BUX
35 931.52
-0.80%
-291.00
OTP
10 760.00
-1.28%
-140.00
MOL
1 858.00
-0.11%
-2.00
RICHTER
6 795.00
-1.45%
-100.00
MTELEKOM
385.00
+1.18%
+4.00
 
2020. május 17. 11:52

Az áprilisi gazdasági adatok letaglózóak - közölte az ITM államtitkára az operatív törzs tájékoztatóján.

Schanda Tamás az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára nyitotta az operatív törzs mai tájékoztatóját. A pillanatnyi helyzetet így írta le: "Eredményesen küdöttünk, így a védekezés második szakaszába léphettünk. Teljes mértékben azonban nem tudunk visszatérni a régi kerékvágásba. Rég nem látott mértékű válsággal szembesültünk, amely nem egyformán érinti az ágazatokat. Az áprilisi adatok letaglózóak lesznek."

Csúnya képet mutatnak a grafikonok Csúnya képet mutatnak a grafikonok

Hozzátette, hogy Magyaroország eddig "jobban vette az akadályokat", amit az ipari teljesítménnyel illusztrált. Mint mondta, miközben az Európai Unióban 12 százalékkal csökkent a termelés, nálunk 10 százalékkal.

Beszélt továbbá a kormányzati intézkedésekről. Elhangzott, hogy a nemrég indult nyolc hetes online informatikai képzésekre már 37 ezer ember regisztrált. Fontos, hogy a képzési időszak, az órák az egyéni igényekben megfelelően oszthatók be az órák. Mint mondta, ez a képzés előfeltétele a 2020 augusztusában induló "struktúraváltó felnőttképzésnek", amelyhez a jelentkezők 1,2 millió forintos szabad felhasználású kamatmentes,hitelt - Diákhitel Pluszt - vehetnek fel. A kormány 1100 képzést kínál azoknak, akik új szakmát tanulnának - közölte.

A még tanuló korban lévők pedig arra készülhetnek, hogy a kormány korszerűsíteni készül a szakképzési,, felsőoktatási rendszert. E hét csütörtökén sikeresen lezárultak a szakképzési vizsgák, mintegy 50 tárgyból.

Schanda Tamás arról is beszélt, hogy már mintegy 24 ezer diplomát állítottak ki azoknak, akik nem rendelkeznek nyelvvizsgával. A nyelvvizsga megszerzésére továbbra is lehetőség van, 4 online vizsgaközpont kapott erre engedély, közülük három már májusban el is kezdi a vizsgáztatást. Több mint 2 ezer ember már jelentkezett is nyelvvizsgára.

Lakatos Tibor, az operatív törzs központi ügyeletének vezetője ismertette a Budapestre hétfőtől érvényes új szabályozást, amelyet ebben a cikkünkben foglaltunk össze.

Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa a betegség kapcsán a rizikófaktorokról beszélt. Ezek közé sorolta az életkort és az egyéb betegségeket. Nem igaz, hogy az egyik leggyakrabban használt vérnyomás-csökkentő súlyosbítja a betegséget, ezt nem igazolták a vizsgálatok - hívta fel a figyelmet. A kockázatok közél sorolta a vesebetegségeket, szívbetegségeket, de felhívta a figyelmet arra, hogy a koronavírus-fertőzés az egész testet meg tudja támadni. A cukorbetegek közül az inzulininjekciókkal kezeltek vannak nagyobb veszélynek kitéve.

A tapasztalatok szerint a 2 és 9 év közötti gyermekeknél a koronavírus legyőzése után megjelenhet a Kawasaki-kór, amely lázzal, a nyaki nyirokcsomó megduzzanásáva, kiütésekkel jár. New York-ban 100 gyereknél észlelték, közülük három gyerek meghalt. Szlávik János szerint a nagy számok törvénye alapján ez a rendkívül ritka betegség valóban előfordulhat, de jó hír, hogy jól kezelhető.

A tájékoztatón 2, azaz kettő darab újságírói kérdésre adtak választ:

  • Készen állnak arra, hogy újra életbe léptessék azokat az intézkedéseket, amelyek a védekezés első szakaszában voltak szükségesek az eredményes védekezéshez.
  • A kormány tárgyalásokat folytat a szomszédos országokkal a határátlépés megkönnyítéséről. Úgy tűnik hogy Auszria negatív koronavírus-teszthez fogja kötni a beléptetést.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Egyre értékesebb az MNB aranytartaléka
Csabai Károly | 2020. július 4. 06:31
A sárga nemesfém drágulásának köszönhetően ma dollárban számolva közel félmilliárdot, euróban kimutatva pedig még ennél is többet fialt a jegybanknak a 2018 őszén jelentősen megnövelt készlet – derül ki Matolcsy György jegybankelnöknek egy parlamenti képviselő írásbeli kérdésére adott válaszából.
Makro / Külgazdaság Fehér és fekete nacionalizmus: Trump alatt tör ki a polgárháború? – A hét videója
Privátbankár.hu | 2020. július 3. 20:01
A Fehér Ház elveszítheti a kontrollt az Egyesült Államokban zajló folyamatok felett, mondta el „A hét videója” rovatunkban Káncz Csaba.
Makro / Külgazdaság Csapatot cserél Macron: már meg is van az új kormányfő
Privátbankár.hu / MTI | 2020. július 3. 17:22
Emmanuel Macron hónapok óta kormányátalakításra készült. Most meglépte.
Makro / Külgazdaság Osztályozniuk kell a szüleiket az Erzsébet-táborozóknak
Kormos Olga | 2020. július 3. 15:59
A járványgörbe ellaposodásával beindultak a táborok, köztük az állami Erzsébet-táborok, ahol egy kicsit furcsa kérdőívet raknak a gyerekek elé, hogy töltsék ki. Egyes tanárok fel vannak háborodva, mások szerint hasznos adatok egy statisztikához, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint jogsértő.
Makro / Külgazdaság A török titkosszolgálat nagy akciója – szoros együttműködésben Iránnal
Káncz Csaba | 2020. július 3. 14:46
Teherán és Ankara több területen egyre szorosabban működik együtt, geostratégiai érdekeik hasonlóak. Megvizsgáljuk együttműködésüket Jemenben, Líbiában, a kurd kérdésben és Izrael kapcsán. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Rejtjeles üzenettel búcsúzott a budapesti német nagykövet
Wéber Balázs | 2020. július 3. 13:14
Volkmar Wenzel videóban köszönt el, amelyben néhány apró utalást is elrejtett. Utódja ma adja át megbízólevelét a magyar államfőnek.
Makro / Külgazdaság Elfogadták a 13. havi nyugdíjat, itt vannak a részletek
Privátbankár.hu | 2020. július 3. 12:36
Pénteken megszavazta a parlament a tizenharmadik havi nyugdíj visszaépítésével összefüggő módosítást. Így jövő februárban kicsit több pénzt visz majd a pénzespostás.
Makro / Külgazdaság Lemondott a francia kormány
MTI | 2020. július 3. 10:51
Ez nem váratlan, mert Emmanuel Macron már kormányátalakításra készült.
Makro / Külgazdaság Óriásit lazít a karanténszabályain Anglia
MTI | 2020. július 3. 07:56
Jövő péntektől "70-75" országból lehet szabadon, karantén-kötelezettség nélkül beutazni hozzájuk. Németország, Spanyolország, Franciaország és Olaszország már biztos, hogy rajt lesz a listán, a többi tag még nem ismert.
Makro / Külgazdaság Tovább romlik a korona-helyzet az USA-ban, Florida új mélypontot jelentett
MTI | 2020. július 3. 07:40
A déli állam egy nap alatt több mint 10 ezer új fertőzöttet regisztrált.
hírlevél