maradandó egészségkárosodáshoz – mondta Müller Cecília.

A tisztifőorvos szavai szerint ezzel magyarázható az is, hogy a kormány mindenki számára ingyenesen elérhetővé tette az influenzaoltást, amit mind a legveszélyeztetettebb csoportoknak (pl. idősek, krónikus betegek), mind az egészségügyi és szociális dolgozóknak erősen ajánl. Ismételten kiemelte, hogy ez a vakcina a koronavírus ellen ugyanakkor nem nyújt védelmet. A háziorvosi praxisokba és az üzemorvosokhoz egyébként már megérkezett az influenza elleni védőoltás, a vártnál valamivel korábban.

Müller Cecília (Forrás: M1, YouTube) Müller Cecília (Forrás: M1, YouTube)

Az elmúlt hetekben az internetes oldalakon elterjedt egy allergia elleni orrsprayről (ezt a tisztifőorvos nem nevezte meg), hogy hatékony lehet a koronavírus ellen, ezzel kapcsolatban a szakember arra figyelmeztetett, hogy ennek használata akár veszélyes is lehet, hiszen kiszáríthatja az orr nyálkahártyáját, így nyújtva kedvező terepet a kórokozóknak.

Müller Cecília végül az oktatási intézményeket is megemlítette: jelenleg Magyarországon 48 óvodában és 24 iskolában rendeltek el rendkívüli szünetet, míg 9 iskola 188 osztályában kellett átállni digitális tanrendre.

Kiss Róbert rendőr alezredes pedig elsorolta az elmúlt 24 óra rendőrségi adatait:

  • A román járványvédelem nem tette Magyarországot az emelt kockázatú országok listájára, így Romániába karanténkötelezettség nélkül be lehet utazni.
  • A maszkviselés hiányossága miatt a szigorítások óta összesen 472 alkalommal intézkedtek a rendőrök. Az elmúlt napon 35 esetben csak figyelmeztettek, míg 4 esetben bírságoltak.
  • A járványügyi büntetőeljárások száma 474-re emelkedett összesen – eddig 90 gyanúsítottat hallgattak meg.
  • 11 960 karantén-ellenőrzést hajtottak végre a helyszínen.
  • 3343 új házi karantént rendeltek el, ebből 513-at a határokon – összesen jelenleg 24 710-en vannak karanténban.
  • Az ellenőrzéshez használható mobilalkalmazást 1081-en használják.

Az újságírói kérdésekre adott válaszokból egyebek mellett kiderült, hogy jelenleg 50-70 százalékos ágykihasználtságnál járnak a betegek kezelésére kijelölt fővárosi intézmények, amennyiben ez eléri a 80 százalékot, a második körben szereplő kórházak is belépnek az ellátásba. Ezek közé tartozik például a Semmelweis Egyetem külső klinikája, a Szent Imre Kórház és az Uzsoki utcai Kórház is.

A favipiravir, remdesivir és más hasonló gyógyszerek internetes rendelésével kapcsolatban Müller Cecília elmondta, hogy ezeket csak klinikai fázisban lehet használni, szigorú felügyelet mellett, ráadásul egyes elérhető szereket még nem is törzskönyveztek. A tisztifőorvos egyúttal azt is kérte, hogyha valaki ilyen hirdetéssel találkozik, jelentse a hatóságok felé.

Az interneten kapható, állítólag otthon elvégezhető gyorstesztekkel kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy ezek nem megbízhatóak, és vásárlásukat semmiképpen sem ajánlja.

 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Közérdekű Orbán Viktor bejelentette a szigorításokat: kijárási korlátozás és rendkívüli jogrend jön
Privátbankár.hu | 2020. november 3. 19:16
Orbán Viktor a keddi kormányülést követően Facebook-videóban jelentette be a rendkívüli járványvédelmi intézkedéseket.
Közérdekű Járványügyi korlátozások: kora este jön Orbán Viktor bejelentése
Privátbankár.hu | 2020. november 3. 12:38
Erre az operatív törzs sajtótájékoztatóján hívták fel a figyelmet.
Közérdekű 84 korona-halott 24 órán belül
Privátbankár.hu | 2020. november 3. 09:18
Ismét megdőlt a napi áldozatok számának rekordja. És a napi új azonosított esetszám rekordja is.
Közérdekű Minden tavaszi korlátozás újbóli bevezetését mérlegeli a kormány
MTI | 2020. november 3. 07:54
Jelentette ki Novák Katalin.
Közérdekű Müller Cecília továbbra is az egyéni felelősséget hangsúlyozza a védekezésben
Privátbankár.hu | 2020. november 2. 13:32
A járvány most már exponenciálisan terjed, ezért nagyon fontos, hogy mindenki tartsa be azt a néhány szabályt, amit a kormányzat meghozott. Müller Cecília a tájékoztatón többször is az egyéni felelősséget hangsúlyozta, és nem említette, hogy a magas esetszám miatt a kormányzat esetleg újabb szigorításokat vezetne be.  
Közérdekű Egy idő után terhes, ha sok részvét zúdul az emberre - videóinterjú Révész Renáta Liliána gyásztanácsadóval
Szarvas György | 2020. november 1. 19:42
A koronavírus járvány miatt gyakorlatilag mindennapi tapasztalatunkká vált a halál. Révész Renáta Liliána a vele folytatott beszélgetésben arról beszél, ez a tény mennyiben változtatta meg alapvetően elutasító álláspontunkat az elmúlással szemben, és, hogy miféle megküzdési stratégiáink lehetnek a helyzet okozta szorongás kezelésére. 
Közérdekű A jövőben Müller Cecília is beleszólhat abba, hogy ki vezesse az állami kórházakat
MTI | 2020. november 1. 11:43
Javaslattevő bizottságot kért fel a kormány a kórházvezetők kiválasztására, annak lett tagja az országos tisztifőorvos.
Közérdekű Koronavírus-áldozatok: ismét megdőlt a napi csúcs
Privátbankár.hu | 2020. november 1. 09:16
69-en haltak bele a betegségbe mára virradóra.
Közérdekű Nem várhatók itthon további szigorítások a járvány miatt
Privátbankár.hu / MTI | 2020. október 31. 14:11
Amíg az egyéni védekezéssel gátat lehet vetni a vírus terjedésének, addig a kormány erre támaszkodik, s ennek egyik jelentős állomása, hogy jövő hétfőtől kibővül a védőmaszk használatával kapcsolatos szabályozás - mondta a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetője szombaton a közmédiának.
Közérdekű Újabb kiábrándító adat a járványról
Privátbankár.hu | 2020. október 31. 10:45
Továbbra is nagyon sok az új koronavírusos regisztrált eset és az elhunytak száma is kimagasló. A napi új esetek, a korházban ápoltak és a lélegeztető gépen lévő száma is szomorú új rekordot jelent.
Friss
hírlevél