BUX
31 985.33
-0.25%
-80.00
OTP
9 335.00
-0.59%
-55.00
MOL
1 849.00
-1.91%
-36.00
RICHTER
5 865.00
+1.12%
+65.00
MTELEKOM
358.00
+2.14%
+7.00
 
2020. február 3. 07:57

Az amerikai elnököt minden bizonnyal felmentik az alkotmányos felelősségre vonási eljárás végén.

Donald Trump

Republikánus szenátorok érveltek vasárnapi nyilatkozataikban a Donald Trump amerikai elnök elleni alkotmányos felelősségre vonási eljárás (impeachment) szenátusi tárgyalásán pénteken leadott voksuk mellett.

Lamar Alexander, Tennessee szenátora az NBC televíziónak, Joni Ernst iowai szenátorasszony pedig a CNN hírtelevíziónak nyilatkozva állt ki döntése mellett, jóllehet, mindketten kifejtették, nem értenek egyet Donald Trumppal abban, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán államfőtől kért segítséget a demokraták elnökjelöltségére pályázó Joe Biden egykori alelnök és a fia, Hunter Biden korrupciógyanús ukrajnai üzleti ügyeinek kivizsgálására.     A republikánus szenátorok 51:49 arányban szavazták le a demokratákat pénteken, s ezzel elejét vették az impeachment-eljárás elnyújtásának, lehetővé téve a szerdán megtörténő végszavazást.

Donald Trumpot a demokraták azzal vádolták meg, hogy visszaélt a hatalmával, amikor lehetséges politikai vetélytársa elleni vizsgálatra kérte egy idegen állam vezetőjét. Alexander szenátor az NBC televízióban kifejtette: Trump kérése nem volt helyes, az elnök ezzel - mint fogalmazott - átlépett egy határt. Hangsúlyozta azonban, hogy amit az elnök tett, az "messze nem árulás, nem korrupció és nem bűncselekmény". A politikus szerint Trump cselekedeteiről a döntést a népnek kell meghoznia az ősszel tartandó választáson.

Joni Ernst azt hangsúlyozta, hogy Trump "talán nem a legmegfelelőbb módon" beszélt az ukrán elnökkel, de ez nem lehet alapja az ellene indított alkotmányos felelősségre vonási eljárásnak, amely az elmozdítását célozta. Az iowai politikusnő leszögezte: "a korrupció kifürkészése általában véve nagyon is helyénvaló".     Hozzátette: a szerdai szavazáson arra voksol majd, hogy felmentsék Donald Trumpot az ellene felhozott két vádpont alól.

A Republikánus Országos Bizottság (RNC, a párt vezető szerve) bejelentette: a republikánusok szokásos évi nagy, konzervatív találkozójára, a CPAC-konferenciára az idén februárban nem hívják meg Mitt Romneyt. Utah szenátora ugyanis a párt irányvonalával szemben, a demokratákkal együtt voksolt a pénteki szenátusi szavazáson.

Makro / Külgazdaság Itthon is egyre gyorsabb koronavírus tesztek jönnek
Kormos Olga | 2020. március 30. 18:13
A magán koronavírus tesztet végző Mikromikomed Lab már túl van az ezredik mintavételen is, sőt, nemsokára érkeznek Amerikából azok a tesztek, melyek 45 perc alatt kimutatják az eredményt. Cikkünk leadásakor pedig úgy értesültünk, hogy a Róbert Magánkórházban 15 perces gyorstesztre is van lehetőség.
Makro / Külgazdaság Áder János azonnal aláírta a koronavírus törvényt
MTI | 2020. március 30. 17:52
Az államfő néhány órával a törvény elfogadását követően már szentesítette is azt.
Makro / Külgazdaság Védekezés közbeszerzés nélkül, uniós pénzből, de rengeteg túlórával
Vég Márton | 2020. március 30. 16:20
Nincs idő közbeszerzésekre a koronavírus-járvány elleni járvány idején, így nem tudni: ki, mit, kitől és mennyiért vásárolt. A védekezés végén a rengeteg túlórát is ki kellene fizetni.
Makro / Külgazdaság Elfogadta a Parlament a rendeleti kormányzásról szóló törvényt
MTI | 2020. március 30. 15:35
Elfogadta a parlament hétfőn a koronavírus elleni védekezésről szóló törvényt. A veszélyhelyzet idején a kormány a jogszabályoktól eltérő rendkívüli intézkedéseket hozhat az emberek egészsége, a jogbiztonság és a gazdaság stabilitása érdekében.
Makro / Külgazdaság Koronavírus Dubajban – gigantikus fejreállás
Káncz Csaba | 2020. március 30. 15:13
Megrendült az Expo 2020 gigaprojekt, leállt a Közel-Kelet legnagyobb légitársasága, és a teljes ingatlanpiac is. Dubaj már a múlt évtizedben is túlfűtötte gazdaságát ábrándok kergetésével, és túlterjeszkedett ingatlanprojektekkel. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Megvan az olimpia jövő évi időpontja
MTI | 2020. március 30. 14:36
2021. július 23-án kezdődik az olimpia, amelyet a koronavírus járvány miatt halasztottak el.
Makro / Külgazdaság A nap képe: házfalakra vetítik a hős nővérek fotóit
Wéber Balázs | 2020. március 30. 14:20
Spanyolországban két hete tart az egész államra kiterjedő karantén.
Makro / Külgazdaság Itt nézheti vissza az operatív törzs hétfői sajtótájékoztatóját
Privátbankár.hu | 2020. március 30. 13:12
Ismétlés a tudás anyja, rendkívüli időkben is.
Makro / Külgazdaság 108 kórházparancsnok kezdte meg ma a munkát
Privátbankár.hu | 2020. március 30. 12:56
Az operatív törzs mai tájékoztatóján bejelentették, hogy hazánk is csatlakozik a világjárvány miatt az Európai Unió polgárvédelmi programjához, és ma munkába álltak a kórházparancsnokok is. 
Makro / Külgazdaság Orbán: minden idők legnagyobb gazdaságélénkítési akcióterve kell
MTI | 2020. március 30. 12:05
A jövő évinek pedig "lecsupaszítottnak" kell lennie a miniszterelnök szerint.
Friss
hírlevél