TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

A kijárási korlátozások feloldásával a védekezés második üteme megkezdődött. Többet között erről is szó esett az operatív törzs tájékoztatóján, valamint arról, hogy a a 14 napos lappangási idő miatt majd a holnapi adatokból fog valamennyire kiderülni, hogy a május 4-i vidéki enyhítéseknek volt-e valamilyen kedvezőtlen következménye.

Tavaly ősszel rezsiutalványokat adott át a kormány a nyugdíjasoknak, mely 2,6 millió embert érintett – mondta Fónagy János, a nemzeti vagyonnal kapcsolatos parlamenti ügyekért felelős államtitkár az operatív törzs mai sajtótájékoztatójának elején. A juttatás sikeresnek tekinthető, már a jogosultak 98 százaléka, 22,8 milliárd értékben kézhez vette az utalványt. 97 százalékuk már fel is használta a gáz- és villanyszámláik kiegyenlítésére.

Fontos, hogy az átvett, de fel nem használt rezsiutalványokat május 31-ig lehet felhasználni. A veszélyhelyzet miatt ez csak a postákon lehetséges, ezért ne hagyják utolsó pillanatra a beváltást. Bízzák a fiatalabb családtagokra, vagy a nyitás utáni órákban, ahol a nyugdíjasok soronkívüliséget élveznek. Kizárólag gáz- és villamosenergia kifizetésére lehet felhasználni, kiegészíteni pedig csak készpénzzel lehet. Nem névre szóló, bárki felhasználhatja.

Kiss Róbert rendőr ezredes: a védekezés második ütemében vagyunk. Fotó: mti Kiss Róbert rendőr ezredes: a védekezés második ütemében vagyunk. Fotó: mti

3535 igazolt fertőzöttet tartunk nyilván a járvány kezdete óta, jelenleg 1673 fő az aktív fertőzöttek száma – tájékoztatott ezután Dr. Müller Cecília országos tisztifőorvos. Az elmúlt napon 11 fő halt meg, ezzel 462 főre emelkedett az elhunytak száma. A fertőzöttek egyharmadára, 568 főre csökkent a kórházban kezelt betegek száma, 46 fő lélegeztetőgépen van. A gyógyultak 45 százaléka fővárosi lakos. Jelenleg Magyarországon minden 100 ezer lakosra ma 36,2 fertőzött állampolgár jut.

„Mérsékelt, de egyértelmű emelkedés igazolható a járványügyi számadatokban, ezért az alapvető szabályokat be kell tartani továbbra is! Résen kell lenni, hogy a kedvező folyamat ne forduljon meg.”

Az egészségügyi szolgáltatások újabb köre indult ma újra, s a korábban lefoglalt ágyak egyharmadát is felszabadították. Különböző módszertani ajánlásokat adtak ki az újraindítás miatt, ahogy a Kardiológiai Intézet is megjelentette a saját eljárásrendjét.

A nyári táborok szervezése elkezdődhetett, még ha még csak a napközis, s nem bentlakósoknál is, melyekre további döntés fog születni.

A legfontosabb, hogy csak egészséges gyerekek és személyzet vegyen részt, s mindenkinek nyilatkoznia kell arról, hogy egészséges.

A tábornak elkülönítővel kell rendelkeznie arra az esetre, ha valaki a tábor alatt betegszik meg. 300 főnél több gyerek esetén orvos jelenléte is szükséges a táborban.  

Megkezdődött a védelmi intézkedések következő üteme, Magyarország teljes területén feloldották a kijárási korlátozásokat – mondta már Kiss Róbert rendőr ezredes, az operatív törzs központi ügyeletének munkatársa. Az összes budapesti üzlet is kinyithat, a vendéglátóipari helyeken a teraszok és kertek használhatók. A felsőoktatási intézmények látogathatók, de a kollégiumok még nem. Június 15-tól a temetés és a lakodalom megtartható, ha nem haladja meg a 250 főt. Vidéken a belső éttermekben, kávézókban is lehet már tartózkodni, a személyzetnek maszkban kell lennie. A szálláshelyek fogadhatnak vendégeket, s itt már június 1-jétől lehet 200 főt nem meghaladó lagzit és temetést tartani.  

A március 28. óta fennállt, s mától már érvénytelen kijárási korlátozásnak köszönhetően összesen 51 382 szabálysértés történt, ebből 26 755 esetben történt rendőri figyelmeztetés, 13 132 esetben helyszíni bírságot szabtak ki. 664 fő töltötte le eddig az elektronikus ellenőrző hatósági karantén-applikációt. A mai napon 370 esetben kezdeményeztek büntetőeljárást.

A hagyományos fertőtlenítési eljárások mellett az UVC-lámpás fertőtlenítésnek is lehet ilyen szerepe, de csak kiegészítő módszerként – hangzott el újságírói kérdésre válaszolva.

  • a nyugdíjasok idősávja továbbra is hatályban van
  • az első ütemben 3000 ágyat szabadítottak fel a lefoglalt ágyakból, s a lefoglalt ágyak további egyharmadát is átadják a többi beteg számára
  • augusztus második felében több nagy zenei fesztivált is szerveznek, de hogy ezek végül megvalósulhatnak-e, azt az aktuális járványügyi helyzet fogja eldönteni
  • a WHO arról beszélt, hogy ősszel komolyabb hullám is jöhet, amely egybeeshet az influenza időszakos megjelenésével
  • a május 4-i vidéki enyhítések után a 14 napos lappangási idő után lehet felmérni a fertőzések emelkedését, tehát a holnapi adatok fognak erre némileg választ adni

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Megvan, hol vívja a második csatát a vírussal szemben az Orbán-kormány
Székely Sarolta | 2020. augusztus 29. 13:10
Miközben az elmúlt napokban kedvezőtlenül kezdtek alakulni Magyarországon az esetszámok, még mindig több területen nyögi a társadalom az első hullám következményeit. Közben a kormány már látja, hol kell a következő csatát megvívni.
Makro / Külgazdaság A nagy korona-összecsapás: forró hétvégére számíthat Berlin
Wéber Balázs | 2020. augusztus 29. 11:20
Farkasszemet nézhetnek egymással a vírus miatti korlátozások ellen tiltakozók és az ellentüntetők ezen a hétvégén Berlinben. A megmozdulásokra több tízezer embert várnak, a rendet mintegy háromezer rendőr vigyázza.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor: komoly intézkedéseket kellett hoznunk
Privátbankár.hu / MTI | 2020. augusztus 29. 10:07
Szigorú határvédelmi intézkedések technikai részleteit tekintette át az operatív törzs határellenőrzési akciócsoportja szombat reggeli ülésén - közölte Orbán Viktor miniszterelnök az akciócsoport ülése utáni Facebook-videójában.
Makro / Külgazdaság Helyzet van: megint megugrott a fertőzöttek száma - így kanyarodunk rá az iskolakezdésre
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 29. 09:48
158 új fertőzöttet találtak, közülük 100-at Budapesten vagy Pest megyében.
Makro / Külgazdaság Két negatív teszttel mehetnek a külföldiek a budapesti szuperkupa döntőre - ha lesz
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 28. 17:21
Zárt kapus is lehet végül a mérkőzés, de még az is lehet, hogy meg sem rendezik
Makro / Külgazdaság Itt a döntés: Magyarország ismét bezárja határait a külföldiek előtt
Székely Sarolta | 2020. augusztus 28. 16:51
Péntek délután jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormány döntéseit. 
Makro / Külgazdaság Elesett az Adria, nem enyhül a járvány déli szomszédainknál
MTI | 2020. augusztus 28. 16:09
Nem enyhül a fertőzés terjedése Horvátországban, Szlovéniában is nőtt az újonnan azonosított koronavírus-esetek száma - derült ki a válságstábok pénteki sajtótájékoztatóján.
Makro / Külgazdaság A koronavírus hatásai is bekerültek az új köznevelési stratégiába
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 28. 15:45
Nyilvánossá vált a 2021-2030-as időszakra szóló köznevelési stratégia, benne a koronavírus közvetlen hatásaival. 
Makro / Külgazdaság Putyin drezdai rémálma - ezért támogatja szilárdan Lukasenkat
Káncz Csaba | 2020. augusztus 28. 09:47
Az idei év eddig rémálmok sorozata a Kreml ura számára, márpedig szeptember 13-án helyhatósági választások jönnek. Putyin a tüntetésekre úgy tekint, mint az instabilitás, az erőszak, sőt az állam összeomlásának előhírnökére. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Hivatalosan 218 ezer munkanélküli volt júliusban
MTI | 2020. augusztus 28. 09:27
A Központi Statisztikai Hivatal friss adatai a munkaerőpiac további javulásáról árulkodnak.
Friss
hírlevél