BUX
35 932.39
+0.52%
+185.00
OTP
10 920.00
-0.18%
-20.00
MOL
1 866.00
+2.41%
+44.00
RICHTER
6 695.00
+0.60%
+40.00
MTELEKOM
381.00
-0.52%
-2.00
 
2020. február 3. 07:57

Az amerikai elnököt minden bizonnyal felmentik az alkotmányos felelősségre vonási eljárás végén.

Donald Trump

Republikánus szenátorok érveltek vasárnapi nyilatkozataikban a Donald Trump amerikai elnök elleni alkotmányos felelősségre vonási eljárás (impeachment) szenátusi tárgyalásán pénteken leadott voksuk mellett.

Lamar Alexander, Tennessee szenátora az NBC televíziónak, Joni Ernst iowai szenátorasszony pedig a CNN hírtelevíziónak nyilatkozva állt ki döntése mellett, jóllehet, mindketten kifejtették, nem értenek egyet Donald Trumppal abban, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán államfőtől kért segítséget a demokraták elnökjelöltségére pályázó Joe Biden egykori alelnök és a fia, Hunter Biden korrupciógyanús ukrajnai üzleti ügyeinek kivizsgálására.     A republikánus szenátorok 51:49 arányban szavazták le a demokratákat pénteken, s ezzel elejét vették az impeachment-eljárás elnyújtásának, lehetővé téve a szerdán megtörténő végszavazást.

Donald Trumpot a demokraták azzal vádolták meg, hogy visszaélt a hatalmával, amikor lehetséges politikai vetélytársa elleni vizsgálatra kérte egy idegen állam vezetőjét. Alexander szenátor az NBC televízióban kifejtette: Trump kérése nem volt helyes, az elnök ezzel - mint fogalmazott - átlépett egy határt. Hangsúlyozta azonban, hogy amit az elnök tett, az "messze nem árulás, nem korrupció és nem bűncselekmény". A politikus szerint Trump cselekedeteiről a döntést a népnek kell meghoznia az ősszel tartandó választáson.

Joni Ernst azt hangsúlyozta, hogy Trump "talán nem a legmegfelelőbb módon" beszélt az ukrán elnökkel, de ez nem lehet alapja az ellene indított alkotmányos felelősségre vonási eljárásnak, amely az elmozdítását célozta. Az iowai politikusnő leszögezte: "a korrupció kifürkészése általában véve nagyon is helyénvaló".     Hozzátette: a szerdai szavazáson arra voksol majd, hogy felmentsék Donald Trumpot az ellene felhozott két vádpont alól.

A Republikánus Országos Bizottság (RNC, a párt vezető szerve) bejelentette: a republikánusok szokásos évi nagy, konzervatív találkozójára, a CPAC-konferenciára az idén februárban nem hívják meg Mitt Romneyt. Utah szenátora ugyanis a párt irányvonalával szemben, a demokratákkal együtt voksolt a pénteki szenátusi szavazáson.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Áfacsökkentés és állami támogatás - így is lehet segíteni a turizmust
MTI | 2020. július 8. 17:13
Jelentős áfacsökkentéssel és az éttermi étkezés árának közvetlen költségvetési támogatásával segíti a brit kormány a koronavírus-járványt súlyosan megszenvedő vendéglátó és turisztikai ágazat újraindulását - közölte szerdán a brit pénzügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Merkel: hatalmas árat fizettünk a vírus megállításáért
Wéber Balázs | 2020. július 8. 16:53
Koronavírus-válság, gazdasági válság, Brexit – nehéz időszakban vette át Németország az EU soros elnökségét. A német kancellár szerint alapjogaink korlátozásával nagyon nagy árat fizettünk a vírusválság során, az EU még soha nem állt ekkora kihívás előtt. Az újjáépítési alapról még nyáron szeretne megegyezni. Elárulta azt is, miért szereti Beethovent.
Makro / Külgazdaság Érik a kiegészítés a nyugdíjasoknak, nem fékez a drágulás a boltokban
Baka F. Zoltán | 2020. július 8. 16:12
Az előttünk álló hetekben dől el, mekkora kompenzációt kaphatnak az idősek.
Makro / Külgazdaság A franciáknál nem lesz újra országos karantén, a koronavírus második hullámában sem
MTI | 2020. július 8. 14:42
Erről az új francia miniszterelnök beszélt. Jean Castex szerint ehelyett célzott intézkedéseket vezetnének be, melyekkel megóvhatnák a gazdaságot.
Makro / Külgazdaság Hatalmas lyuk tátong a költségvetésben - rekordhiány június végén
Privátbankár.hu | 2020. július 8. 11:58
Az elmúlt hónapokban kétszer is megemelték az idei költségvetés hiánycélját a koronavírus-járvány miatt. Az első félévben ezt a szintet is meghaladta a kumulált deficit.
Makro / Külgazdaság A török drónok rommá verték Putyin légvédelmét
Káncz Csaba | 2020. július 8. 10:28
Erdogan drónjai Szíriában és Líbiában megváltoztatták a háború menetét, miközben a német védelmi minisztérium fegyveres drónok beszerzése mellett tör lándzsát. A RAND szerint viszont az autonóm fegyverrendszerek lecsökkentik a stratégiai stabilitást, mindezt egy olyan időszakban, amikor kimondottan feszültté vált a nagyhatalmak közötti viszony. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Most siessen a benzinkutakra, pénteken jön az újabb drágulás!
Privátbankár.hu | 2020. július 8. 09:31
A benzin literjéért átlagban bruttó 3, a gázolajéért 4 forinttal kell többet leszurkolni július 10-étől.
Makro / Külgazdaság Egyre több veszélyes terméket szűr ki az EU, a vizsgált plüssjátékok 68 százaléka problémás
Privátbankár.hu | 2020. július 8. 09:16
A biciklikre szerelhető gyerekülések közül pedig mindegyikkel baj van, állapította meg az unió fogyasztóvédelmi rendszere.
Makro / Külgazdaság Négy hónap után ismét nőtt az infláció
Privátbankár.hu | 2020. július 8. 09:07
Előtte, február és május között alapvetően a koronavírus-járvány miatt lassult a pénzromlás. Májusban például 2,2 százalékkal, ezzel szemben júniusban már 2,9 százalékkal voltak magasabbak a fogyasztói árak átlagosan az egy évvel korábbinál. Az elmúlt egy évben az élelmiszerek és a szeszes italok, dohányáruk ára nőtt jelentős mértékben. 
Makro / Külgazdaság Közel négy hónapja nem láttunk ilyet: negyedik napja nincs magyar koronavírusos áldozat
Privátbankár.hu | 2020. július 8. 08:33
Negyedik napja nincs halálos áldozata a koronavírusnak - legutóbb márciusban láttunk ilyet, amikor még csak egyetlen halálesetről tudtunk.
Friss
hírlevél