5p
A tartalomból: NER-nek való vidék – Viszlát, hungarocell kajásdoboz! – Mi lesz az eladósodottakkal a moratórium után? – Hatalmas pénzbumerángot dobott el a magyar űrprogram

Benyújtották az adócsomagot, az újkeletű alapítványok az adózásban is rendkívüli kivételeket fognak élvezni. Indulhat a vagyonkimentés?

A kormány benyújtotta a friss adócsomagot a parlamenthez. Néhány fontos tételt már kiemelt mai közösségi posztjában Varga Mihály pénzügyminiszter, mi a javaslat egyéb, legalább ennyire figyelemre méltó részeiről számolunk be.

  • Az egyik javaslat szerint a jövőben az örökösök hozzájuthatnak az elhunyt nyugdíjmegtakarítására jutó adóvisszatérítéshez, amennyiben nem tudott rendelkezni adónyilatkozatában az adójáról, például önkéntes nyugdíjpénztár tagjaként. Ilyen esetekben az adóhivatal soron kívüli adómegállapítási eljárásban intézkedik az adó visszatérítéséről. Egy átmeneti rendelkezéssel pedig lehetővé válik, hogy az elhunyt adózó örököse – kérelmére – az elévülési időn belül hozzájuthasson az örökhagyó önkéntes pénztári számlájára, a NYESZ számlájára vagy a nyugdíjbiztosítási számlájára teljesített befizetéseivel összefüggésben keletkezett rendelkezési jogosultság alapján az elhunytat megillető visszatérítendő összeghez.

Orbán Viktor és Palkovics László a modellváltó egyetemeket fenntartó 21 alapítvány kuratóriumi elnökeivel (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)Orbán Viktor és Palkovics László a modellváltó egyetemeket fenntartó 21 alapítvány kuratóriumi elnökeivel (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

  • Bizonyára komoly politikai vitákat fog kiváltani annak a tervezett rendelkezésnek az értelmezése, amelynek értelmében a társasági adózás előtti eredmény csökkenthető a közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítvány részére alapítóként vagy csatlakozóként átadott, az adóévben alapítói vagy csatlakozói vagyonrendelés keretében, továbbá a közhasznú tevékenysége támogatására visszafizetési kötelezettség nélkül adott támogatás, juttatás, térítés nélkül átadott eszköz könyv szerinti értékének, térítés nélkül nyújtott szolgáltatás bekerülési értékének 20 százalékával – alapítói vagy csatlakozói vagyonrendelés esetén 40 százalékával – közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítvány támogatása esetén, de együttesen legfeljebb az adózási előtti eredmény összegével.

Az adóalap akkor csökkenthető, ha az adózó rendelkezik a közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítvány által az adóalap megállapítása céljából kiállított igazolással, amely tartalmazza a kiállító és az adózó megnevezését, székhelyét, adószámát, a támogatás, juttatás összegét, célját.

Mfor vélemény

Amiért azt gondoljuk, hogy ez vitákat fog kiváltani: a közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelői alapítványokról a mostani parlamenti szezonban elfogadott törvény rendelkezett, megteremtve az egyebek mellett a felsőoktatási intézményeket behálózó alapítványi világ jogi kereteit. Ezen alapítványok kuratóriumaiba szinte kizárólag a Fideszhez közel álló személyek kerültek, akik egy esetleges kormányváltás után is a helyükön maradhatnak, az alapítványhoz rendelt több ezer milliárd forint vagyonnal együtt. A mostani javaslat pedig annak teremti meg a lehetőségét, hogy az alapítványokhoz kívülről csatlakozva csökkenteni lehessen a csatlakozó adóalapját. Ez adott esetben megkönnyítheti például a cégekbe, tőkealapokba kiszervezett privát vagyonok "bebiztosítását", felkészülve egy kormányváltásra, hogy e vagyonok ne képezhessék az esetleges elszámoltatás alapját.

Továbbá ezek az alapítványok mentesülnek az adófizetés alól az adóalap azon része után, "amelyet céljainak, közfeladatának, közérdekű tevékenységének megvalósítását szolgáló tevékenysége révén szerzett bevétele – így különösen az alapító által rendelt, az alapítványhoz csatlakozók által juttatott, valamint az egyéb forrásból származó vagyon átvételéből, kezeléséből, hasznainak szedéséből származó bevétele – képvisel az összes bevételén belül". A csomag egy más pontján illetékmentességet biztosítanak ezen alapítványoknak.

Ide tartozik még, hogy a javaslat szerint a közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítvány részére történő vagyonjuttatással, támogatással nem kell megnövelni az energiaellátók jövedelemadó alapját. A juttatás a társasági adó mellett az energiaellátók jövedelemadójában is semleges módon valósítható meg

  • Egy újabb javaslat értelmében mentesülnek az idegenforgalmi adó megfizetése alól az egészségügyi szolgálati jogviszony szerint dolgozók, amennyiben közszolgálati kötelezettsüket teljesítik. E rendelkezés bizonyára azokra az esetekre alkalmazandó, amikor átrendelik egy másik egészségügyi intézménybe a munkavállalót, a lakóhelyétől messze.
  • Megszűnik a naptári évtől eltérő üzleti éves kockázati tőkealapkezelők, árutőzsdei szolgáltatók a pénzügyi szervezetek különadó kötelezettsége, első alkalommal a 2022-ben kezdődő adóévükre alkalmazhatják e rendelkezést az érintettek.
  • Nagy port kavart, hogy a mostani évtől a Nemzeti Adó- és Vámhivatal vette át a gépjárműadó beszedését és adminisztrációját, a kiküldött értesítők alapján pedig a hatóság élni kívánt az ezer forintra történő kerekítés lehetőségével, ami adott esetben több száz forinttal növelhette volna a befizetendő összeget. Az adócsomag alapján megszüntetik a kerekítést, a folyamatban lévő ügyek esetében is.
  • Végül egy olyan intézkedést említünk meg, ami nem szerepel a 2022-es csomagban: a dohány jövedéki adójának - elmúlt években megszokott - emelését nem tartalmazza az előterjesztés.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Öröm a köbön a Tisztelt Ászon
Privátbankár.hu | 2021. június 23. 18:15
Felfokozott hangulatban találkoztak egymással a huszonhárom éves hagyományú Tisztelt Ász! társasági tenisztorna résztvevői. Örültek annak, hogy a pandémia harmadik hullámának lecsengése után végre együtt teniszezhetnek, egyben a hatása alatt voltak a magyar labdarúgó válogatott által előző napon a franciák ellen elért bravúros döntetlennek.
Makro / Külgazdaság Putyin kémjét 30 év után kapták el Japánban
Káncz Csaba | 2021. június 23. 15:36
Az elmúlt hetekben nemcsak a katonai, hanem a hírszerzési vonalon is tovább emelkedett a kétoldalú feszültség Tokió és Moszkva között.  Az oroszok kémje Japánban átadta tartótisztjének az amerikai űrdrón titkait.  Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Forradalmi bejelentés: a Karikó-féle rákvakcina után jön az infarktus elleni oltás
Privátbankár.hu | 2021. június 23. 12:03
Június 18-án egy melanómás beteg kapta meg a világo nelőször a Karikó Katalin nevével fémjelzett rákvakcinát. Már két éve ezen dolgozott, de a pandémia beelőzött, ezért jött ki előbb a koronavírus-oltás.
Makro / Külgazdaság Egymást követik az áremelések a benzinkutakon
Privátbankár.hu | 2021. június 23. 09:55
Mától 5-5 forinttal kell többet fizetni a benzin és a gázolaj literjéért, de csak két napig: péntektől ugyanis további 2-2 forinttal drágul mindkét üzemanyagfajta. Csaknem kilenc éve nem kellett ennyire mélyen a zsebükbe nyúlniuk az autósoknak.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: 91 az új fertőzött, elhunyt 8 beteg,
Privátbankár.hu | 2021. június 23. 09:32
A szerdai adatok is kedvező járványhelyzetről árulkodnak idehaza.
Makro / Külgazdaság Új helyettes államtitkárt nevezett ki Orbán Viktor
Privátbankár.hu | 2021. június 23. 07:37
Zöld-Nagy Viktória az Innovációs és Technológiai Minisztériumban lett helyettes államtitkár.
Makro / Külgazdaság Vége a határzárnak több magyar határnál
Privátbankár.hu | 2021. június 23. 06:43
A kormány módosította a járványügyi készültségi időszakban alkalmazott utazási korlátozásokról szóló korlátozó intézkedéseket.
Makro / Külgazdaság Foci Eb: a legdrágább csapatokkal is felveszi a versenyt a magyar tizenegy
Wéber Balázs | 2021. június 23. 05:38
A hazai válogatott továbbjutási esélyei annak ellenére is megmaradtak, hogy Európa második, harmadik és ötödik legértékesebb csapatával kell megküzdenie. A francia, a német és a portugál tizenegy piaci értéke több mint tízszerese a magyarénak, Kylian Mbappé pedig eurókban kifejezve egymaga több mint kétszer annyit ér, mint a magyar keret együttesen. A pályán persze nem eurók fociznak, így a gigantikus értékbeli különbség nem garantálja a győzelmet – mint ahogy azt szerencsére szombaton is láthattuk.
Makro / Külgazdaság 80 éve ezen a napon végzetes támadást indított a Harmadik Birodalom
Káncz Csaba | 2021. június 22. 18:39
Noha a Kreml hírszerzői mind Berlinből, mind Tokióból előre jelezték a támadás időpontját, az önfejű szovjet diktátor ezt figyelmen kívül hagyta, annyira bízott szövetségesében. A Barbarossa Hadművelet gyakorlatilag rendszerszintű állam- és népesség-megsemmisítő háború volt. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Német-magyar: kitört a szivárványháború, mégis kivilágítanak stadionokat
Wéber Balázs | 2021. június 22. 16:49
Egyre komolyabb politikai hullámokat vet Németországban a magyar labdarúgó-válogatott müncheni vendégjátéka. A bajor város vezetése szivárványszínekben világította volna ki a meccsnek helyet adó arénát a melegellenesnek tartott magyar pedofiltörvény miatt, az UEFA azonban nemet mondott. Más német stadionok viszont szivárványszínbe fognak borulni, Manuel Neuer német csapatkapitány pedig ezúttal is ilyen színű karszalaggal fut majd ki a gyepre.
hírlevél
depositphotos