BUX
36 085.77
+2.49%
+875.00
OTP
10 240.00
+5.19%
+505.00
MOL
2 014.00
+0.70%
+14.00
RICHTER
6 905.00
+1.25%
+85.00
MTELEKOM
395.00
+1.28%
+5.00
 
2020. március 26. 16:34

Spanyolországban durvul a járvány, nemsokára lekörözik Olaszországot is. A spanyol orvosoknak választaniuk kell, hogy ki élhet és ki haljon meg. Sok ember meghal a kórházi váróban, mielőtt még fel tudnák venni. A karantént, a kijárási tilalmat túl későn vezették be, sokan még mindig nem veszik komolyan. Mindez intő jel a többi ország, mint Nagy-Britannia számára is.

Barcelona, tengerpart a városban (Archív kép, fotó: Wikimedia Commons)

Spanyolországnak jó esélye van arra, hogy Olaszországnál is rosszabb helyzetbe kerüljön. A kormány weboldala szerint 56 188 Covid-19 eset ismert, ami az utóbbi 24 órában 8578 fővel nőtt. Meggyógyultak 7015-en, kórházban van 31 912, meghalt 4089.

A száraz számok mögött az van, hogy a spanyol orvosoknak már választaniuk kell, ki éljen és ki haljon meg – tudósított a Bloomberg. A kórházak telítettek, sok ember haldoklik és meghal a kórházi váróban, mielőtt még fel tudnák venni. A híroldal az egyik legnagyobb madridi kórházból tudósított. Az orvosok rettenetesen túlterheltek, a járvány legyőzi az orvosi személyzetet is. A spanyol fővárosban a holttesteket már a városi jégpályán is tárolják, mert a hullaházakban már nincs hely.

Az intenzív osztályok túlcsordulása miatt az új szabályok alapján az idősebb betegekkel szemben előnyben részesítik a fiatalabbakat, akiknek jobbak a túlélési esélyeik – mondta Daniel Bernabeu orvos. “Ennek a nagypapának bármilyen más helyzetben esélye lett volna” – mutatott rá egy idős férfi esetére. “De most nagyon sokan vannak, és mind egyszerre haldokolnak.”

Több halott, mint Kínában

A Covid-19 tarolása Spanyolországban figyelmeztető jel Európának olyan részei számára, mint az Egyesült Királyság, amely csak a közelmúltban tett átfogóbb intézkedéseket. A 47 millió spanyolországi lakos körében az áldozatok száma gyorsabban nő, mint ahogy Kínában vagy Olaszországban történt. Szerdán újabb 738 ember vesztette életét Spanyolországban, igaz, csütörtökön ez 655-re csökkent. A spanyol áldozatok száma már felülmúlja a kínai adatot.

Pedro Sanchez miniszterelnök azt mondta március 14-én, amikor vészhelyzetet hirdetett, hogy a harmincas években vívott polgárháború óta nem látott nehézségekkel néznek szembe. De a politikusok nyilatkozata alapján akkor még sokan abban reménykedtek, hogy pár hét karanténnal megússzák.

Nehezen tűrik a bezártságot

Március 8-án Sanchez még arra ösztönözte a spanyolokat, hogy csatlakozzanak a nőnapi tömeges felvonuláshoz, annak ellenére, hogy az észak-olaszországi helyzet már durva volt. Csak az ismertté vált adatok alapján majdnem hatszázan kapták el a vírust akkor, köztük a politikus felesége is.

Spanyolországi vírushelyzet, március 25-ig. Felső grafikon: Az igazolt fertőzések száma összesen. Alsó grafikon: világoskékkel a kórházban kezeltek, pirossal az elhunytak, zölddel a gyógyultak. (Forrás: A spanyol kormány honlapja.)

A különböző híradások szerint a jó klíma miatt az életük jelentős részét hagyományosan a szabadban vagy az utcán töltő spanyolok nehezen tűrik a karantént. Sokan egyszerűen megszöktek a kórházakból, volt, aki szimplán taxit hívott. Sokan nem veszik komolyan és nem tartják be a szigorú kijárási szabályokat. Eddig 635 embert tartóztattak le ott a karantén megsértése miatt, és közel 77 ezret szankcionált a rendőrség és a polgárőrség.

Kukazsák, mint védelem

Az orvosok nem viselnek teljes védelmet, csak pamutköpenyt és maszkot. Azt ajánlják nekik, hogy tartsanak elegendő távolságot a betegektől, de ez lehetetlen. „Kollégáink betegen esnek össze körülöttünk” – mondta Bernabeu, aki radiológusként küzd az intenzív osztályon. Vannak orvosok, akik kukazsákokkal burkolják be magukat védőruha helyett.

A kormány hétfői közlése szerint mintegy 4000 spanyolországi egészségügyi dolgozó fertőződött meg, ez az összes 12 százaléka. Miközben Olaszországban csak 8, Kínában 4 százalék ez a szám. Horrortörténeteket is produkált a sors, az időskorúak több gondozóházában a személyzet sorsára hagyta a bentlakókat. Voltak, akik magányosan, saját ágyukban haltak meg, és csak napok múlva talált rájuk a fertőtlenítésre érkező hadsereg.

Horror-előrejelzés

Madrid mellett a hadsereg 5000 férőhelyes tábori kórházat épít, amire szükség is lesz, mert az előrejelzések borzasztóak. Katalóniában, Spanyolország egyik legfejlettebb és leginkább globalizálódott autonóm tartományában eddig 11 592 fertőzött és 672 halott van. Madrid után ez a második leginkább sújtott terület.

Az Aquas katalán egészségügyi kutatóintézet előrejelzése szerint a fertőzöttek már a jövő héten 30 ezer felett lesznek, a csúcson pedig ennek többszöröse várható. Április 24-én jöhet el a csúcs. A 7,6 millió lakosú Katalóniában 7600 és 13 000 közé becsülik a halálesetek várható számát – írja a La Vanguardia.

Otthon kapják el a legtöbben

Ami a fertőzöttek összes számát illeti, ha a kijárási tilalom jól működik, akkor csak 71 ezerre, ha viszont nem, akkor az olasz példa alapján közel 122 ezerre számítanak, még mindig csak Katalóniában, április végéig. (Ezek a számok eléggé ijesztőek a valamivel nagyobb Magyarország kilátásai szempontjából is – a szerk.)

Katalóniában a mortalitási ráta magas, az esetek 3,4 százaléka végződik halállal. Egy fertőzött pedig jelenleg átlagosan 2,4 embernek adja tovább a vírust. Ez utóbbit szeretnék leszorítani, hogy az egészségügyi rendszer kibírja a rohamot. Az Aguas szerint ezért létfontosságú a minél szigorúbb elszigetelődés. Ráadásul nemcsak az utcán, hanem otthon is. Kínában a fertőzések 85 százaléka a lakáson belül történt.

Túl késő?

Ezért lenne nagyon fontos, hogy a fertőzés legkisebb jelére a teljes elszigetelődést válasszuk – írják. A La Vanguardia szavazása alapján a válaszadók 96 százaléka szerint Spanyolországban korábban kellett volna intézkedéseket hozni a járvány megelőzésére.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Jövőre is kitarthat a globális recesszió
Privátbankár.hu / MTI | 2020. május 26. 20:49
Egyre több elemző gondolja így. 
Makro / Külgazdaság Lecsippent a kormány a sportkiadásokból
Székely Sarolta | 2020. május 26. 20:13
A koronavírus-járvány miatti válsághelyzet látszólag a sportkiadások átgondolására késztette a kormányt. A nem hivatalos sportbüdzsé megvágása ennek ellenére inkább csak szimbolikus, mint drasztikus.
Makro / Külgazdaság Előbb jöhetnek a budapesti enyhítések
Privátbankár.hu | 2020. május 26. 19:56
A tervezettnél gyorsabban szabadulhat fel a főváros.
Makro / Külgazdaság Tovább lazítana az osztrák kancellár
Privátbankár.hu / MTI | 2020. május 26. 19:28
Enyhítene a koronavírus-fertőzés visszaszorítása érdekében bevezetett korlátozásokon Sebastian Kurz.
Makro / Külgazdaság Két héten belül dönthetnek a veszélyhelyzet megszüntetéséről
Privátbankár.hu / MTI | 2020. május 26. 18:47
Erről a Miniszterelnökség államtitkára beszélt. 
Makro / Külgazdaság Véres húst dobhat az iszlamistáknak a beszorult Erdogan
Káncz Csaba | 2020. május 26. 18:31
A gazdaságilag és külpolitikailag beszorult török elnök egyes jelek szerint pénteken robbanthat a Hagia Szophia ügyében. Ahogyan a Hidegháború évtizedeiben a török politikai vezetés az egyszerű embereket a kommunista veszéllyel riogatta, úgy most az iszlám tradícióinak megvédése a fő üzenet. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Szél Bernadett: itt van az új ágykapacitás-számítás!
Privátbankár.hu | 2020. május 26. 17:10
A Magyar Helsinki Bizottság pert indított az Emberi Erőforrások Minisztériuma ellen, mert megtagadták tőlük a közadatokat, Szél Bernadettnek viszont sikerült kiszámolnia a Nemzeti Népegészségügyi Központ honlapjára felkerült statisztikákból azt, hogy kinek van igaza az ágykapacitásokat illetően. 
Makro / Külgazdaság Elmaradt az izgalom az MNB-nél
Csabai Károly | 2020. május 26. 16:51
Merthogy a mai szeánszon a hazai jegybankárok a piaci várakozásoknak megfelelően nemcsak, hogy nem változtattak a kamatszinteken, hanem ezúttal új bejelentést sem tettek. A következő, június 23-ára ütemezett ülés azért lehet izgalmasabb, mert akkor ismerhetjük meg a friss inflációs jelentés keretszámait, amelyet sajtótájékoztatón kommentálhatnak az MNB illetékesei.
Makro / Külgazdaság Karácsony Gergely: a költségvetés a magyar önkormányzati szektor csődjét jelenti
Privátbankár.hu | 2020. május 26. 15:14
Meglehetősen pesszimista nyilatkozatot tett a főpolgármester. Karácsony Gergely szerint a kormánynak az elmúlt hetekben az önkormányzatok ellen folytatott küzdelme a jövő évi költségvetésben is visszaköszön.
Makro / Külgazdaság Jövőre is készenlétben a kormány: hatalmas összeget szánnak munkanélküli segélyekre
Székely Sarolta | 2020. május 26. 14:46
Az elmúlt egy évtizedben nem költött annyit a kormány munkanélküli ellátásra, mint amennyit a 2021-es költségvetésbe épített be. Az előirányzat emelkedése azonban nemcsak a munkanélküliség növekedésével van párhuzamban.
hírlevél