BUX
35 967.41
+0.26%
+92.00
OTP
10 800.00
+4.15%
+430.00
MOL
1 916.00
-2.74%
-54.00
RICHTER
6 650.00
-2.35%
-160.00
MTELEKOM
396.00
+0.76%
+3.00
 
2020. május 20. 16:42

Azután, hogy Magyarország nemrég közzétette a 2020 és 2024 közti időszakra vonatkozó konvergenciaprogramját, az Európai Bizottság részletesebben is megvizsgálta mindezt.

Ahogy arról korábbi cikkünkben részletesebben is írtunk, a koronavírus-járvány miatt a kormány eddig azzal számolt, hogy 3 százalékos GDP-csökkenés jöhet Magyarországon, ezt a konvergenciaprogramban is megtartották.  A gazdasági válság enyhítésére hozott intézkedések pedig teljesen átírják az idei költségvetést, ennek következményeként az eredetileg tervezett 1 százalékos GDP-arányos költségvetési hiányt először 2,7 százalékra növelte a kormány, ám ennél a benyújtott konvergenciaprogram még magasabb hiánycéllal számol, hiszen az előrejelzés szerint a deficit a GDP 3,8 százaléka lehet. További részletek cikkünkben.

Az Európai Bizottság öt pontos javaslatot tett a magyar kormánynak:

1. Mindent meg kell tenni a koronavírus gazdasági és társadalmi hatásainak enyhítésére

Az uniós szervezet javaslata szerint minden szükséges lépést meg kell hozni azért, hogy minél inkább csökkenjen az a pofon, amelyet az ország gazdasága kap a világjárvány miatt. Mint írják, amint a gazdasági kondíciók engedik, olyan fiskális intézkedéseket kell meghozni, amelyek megerősítik a hitelezés biztonságát, de ugyanakkor a befektetési kedvet is növelik.

A Bizottság emellett arra is felszólította a kormányt, hogy minden egészségügyi dolgozónak biztosítsák a megfelelő védőfelszereléseket, és hozzanak olyan intézkedéseket, amelyeknek köszönhetően az ország lakosságának számára jobban elérhetővé válnak az orvosi ellátás egyes formái.

2. Meg kell védeni a munkahelyeket

A dokumentum szerint létfontosságú a rövidtávú munkaszerződések népszerűsítése és a munkaerőpiac élénkítése mellett az is, hogy megnöveljék a magyar munkanélküli ellátás időtartamát. A szervezet emellett kiemelte annak jelentőségét is, hogy a szociális háló érjen el minden állampolgárt, és mindenki hozzájuthasson az alapvető szolgáltatásokhoz és a minőségi oktatáshoz.

3. A kkv-k támogatása

Az Európai Bizottság arra is felszólította a kormányt, hogy erősítse meg a legkisebb cégek likviditásának támogatását egyrészt újabb állami befektetési projektekkel, másrészt a magánbefektetők bevonásának támogatásával. A szervezet emellett kiemelte, hogy a befektetésekben külön hangsúlyt kellene kapnia a megújuló energiáknak, az oktatásnak és a K+F tevékenységnek.

4. A vészhelyzeti intézkedések feleljenek meg az EU-s irányelveknek

Biztosítani kell, hogy a vészhelyzetben meghozott intézkedések legyenek arányosak, időben szabályozottak, és megfeleljenek az uniós és nemzetközi irányelveknek – áll a dokumentumban. A meghozott intézkedéseknek nem szabad közvetlen hatással lenniük az üzleti életre, és a Bizottság emellett annak fontosságát is hangsúlyozta, hogy a közbeszerzések lefolytatásakor fejleszteni kell a versenyt a cégek között.

5. Az adórendszert meg kell erősíteni az agresszív adótervezés felmerülő kockázataival szemben

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság A koronavírus lenyomta a gázárakat, de csak a tárolók dagadnak
MTI | 2020. június 3. 06:25
A járvány okozta leállás miatt Európa is korlátozottan használt csak a gázból, túlkínálat alakult ki.
Makro / Külgazdaság Új esélyt kínálhat a koronavírus a magyar gazdaságnak
Király Béla | 2020. június 3. 06:08
A magyar és a régiós gazdaságok számára is létkérdés, hogy Németország minél előbb talpra álljon. Az ottani nehézségek, elsősorban az autóipar leállása már tükröződik többek között a munkaerőpiaci folyamatokban. A válság ugyanakkor a szakértők szerint nem csak negatívumokkal járhat.
Makro / Külgazdaság Védekezünk a járvány ellen: 2 milliárd forintot kap az atlétikai stadion
Baka F. Zoltán | 2020. június 3. 05:55
Tegnap este 161,3 milliárd forintot csoportosítottak át a költségvetésben.
Makro / Külgazdaság Ennyi kamatot kell fizetünk a zöldkötvényért
Privátbankár.hu / MTI | 2020. június 2. 21:22
Ahogy arról az este folyamán beszámoltunk, Magyarország 1,5 milliárd euró értékben bocsátott ki kedden úgynevezett zöldkötvényt. Az Államadósság Kezelő Központ közzétette a kibocsátás pénzügyi tudnivalóit.
Makro / Külgazdaság 1,5 milliárd euró érkezik Magyarországra zöld projektekre
Király Béla | 2020. június 2. 19:31
Jó ideje a levegőben lógott az első magyar zöldkötvények kibocsátása, a koronavírus járvány miatt viszont a tavasz elejére tervezett kibocsátás elcsúszott. Kedden este ugyanakkor Varga Mihály pénzügyminiszter bejelentette, hogy 1,5 milliárd euró értékben bocsátott ki Magyarország ilyen értékpapírt.
Makro / Külgazdaság Magához tért a koronavírus-sokkból Spanyolország
Privátbankár.hu | 2020. június 2. 16:46
A foglalkoztatottak száma emelkedik, 100 üzletből 85 már újranyitott. Jövő héten újraindul a focibajnokság, hamarosan pedig mehetnek a turisták is.
Makro / Külgazdaság Milliárdos veszteséget tüntet el a Magyar Posta állami támogatásból
Vég Márton | 2020. június 2. 14:34
Ha csak a valódi tevékenységét nézzük a Magyar Postának, akkor hiába volt 2019-ben két választás is, mégis veszteséges az állami társaság, pedig közel ezer embert elküldtek. Az állam közel 5 milliárd forintos támogatásának hála, a beszámolóban végül mindig sikerül nyereséget kimutatni.
Makro / Külgazdaság A veszélyhelyzet megszűnése után is lehet beutazási korlátozás
Privátbankár.hu | 2020. június 2. 12:23
Utólagos influenzamintákból készített elemzés a bizonyíték arra, hogy nem került be előbb Magyarországra a vírus, mint március. Bevetési egységeket vezényelnek majd ki az idősotthonokba, ha a járvány miatt szükséges lesz - derült ki a mai sajtótájékoztatón. 
Makro / Külgazdaság 11 százaléknyit zsugorodhat idén a francia GDP a koronavírus miatt
MTI | 2020. június 2. 10:30
Franciaországban március 17-étől május 11-éig gyakorlatilag bezárt az összes gyár.
Makro / Külgazdaság Az áprilisi termelői árakat is megfertőzte a koronavírus
MTI | 2020. június 2. 09:52
A belföldiek csökkentek, az ipari export árai nőttek.
Friss
hírlevél