<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

A Független Benzinkutak Szövetsége szerint a kormány ígérete szép álom maradt csupán.

A Független Benzinkutak Szövetsége arról tájékoztatja az érintetteket, hogy október 27-i gyűlésén megvitatta és értékelte a kormányzat augusztusi ígéretének teljesülését a kisbenzinkutakat megillető, jogszabályban meghatározott támogatás késedelmes kifizetésével kapcsolatban, és értékelte a kisbenzinkutak helyzetét.

"Sajnálattal állapítottuk meg, hogy a kormányzat ígérete a kifizetések augusztus végéig történő teljesítéséről álom maradt".

Drámai üzenetben üzennek a benzinkutasok. Fotó: Depositphotos
Drámai üzenetben üzennek a benzinkutasok. Fotó: Depositphotos

Annak ellenére, hogy szeptember és október hónap folyamán történtek kifizetések, a mai napon még jelentős számban vannak olyan tagjaik, akik még mindig nem kaptak semmit, és többen vannak, akik a Támogató Okiratot ugyan már megkapták, de pénzt még nem. Az FBSZ azt is megállapította, hogy 2022. IV. negyedévre vonatkozóan még döntés sem született a támogatás mértékéről, a kifizetés módjáról, határidejéről, felelőséről, a szükséges pénzügyi keret rendelkezésre állásáról.

A szövetség támogatás hiányában arról döntött, hogy a hatósági nagykeráron (480,-Ft/liter) beszerezhető, és hatósági kisker áron (480,- Ft/liter) eladható üzemanyagon keletkező rezsiköltségeket ( beleértve az államnak fizetendő extraprofit adót(!) is ) milyen forrásból tudja fedezni.

"Sajnos, ezt kizárólag úgy tudjuk megoldani, hogy napról napra kevesebb árut vásárolunk, és az így felszabaduló forgóeszközöket feléljük" - írják közleményükben.

Felhívják ugyanakkor a figyelmet arra, hogy a folyamat természetes következménye a hatósági áras termékek kifogyása lesz. A készlethiányt pedig csak úgy lehet egyensúlyba hozni a szabályozás által a benzinkutakra erőltetett kényszerű nyitvatartással, ha egyre növekvő mértékű, napi szintű mennyiségi korlátozást vezetnek be.

Azt is hangsúlyozzák, hogy a kormány eddig öt alkalommal foglalta rendeletbe az üzemanyagokra vonatkozó ársapka végének időpontját, majd négy alkalommal ezt megváltoztatta. Szeretnék, ha a meghirdetett ötödik dátum már valós lenne. Tartalékaik már régen nincsenek, veszteségeik közelítik, és el is érhetik a 100 milliárd forintot.

"Sajnálattal kell azt is megállapítanunk, hogy az ünnepi hétvége elmúltával a helyzetünk, elégtelen ellátásunk nem változik semmit. Kérjük vásárlóink megértését és türelmét, de a képlet egyszerű: a meg sem kapott pénzből meg sem vett áruval senkit sem tudunk kiszolgálni – viszont nyitva lenni kötelező. Reméljük, a kormányzat illetékesei is megértik a helyzet komolyságát, és megértik, hogy az ellátás biztosítása tőlünk nem várható, nem rajtunk múlik" - teszik hozzá.

Makro / Külgazdaság Újabb uniós katonai támogatás Ukrajnának, Putyin már keresztes német tankokról beszél
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 19:59
Ez történt ma az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.   
Makro / Külgazdaság Amerika beszorult a közel-keleti darázsfészekbe
Káncz Csaba | 2023. február 2. 19:31
A Biden-kormányzat közelebb került az izraeli állásponthoz az orosz-iráni tengely létrejötte óta. Washingtonban egyre nagyobb az idegesség a megszállt területeken és a zsidó államon belül kialakult politikai állapotok miatt. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Az orosz gáz kétharmadát már pótolta Európa
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 18:59
Az elmaradt orosz földgázszállítások kétharmadát sikerült pótolni elsősorban a korábbinál nagyobb mennyiségű cseppfolyósított földgáz (LNG) beszerzésével és a Norvégiából vezetéken érkező gázmennyiség növelésével, így Európának a tél végéig szükséges földgáztartaléknál nagyobb készlete van - áll a Moody's Investors Service csütörtökön Londonban ismertetett szektorelemzésében.
Makro / Külgazdaság Erős jelzést küldött von der Leyen az újabb ukrajnai vizittel
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 18:31
Az Európai Unió központi intézményeinek és magasrangú vezetőinek kijevi látogatása azt jelzi, hogy Ukrajna komoly előrehaladást ért el az uniós tagság felé, és üzenet a befektetőknek, hogy Ukrajna tovább fog haladni ezen az úton - jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság (EB) elnöke csütörtökön Kijevben, az EU és az ukrán kormány együttes ülésén.
Makro / Külgazdaság Új elemzés: szinte kizárt, hogy Ukrajna megnyeri a háborút
Wéber Balázs | 2023. február 2. 17:31
Miközben Oroszország óriási tartalékokkal bír, Ukrajna idővel kifogyhat a katonákból, a NATO pedig nem akar közvetlen háborút vívni Moszkvával, állítja egy német elemzés. Eszerint Ukrajna aligha nyerheti meg a háborút, sőt, újabb területeket veszíthet. Az orosz erők már közelmúltbeli sikereiket is számbeli fölényüknek köszönhetik.
Makro / Külgazdaság Orosz tankelhárító robotok is érkeztek a Donyec-medencébe
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 16:55
Donyec környéki, valamint a donyecki régióban és Zaporizzsja irányában folytatott orosz támadóműveletekről, valamint két amerikai gyártmányú sorozatvető Kramatorszk környékén történt megsemmisítésről számolt be egyebek között a csütörtöki hadijelentést ismertetve Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője.
Makro / Külgazdaság Dagad az EP korrupciós botránya: újabb képviselők mentelmi jogát függesztették fel
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 16:17
Az Európai Parlament brüsszeli plenáris ülésén Eva Kaili görög szocialista képviselőnek, az EP leváltott alelnökének korrupciós ügyével kapcsolatban felfüggesztette a belga Marc Tarabella és olasz frakciótársa, Andrea Cozzolino mentelmi jogát.
Makro / Külgazdaság Kilenc hónapos mélypont: jó hír jött az amerikai munkaerőpiacról
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 15:18
Az Egyesült Államokban háromezerrel, 183 ezerre, több mint kilenc hónapja a legalacsonyabb szintre csökkent az első alkalommal munkanélküli segélyt kérők száma a múlt héten - közölte az amerikai munkaügyi minisztérium csütörtökön.
Makro / Külgazdaság Félnek a csehek, hogy belekeverednek a háborúba
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 14:14
A csehek mintegy 60 százalékának vannak aggodalmai a jövőt illetően, legnagyobb részük, 32 százalék a háborútól fél - derült ki abból az országos felmérésből, amelyet 2022 végén készített az akadémiai CVVM közvélemény-kutató intézet országos mintán.
Makro / Külgazdaság Teljesen kitiltaná az EP az orosz gázt és kőolajat az EU-ból
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 13:44
Az Európai Parlament brüsszeli plenáris ülésén elfogadott állásfoglalásban az Oroszországgal szembeni tizedik szankciós csomag elfogadását sürgette, amely egyebek mellett teljes embargót vezetne be az Oroszországból származó fosszilis tüzelőanyagokra.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG