BUX
35 931.52
-0.80%
-291.00
OTP
10 760.00
-1.28%
-140.00
MOL
1 858.00
-0.11%
-2.00
RICHTER
6 795.00
-1.45%
-100.00
MTELEKOM
385.00
+1.18%
+4.00
 
2020. május 18. 12:31

A kijárási korlátozások feloldásával a védekezés második üteme megkezdődött. Többet között erről is szó esett az operatív törzs tájékoztatóján, valamint arról, hogy a a 14 napos lappangási idő miatt majd a holnapi adatokból fog valamennyire kiderülni, hogy a május 4-i vidéki enyhítéseknek volt-e valamilyen kedvezőtlen következménye.

Tavaly ősszel rezsiutalványokat adott át a kormány a nyugdíjasoknak, mely 2,6 millió embert érintett – mondta Fónagy János, a nemzeti vagyonnal kapcsolatos parlamenti ügyekért felelős államtitkár az operatív törzs mai sajtótájékoztatójának elején. A juttatás sikeresnek tekinthető, már a jogosultak 98 százaléka, 22,8 milliárd értékben kézhez vette az utalványt. 97 százalékuk már fel is használta a gáz- és villanyszámláik kiegyenlítésére.

Fontos, hogy az átvett, de fel nem használt rezsiutalványokat május 31-ig lehet felhasználni. A veszélyhelyzet miatt ez csak a postákon lehetséges, ezért ne hagyják utolsó pillanatra a beváltást. Bízzák a fiatalabb családtagokra, vagy a nyitás utáni órákban, ahol a nyugdíjasok soronkívüliséget élveznek. Kizárólag gáz- és villamosenergia kifizetésére lehet felhasználni, kiegészíteni pedig csak készpénzzel lehet. Nem névre szóló, bárki felhasználhatja.

Kiss Róbert rendőr ezredes: a védekezés második ütemében vagyunk. Fotó: mti Kiss Róbert rendőr ezredes: a védekezés második ütemében vagyunk. Fotó: mti

3535 igazolt fertőzöttet tartunk nyilván a járvány kezdete óta, jelenleg 1673 fő az aktív fertőzöttek száma – tájékoztatott ezután Dr. Müller Cecília országos tisztifőorvos. Az elmúlt napon 11 fő halt meg, ezzel 462 főre emelkedett az elhunytak száma. A fertőzöttek egyharmadára, 568 főre csökkent a kórházban kezelt betegek száma, 46 fő lélegeztetőgépen van. A gyógyultak 45 százaléka fővárosi lakos. Jelenleg Magyarországon minden 100 ezer lakosra ma 36,2 fertőzött állampolgár jut.

„Mérsékelt, de egyértelmű emelkedés igazolható a járványügyi számadatokban, ezért az alapvető szabályokat be kell tartani továbbra is! Résen kell lenni, hogy a kedvező folyamat ne forduljon meg.”

Az egészségügyi szolgáltatások újabb köre indult ma újra, s a korábban lefoglalt ágyak egyharmadát is felszabadították. Különböző módszertani ajánlásokat adtak ki az újraindítás miatt, ahogy a Kardiológiai Intézet is megjelentette a saját eljárásrendjét.

A nyári táborok szervezése elkezdődhetett, még ha még csak a napközis, s nem bentlakósoknál is, melyekre további döntés fog születni.

A legfontosabb, hogy csak egészséges gyerekek és személyzet vegyen részt, s mindenkinek nyilatkoznia kell arról, hogy egészséges.

A tábornak elkülönítővel kell rendelkeznie arra az esetre, ha valaki a tábor alatt betegszik meg. 300 főnél több gyerek esetén orvos jelenléte is szükséges a táborban.  

Megkezdődött a védelmi intézkedések következő üteme, Magyarország teljes területén feloldották a kijárási korlátozásokat – mondta már Kiss Róbert rendőr ezredes, az operatív törzs központi ügyeletének munkatársa. Az összes budapesti üzlet is kinyithat, a vendéglátóipari helyeken a teraszok és kertek használhatók. A felsőoktatási intézmények látogathatók, de a kollégiumok még nem. Június 15-tól a temetés és a lakodalom megtartható, ha nem haladja meg a 250 főt. Vidéken a belső éttermekben, kávézókban is lehet már tartózkodni, a személyzetnek maszkban kell lennie. A szálláshelyek fogadhatnak vendégeket, s itt már június 1-jétől lehet 200 főt nem meghaladó lagzit és temetést tartani.  

A március 28. óta fennállt, s mától már érvénytelen kijárási korlátozásnak köszönhetően összesen 51 382 szabálysértés történt, ebből 26 755 esetben történt rendőri figyelmeztetés, 13 132 esetben helyszíni bírságot szabtak ki. 664 fő töltötte le eddig az elektronikus ellenőrző hatósági karantén-applikációt. A mai napon 370 esetben kezdeményeztek büntetőeljárást.

A hagyományos fertőtlenítési eljárások mellett az UVC-lámpás fertőtlenítésnek is lehet ilyen szerepe, de csak kiegészítő módszerként – hangzott el újságírói kérdésre válaszolva.

  • a nyugdíjasok idősávja továbbra is hatályban van
  • az első ütemben 3000 ágyat szabadítottak fel a lefoglalt ágyakból, s a lefoglalt ágyak további egyharmadát is átadják a többi beteg számára
  • augusztus második felében több nagy zenei fesztivált is szerveznek, de hogy ezek végül megvalósulhatnak-e, azt az aktuális járványügyi helyzet fogja eldönteni
  • a WHO arról beszélt, hogy ősszel komolyabb hullám is jöhet, amely egybeeshet az influenza időszakos megjelenésével
  • a május 4-i vidéki enyhítések után a 14 napos lappangási idő után lehet felmérni a fertőzések emelkedését, tehát a holnapi adatok fognak erre némileg választ adni

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Kiderült, mely katások járhatnak a legrosszabbul a szigorítással
Baka F. Zoltán | 2020. július 4. 12:03
Igaza lett Parragh Lászlónak, aki már tavaly belengette, hogy a médiának van miért aggódnia.
Makro / Külgazdaság Az amerikaiak nemzeti ünnepén szólt be Donald Trump
MTI | 2020. július 4. 09:30
Az "amerikai forradalom" eltörlésének szándékával vádolta a Black Lives Matter mozgalom támogatóit az Egyesült Államok elnöke péntek este a dél-dakotai Mount Rushmore mellett elmondott ünnepi beszédében, amellyel megkezdődött a július 4-i nemzeti ünnepi rendezvények sorozata. Donald Trump úgy fogalmazott: ennek a baloldali kulturális forradalomnak a célja az amerikai forradalom eltörlése.
Makro / Külgazdaság Egyre értékesebb az MNB aranytartaléka
Csabai Károly | 2020. július 4. 06:31
A sárga nemesfém drágulásának köszönhetően ma dollárban számolva közel félmilliárdot, euróban kimutatva pedig még ennél is többet fialt a jegybanknak a 2018 őszén jelentősen megnövelt készlet – derül ki Matolcsy György jegybankelnöknek egy parlamenti képviselő írásbeli kérdésére adott válaszából.
Makro / Külgazdaság Fehér és fekete nacionalizmus: Trump alatt tör ki a polgárháború? – A hét videója
Privátbankár.hu | 2020. július 3. 20:01
A Fehér Ház elveszítheti a kontrollt az Egyesült Államokban zajló folyamatok felett, mondta el „A hét videója” rovatunkban Káncz Csaba.
Makro / Külgazdaság Csapatot cserél Macron: már meg is van az új kormányfő
Privátbankár.hu / MTI | 2020. július 3. 17:22
Emmanuel Macron hónapok óta kormányátalakításra készült. Most meglépte.
Makro / Külgazdaság Osztályozniuk kell a szüleiket az Erzsébet-táborozóknak
Kormos Olga | 2020. július 3. 15:59
A járványgörbe ellaposodásával beindultak a táborok, köztük az állami Erzsébet-táborok, ahol egy kicsit furcsa kérdőívet raknak a gyerekek elé, hogy töltsék ki. Egyes tanárok fel vannak háborodva, mások szerint hasznos adatok egy statisztikához, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint jogsértő.
Makro / Külgazdaság A török titkosszolgálat nagy akciója – szoros együttműködésben Iránnal
Káncz Csaba | 2020. július 3. 14:46
Teherán és Ankara több területen egyre szorosabban működik együtt, geostratégiai érdekeik hasonlóak. Megvizsgáljuk együttműködésüket Jemenben, Líbiában, a kurd kérdésben és Izrael kapcsán. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Rejtjeles üzenettel búcsúzott a budapesti német nagykövet
Wéber Balázs | 2020. július 3. 13:14
Volkmar Wenzel videóban köszönt el, amelyben néhány apró utalást is elrejtett. Utódja ma adja át megbízólevelét a magyar államfőnek.
Makro / Külgazdaság Elfogadták a 13. havi nyugdíjat, itt vannak a részletek
Privátbankár.hu | 2020. július 3. 12:36
Pénteken megszavazta a parlament a tizenharmadik havi nyugdíj visszaépítésével összefüggő módosítást. Így jövő februárban kicsit több pénzt visz majd a pénzespostás.
Makro / Külgazdaság Lemondott a francia kormány
MTI | 2020. július 3. 10:51
Ez nem váratlan, mert Emmanuel Macron már kormányátalakításra készült.
Friss
hírlevél