<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Hogyan élték túl a válságot a vendéglátósok, fesztiválszervezők? Egyáltalán - túlélték?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Gerendai Károllyal - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. július 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Benyújtották az adócsomagot, az újkeletű alapítványok az adózásban is rendkívüli kivételeket fognak élvezni. Indulhat a vagyonkimentés?

A kormány benyújtotta a friss adócsomagot a parlamenthez. Néhány fontos tételt már kiemelt mai közösségi posztjában Varga Mihály pénzügyminiszter, mi a javaslat egyéb, legalább ennyire figyelemre méltó részeiről számolunk be.

  • Az egyik javaslat szerint a jövőben az örökösök hozzájuthatnak az elhunyt nyugdíjmegtakarítására jutó adóvisszatérítéshez, amennyiben nem tudott rendelkezni adónyilatkozatában az adójáról, például önkéntes nyugdíjpénztár tagjaként. Ilyen esetekben az adóhivatal soron kívüli adómegállapítási eljárásban intézkedik az adó visszatérítéséről. Egy átmeneti rendelkezéssel pedig lehetővé válik, hogy az elhunyt adózó örököse – kérelmére – az elévülési időn belül hozzájuthasson az örökhagyó önkéntes pénztári számlájára, a NYESZ számlájára vagy a nyugdíjbiztosítási számlájára teljesített befizetéseivel összefüggésben keletkezett rendelkezési jogosultság alapján az elhunytat megillető visszatérítendő összeghez.

Orbán Viktor és Palkovics László a modellváltó egyetemeket fenntartó 21 alapítvány kuratóriumi elnökeivel (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)Orbán Viktor és Palkovics László a modellváltó egyetemeket fenntartó 21 alapítvány kuratóriumi elnökeivel (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

  • Bizonyára komoly politikai vitákat fog kiváltani annak a tervezett rendelkezésnek az értelmezése, amelynek értelmében a társasági adózás előtti eredmény csökkenthető a közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítvány részére alapítóként vagy csatlakozóként átadott, az adóévben alapítói vagy csatlakozói vagyonrendelés keretében, továbbá a közhasznú tevékenysége támogatására visszafizetési kötelezettség nélkül adott támogatás, juttatás, térítés nélkül átadott eszköz könyv szerinti értékének, térítés nélkül nyújtott szolgáltatás bekerülési értékének 20 százalékával – alapítói vagy csatlakozói vagyonrendelés esetén 40 százalékával – közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítvány támogatása esetén, de együttesen legfeljebb az adózási előtti eredmény összegével.

Az adóalap akkor csökkenthető, ha az adózó rendelkezik a közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítvány által az adóalap megállapítása céljából kiállított igazolással, amely tartalmazza a kiállító és az adózó megnevezését, székhelyét, adószámát, a támogatás, juttatás összegét, célját.

Mfor vélemény

Amiért azt gondoljuk, hogy ez vitákat fog kiváltani: a közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelői alapítványokról a mostani parlamenti szezonban elfogadott törvény rendelkezett, megteremtve az egyebek mellett a felsőoktatási intézményeket behálózó alapítványi világ jogi kereteit. Ezen alapítványok kuratóriumaiba szinte kizárólag a Fideszhez közel álló személyek kerültek, akik egy esetleges kormányváltás után is a helyükön maradhatnak, az alapítványhoz rendelt több ezer milliárd forint vagyonnal együtt. A mostani javaslat pedig annak teremti meg a lehetőségét, hogy az alapítványokhoz kívülről csatlakozva csökkenteni lehessen a csatlakozó adóalapját. Ez adott esetben megkönnyítheti például a cégekbe, tőkealapokba kiszervezett privát vagyonok "bebiztosítását", felkészülve egy kormányváltásra, hogy e vagyonok ne képezhessék az esetleges elszámoltatás alapját.

Továbbá ezek az alapítványok mentesülnek az adófizetés alól az adóalap azon része után, "amelyet céljainak, közfeladatának, közérdekű tevékenységének megvalósítását szolgáló tevékenysége révén szerzett bevétele – így különösen az alapító által rendelt, az alapítványhoz csatlakozók által juttatott, valamint az egyéb forrásból származó vagyon átvételéből, kezeléséből, hasznainak szedéséből származó bevétele – képvisel az összes bevételén belül". A csomag egy más pontján illetékmentességet biztosítanak ezen alapítványoknak.

Ide tartozik még, hogy a javaslat szerint a közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítvány részére történő vagyonjuttatással, támogatással nem kell megnövelni az energiaellátók jövedelemadó alapját. A juttatás a társasági adó mellett az energiaellátók jövedelemadójában is semleges módon valósítható meg

  • Egy újabb javaslat értelmében mentesülnek az idegenforgalmi adó megfizetése alól az egészségügyi szolgálati jogviszony szerint dolgozók, amennyiben közszolgálati kötelezettsüket teljesítik. E rendelkezés bizonyára azokra az esetekre alkalmazandó, amikor átrendelik egy másik egészségügyi intézménybe a munkavállalót, a lakóhelyétől messze.
  • Megszűnik a naptári évtől eltérő üzleti éves kockázati tőkealapkezelők, árutőzsdei szolgáltatók a pénzügyi szervezetek különadó kötelezettsége, első alkalommal a 2022-ben kezdődő adóévükre alkalmazhatják e rendelkezést az érintettek.
  • Nagy port kavart, hogy a mostani évtől a Nemzeti Adó- és Vámhivatal vette át a gépjárműadó beszedését és adminisztrációját, a kiküldött értesítők alapján pedig a hatóság élni kívánt az ezer forintra történő kerekítés lehetőségével, ami adott esetben több száz forinttal növelhette volna a befizetendő összeget. Az adócsomag alapján megszüntetik a kerekítést, a folyamatban lévő ügyek esetében is.
  • Végül egy olyan intézkedést említünk meg, ami nem szerepel a 2022-es csomagban: a dohány jövedéki adójának - elmúlt években megszokott - emelését nem tartalmazza az előterjesztés.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Egy ország, amely élen járt az oltásokban, most mégis fenyegeti a negyedik hullám
Privátbankár.hu | 2021. július 23. 14:46
Egymillió izraeli továbbra is elutasítja a koronavírus elleni oltást. A kormány most szankciókat helyezett kilátásba velük szemben, hogy útját állja a negyedik hullámnak. Eddig a lakosság 62 százalékát oltották be. Eközben kételyek merültek fel azzal kapcsolatban, mennyire véd meg a Pfizer a súlyos megbetegedéstől a delta variánssal szemben.
Makro / Külgazdaság Izrael csökkentett a Pfizer-vakcina értékelésén
MTI | 2021. július 23. 08:59
 Izrael egészségügyi minisztériuma csütörtökön tovább csökkentette és már csak 39 százalékosra értékelte a Pfizer-BioNTech cégek által fejlesztett vakcina hatásosságát a koronavírus-fertőzés ellen, ugyanakkor közölte azt is, hogy a súlyos megbetegedés ellen 91,4 százalékban még mindig véd az oltóanyag.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor: nagyon nehéz hónapok előtt állunk
Privátbankár.hu | 2021. július 23. 08:35
A miniszterelnök szerint januárban vagy februárban lehet népszavazás az általa gyermekvédelminek nevezett törvényről.    
Makro / Külgazdaság Újabb állami beszerzésekre szerződhet a Delta Systems Kft.
Privátbankár.hu | 2021. július 22. 17:50
Mobiltelefonok beszerzésére kaphat állami megbízást a Delta Technologies Nyrt. leányvállalata, a Delta Systems Kft.
Makro / Külgazdaság Nem nyúlt az eurókamathoz az EKB
MTI | 2021. július 22. 14:52
Ahogy arra számítani lehetett.
Makro / Külgazdaság Angela Merkel szigorúbban ellenőriztetné, hogy kik férhetnek hozzá a kémszoftverekhez
Privátbankár.hu | 2021. július 22. 13:20
Szerinte meg kéne előzni, hogy olyan országok is igénybe vehessék a programokat, ahol nem biztosított azok használatának hatósági ellenőrzése.
Makro / Külgazdaság A cseh és a holland olimpiai csapatban is találtak koronásokat
Privátbankár.hu | 2021. július 22. 12:14
Versenyző és stábtag is van az újonnan azonosított fertőzöttek között.
Makro / Külgazdaság Alig emelkedik az oltottak száma - pedig az új fertőzötteké csendben növekszik
Privátbankár.hu | 2021. július 22. 09:31
Bár emelkedik a napi új fertőzöttek száma, a súlyos, kórházi kezelést igénylő esetek száma csökken - naponta csak pár ezer fővel nő az oltottak tábora.
Makro / Külgazdaság Most egy úszó bukta az olimpiát koronavírus miatt
MTI | 2021. július 22. 09:07
Ilja Borogyin, a férfi 400 vegyes Európa-bajnoka produkált pozitív tesztet.
Makro / Külgazdaság Ma délután olvasóink is kérdezhetnek Gerendai Károlytól
Privátbankár.hu | 2021. július 22. 09:07
Klasszis Klub rendezvényünk fő témája a vendéglátóipar túlélése lesz.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos