3p
Bár kevés nemzetközi makrogazdasági adatra, illetve tőzsdei szünnapokra lehet számítani a következő héten a karácsonyi ünnepek miatt, jönnek azért érdekes számok. Itthon például az államháztartási és a külkereskedelmi adatok jelennek meg, de a befektetők figyelmét vélhetően továbbra is a rubelválság fejleményei kötik majd le. Napról napra karácsonyig.

Hétfőn közli az államháztartás novemberi részletes adatait a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM). A december 8-án közölt előzetes adatok szerint novemberben 95,9 milliárd forintos többlettel zárt az államháztartás, miután az előző két hónapban is aktívumot mutatott a központi alrendszer. A hiány a hónap végére 713,7 milliárd forintra mérséklődött, ez az éves előirányzat 72,5 százaléka. Október végén még az éves előirányzat 82,2 százalékán állt az államháztartási hiány.

Az Európai Bizottság előzetes novemberi fogyasztói bizalmi indexe és az amerikai használtlakás-eladások novemberi forgalma ugyancsak hétfőn jelenik meg.

Kedd lesz a hét legsűrűbb napja, sorozatban adnak ki több makrogazdasági adatot az ünnepek előtt. Itthon az októberi külkereskedelmi forgalomról közöl részletes adatokat a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A hónap elején nyilvánosságra hozott első becslés alapján októberben az export euróértéke 2,1 százalékkal csökkent, az importé 2,3 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest, a külkereskedelmi aktívum 374 millió euró volt. A mérlegtöbblet jelentősen csökkent az előző havihoz képest, és elmaradt az elemzők várakozásától is, akik az export lassulását az ipar októberi gyenge teljesítményével hozták összefüggésbe. Az év első tíz hónapjában a kivitel 3,6, a behozatal 4,2 százalékkal nőtt, az exporttöbblet 217 millió euróval volt kevesebb az előző év azonos időszakinál, 5,356 milliárd eurót tett ki.

Kedden jelenik meg a harmadik negyedéves amerikai bruttó hazai termék (GDP) végső adata, a tartós fogyasztási cikkek rendelésállományának novemberi változása és az újonnan épült lakások novemberi eladási statisztikája várható.

A novemberi amerikai személyi jövedelmek és kiadások változásáról szóló jelentés is megjelenik, illetve a Reuters hírügynökség és a Michigan egyetem közös decemberi fogyasztói hangulatindexe.

Európában ezen a napon teszik közzé a brit és a francia harmadik negyedéves GDP számokat is. A görög parlamentben megtartják az elnökválasztás második fordulóját - a választást figyelik a nemzetközi befektetők is. Antonisz Szamarasz kormányfő jelöltje Sztavrosz Dimasz az első alkalommal nem kapta meg a szükséges kétharmados többséget.

Szerdán és csütörtökön nem lesznek fontos makrogazdasági adatok. Szerdán még rövidített tőzsdei nyitva tartás lesz Nagy-Britanniában, Franciaországban és az Egyesült Államokban, de csütörtökön a fontosabb piacok többségénél nem lesz kereskedés, csak Japán lesz kivétel.

Pénteken is nyugodt napra lehet számítani, Amerikában már kinyit a tőzsde, de Európában még nem. Makrogazdasági adatok csak Ázsiából várhatók. Japánban megjelenik a novemberi inflációs adat, a munkanélküliségi jelentés, a háztartási kiadások statisztikája és az ipari termelés változásának számai.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Nőket erőszakolt és csonkított meg a Hamász tavaly október 7-én
Wéber Balázs | 2024. március 5. 11:54
Brutális rémtetteket követtek el a palesztin terrorszervezet tagjai a tavaly október 7-én Dél-Izraelben végrehajtott támadásaik során beszámolók szerint.
Makro / Külgazdaság Előzés a gazdaglistán
Buksza blog | 2024. március 5. 11:22
A Tesla árfolyamcsökkenése miatt az amazonos Jeff Bezos vette át a listavezető szerepet a Bloomberg listáján. 
Makro / Külgazdaság Leállt az internet-összeköttetés az egyik fontos vezetéken
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 10:39
A vörös-tengeri válság már nem csupán a kereskedelmi hajózásban okoz komoly fennakadásokat, hanem a virtuális térben az interneten folyó adatcserében is. A felelősséget lehetetlen megállapítani.
Makro / Külgazdaság Aggasztja a befektetőket Kína titkolózása
Káncz Csaba | 2024. március 5. 09:31
Három évtized óta először fordul elő, hogy a kínai miniszterelnök nem tart sajtótájékoztatót az éves parlamenti ülés végeztével. A gazdasági visszaesés legegyértelműbb megnyilvánulása a deflációs erők egyre erősebb szorítása. Káncz Csaba jegyzete.  
Makro / Külgazdaság Kiborultak a lengyelek Magyarországra, elérte célját Szijjártó Péter külügyminiszter véleményes diplomáciai lépése
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 09:03
Nem maradt visszhang nélkül, hogy Szijjártó Péter külügyminiszter Alekszej Navalnij temetésének napján találkozott orosz kollégájával, Szergej Lavrovval. 
Makro / Külgazdaság Magyarország rükvercelt egy nagyot
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 08:30
Megjöttek a részletes GDP-adatok: rosszul néz ki a tavalyi bizonyítvány. 
Makro / Külgazdaság Putyin új ötlettel rukkolhat elő
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 07:33
Vlagyimir Putyin, Oroszország államfője feltűnően nagy hangsúllyal fényezte azokat a katonatiszteket, akik érdemeket szereznek az Ukrajna ellen vívott háborúban.
Makro / Külgazdaság A szakadék aljára került a forint
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 06:50
Az euróval szemben 3, a dollárhoz képest 5 százalékkal gyengült idén a forint. 
Makro / Külgazdaság Ukrajna szabadkereskedelmi megállapodásokra hajt - mire elég ez?
Bózsó Péter | 2024. március 5. 05:41
Ukrajna kiterjeszti szabadkereskedelmi megállapodását Kanadával, tárgyal az EU-val. Mekkora ennek a jelentősége?
Makro / Külgazdaság Döntő fontosságú adatokhoz jutottak az ukránok az oroszokról?
Privátbankár.hu | 2024. március 4. 19:37
Mutatjuk a hétfői nap legfontosabb történéseit.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG