BUX
32 863.79
+0.45%
+148.00
OTP
8 800.00
-0.17%
-15.00
MOL
1 941.00
+1.62%
+31.00
RICHTER
6 400.00
+0.71%
+45.00
MTELEKOM
360.00
-0.55%
-2.00
 
2020. március 26. 16:34

Spanyolországban durvul a járvány, nemsokára lekörözik Olaszországot is. A spanyol orvosoknak választaniuk kell, hogy ki élhet és ki haljon meg. Sok ember meghal a kórházi váróban, mielőtt még fel tudnák venni. A karantént, a kijárási tilalmat túl későn vezették be, sokan még mindig nem veszik komolyan. Mindez intő jel a többi ország, mint Nagy-Britannia számára is.

Barcelona, tengerpart a városban (Archív kép, fotó: Wikimedia Commons)

Spanyolországnak jó esélye van arra, hogy Olaszországnál is rosszabb helyzetbe kerüljön. A kormány weboldala szerint 56 188 Covid-19 eset ismert, ami az utóbbi 24 órában 8578 fővel nőtt. Meggyógyultak 7015-en, kórházban van 31 912, meghalt 4089.

A száraz számok mögött az van, hogy a spanyol orvosoknak már választaniuk kell, ki éljen és ki haljon meg – tudósított a Bloomberg. A kórházak telítettek, sok ember haldoklik és meghal a kórházi váróban, mielőtt még fel tudnák venni. A híroldal az egyik legnagyobb madridi kórházból tudósított. Az orvosok rettenetesen túlterheltek, a járvány legyőzi az orvosi személyzetet is. A spanyol fővárosban a holttesteket már a városi jégpályán is tárolják, mert a hullaházakban már nincs hely.

Az intenzív osztályok túlcsordulása miatt az új szabályok alapján az idősebb betegekkel szemben előnyben részesítik a fiatalabbakat, akiknek jobbak a túlélési esélyeik – mondta Daniel Bernabeu orvos. “Ennek a nagypapának bármilyen más helyzetben esélye lett volna” – mutatott rá egy idős férfi esetére. “De most nagyon sokan vannak, és mind egyszerre haldokolnak.”

Több halott, mint Kínában

A Covid-19 tarolása Spanyolországban figyelmeztető jel Európának olyan részei számára, mint az Egyesült Királyság, amely csak a közelmúltban tett átfogóbb intézkedéseket. A 47 millió spanyolországi lakos körében az áldozatok száma gyorsabban nő, mint ahogy Kínában vagy Olaszországban történt. Szerdán újabb 738 ember vesztette életét Spanyolországban, igaz, csütörtökön ez 655-re csökkent. A spanyol áldozatok száma már felülmúlja a kínai adatot.

Pedro Sanchez miniszterelnök azt mondta március 14-én, amikor vészhelyzetet hirdetett, hogy a harmincas években vívott polgárháború óta nem látott nehézségekkel néznek szembe. De a politikusok nyilatkozata alapján akkor még sokan abban reménykedtek, hogy pár hét karanténnal megússzák.

Nehezen tűrik a bezártságot

Március 8-án Sanchez még arra ösztönözte a spanyolokat, hogy csatlakozzanak a nőnapi tömeges felvonuláshoz, annak ellenére, hogy az észak-olaszországi helyzet már durva volt. Csak az ismertté vált adatok alapján majdnem hatszázan kapták el a vírust akkor, köztük a politikus felesége is.

Spanyolországi vírushelyzet, március 25-ig. Felső grafikon: Az igazolt fertőzések száma összesen. Alsó grafikon: világoskékkel a kórházban kezeltek, pirossal az elhunytak, zölddel a gyógyultak. (Forrás: A spanyol kormány honlapja.)

A különböző híradások szerint a jó klíma miatt az életük jelentős részét hagyományosan a szabadban vagy az utcán töltő spanyolok nehezen tűrik a karantént. Sokan egyszerűen megszöktek a kórházakból, volt, aki szimplán taxit hívott. Sokan nem veszik komolyan és nem tartják be a szigorú kijárási szabályokat. Eddig 635 embert tartóztattak le ott a karantén megsértése miatt, és közel 77 ezret szankcionált a rendőrség és a polgárőrség.

Kukazsák, mint védelem

Az orvosok nem viselnek teljes védelmet, csak pamutköpenyt és maszkot. Azt ajánlják nekik, hogy tartsanak elegendő távolságot a betegektől, de ez lehetetlen. „Kollégáink betegen esnek össze körülöttünk” – mondta Bernabeu, aki radiológusként küzd az intenzív osztályon. Vannak orvosok, akik kukazsákokkal burkolják be magukat védőruha helyett.

A kormány hétfői közlése szerint mintegy 4000 spanyolországi egészségügyi dolgozó fertőződött meg, ez az összes 12 százaléka. Miközben Olaszországban csak 8, Kínában 4 százalék ez a szám. Horrortörténeteket is produkált a sors, az időskorúak több gondozóházában a személyzet sorsára hagyta a bentlakókat. Voltak, akik magányosan, saját ágyukban haltak meg, és csak napok múlva talált rájuk a fertőtlenítésre érkező hadsereg.

Horror-előrejelzés

Madrid mellett a hadsereg 5000 férőhelyes tábori kórházat épít, amire szükség is lesz, mert az előrejelzések borzasztóak. Katalóniában, Spanyolország egyik legfejlettebb és leginkább globalizálódott autonóm tartományában eddig 11 592 fertőzött és 672 halott van. Madrid után ez a második leginkább sújtott terület.

Az Aquas katalán egészségügyi kutatóintézet előrejelzése szerint a fertőzöttek már a jövő héten 30 ezer felett lesznek, a csúcson pedig ennek többszöröse várható. Április 24-én jöhet el a csúcs. A 7,6 millió lakosú Katalóniában 7600 és 13 000 közé becsülik a halálesetek várható számát – írja a La Vanguardia.

Otthon kapják el a legtöbben

Ami a fertőzöttek összes számát illeti, ha a kijárási tilalom jól működik, akkor csak 71 ezerre, ha viszont nem, akkor az olasz példa alapján közel 122 ezerre számítanak, még mindig csak Katalóniában, április végéig. (Ezek a számok eléggé ijesztőek a valamivel nagyobb Magyarország kilátásai szempontjából is – a szerk.)

Katalóniában a mortalitási ráta magas, az esetek 3,4 százaléka végződik halállal. Egy fertőzött pedig jelenleg átlagosan 2,4 embernek adja tovább a vírust. Ez utóbbit szeretnék leszorítani, hogy az egészségügyi rendszer kibírja a rohamot. Az Aguas szerint ezért létfontosságú a minél szigorúbb elszigetelődés. Ráadásul nemcsak az utcán, hanem otthon is. Kínában a fertőzések 85 százaléka a lakáson belül történt.

Túl késő?

Ezért lenne nagyon fontos, hogy a fertőzés legkisebb jelére a teljes elszigetelődést válasszuk – írják. A La Vanguardia szavazása alapján a válaszadók 96 százaléka szerint Spanyolországban korábban kellett volna intézkedéseket hozni a járvány megelőzésére.

Makro / Külgazdaság A nagy kísérlet: így állhat helyre az élet Európában
Wéber Balázs | 2020. április 9. 06:04
Ausztria, Csehország és Dánia lazít elsőként a koronavírus okozta karanténon Európában. Kísérletük kötéltánc: úgy akarják újraindítani a gazdasági-társadalmi életet, hogy közben kordában akarják tartani a járványt.
Makro / Külgazdaság 409 milliót ad a kormány, hogy létrejöjjön az Egyházi Egészségügyi Oktató Központ
Privátbankár.hu | 2020. április 8. 22:56
Megvan a helyszín és a fenntartó sem akárki lett. 
Makro / Külgazdaság Megrendült világunk – újra adósságokkal támasztanák meg
Káncz Csaba | 2020. április 8. 20:19
A globális elitek újra eljátszanák a 2008-as, eladósító forgatókönyvet. A koronavírus járvány rámutatott arra, hogy a jövő biztonságának jobban kell támaszkodnia a helyi gazdaság diverzitására. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Sanders visszalép, Trump egyedüli kihívója Biden lesz
Privátbankár.hu | 2020. április 8. 19:28
Bernie Sanders visszalépett az amerikai elnökválasztási versenyből, így Joe Biden lehet Donald Trump elnök kihívója novemberben.
Makro / Külgazdaság Budapest-Belgrád vasút: már 1700 milliárdba fog kerülni, de megéri
Privátbankár.hu | 2020. április 8. 18:52
Megéri megcsinálni, a koronavírus miatti válság pedig pont, hogy a beruházás mellett szól.
Makro / Külgazdaság Nem dönti be a Corvinust a Mol osztalékának hiánya
Csabai Károly | 2020. április 8. 18:45
Az egyetem a kezelésébe kapott Mol- (valamint Richter-) részvényeinek csak az osztalékát fordíthatja a működése finanszírozására és a Moltól tavaly közel 12 milliárd forint érkezett. Lapunk megkeresésére azonban az egyetem azt válaszolta: bevételei csak egy részét teszi ki a Mol-osztalék, ráadásul több évre elegendő pénzügyi tartalékkal rendelkeznek.
Makro / Külgazdaság Ezt nem oldja meg a 13. havi nyugdíj: elszállt az idősek inflációja
Baka F. Zoltán | 2020. április 8. 18:02
A kormány ígérete most nem menti meg a nyugdíjasokat.
Makro / Külgazdaság Élelmiszerek: tovább folytatódhat az árak emelkedése
Privátbankár.hu | 2020. április 8. 17:11
A KSH szerdán publikálta az inflációs számokat, amelyből kiderült, hogy számottevően drágultak az élelmiszerek márciusban. Rossz hír, hogy a világpiacon számos gabonaféle árfolyama szökött a magasba, és a piaci szereplők a munkaerőhiányra is panaszkodnak, ami nehezíti a zöldség- és gyümölcstermesztést.
Makro / Külgazdaság Az autópályákon is megállt az élet
MTI | 2020. április 8. 16:25
Március második hetében 2 milliárd forinttal kevesebb összeg folyt be az állami költségvetésbe az útdíjakból (e-matrica, e-útdíj) az előző év azonos időszakához képest - közölte a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató (NÚSZ) Zrt. szerdán.
Makro / Külgazdaság Mit mondott az operatív törzs és Novák Katalin? Itt megnézheti
Privátbankár.hu | 2020. április 8. 14:14
A kijárási korlátozás változtatásáról, kiterjesztéséről végül nem beszélt az operatív törzs, más témák voltak a fókuszban.
hírlevél