Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Időseket keresnek fel a lakhelyükön azzal, hogy meghozták a papírt, mellyel regisztrálni lehet az oltásra. Az operatív törzsön elhangzott: soha nem küldenek ki ilyen céllal embereket, regisztrálni csak internetes vagy postai úton lehet.

Az operatív törzs hétfői sajtótájékoztatóján Kiss Róbert rendőr alezredes a szigorított időszak meghosszabbítására hívta fel a figyelmet. Kiemelte, hogy a koronavírus-járvány harmadik hulláma miatt a kormány március 15. éjfélig meghosszabbította a határellenőrzést, a már megszokott lezárásokat és a hétköznapi életet érintő korlátozásokat. 

Rámutatott, hogy a szombati Magyar Közlönyben megjelent rendelet változtatott az üzleti utazások szabályain - nyilván az alapján, hogy Orbán Viktor egy múlt heti, facebookos videójában arról beszélt, hogy sokan "okosba'" utaznak üzleti céllal külföldre, vagyis egyáltalán nem dolgozni, hanem pihenni mennek olyan országokba, melyekből hazatérve magas a koronavírus új, fertőzőbb variánsai behurcolásának a lehetősége.

Az üzleti utakról való hazautazások esetében ezért a hazatérőknek vasárnaptól automatikusan hatósági házi karanténba kell vonulnia, kivéve, ha az Európai Unió tagországából vagy tagjelölt országából, az Európai Gazdasági Térség tagállamából vagy a nemzetközi szerződések alapján azonos jogú államból vagy Nagy-Britanniából és Írországból térnek haza, és a hazatéréskor igazolni is tudják, hogy a felsorolt államtípusok valamelyikéből, és nem azokon kívüli országból érkeznek vissza Magyarországra.

Kiss Róbert rendőr alezredes (Fotó: MTI)Kiss Róbert rendőr alezredes (Fotó: MTI)

Kiss felhívta a figyelmet a koronavírus-csalók új módszereire is. Korábban maszkokkal üzleteltek szélhámosok, most már, a vírus elleni harc fejleményeit követve illegálisan védőoltásokat is árulnak - ne dőljünk be nekik, csak a hivatalos, állami úton beszervezett védőoltás nyújt valódi védelmet. Olyan csalók is vannak, akik az időseket a saját lakóhelyükön keresik fel azzal, hogy hozták a papírt, mellyel regisztrálni lehet az oltásra. Kiss kijelentette: az oltásra kizárólag interneten és postai úton lehet regisztrálni, lakóhelyekre sohasem küldenek ki embereket.

Az elmúlt hétvégén a rendőrség

  • 541 esetben intézkedett a 10 ezer főnél nagyobb településeken a közterületi maszkviselési szabályok megsértése miatt
  • 21 alkalommal a tömegközlekedési eszközökön és azok megállóiban elkövetett maszkviselési vétségek miatt
  • 56 alkalommal pedig a boltokban, ugyanezért.

20 személlyel szemben intézkedtek vendéglátós szabályok megsértése miatt. Pénteken 23 ember csoportosult egy zuglói söröző előtt, közülük nyolcan szeszt fogyasztottak, amit a sörözőben vettek. Őket figyelmeztették a közterületi alkoholfogyasztási szabályok megsértése miatt, a söröző üzemeltetőjét közigazgatási hatósági eljárásban vizsgálják. Szintén péntek este a budapesti Jókai téren 9 további személy szintén egy söröző előtt alkoholizált. Az italokat a sörözőben vették. A vétők ellen a kijárási tilalom megszegése miatt is intézkedtek, és ennek a sörözőnek az üzemeltetőjét is vizsgálják, közigazgatási hatósági eljárásban.

A hétvégén összesen 1661 esetben intézkedett a rendőrség a kijárási tilalom megszegése miatt az országban. 12 394 új hatósági házi karantént rendeltek el, így most összesen 34 716 hatósági házi karantén van érvényben az országban.

Müller Cecília

arról beszélt, hisz nem is beszélhetett másról, hogy nagyon nehéz hetek várnak ránk, egyre dagad a járvány harmadik hulláma. Rámutatott, hogy a hétvége folyamán 652-vel nőtt az országban a kórházi ápolásra szoruló koronás betegek száma, és péntek óta 86-tal emelkedett a lélegeztetőgépen lévők száma. Mint mondta, most nagyon erőteljes exponenciális növekedés várható ezekben az adatokban.

A Szijjártó Péter által vasárnap beharangozott újabb 280 ezer adag Szputnyik V vakcina ma hajnalban indult el Magyarországra. Ebből 100 ezer adag második komponensű, mondta Müller, a többi 180 ezer pedig első adag. Az eredeti, 6,5 millió adag Pfizer-vakcina helyett már 10 millió 870 ezer adagot kötött le a kormány.

Müller elmondta, hogy Málta és Dánia után ma már Magyarország lakosságarányosan a harmadik legjobban átoltott ország az EU-ban (a hétvégén nagyban megugrottak az oltottsági számok). Az országos tisztifőorvos arról is beszélt, hogy változtattak az eredeti oltási stratégián, és most már a második Pfizer-vakcina beadási ideje az elsőt követő 3 hét helyett 35 napra módosul, az AstraZeneca oltóanyagánál pedig az első és a második részoltás közötti időintervallum 4-ről 12 hétre módosul. Ezt azért húzták meg, hogy minél rövidebb idő alatt minél több ember megkaphassa az első adagot. Azért lehet ez biztonságos stratégia, mert már az első injekció is elegendő védettséget jelent a vírus ellen (de kétdózisú vakcinák esetében csak a második dózissal lesz a lehető legteljesebb a védettség).

Müller elmondta, hogy az USA-ban engedélyezték a Janssen vakcináját, mely egydózisú oltóanyag. Kezdeményezték az engedélyezést Európában is, március közepére megszülethet az engedély. A Janssen oltószere vektorvakcina, mint a Szputnyik V vagy az AstraZeneca, tehát legyengített vírussal működik.

Kérdések

Mekkora védettséget ad az első oltás, és meddig véd a második nélkül? Müller: a második adagot mindenki megkapja, az kell a teljes védelem kialakulásához - kivéve az egyadagos Janssen-vakcinánál, értelemszerűen. Minden vakcinánál más a védettségi idő, de a halálos kimenetelű megbetegedéstől már az első adag is megvéd.

Átállítják az alsós évfolyamos iskolákat is a digitális oktatásra a harmadik hullám miatt? Müller: mérlegeljük a lehetőséget.

Mikortól érvényes az új oltási protokoll? Müller: március elsejétől. Aki már korábban megkapta az első oltást, és a másodikra megvan az időpontja, annak ez az időpont változatlanul érvényes marad. Csak a mai naptól fogva beoltottaknál lesz több idő a két oltás között.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Közérdekű Jegy nélkül is utazhatnak a kisdiákok áprilisban
Privátbankár.hu / MTI | 2021. április 15. 15:22
Az alsó tagozatos diákok áprilisban díjmentesen utazhatnak a MÁV-Volán-csoport járatain - közölte a MÁV-Volán-csoport csütörtökön.
Közérdekű Maruzsa: nem közvetítik az osztálytermi oktatást az otthon maradóknak
Privátbankár.hu | 2021. április 15. 14:02
Főleg a hétfőn esedékes részleges nyitásról szólt az operatív törzs mai tájékoztatója. 
Közérdekű Orbán Viktor: nyitnak a teraszok, amint megvan 3,5 millió oltott
Székely Sarolta | 2021. április 14. 16:25
A miniszterelnök Facebookon tett bejelentést az újraindítás következő szakaszáról. 
Közérdekű Nem ússzuk meg a karantént az oltási igazolvánnyal
Privátbankár.hu | 2021. április 14. 13:05
Külföldről való hazatéréskor nem elég a védettségi igazolvány, második negatív PCR-tesztre is szükség van a hazatérés után - közölte az operatív törzs szerdán.
Közérdekű Továbbra is 300 közelében a napi korona-áldozatok száma
Privátbankár.hu | 2021. április 14. 09:16
3 millió 37 ezer embert már beoltottak az országban.
Közérdekű Megvan az újabb mérföldkő: 3 millió oltást adtak be idehaza
Privátbankár.hu | 2021. április 13. 13:39
Ahogy azt már reggeli cikkünkben is jeleztük, csak pár óra választott el attól, hogy a hárommiliomodik ember is megkapja a koronavírus-elleni oltását. A mérföldkő elérését Orbán Viktor Facebook-videóban tudatta. 
Közérdekű Egy harmadik kört is biztosítanak a pedagógusok beoltására
Privátbankár.hu | 2021. április 13. 13:09
Illetve már biztosan kijelenthető, hogy tetőzik a harmadik hullám, hangzott el az operatív törzs sajtótájékoztatóján.
Közérdekű Pár óra és újabb mérföldkőhöz ér a magyar járványhelyzet
Privátbankár.hu | 2021. április 13. 09:06
A kedd reggeli koronavírus-adatok ezúttal is kedvezőbben alakultak a legutóbbi napokhoz képest. Alacsonyabb számban azonosítottak új fertőzöttet, de a halottak száma változatlanul magas. 
Közérdekű Csecsemő áldozata is van már a koronavírusnak itthon
Privátbankár.hu | 2021. április 8. 14:23
Vérmérgezésben elhunyt egy nyolchónapos csecsemő, akit előzőleg megfertőzött a koronavírus - jelentették be az operatív törzs csütörtöki tájékoztatóján. 
Közérdekű Nagyon magas lett a mai áldozatszám is
Privátbankár.hu | 2021. április 8. 09:22
272-en haltak meg az országban mára virradóra a koronavírussal összefüggésben.
Friss
hírlevél
depositphotos