1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

A többség a lehető legtöbb eszközzel fellépne a feketegazdaság ellen - derül ki egy felmérésből. A Megegyezés c. dolgozatot csak 5% ismeri pontosabban, de a nagy többség támogatja
A többség támogatja a kormányfő adócsökkentési elképzeléseit és a lehető legtöbb eszközzel fellépne a feketegazdaság ellen, arról azonban megoszlanak a vélemények, hogy a tervezett adócsökkentés mértéke megfelelő-e - állapította meg a Medián felmérése

 

Reprezentatív minta
A reprezentatív felmérést a Miniszterelnöki Hivatal megbízásából szeptember 5-9. között készítették, 1.200 ember megkérdezésével. Gyurcsány Ferenc Megegyezés című programjáról az emberek körülbelül háromötöde hallott, ám közülük csak 5 százalék mondta azt, hogy ismeri annak részleteit. A felmérés szerint az adójavaslatok többsége kifejezetten népszerűnek bizonyult, csak az adóamnesztia kérdésében vannak többségben az elutasítók.
A megkérdezettek különösen helyeslik az adórendszer egyszerűsítését, a költségvetés egyensúlyának megőrzését és azt, hogy a hátrányos helyzetű térségekben adókedvezménnyel segítsék a munkahelyteremtést. Az adórendszer egyszerűsítését 86 százalékuk támogatta, míg azt, hogy 2009-ben 5 százalékkal csökkentsék a vállalkozások által fizetett munkáltatói járulékot, 76 százalék helyeselte. A céges autók után járó adókedvezmény megszüntetését vagy a dohányáruk illetékének kismértékű emelését a nagy többség elfogadhatónak tartaná az alacsonyabb adókért cserébe, a természetbeni juttatások adókedvezményének megszüntetése már sokkal nagyobb ellenállásba ütközik.

A feketejövedelmek kifehérítését célzó tervezeteket többnyire hatásosnak tartották, a megkérdezettek szerint különösen a szabályok szigorítása és az adózással kapcsolatos eljárások felgyorsítása alkalmas a feketegazdaság visszaszorítására. A felmérésből kiderült, hogy a tervezet elemei népszerűbbek az MSZP szavazói körében, de az ellenzéki szavazók között is többségben vannak azok, akik a konkrét elképzeléseket támogatják. Az adócsökkentés lehetséges pozitív hatásaiba, a gazdasági versenyképesség, az életszínvonal és a foglalkoztatottság javulásába vetett hit is a kormánypárt szavazói között a legmagasabb. A behajthatatlan adótartozás vagy az amiatt kiszabott büntetés elengedése az adóváltoztatási tervek legkevésbé elfogadott eleme. Mindez annak ellenére van így, hogy a megkérdezettek többsége (53 százalék) úgy gondolja, a kis- és középvállalkozások általában nem saját hibájukból, hanem az adózási feltételek miatt halmoznak fel adótartozást.

A teljes adóamnesztiára vonatkozóan kétféle kormányzati javaslat (az egyik azok számára született, akik korábban eltitkolták, de most bevallják a jövedelmüket, a másik azoknak, akik tőkéjük nagy részét külföldön tartották, ám most hazahoznák), támogatottsága csekély: 27, illetve 28 százalék. A fővárosiak körében az elfogadók aránya az átlagosnál lényegesen magasabb (45, illetve 41 százalék). Alig vannak többségben azok, akik szerint bármiféle kedvezményre (az adótartozás, illetve a büntetés elengedésére) lenne szükség a feketén szerzett jövedelmek kifehérítéséhez. A lakosság 41 százaléka úgy gondolja, hogy inkább más eszközökkel kellene fellépni a feketegazdaság ellen.    

Összességében a felmérés készítői szerint elmondható: erősen megoszlanak a vélemények azzal kapcsolatban, hogy a tervezett adócsökkentés mértéke (a kutatásban 2009-re 300 milliárd forint szerepelt) a költségvetés jelenlegi állapotát figyelembe véve megfelelő-e vagy sem. Az MSZP-szavazók többsége nagyjából ekkora adócsökkentést tartana szükségesnek, míg az ellenzéki szavazók, a 30 évesnél fiatalabbak, a diplomások és a fővárosiak fele szerint ennél nagyobbra lenne szükség.

Orbán és Fodor is leszavazta Gyurcsány programját
Adócsökkentés: csak 2009-re van fedezet
A Fidesz erőlteti a szavazást

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság MBH: az év második felében várható erőteljes munkaerőpiaci javulás
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 12:55
A munkaerőpiac feszessége továbbra is oldódik, bár annak üteme lassul. Az inaktivitás csökken, és az év második felében a munkanélküliség is visszatérhet a 4 százalékos szint közelébe. A pénteki munkaerőpiaci adatokat értékelte Árokszállási Zoltán, az MBH Elemzési Centrum igazgatója.
Makro / Külgazdaság Varga Mihály elképesztőket mondott a magyar gazdaság stabilitásáról
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:30
A magyar gazdaság stabilitását a teljes foglalkoztatás, a magas beruházási ráta, az államadósság csökkentése és az erős bankrendszer adja – jelentette ki Varga Mihály az OTP Bank éves közgyűlésén.
Makro / Külgazdaság Hihetetlen, de még drágábbak lehetnek a lakáshitelek
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:00
Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor szakértőinek ezért mind többen teszik fel a kérdést: meddig folytatódik a kamatcsökkenés, mikor érjük el a 2 évvel ezelőtti kamatszintet? A válasz azonban sajnos nem az, amit sokan várnak.
Makro / Külgazdaság Vegyen részt Ön is a Klasszis Média energiakörképet bemutató konferenciáján!
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 10:29
Hogyan tároljuk a megújuló energiát? A jogi környezet mennyire felhasználóbarát? Haladunk-e a hálózatfejlesztéssel? Ezekre a kérdésekre is választ kaphat.
Makro / Külgazdaság Erre az adatra sem lehet büszke az Orbán-kormány
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:53
Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.
Makro / Külgazdaság Rossz hír: egyre súlyosabb a munkanélküliség Magyarországon
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:31
4 millió 746 ezer fő volt a foglalkoztatottak száma, a munkanélküliségi ráta 4,4 százalék.
Makro / Külgazdaság Joe Biden nem lesz boldog: rossz hír jött Amerikából!
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 15:56
A gazdaság nem úgy halad, ahogy illene.
Makro / Külgazdaság A lakáshitelezés padlót fogott tavaly
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 12:57
A lakáshitelállomány tavaly kizárólag az államilag támogatott hitelek miatt bővült, de csak minimális mértékben. Hitelkiváltás gyakorlatilag nem volt - foglalta össze az adatokat a Bank360.hu. 
Makro / Külgazdaság 2024 a Budapest környéki területek ingatlanpiacán is fordulópontot hozott
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:05
Az ingatlanpiaci aktivitással együtt mérséklődött a kiköltözési hullám a fővárosi agglomeráció településein, ahol tavaly 18 százalékkal kevesebb adásvétel zárult, mint az azt megelőző évben.
Makro / Külgazdaság Budapest helyett már a Kreml mellett lakik az amerikaiak által kiebrudalt orosz kémbank
Vég Márton | 2024. április 25. 08:58
Végleg törölték a budapesti címét az orosz hátterű Nemzetközi Beruházási Banknak, egy év kellett hozzá.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG