BUX
35 931.52
-0.80%
-291.00
OTP
10 760.00
-1.28%
-140.00
MOL
1 858.00
-0.11%
-2.00
RICHTER
6 795.00
-1.45%
-100.00
MTELEKOM
385.00
+1.18%
+4.00
 
2008. szeptember 19. 18:01

A többség a lehető legtöbb eszközzel fellépne a feketegazdaság ellen - derül ki egy felmérésből. A Megegyezés c. dolgozatot csak 5% ismeri pontosabban, de a nagy többség támogatja

A többség támogatja a kormányfő adócsökkentési elképzeléseit és a lehető legtöbb eszközzel fellépne a feketegazdaság ellen, arról azonban megoszlanak a vélemények, hogy a tervezett adócsökkentés mértéke megfelelő-e - állapította meg a Medián felmérése

 

Reprezentatív minta
A reprezentatív felmérést a Miniszterelnöki Hivatal megbízásából szeptember 5-9. között készítették, 1.200 ember megkérdezésével. Gyurcsány Ferenc Megegyezés című programjáról az emberek körülbelül háromötöde hallott, ám közülük csak 5 százalék mondta azt, hogy ismeri annak részleteit. A felmérés szerint az adójavaslatok többsége kifejezetten népszerűnek bizonyult, csak az adóamnesztia kérdésében vannak többségben az elutasítók.
A megkérdezettek különösen helyeslik az adórendszer egyszerűsítését, a költségvetés egyensúlyának megőrzését és azt, hogy a hátrányos helyzetű térségekben adókedvezménnyel segítsék a munkahelyteremtést. Az adórendszer egyszerűsítését 86 százalékuk támogatta, míg azt, hogy 2009-ben 5 százalékkal csökkentsék a vállalkozások által fizetett munkáltatói járulékot, 76 százalék helyeselte. A céges autók után járó adókedvezmény megszüntetését vagy a dohányáruk illetékének kismértékű emelését a nagy többség elfogadhatónak tartaná az alacsonyabb adókért cserébe, a természetbeni juttatások adókedvezményének megszüntetése már sokkal nagyobb ellenállásba ütközik.

A feketejövedelmek kifehérítését célzó tervezeteket többnyire hatásosnak tartották, a megkérdezettek szerint különösen a szabályok szigorítása és az adózással kapcsolatos eljárások felgyorsítása alkalmas a feketegazdaság visszaszorítására. A felmérésből kiderült, hogy a tervezet elemei népszerűbbek az MSZP szavazói körében, de az ellenzéki szavazók között is többségben vannak azok, akik a konkrét elképzeléseket támogatják. Az adócsökkentés lehetséges pozitív hatásaiba, a gazdasági versenyképesség, az életszínvonal és a foglalkoztatottság javulásába vetett hit is a kormánypárt szavazói között a legmagasabb. A behajthatatlan adótartozás vagy az amiatt kiszabott büntetés elengedése az adóváltoztatási tervek legkevésbé elfogadott eleme. Mindez annak ellenére van így, hogy a megkérdezettek többsége (53 százalék) úgy gondolja, a kis- és középvállalkozások általában nem saját hibájukból, hanem az adózási feltételek miatt halmoznak fel adótartozást.

A teljes adóamnesztiára vonatkozóan kétféle kormányzati javaslat (az egyik azok számára született, akik korábban eltitkolták, de most bevallják a jövedelmüket, a másik azoknak, akik tőkéjük nagy részét külföldön tartották, ám most hazahoznák), támogatottsága csekély: 27, illetve 28 százalék. A fővárosiak körében az elfogadók aránya az átlagosnál lényegesen magasabb (45, illetve 41 százalék). Alig vannak többségben azok, akik szerint bármiféle kedvezményre (az adótartozás, illetve a büntetés elengedésére) lenne szükség a feketén szerzett jövedelmek kifehérítéséhez. A lakosság 41 százaléka úgy gondolja, hogy inkább más eszközökkel kellene fellépni a feketegazdaság ellen.    

Összességében a felmérés készítői szerint elmondható: erősen megoszlanak a vélemények azzal kapcsolatban, hogy a tervezett adócsökkentés mértéke (a kutatásban 2009-re 300 milliárd forint szerepelt) a költségvetés jelenlegi állapotát figyelembe véve megfelelő-e vagy sem. Az MSZP-szavazók többsége nagyjából ekkora adócsökkentést tartana szükségesnek, míg az ellenzéki szavazók, a 30 évesnél fiatalabbak, a diplomások és a fővárosiak fele szerint ennél nagyobbra lenne szükség.

Orbán és Fodor is leszavazta Gyurcsány programját
Adócsökkentés: csak 2009-re van fedezet
A Fidesz erőlteti a szavazást

MTI

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Kiderült, mely katások járhatnak a legrosszabbul a szigorítással
Baka F. Zoltán | 2020. július 4. 12:03
Igaza lett Parragh Lászlónak, aki már tavaly belengette, hogy a médiának van miért aggódnia.
Makro / Külgazdaság Az amerikaiak nemzeti ünnepén szólt be Donald Trump
MTI | 2020. július 4. 09:30
Az "amerikai forradalom" eltörlésének szándékával vádolta a Black Lives Matter mozgalom támogatóit az Egyesült Államok elnöke péntek este a dél-dakotai Mount Rushmore mellett elmondott ünnepi beszédében, amellyel megkezdődött a július 4-i nemzeti ünnepi rendezvények sorozata. Donald Trump úgy fogalmazott: ennek a baloldali kulturális forradalomnak a célja az amerikai forradalom eltörlése.
Makro / Külgazdaság Egyre értékesebb az MNB aranytartaléka
Csabai Károly | 2020. július 4. 06:31
A sárga nemesfém drágulásának köszönhetően ma dollárban számolva közel félmilliárdot, euróban kimutatva pedig még ennél is többet fialt a jegybanknak a 2018 őszén jelentősen megnövelt készlet – derül ki Matolcsy György jegybankelnöknek egy parlamenti képviselő írásbeli kérdésére adott válaszából.
Makro / Külgazdaság Fehér és fekete nacionalizmus: Trump alatt tör ki a polgárháború? – A hét videója
Privátbankár.hu | 2020. július 3. 20:01
A Fehér Ház elveszítheti a kontrollt az Egyesült Államokban zajló folyamatok felett, mondta el „A hét videója” rovatunkban Káncz Csaba.
Makro / Külgazdaság Csapatot cserél Macron: már meg is van az új kormányfő
Privátbankár.hu / MTI | 2020. július 3. 17:22
Emmanuel Macron hónapok óta kormányátalakításra készült. Most meglépte.
Makro / Külgazdaság Osztályozniuk kell a szüleiket az Erzsébet-táborozóknak
Kormos Olga | 2020. július 3. 15:59
A járványgörbe ellaposodásával beindultak a táborok, köztük az állami Erzsébet-táborok, ahol egy kicsit furcsa kérdőívet raknak a gyerekek elé, hogy töltsék ki. Egyes tanárok fel vannak háborodva, mások szerint hasznos adatok egy statisztikához, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint jogsértő.
Makro / Külgazdaság A török titkosszolgálat nagy akciója – szoros együttműködésben Iránnal
Káncz Csaba | 2020. július 3. 14:46
Teherán és Ankara több területen egyre szorosabban működik együtt, geostratégiai érdekeik hasonlóak. Megvizsgáljuk együttműködésüket Jemenben, Líbiában, a kurd kérdésben és Izrael kapcsán. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Rejtjeles üzenettel búcsúzott a budapesti német nagykövet
Wéber Balázs | 2020. július 3. 13:14
Volkmar Wenzel videóban köszönt el, amelyben néhány apró utalást is elrejtett. Utódja ma adja át megbízólevelét a magyar államfőnek.
Makro / Külgazdaság Elfogadták a 13. havi nyugdíjat, itt vannak a részletek
Privátbankár.hu | 2020. július 3. 12:36
Pénteken megszavazta a parlament a tizenharmadik havi nyugdíj visszaépítésével összefüggő módosítást. Így jövő februárban kicsit több pénzt visz majd a pénzespostás.
Makro / Külgazdaság Lemondott a francia kormány
MTI | 2020. július 3. 10:51
Ez nem váratlan, mert Emmanuel Macron már kormányátalakításra készült.
Friss
hírlevél