<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
A külkereskedelmi mérleg többlete novemberben 825 millió euró volt, a teljes forgalom felét a gépek adták.

Tavaly novemberben a kivitel értéke 7,4 milliárd eurót (2205 milliárd forintot), a behozatalé 6,6 milliárd eurót (1959 milliárd forintot) tett ki. A külkereskedelmi mérleg többlete az év tizenegyedik hónapjában 825 millió euró (246 milliárd forint) volt - közölte a Privátbankárral a Központi Statisztikai Hivatal.2013 első tizenegy hónapjában a kivitel értéke 76 milliárd euró (22 525 milliárd forint), a behozatalé 69 milliárd euró (20 445 milliárd forint) volt. A külkereskedelmi mérleg aktívuma 7 milliárd eurót (2081 milliárd forintot) tett ki, ami 467 millió euróval (199 milliárd forinttal) haladta meg az előző év azonos időszaki szintet. Ebben az időszakban a forgalom forintban mért árszínvonala 2012 azonos időszakához viszonyítva az importban 0,7, az exportban 0,2 százalékkal csökkent. A cserearány 0,5 százalékkal javult. A forint az euróhoz viszonyítva 2,4 százalékkal gyengült, míg a dollárhoz képest 0,8 százalékkal erősödött.A gépek vándorlása

A teljes külkereskedelmi termékforgalom felét adó gépek és szállítóeszközök volumene exportban 4,7, importban 3,6 százalékkal volt több, mint 2012 azonos időszakában. A közúti jármű termékcsoport forgalma – a közelmúltban megjelent új, hazai gyártású modelleknek köszönhetően – mindkét irányban jelentősen megélénkült: az exportvolumencsaknem negyedével, az importé hatodával nőtt az előző év azonos időszakához képest. A kivitel bővülésében az európai országokkal és az Egyesült Államokkal bonyolított kereskedelem volt meghatározó. A közúti járművek forgalmával szoros összefüggésben számottevő növekedés jellemezte az energiafejlesztő gép és berendezés, ezen belül a dízel- és benzinmotorok behozatalát. Ezzel szemben a híradás-technikai hangrögzítő és -lejátszó készülék forgalma – folyó áras adatokat tekintve – jelentősen visszaesett; az exportérték csökkenése jóval nagyobb volt, mint az importé. A termékcsoporton belül a mobiltelefonok és alkatrészei, valamint a tv-alkatrészek mindkét irányú forgalma, továbbá a tv-készülékek kivitele erőteljesen csökkent.

A heterogén összetételű feldolgozott termékek kivitelének és behozatalának volumene 7, illetve 6,7 százalékkal emelkedett. Dinamikus bővülés jellemezte a vegyiparhoz és a járműgyártáshoz kapcsolódó termékek forgalmát, ezen belül – részben az új beruházások következtében – a szerves vegyi termék exportját és az illóolaj, illat- és tisztítószer forgalmát, valamint a gumigyártmány importját. A jelentős súlyt képviselő gyógyszer, gyógyszerészeti termék behozatala a tavalyi szint körül alakult, kivitele meghaladta azt.

A benzin és az élelmiszerek

Az energiahordozók importvolumene 4,6 százalékkal volt több, mint az elmúlt év azonos időszakában. A kőolaj és kőolajtermék behozatalának volumene némileg meghaladta a főcsoport átlagát, a természetes és mesterséges gázé kismértékben az egy évvel ezelőtti szint felett volt. Az élelmiszerek, italok, dohánytermékek exportvolumene 1, azimporté 1,9 százalékkal volt kevesebb 2012 első tizenegy hónapjához képest.

Bár az exportvolumenben szeptembertől 10 százalékot meghaladó növekedést regisztráltunk, a forgalom negyedét adó gabona- és gabonakészítmény volumene – csökkenő világpiaci árak mellett – csaknem ötödével alatta maradt az előző évinek. Az időszak folyamán számottevően bővült az állati takarmány exportja, ezenkívül a zöldségféle és a gyümölcs behozatala.

Az uniós tagállamok jelentősége

2013 első tizenegy hónapjában az export 77, az import 72 százalékát bonyolítottuk le az EU-tagállamaival. Az ezen országcsoportba irányuló kivitel volumene 3,7, a behozatalé 4,3 százalékkal volt több, mint az előző év azonos időszakában, az egyenleg 122 millió euróval csökkent.

Az EU-n kívüli országokkal folytatott kereskedelem volumennövekedése némileg meghaladta az uniós forgalomét: a kivitel 6,8, a behozatal 4,6 százalékkal nőtt 2012 azonos időszakához képest. A külkereskedelmi mérleg hiánya ebben a viszonylatban 2457 millió euró volt, 589 millió euróval kevesebb, mint 2012. január–novemberben.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter: nem szórakozásból működünk együtt Oroszországgal
Privátbankár.hu | 2022. november 26. 12:43
Ukrajna közvetlen szomszédja vagyunk, a háború hatásai ránk nézve azonnaliak és súlyosak, újabb szankciós csomag helyett békét kell teremtenünk - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a France24 csatorna Talking Europe című politikai műsorában.
Makro / Külgazdaság Putyin háborúja alatt megroppan Oroszország - A hét videója
Izsó Márton - Káncz Csaba | 2022. november 26. 11:54
Már csaknem másfélszer annyi orosz katona halt meg Ukrajnában, mint ahány amerikai Vietnámban. Putyin országa nem lett birodalom Ukrajna megtámadásával, sokkal inkább válik egyre inkább Kína vazallusává. Oroszország baklövései és regionális visszaszorulása az 1905-ös orosz-japán háborúhoz hasonlít, amikor Szentpétervár alábecsülte az ellenfelét, és hosszú távra kiható vereséget szenvedett. Káncz Csaba külpolitikai szakértőnk videó-interjúja
Makro / Külgazdaság Azt figyeli a világ, Tajvan hogyan védi meg demokráciáját
Privátbankár.hu | 2022. november 26. 10:44
Önkormányzati választások kezdődtek szombaton Tajvanon, ahol várhatóan még éjfél előtt ismertté válnak az eredmények. A mintegy 19 millió szavazó polgármestereket, megyevezetőket és önkormányzati képviselőket választ.
Makro / Külgazdaság Elon Musk támogatja Ron DeSantis elnökjelöltségét
Privátbankár.hu | 2022. november 26. 09:31
A milliárdos Elon Musk pénteken bejelentette, hogy támogatni fogja Ron DeSantist 2024-ben, ha a floridai kormányzó indul az elnökválasztáson.
Makro / Külgazdaság Kijevbe utazott Novák Katalin, hogy találkozzon Zelenszkijjel
Privátbankár.hu | 2022. november 26. 09:05
Az elmúlt órák fejleményei egy csokorban.
Makro / Külgazdaság Joe Biden a félautomata fegyverek árusításáról: beteg gondolat
Privátbankár.hu | 2022. november 26. 08:42
Az amerikai elnök szerint sokkal szigorúbb fegyvertartási törvényekre lenne szükség az Egyesült Államokban, a félautomata fegyverek árusítása pedig "beteg gondolat".
Makro / Külgazdaság "Abszurd őrület": üzent az ukrán népnek Ferenc pápa
Privátbankár.hu | 2022. november 25. 20:17
Ez történt ma az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.   
Makro / Külgazdaság Nem látni még az árrobbanás végét
Privátbankár.hu | 2022. november 25. 17:23
Magyarországon a bérből élők jelentős hányada 200 ezer forint alatti jövedelemből gazdálkodik, miközben fizetésünk meghatározó részét a brutális megdráguló élelmiszerre és rezsire költik el. De mikor lélegezhetünk fel, látható-e, mikor tetőzik az infláció? És rákényszerül-e megszorításokra a kormány? Ezekről és üzemanyaghiányról, EU-s pénzekről is beszélgetett lapunk felelős szerkesztője, Székely Sarolta az ATV maiTÉMA című műsorában Csaba Lászlóval, a CEU közgazdász professzorával és Varju Lászlóval, a DK alelnökével, rezsiügyi árnyékminiszterrel.
Makro / Külgazdaság Havi 200 ezer fix munka nélkül: megszavazták az alapjövedelem bevezetését Németországban
Privátbankár.hu | 2022. november 25. 16:53
Átalakítják Németországban a munkanélküliek ellátásának legfontosabb intézményét, az úgynevezett Hartz IV segélyt - döntött a törvényhozás pénteken.
Makro / Külgazdaság Az ukrajnai háború csillagászati költségei
Káncz Csaba | 2022. november 25. 15:41
A költségek – mind anyagi, mind humán erőforrás értelemben – óriásiak Ukrajna számára. Oroszországot pedig középtávon roppantja meg a technológiai beáramlás elmaradása, valamint a cégek és szakemberek elmenekülése. Káncz Csaba jegyzete.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG