<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

A németországi áradások közvetlen gazdasági hatása ugyan kezelhető, ám hosszabb távon komoly változásokat indukálhat, nem csak ezen a területen, de politikai, társadalmi téren is, mondta el a Trend FM Reggeli Monitor című műsorában kollégánk, Király Béla.

A károk felmérése ugyan folyamatban van, de mind Angela Merkel kancellár, mind a pénzügyminiszter, Olaf Scholz gyors segítséget helyezett kilátásba. A pénzügyi tárca vezetője a hétvégén azt jelezte, hogy több mint 300 millió eurót készít elő gyorssegélyekre. Hozzátette, hogy a vezetőknek hosszú távú újjáépítési programot kell kidolgozniuk, ami a korábbi árvizek tapasztalatai alapján több milliárd euróba is belekerülhet. Merke pedig arról beszélt, hogy a károk mértéke több milliárd eurót tesz ki, de szerencsére Németország olyan ország, amely ezt pénzügyileg meg tudja oldani.

Mint azt kollégánk, Király Béla is jelezte, az első becslések szerint közölt 4-5 milliárd eurós kár a német GDP 0,1 százalékát teszi ki, így a mostani természeti katasztrófa gazdaságilag vélhetőleg nem fogja megrázni Németországot. Hosszabb távon ugyanakkor komoly gazdasági és társadalmi hatása lehet a történteknek. Angela Merkel is azt hangsúlyozta például, hogy rövid-, sőt közép- és hosszú távon is olyan politikával kell küzdeni a természeti katasztrófákkal, amely több figyelmet szentel a természetnek és az éghajlatnak, mint az elmúlt években. Szerinte gyorsabban kell lépni, és határozottan kell küzdeni az éghajlatváltozás ellen.

Angela Merkel kancellár (b2) és Malu Dreyer, Rajna-vidék-Pfalz miniszterelnöke (j2) látogatást tesz az árvíz sújtotta Schuldban (Fotó: MTI/EPA/Sascha Steinbach )Angela Merkel kancellár (b2) és Malu Dreyer, Rajna-vidék-Pfalz miniszterelnöke (j2) látogatást tesz az árvíz sújtotta Schuldban (Fotó: MTI/EPA/Sascha Steinbach )

Mindez azt jelentheti, hogy a 2050-re kitűzött fenntarthatósági, karbonsemlegességi célok elleni küzdelem gyorsítása további összegeket emészthet fel, miközben így is sok ezer milliárd euróra becsülik a szakértők a zöld átmenet költségeit. Arról sem szabad megfeledkezni, hogy a Németországban jelenleg is erős pozíciókkal rendelkező Zöldek hangját felerősítheti egy ilyen természeti csapás. Két hónappal az országos választásokat megelőzően pedig akár komoly hatással is lehet annak eredményére.

A fenntarthatósági célok elérése egyébként nem csak Németországban, de várhatóan Magyarországon is komoly beruházásokat indukálnak. Az előrejelzések szerint 2030-ig 9-10 ezer milliárd, 2050-ig pedig 25 ezer milliárd forintnyi beruházást kell a karbonsemlegesség eléréséhez megvalósítani. Az MNB egyébként ezt látva igyekszik proaktívan kezelni a kérdést, hiszen számukra is egyértelmű, hogy a klímaváltozás komoly hatást gyakorolhat a gazdasági növekedésre és az inflációra is. A jegybank ennek szellemében támogatja a vállalatok zöld kötvény kibocsátását, továbbá a közelmúltban bejelentettek két dedikált programot is, Az első a zöld jelzáloglevél vásárlás, amely során auditált zöld minősítésű projektek jelzálogleveleit vásárolják meg. A másik fontos terület a lakáspiac lesz, ahol jelenleg nem érvényesülnek a zöld szempontok: nagyon alacsony a kedvező energetikai besorolású lakások aránya. A Zöld otthon program keretében új lakások építése és -vásárlása esetén tud majd a lakosság egy kedvezményes hitelhez hozzáférni.

A teljes beszélgetés itt hallgatható meg:

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Örvénybe került Izrael és Irán – öngyilkos drón jött a kibertámadás után
Káncz Csaba | 2021. augusztus 2. 17:52
Az iráni dróntámadás oka egy július elején elkövetett, átfogó izraeli kibertámadás lehet, amely során lebénult a teljes iráni vasúti hálózat. A kibertérben végrehajtott támadások napjainkban bármikor fizikai erőszakká eszkalálódhatnak. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Kevésnek tartja a piac az eddigi kamatemeléseket?
Privátbankár.hu | 2021. augusztus 2. 14:52
Még kell egy kis ideig várni, hogy megtudjuk, lesz-e a hatása a jegybanki alapkamat megduplázásának. Addig viszont hosszú éveknek kell eltelnie, hogy kiderüljön, Budapest követheti-e rendezőként - egyedül vagy másokkal közösen - az olimpiai játékoknak vasárnapig helyt adó Tokiót a rendezők sorában. Ezek a kérdések foglalkoztatták munkatársunkat a Trend FM ma reggeli műsorában.
Makro / Külgazdaság 5,6 millió euróért megvette a magyar állam a Batthyány család okleveleit
MTI | 2021. augusztus 2. 14:29
520 dokumentumról van szó.
Makro / Külgazdaság Hirtelen megugrott a gépi lélegeztetésre szorulók száma Izraelben
MTI | 2021. augusztus 2. 12:37
Eddig két tucatnyian voltak, most már 42-en. Közben már egy hete minden nap kétezernél több új koronavírus-fertőzöttet azonosítanak.
Makro / Külgazdaság Kétszámjegyű volt a júniusi emelkedés az ipari termelői áraknál
MTI | 2021. augusztus 2. 12:20
Éves összevetésben összességében +11,6 százalék a dolgok állása.
Makro / Külgazdaság Betiltotta a korlátozások elleni tüntetéseket a berlini rendőrség
MTI | 2021. augusztus 2. 12:09
Három megmozdulást terveztek hétfőre a korona-korlátozások ellen.
Makro / Külgazdaság Varga Mihály: a jegybankelnök gyorsabban akar haladni, mint amire lehetőség van
Privátbankár.hu | 2021. augusztus 2. 11:22
Nagyinterjút adott az ATV-nek a pénzügyminiszter, és a karakterétől eltérően néha egészen csípős válaszokkal állt elő.
Makro / Külgazdaság Újabb rekordot dönt a benzinár
Privátbankár.hu | 2021. augusztus 2. 11:03
A 95-ös oktánszánú üzemanyag literje szerdától átlagban bruttó 2 forinttal kerül többe. A gázolaj ára viszont ezúttal nem változik.
Makro / Külgazdaság Beindult a szlovák oltáslottó
MTI | 2021. augusztus 2. 08:28
100 ezer eurót is lehet vele nyerni.
Makro / Külgazdaság Annyira durva az új-zélandi lakhatási válság, hogy a kormány emberi jogi vizsgálatot rendelt el
MTI | 2021. augusztus 2. 06:54
Az emelkedő lakásárak és bérleti díjak miatt a családok vészhelyzetbe kerültek. A kormány sokakat motelekben helyezett el, mivel nem áll rendelkezésre elegendő állami lakás sem.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos