<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p
Az elemzők szerint valószínűleg csak jövőre lesz minimális javulás a magyar exportban, jelentősebb áttörésre nem nagyon lehet számítani.
A friss KSH friss adatai szerint továbbra is a gépipari szállítások adják a magyar külkereskedelem gerincét. A kivitel továbbra is meghaladja az exportot, továbbra is jelentős a többlet, ugyanakkor a lendület elég törékeny. Részletek>>>

Nyeste Orsolya, az Erste Bank elemzője kiemelte: az előzetes adatokhoz képest nem volt nagy változás a részletes adatokban. Az exportteljesítmény visszafogott, a nyomott belső fogyasztás és az elégtelen beruházás miatt az import minimális mértékben emelkedett, így továbbra is jelentős többletet mutat a külkereskedelmi mérleg. Szerinte az export alakulására hatott, hogy az autóipari új kapacitások lassabban indulnak be a vártnál, a főbb magyar exportpiacok gazdaságai szenvednek, kedvezőtlenek a bizalmi indexek, a német IFO-index is rosszabb a vártnál, és ez a magyar exportnövekedés kilátásait jelentősen rontja, pozitív áttörésnek nem nagyon látszanak jelei. Nyeste Orsolya szerint valószínűleg jövőre már lesz minimális javulás a magyar exportban, jelentősebb áttörésre azonban nem nagyon lehet számítani.

A Központi Statisztikai Hivatal friss adatai szerint júliusban mérsékelten bővült a külkereskedelmi termékforgalom: a kivitel volumene 5,6, a behozatalé 4,8 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest. Júliusban az export 4,4, az import 4,2 százalékkal nőtt euróban, a kereskedelmi többlet 431 millió euró volt az egy évvel korábbi 404 millióval és az előző havi 773 millióval szemben. Az export növekedése a júniusi 5,9 százalékos ütemről lassult le az import viszont 2,6 százalékról gyorsult. Az idei év első hét hónapjában a kivitel volumene 3,3, a behozatalé 1,9 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakának szintjét. Euróban a kivitel 1, a behozatal 1,5 százalékkal nőtt. Az exporttöbblet 4,092 milliárd euró volt, 192 millióval kevesebb, mint a múlt év első hét hónapjában.

Németh Dávid, az ING Bank elemzője arra hívta fel a figyelmet, hogy az export és az import is növekedett ugyan, de nem tudott olyan gyorsuló ütemben bővülni, mint az előző néhány hónapban, főleg amiatt, hogy az Európai Unió gazdasága lassul. Az elmúlt hónapokban romlott a német IFO-index, ami az ING elemzője szerint a magyar exportadatok kedvezőtlen alakulására enged következtetni augusztusra és szeptemberre. A német gazdaság lassulása elérte mélypontját, és talán nőni fog, ami az év utolsó néhány hónapjában kedvezőbb magyar exportteljesítményre enged következtetni. Jövőre az Audi bővíti a termelését, és ez segíthet a jövő évi magyar kivitel további bővülésében - mutatott rá Németh Dávid, aki szerint a külkereskedelmi mérleg a tavalyi (7,06 milliárd eurós) szinten alakulhat az idén: várhatóan 7,5 milliárd euró körüli lesz a többlet, mivel a gépjárműipar kivitelének bővülését kioltja a híradástechnikai, telekommunikációs eszközök exportjának mérséklődése.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság A migráció közös kezelése volt a középpontban a Nyugat-Balkán csúcson
Privátbankár.hu | 2022. december 6. 19:50
A növekvő migrációs nyomás az Európai Unió és a Nyugat-Balkán előtt álló közös kihívás, és a két térség közös felelőssége, hogy megfelelően kezeljék - állapították meg az EU-tagországok és a nyugat-balkáni államok (Albánia, Bosznia-Hercegovina, Észak-Macedónia, Szerbia, Montenegró és Koszovó) vezetői keddi tiranai találkozójuk után kiadott közös nyilatkozatukban.
Makro / Külgazdaság A kimerülés szélén van az oroszok rakétakészlete
Privátbankár.hu | 2022. december 6. 19:30
Donyecknél nyomulnak Putyin katonái, Zelenszkij kitüntetéseket adott át a fronton.
Makro / Külgazdaság Marokkó eredménye nem a semmiből jött, ez az évszázad az afrikai focié lehet
Litván Dániel | 2022. december 6. 19:21
Az afrikai játékosok régóta kápráztatják el tudásukkal a nézőket, a válogatottaknál azonban egy-egy kiugró eredmény sem hozta meg a várt nagy áttörést. Most azonban sok változás indult be a kontinens labdarúgásában, ez az évszázad a fociban is Afrikáé lehet. Nagyító rovatunkban az ehhez vezető úton megtett lépéseket vesszük számba.
Makro / Külgazdaság Az uniós pénzügyminiszterek a Bizottságra tolták a döntést az ukrajnai segélyről
Privátbankár.hu | 2022. december 6. 18:31
De jóváhagyták az uniós költségvetési rendelet módosítását, amelynek alapján az Európai Bizottság lépéseket tehet Ukrajna pénzügyi támogatása érdekében.
Makro / Külgazdaság Jó hír Londonból: a Fitch szerint nem lesz gázhiány és recesszió Európában
Privátbankár.hu | 2022. december 6. 18:12
Valószínűleg sikerült elejét venni a súlyos téli földgázhiány kialakulásának Európában, és várhatóan az euróövezeti gazdaság sem tölti a jövő év egészét recesszióban, de a globális növekedés így is gyenge lesz - áll a Fitch Ratings kedden Londonban bemutatott friss negyedéves világgazdasági előrejelzésében.
Makro / Külgazdaság Donald Trump rátörte az ajtót a washingtoni elitre
Káncz Csaba | 2022. december 6. 15:35
Történelmi jelentőségű Donald Trump nyílt kinyilvánítása, hogy „felmondaná” az amerikai alkotmányt. Soha egyetlen volt amerikai elnök sem használt még ilyen nyelvezetet. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság A MET csoport belépett a romániai megújulóenergia-piacra
Privátbankár.hu | 2022. december 6. 15:11
Az energiavállalat 100 százalékos részesedést vásárolt egy tervezési fázisban lévő, 52 megawatt (MWp) teljesítményű napenergia-projektben, amely várhatóan 2023 első negyedévében éri el az építésre kész állapotot, egy évvel később pedig üzembe is állhat.
Makro / Külgazdaság Meglöki a megújuló energiák bizniszét a mostani válság
Privátbankár.hu | 2022. december 6. 14:53
Kijött a Nemzetközi Energiaügynökség jelentése.
Makro / Külgazdaság Örülhet az Orbán-kormány? Kevesebb pénzt fagyaszthat be az EU
Wéber Balázs | 2022. december 6. 13:46
Az Európai Tanács a Bizottság által javasoltnál kevesebb uniós forrást függeszthet fel Magyarország esetében, ha cserében a magyar kormány megszavazza az Ukrajnának szánt uniós támogatási csomagot. Ma az Ecofin tárgyalja az ügyet, de döntés csak a jövő heti EU-csúcson lesz.
Makro / Külgazdaság Inkább dideregnek a német, semhogy sokat fizessenek a fűtésre
Privátbankár.hu | 2022. december 6. 13:26
A németországi háztartások több mint kétharmada kevesebbet fűt az idén, mint tavaly - mutatta ki egy kedden ismertetett felmérés.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG