BUX
37 260.06
-0.15%
-57.00
OTP
11 280.00
-0.97%
-110.00
MOL
1 967.00
-2.24%
-45.00
RICHTER
6 970.00
+2.95%
+200.00
MTELEKOM
396.00
+0.38%
+1.00
 
2020. április 8. 13:37

A mintavételi laboratóriumok közé nyolcadikként becsatlakozott a Korányi Pulmonológiai Intézet laboratóriuma, lapunk kérdésére pedig azt a választ kaptunk a sajtótájékoztatón, hogy bár a hazai virológusok apró változásokat észleltek a víruson, de ennek nincs jelentősége a fertőzőképességre vonatkozóan, tehát nem érint egyre fiatalabb korosztályt.

Egy nap alatt 78 fővel emelkedett a regisztrált fertőzöttek száma (összesen 895 fő), s 11 fő hunyt el (összesen 58 fő) – számolt be az elmúlt 24 óráról Dr. Müller Cecília országos tisztifőorvos. Köztük van egy 49 éves férfi is, akinek egyéb betegségei miatt tartozott a kockázatosabb rétegbe. De nő a gyógyultak száma is, sőt az a két fő is jól van, akik lekerültek a lélegeztetőgépről.

Müller Cecília az operatív törzs sajtótájékoztatóján. Fotó: MTI Müller Cecília az operatív törzs sajtótájékoztatóján. Fotó: MTI

A Pesti úti idősek otthonában 4 főre emelkedett az elhunytak száma. A lakók több, mint a fele már szűrésre került, ma is jelen vannak az Országos Mentőszolgálat dolgozói, akik a teljes gondozói és lakói kört megszűrik.

„Korán léptünk, amilyen hatósági intézkedést be lehetett vezetni, mindent bevezettettem az idősotthonokban. Kijárási és látogatási tilalmat, felvételi zárlatot”– hangsúlyozta a tisztifőorvos.

Folyamatosan zajlik az egészségügyi személyzet ellenőrzése, valamint a hiányosságok felszámolása ezekben az intézményekben. Az egészségügyi ellátás a Pesti úti idősek otthonában sérelmet szenvedett, ezért külön is fókuszálni kell ezekre.

„Kötelező ellenőrzést rendelek el az otthonokban” – mondta az országos tisztifőorvos.

Továbbra is Budapest és Pest megye adja ki az összes fertőzött kétharmadát, de valamennyi megye érintett.

Tegnap 5 teherszállító repülőgép érkezett Budapestre védőruházattal és orvosi szájmaszkokkal – számolt be Kiss Róbert rendőr alezredes, az operatív törzs központi ügyeletének munkatársa. Ezek raktározása és őrzése folyamatban van. A kijárási korlátozásokkal kapcsolatban elmondta, hogy egyre nő a magatartási szabályszegések száma, 5918 szabálysértés miatt történt rendőri intézkedés tegnap országszerte, ami 800-zal több az előző naphoz képest. Budapesten 375-tel emelkedett a szabálysértések száma. A hatósági házi karanténnál is emelkedik a szabálysértések száma, eddig 507 esetben kellett eljárniunk. 12 esetben járványügyi szabályszegés történt.

Tegnap 4 személyt fogtak el csalás miatt, mert közel 23 millió forintértékben fogadtak el előleget kézfertőtlenetőszer gyártására, amik alkalmatlanok voltak, és be sem voltak vizsgálva.

Sajnos a tömeges fertőzések elkerülése a világ egy pontján sem volt eddig lehetséges, de mi most a terjedési lánc elvágásával, a találkozások megakadályozásával próbáljuk kikerülni – jelentette ki Dr. Müller Cecília újságírói kérdésre. Lapunk kérdésére válaszolva azt is elmondta, hogy bár a magyar virológusok észleltek apró változásokat a vírusban, de ez a mutáció nem változtatja meg a fertőzésképességét.

  • Védőeszközök lopása: kiemelt büntetési tétel, hiszen a társadalomra való veszélyeztetettsége magas
  • A szomszédban tapasztalható bulik, összejövetelek észlelésekor állampolgári bejelentésekre kihívhatók a rendőrök.
  • Újabb szállítmányok: folyamatosan keresi az operatív törzs a lehetőségeket, de már Magyarországon is gyártanak védőfelszereléseket
  • A híresztelésekkel szemben a mentősök nem tértek át kizárólag a gyorstesztekre, mindkét módszert alkalmazzák
  • A tartós egészségkárosodással járó egészségügyi problémákat orvosolni kell, forduljanak a kórház igazgatójához, betegjogi képviselőhöz, vagy az NNK-hoz
  • A jelenlegi háziorvosi rend jól működik
  • A BTK-ban is megjelent a veszélyhelyzetben történő rémhír-terjesztésre vonatkozó kitétel
  • Tegnaptól a Korányi Pulmonológiai Intézet laboratóriuma a nyolcadik labor, ahol ezentúl tesztelés is folyik
  • Kijárási korlátozás: nem szabályozza az elvált szülőknél lévő gyermekek láthatását
  • Sárga színű figyelmeztetés, tranzitmatrica kerül az áthaladó forgalomban résztvevő autókra

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Brüsszeltől kért anyagi támogatást Orbán Viktor
Vég Márton | 2020. június 4. 22:33
Támogatási kérelmet nyújt be az Orbán-kormány Brüsszelnek, hogy a koronavírus-járvány okozta költségeket finanszírozzák. Pintér Sándornak kell felügyelnie a pénz felhasználását.
Makro / Külgazdaság Hivatalos: Péntektől nyílik az osztrák, a cseh és szlovák határ is a magyaroknak
MTI | 2020. június 4. 22:10
Péntektől nem lesz szükség negatív koronavírus-tesztre és karanténba sem kell vonulni az Ausztriába, Csehországba és Szlovákiába történő utazás, valamint az ezen országokból történő hazatérés esetén, egyben megszűnik az eddigi 48 órás korlátozás is.
Makro / Külgazdaság Hatezer német turistával kísérletezhetnek Ibizán és Mallorcán
MTI | 2020. június 4. 21:00
A spanyol tervek szerint június második felében egy kísérleti program részeként hatezer német turista érkezhet a Baleár-szigetekre.
Makro / Külgazdaság Megvédte a különutas modellt a svéd járványügyi vezető
Wéber Balázs | 2020. június 4. 15:44
Anders Tegnell egy újabb interjúban azt mondta: a koronavírus-járvány során alkalmazott stratégiájuk működik, a karantén pedig nem lett volna jó megoldás. Ugyanakkor elismerte, hogy számos dolgot csinálhattak volna jobban.
Makro / Külgazdaság Továbbra is nagyon sok az új munkanélküli az USA-ban
Privátbankár.hu | 2020. június 4. 15:26
Az egy héttel korábbi értékhez képest ugyan csökkent az első alkalommal munkanélküli segélyt kérők száma az Egyesült Államokban, ám a várakozásokat meghaladó volt az érték.
Makro / Külgazdaság Egy nagy zsák pénzt még a piacra önt az EKB
Privátbankár.hu | 2020. június 4. 14:40
A vártnál nagyobb összeggel növelte az Európai Központi Bank a pandémiás-vészhelyzeti eszközvásárlási programot. Azt is bejelentették, hogy meghosszabbítják a programot a jövő nyárig.
Makro / Külgazdaság Putyin idegesen figyeli a kínai térnyerést – hadrendbe álltak az új rakéták
Káncz Csaba | 2020. június 4. 13:29
Áttekintjük az orosz és kínai dinamikát Közép-Ázsiában az áruforgalom, a fegyverkereskedelem, a pénzügyek és az energia területén. A Moszkva-Peking biztonságpolitikai tengely jelenleg stabilnak tekinthető, de azért a Kreml diszkréten új, közép-hatótávolságú nukleáris rakétákat állított hadrendbe a térségben. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Ugyanannyi adót fizetünk jövőre, mint idén: 15 százalékot
Baka F. Zoltán | 2020. június 4. 11:06
A mai Kormányinfón pedig kiderült, hogy június 16-20 között nyithatnak a mozik, színházak, fürdők, múzeumok.
Makro / Külgazdaság Továbbra sem csökken az aktív fertőzöttek száma - öten elhunytak
Privátbankár.hu | 2020. június 4. 09:37
Ismét nem tudott csökkenni az aktív fertőzöttek száma - a Pesti úti idősotthonban már 49-en hunytak el.
Makro / Külgazdaság Bődületes összeggel gyógyítaná a koronavírus-sokkot Angela Merkel
Wéber Balázs | 2020. június 4. 09:34
130 milliárd eurós csomaggal enyhítené a koronavírus elleni harc negatív következményeit a német kormány. Ideiglenesen csökkentenék az áfát, egyszeri gyermektámogatást adnának, valamint segítenék az önkormányzatokat és a válságnak leginkább kitett ágazatokat.
hírlevél