Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

A projekt koordinálásáért felelős miniszter szerint nem a diákvárosi kollégiumok helyén épülne meg a Fudan egyetem, a januári kormánykoncepció szerint igen. Palkovics azt is mondja, a Fudan-kampusz nem csökkenti a Csepel-sziget északi csücskébe tervezett közpark területét, de a koncepció szerint csökkenti. Mindkét témában lehetséges, hogy a szokásos, politikai szócsavarás adja ki a megoldást.

 

 

Interjút adott az indexnek Palkovics László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium vezetője, aki nemrég vette át Fürjes Balázstól a Budapest Diákváros projekt és a Fudan Egyetem építésének koordinálása feladatát. Az interjú fókusza így a Fudan egyetem ügyén volt. A miniszter arról beszélt, nem érti, miért problémázik Karácsony Gergely főpolgármester az egyetem építésének tervein, mert a Fudan kampusza szerinte nem a Diákváros kollégiumoknak szánt területén épülne meg. Azt mondta, a Fudan a Budapest Diákváros területéből

 

"Nem vesz el semennyit, elmondom, miért. Mivel 2017-ben eldőlt, hogy nem rendezünk olimpiát, így olimpiai falura sem lesz szükség, megszületett a döntés, hogy annak a tervezett dél-pesti területén, a Corvinus, az ELTE TTK és a BME közelében épüljön fel az egyetemi diákváros. A tervek szerint a földcsík déli része a kollégiumoké, ez a terv nem változott, középen áll a vásárcsarnok, ennek a tervpályázata jövő héten zárul, a terület harmadik, északi része egyetemi, intézményi övezet, itt épülne a Fudan, a negyedik földdarab pedig a Soroksári út Pest felé eső oldala, ide terveink szerint cégek érkezhetnek, kutatóintézetek épülhetnek. Nem értjük, ki és miért állítja, hogy kiszorul a diákváros a területről."

A most leglényegesebb részt félkövérrel kiemeltük, tehát, hogy a tervek szerint alapból Délen lennének a kollégiumok, Északon pedig a Fudan kampusza. Ez azért fontos, mert Balogh Samu várostervező, Karácsony Gergely kabinetfőnöke néhány hete megosztotta a kormány úgynevezett mestertervét a budapesti Déli Városkapu diákvárossá fejlesztéséről, mely szerint a kollégiumok pont, hogy Északon lennének, pont a Fudannak most kiszemelt területen.

A FUDAN EGYETEM ELHELYEZÉSE A DIÁKVÁROSBAN EGY ÚJABB BLÖFF Idén januárban kaptuk meg a kormánytól a Déli Városkapura...

Posted by Balogh Samu on Thursday, 15 April 2021

Ez alapján Palkovics vagy tévesen tájékoztat, vagy azóta született egy újabb kormányzati mesterterv, melyben Délre mozgatták a kollégiumokat, és benyomták a helyére a Fudan-kampuszt. Ha az utóbbi a helyes megfejtés, akkor úgy valóban nem hazugság, hogy, mint mondja, "ez a terv nem változott."

Karácsony Gergely egyébként április közepén szólalt fel először látványosan a Fudan ellen. A Népszava akkor azt írta, hogy a kormány egyszerűen törölte a Nagyvásártelep rekonstrukcióját is tartalmazó Diákváros fejlesztési programot annak érdekében, hogy a területen a kínai Fudan egyetem építhesse campusát saját elképzelései szerint. Erre Karácsony azt mondta az RTL Híradónak, hogy amennyiben nem épül meg a Ferencvárosba tervezett Diákváros, kész lemondani a 2023-as atlétikai világbajnokság megrendezését. Erre Gulyás Gergely miniszter azzal reagált, hogy Diákváros is lesz és Fudan egyetem is, úgyhogy nem érti, min problémázik Karácsony.

Palkovics a mostani interjújában szintén ezt a stratégiát követte, ő azt mondta most, hogy "történt egy félreértés, próbálom kideríteni, Karácsony Gergely főpolgármester úr milyen anyagot kaphatott meg" az építési tervekről. A fent bemutatottak alapján talán nem tévedünk, ha azt gondoljuk, hogy Karácsony is a Balogh Samu által posztolt tervet látta.

Balogh egy későbbi Facebook-posztban (majd egy az indexen megjelent véleménycikkében) arra is felhívta a figyelmet, hogy a Fudan komplexuma a kormány tervei szerint a Csepel-sziget északi csücskébe, 100 hektárosra tervezett közpark területéből is lecsípne. A Facebbok-poszt meg is mutatja, hogyan:

A DIÁKVÁROS ÉS A CSEPELI KÖZPARK TERÜLETÉT IS CSÖKKENTENÉ A FUDAN EGYETEM Csütörtökön bemutatta a kormány azt a...

Posted by Balogh Samu on Saturday, 17 April 2021

Mint a poszt szövegében írja, "A Fővárosi Közgyűlés csak azzal a feltétellel támogatta a Déli Városkapu program megvalósítását, hogy annak része lesz a teljesértékű Diákváros, valamint annak keretében megvalósul a Budapesti Nagyerdő program első fázisaként 100 hektár minőségi zöldfelület." Ezeket a terveket egyébként még akkor mutatták be, amikor még Fürjes Balázs felelt a Diákváros és a Fudan projektek koordinálásáért.

Az új projektfelelős, Palkovics az index kérdésére, hogy mekkora rész marad meg ebből a 100 hektárosra tervezett közparkból, arról beszélt, hogy az a terület "a másik oldalon van, Csepelen, ahol a park és sportpályák is fognak épülni", és hogy "a közparkba sem fog belógni a Fudan campusa."

Nem világos, hogy itt mire gondolt a miniszter, mert a fentebb is látható koncepció szerint a Fudannak azon a területen is lesznek létesítményei, melyet a fővárosi vezetés a közparknak szánt volna, tehát nem tudja nem csökkenteni a közpark területét a majdani kínai egyetem. A rejtélyt talán az oldhatja fel, hogy a Balogh által bekeretezett észak-csepeli kockák azok a majdani sportpályák, melyekről Palkovics beszél - csak Balogh szerint azok a Fudan-kampusz részei, Palkovics szerint meg nem.

Az interjú további részében Palkovics azt mondja, hogy a Fudan építésének ügye járt a Budapesti Közfejlesztések Tanácsa előtt is, és a kormány Karácsonyt is meghívta arra az ülésre, ahol szó volt a Fudanról. Azt viszont nem fejtette ki, hogy mikor volt ez az ülés, és hogy ott a Balogh által megosztott koncepciót tárgyalták-e vagy azt, amely szerint a kollégiumok már Délre kerülnének, Északra pedig a Fudan. 

Arról is szó esett, hogy Baranyi Krisztina ferencvárosi polgármester helyi népszavazásra készül az egyetem ügyében, mivel az építési terület egy része a kerületé. Az index kérdésére, hogy ha a IX. kerületiek elvetik az építkezést, eláll-e tőle a kormány, Palkovics azt mondta, "ha a kerület úgy dönt, hogy nem adja el a telkét, akkor újra kell terveznünk."

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Közérdekű Nemcsak elsők, de utolsók is kevesen akarnak lenni az oltás során
Draskóczy Dániel | 2021. május 14. 15:09
Ugyan lépten-nyomon azt halljuk, hogy a koronavírus-járvány ellen csak az oltással tudunk sikeresen fellépni. Sokan ennek ellenére nem hajlandók beoltatni magukat. Természetesen minden esetben más az egyének mozgatórugója, ám több, általános trend is kirajzolódik.
Közérdekű Huszonkilencezer fölé nőtt a járványban elhunytak száma Magyarországon
Privátbankár.hu | 2021. május 14. 09:34
Mintegy háromszázzal csökkent az új napi fertőzöttek száma az előző naphoz képest, a kórházban lévőké is alacsonyabb lett, de elhunyt 71 beteg, így az elhunytak száma meghaladta a 29 ezret Magyarországon.
Közérdekű Csehországba is szabadon mehetünk, ha megkaptuk az oltást
MTI | 2021. május 14. 08:54
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminsizter jelentette be péntek hajnalban.
Közérdekű Annyi az idei nagy fesztiválok jó részének, csak 6 millió beoltottnál lehetnek
Privátbankár.hu | 2021. május 14. 08:38
Pünkösd környékén újabb lazítások jönnek, 6 millió beoltottnál lehetnek zenés fesztiválok, újraindítási operatív törzs alakul - jelentette be Orbán Viktor reggel az állami rádióban.
Közérdekű Operatív törzs: lebukott egy durva rémhír terjesztője
Privátbankár.hu / MTI | 2021. május 13. 14:20
Egy teljes falu halálával riogatott egy férfi.
Közérdekű Nagyot ugrott az új fertőzöttek száma, miközben döcögnek az oltások
Privátbankár.hu | 2021. május 13. 09:23
Az elmúlt huszonnégy órában 1416 új esetet jegyeztek fel, szemben a két nappal korábbi 493-mal. A növekedés már tegnap megkezdődött, akkor 905 fertőzöttet regisztráltak. Pozitívum ugyanakkor, hogy az elhunytak száma ha lassan is, de csökkenőben van: 82-en veszítették az életüket, ennél kevesebben csak február végén váltak a Covid áldozataivá.
Közérdekű Folytatja az Orbán-kormány a lélegeztetőgépek elajándékozását
Csabai Károly | 2021. május 13. 07:00
Erről rendelkezik egy friss kormányrendelet.
Közérdekű Németország nem ismeri el Szputynik és Sinopharm vakcinákat
MTI | 2021. május 12. 15:01
Németországban egyelőre nem ismerik el beutazásnál az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) okozta betegségtől (Covid-19) védő oltást, ha nem európai uniós (EU-) engedéllyel rendelkező vakcináról van szó - mondta a szövetségi egészségügyi miniszter szerdán Berlinben.
Közérdekű Kevés a védettségi kártya Horvátországba 
Privátbankár.hu | 2021. május 12. 13:53
A papíralapú oltási igazolvány is szükséges az országba történő belépéshez.
Közérdekű Tegnap se gyorsult vissza igazán az oltási program
Privátbankár.hu | 2021. május 12. 09:33
Elhunyt 96 koronavírusos beteg, 905 új fertőzöttet azonosítottak.
Friss
hírlevél
depositphotos

Legyen Ön is előfizetőnk!

Előfizetőink naponta 4-6 egyedi, máshol nem olvasott,
minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, az első hónapban 390 forintért.