1p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Magyarország csatlakozása óta most készül felvenni nyolcadik hitelét az IMF-től. Ezzel az eredménnyel régiós összehasonlításban csúcstartók még nem vagyunk, de közel járunk hozzá. A 2008-ban felvett 10,537 milliárd SDR-től majd 2014-ben fogunk megszabadulni, ugyanakkor ha újra megállapodunk a Valutaalappal, még jó ideig el leszünk adósodva.

Miután 2010 nyarán „kiebrudaltuk” az IMF-et, bő egy évvel később újra elővigyázatossági hitelért kopogtatott a kormány. Abban az esetben, ha sikerül megállapodni az IMF és az EU küldöttségével, akkor 1982-es belépésünk óta ez lesz Magyarország nyolcadik hitelfelvétele a nemzetközi szervezetnél.

Magyarország hitelfelvételei az IMF-nél
A hitel típusa A hitelfelvétel időpontja Összeg (ezer SDR)
Készenléti hitel 2008 10 537 500
Készenléti hitel 1996 264 180
Készenléti hitel 1993 340 000
Kiterjesztett hitelkeret 1991 1 114 000
Készenléti hitel 1990 159 210
Készenléti hitel 1988 265 350
Készenléti hitel 1984 425 000
Forrás: IMF

Regionális összehasonlításban az eddigi 7 magyar hitelfelvétel nem minősül kiemelkedőnek, a lista élén 9 megállapodással Románia áll, ugyanakkor érdemes megjegyezni, hogy Szlovákia és Csehország csak egyszer szorult rá az IMF segítségére. Lengyelország 7 hitelével jelenleg azonos szinten áll Magyarországgal egészen addig, amíg nem írjuk alá az újabb megállapodást a nemzetközi szervezettel. Erre a kormányzat várakozásai szerint vélhetően ősszel fog sor kerülni, más vélemények szerint idén télre vagy jövő tavaszra is csúszhat a megállapodás.

A 2008-ban felvett hiteltől 2014-ben szabadulunk meg végleg

Az eddigi hét hitelfelvétel közül hat készenléti hitelmegállapodás volt, míg egy megállapodás kiterjesztett alapon jött létre. A legnagyobb összeget 2008-ban hívtuk le, amely több mint 10 milliárd SDR-t jelentett. A megállapodások sora már a csatlakozást követő két évben elkezdődött, az első IMF-hitelt 1984-ben vette fel Magyarország. Az azt követő évtizedben egészen gyakoribbá váltak az IMF-fel kötött megállapodások, egészen 1996-ig, melyet egy hosszabb kihagyás után követett a 2008-as megállapodás.

Mi az az SDR?
Az SDR (Special Drawing Rights) Különleges Lehívási Jogokat jelent. Ezt a nemzetközi hiteleszközt csak a Nemzetközi Valutaalap tagországai vehetik igénybe. Az SDR egy olyan valutakosár, melyben a legjelentősebb valuták súlyozva jelennek meg. Az SDR értékét négy jelentős nemzetközi fizetőeszköz adja. A valutakosarat jelenleg 41,9 százalékban amerikai dollár, 37,4 százalékban euró, 9,4 százalékban japán jen, és 11,3 százalékban angol font alkotja.


Az IMF jelenlegi adatai szerint 6,319 milliárd SDR-rel tartozunk még a Valutaalapnak a 2008-ban folyósított hitel után, amely a jelenlegi árfolyamok szerint 2,173 ezer milliárd forintot jelent. A legutóbbi 10,537 milliárdos összegből 7,637 milliárd SDR-t hívtunk le.

Idén a hiteltörlesztéssel, kamatokkal, hozzájárulásokkal együtt 3,38 milliárd SDR-t kell befizetnie Magyarországnak, amely a jelenlegi árfolyamokon számolva 4,133 milliárd euróra rúg. A törlesztőrészletek miatt jövőre is szép summát hagyunk majd az IMF kasszájában, mintegy 3,88 milliárd SDR-t, amely 4,73 milliárd eurót tesz majd ki.

Magyarország tervezett kifizetései az IMF részére (millió SDR)
2012 2013 2014 2015 2016
3 389
3 880 604,3 1,232 1,233
Forrás: IMF


A befizetési kötelezettségünk 2014-ben mérséklődni fog, akkor „csak” 737 millió eurót kell majd átutalnunk. 2014-et követően a jelenlegi állás szerint Magyarország letudja a tartozását, és már csak a különböző jogcímen (az IMF-tagságunkból adódóan) beszedett hozzájárulásokat kell befizetnie, amely 1,232 millió SDR körül fog ingadozni, vagyis 1,503 millió eurót jelent évente. Természetesen ha sikerül megállapodnunk az IMF-fel egy újabb hitel felvételéről, akkor további olyan éveknek nézünk elébe, mikor hitelvisszafizetési kötelezettségünk is lesz az IMF felé.

Akiknél jelenleg is futnak az IMF-programok

Az IMF-nek jelenleg több hitelezési programja is fut, melyek közül a legtöbbet afrikai országok vették igénybe, de szép számmal szerepelnek a hitelt felvevők között dél-amerikai, európai és ázsiai országok is. Az IMF térképének segítségével az is látható, hogy a futó programok közül milyen típusú hitelfelvétel jellemezte az országokat.


A térkép alapján jól látható, hogy országcsoportonként elkülönül a felvett hitelek típusa. Afrikában a felvevő országok elsősorban kibővített hitelkeretért, készenléti hitelkeretért illetve gyors hitelkeretért folyamodnak. Ezek a típusú megállapodások jellemzően olyan országoknak nyújtanak pénzügyi segítséget, melyek költségvetési egyensúlytalanságtól szenvednek, valamint az alacsony jövedelműek csoportjába tartoznak. Így a program a költségvetés rendbetételén kívül a szegénység csökkentését és a növekedés ösztönzését is célul tűzi ki.

Az európai tagországok elsősorban készenléti hitelmegállapodást, vagy kiterjesztett alapú hitelkeret-megállapodást kötöttek az utóbbi években a Valutaalappal. Ezeket a megállapodásokat elsősorban olyan feltörekvő vagy fejlett országokban alkalmazzák, ahol valamilyen válság hatására költségvetési egyensúlytalanságok lépnek fel.

Elővigyázatossági hitelkeretet nem osztogatnak

A jelenleg futó készenléti hitelmegállapodások között a legnagyobb összeget Ukrajna igényelte, 10 milliárd SDR-t, amely kiugró értéknek minősül a többi ugyanilyen megállapodást kötött országgal összehasonlítva. A mai napig tartó programok közül a legtöbb ország kibővített hitelkeretet igényelt az IMF-től. Ebben a csoportban 639 millió SDR-rel Banglades a csúcstartó.

Ugyancsak nagy volt az érdeklődés a kiterjesztett hitelkeret és a rugalmas hitelkeret iránt. Támogatást elővigyázatossági és likviditási hitelkeretben azonban csak egyetlen ország, Macedónia kapott az utóbbi években, amely jól mutatja, hogy az IMF nem mindenkinek osztogat a viszonylag lazább feltételek mellett forrást.

Jelenleg a magyar kormány is arra törekszik, hogy ne készenléti, hanem elővigyázatossági megállapodást kössön az IMF-fel, erre azonban kevés esély mutatkozik. A Valutaalap szóvivője korábban már bejelentette: az IMF készenléti hitelmegállapodást kíván kötni, ami szigorúbb feltételekkel jár, viszont ebben az esetben is adott a lehetőség, arra hogy kormány ne hívja le a teljes összeget.

Július 17-én (napra pontosan nyolc hónappal azután, hogy a kormány bejelentette, új típusú együttműködésről kezd tárgyalásokat a Nemzetközi Valutalappal) kezdődtek meg az előzetes egyeztetések az IMF és a magyar kormány illetékesei között. A tárgyalásokhoz egy nappal később csatlakozott az Európai Bizottság is. Az első forduló 25-én ért véget, a delegáció szeptemberben tér vissza Magyarországra.



LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Kihúz-e minket a csávából Nagy Márton új elképzelése?
Privátbankár.hu | 2024. április 19. 11:29
A Klasszis Média Lapcsoport állandó szerzője, Bod Péter Ákos volt jegybankelnök, egyetemi tanár, közgazdász a nemzetgazdasági miniszter által jegyzett versenyképességi stratégiát elemzi.
Makro / Külgazdaság Kérdezzen Ön is Medgyessy Pétertől - hétfőn, a Klasszis Klubban
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 15:13
Ehhez nem kell mást tennie, mint ingyenesen regisztrálni az április 22-én, hétfőn 15:30 órakor kezdődő eseményre.
Makro / Külgazdaság Kalapozásba fogott az ukrán kormány Washingtonban
Mester Nándor | 2024. április 18. 15:01
A Világbank és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) tavaszi ülését használja fel az ukrán vezetés, hogy megszerezze a gazdaság stabilizálásához szükséges pénzt vagy annak egy részét. Közben amerikai befektetőkkel is tárgyal az újjáépítési projektekről.
Makro / Külgazdaság Rekordmagas szinten a csehországi személyautó-gyártás
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 14:29
Az első negyedévben éves szinten 11,5 százalékkal 394 443 darabra nőtt a személyautó-gyártás Csehországban - közölte a cseh autóipari szövetség csütörtökön Prágában. A közlemény szerint ez az eddigi legmagasabb első negyedévi termelési adat.
Makro / Külgazdaság Fizethetjük majd a gigantikus kamatokat
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 12:33
A meghirdetett mennyiségnél 20 milliárd forinttal nagyobb összegben, 50 milliárd forintért értékesített 3, 5 és 10 éves lejáratú államkötvényeket, emelkedő átlaghozam mellett csütörtöki aukcióján az Államadósság Kezelő Központ.
Makro / Külgazdaság A háborúnak van egy eddig nem látott veszélye is
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 11:57
Környezeti károkat okozhatnak a rossz kondíciójú, biztosítással nem rendelkező, homályos orosz tulajdoni hátterű árnyékflotta tankerei.
Makro / Külgazdaság Szeretne új autót? Itt vannak az európai piac statisztikái!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 11:28
Csökkent a forgalomba helyezett új autók száma márciusban az egy évvel korábbihoz képest az Európai Unióban az európai autógyártók szakmai képviseleti szervezete, az ACEA honlapjára csütörtökön fölkerült adatok szerint.
Makro / Külgazdaság Újabb inflációs adatok érkeztek, nézze csak!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 10:38
Az OECD-országokban februárban átlagosan 5,7 százalék volt az éves infláció, míg az élelmiszer- és energiaárak nélkül számított maginfláció 6,4 százalékra csökkent.
Makro / Külgazdaság Itt van V. Naszályi Márta válasza a Várnegyed fideszes kerületi lapjára
Kormos Olga | 2024. április 18. 08:11
Budapest I. kerületében már jóval az önkormányzati választások kampányhajrája előtt dúlt a harc. A Várnegyed irányításáért már most négyen jelezték indulásukat, miközben V. Naszályi Márta, a Budavári Önkormányzat polgármestere úgy döntött: a kormánypárt kezébe került kerületi lap ellenében saját hírlevelet indít, és feljelenti Sára Botond főispánt. Sorozatunkban a június 9-i önkormányzati választások legérdekesebbnek ígérkező összecsapásait mutatjuk be.
Makro / Külgazdaság Vigyázat! Hatalmas benzinár-emelés közeleg
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 10:17
A 95-ös oktánszámú üzemanyag bruttó 7 forinttal kerül többe péntektől, a gázolaj ára viszont 6 forinttal csökken, így utóbbi lesz már olcsóbb.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG