<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Van élet az orosz gázon és olajon túl? Tényleg lehetetlen teljesen elszakadni Moszkvától? Elzárhatja Putyin a gázcsapot?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Holoda Attila energetikai szakértővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. május 26. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ismét exkluzív interjút adott a miniszterelnök az M1 csatornának. Ebben az éjféltől életbe lépő szigorító intézkedések hátterét is igyekezett megmagyarázni, köztük egy új elemet, a közterületi kötelező maszkhasználatot.

Orbán Viktor miniszterelnök a köztévének adott interjújában árult el egy újabb részletet az éjféltől életbe lépő szigorításokról. Az interjú közben felidézésre került a miniszterelnök korábbi véleménye, miszerint ha mindenki hordja a maszkot, akkor nincs szükség korlátozásokra. Ezzel kapcsolatban felmerült, hogy vajon az emberek nem viselték megfelelően a maszkot, vagy a kormány becsülte alá a szabály betartását? Orbán Viktor válaszában először rögzítette: nem hárítaná a felelősséget a lakosságra. Ha az emberek 80 százaléka hordja a maszkot, az elméletileg elegendő ahhoz, hogy a vírust lelassítsuk. 

"Ez egy darabig ment, ha nem lettek volna az emberek elég fegyelmezettek, akkor hamarabb jutottunk volna el a mostani pontig."- rögzítette Orbán Viktor. Hozzátette: a kötelező maszkhasználatot ma éjféltől több más országhoz hasonlóan mi is elő fogjuk írni közterületen. 

Orbán Viktor miniszterelnök szavaz az Országgyűlés rendkívüli ülésén 2020. november 10-én. MTI/Balogh ZoltánOrbán Viktor miniszterelnök szavaz az Országgyűlés rendkívüli ülésén 2020. november 10-én. MTI/Balogh Zoltán

A hétfői korlátozó intézkedések időzítésével kapcsolatban Orbán Viktor kifejtette: nagyjából Magyarországon is az történi, mint az unió más országában. Bár elsőként zártuk le a határokat, mégis kapcsolatban vagyunk más országokkal. A fertőzések számát tekintve most vagyunk ott, mint Ausztria egy héttel ezelőtt, "ráadásul mi még elfogadható állapotok között vagyunk, főleg a nyugat-európai országokkal összevetve, ahol nemcsak éjjel, de nappal is már kijárási tilalom van". 

A miniszterelnök saját bevallása szerint sokáig gondolkozott a bejelentett intézkedéseken, de az összes tanácsadója azon a véleményen volt, hogy ha konkrét beavatkozás, intézkedés nélkül ugyanígy mennek tovább a dolgok, akkor 50 százalék az esélye annak, hogy a kórházak majd el tudják látni a betegeket. Orbán szerint ez nagyon alacsony arány, ami már beavatkozást igényelt. Ilyen arányszámnál nem lehetett tovább várni és ezeket a döntéseket meg kellett hozni. 

Bár a felszerelésekkel jól állunk, például van elég lélegeztetőgép, a szakemberek száma és tűrőképessége véges. Az egészet úgy modellezte a kormányfő, hogy békeidőben megvan, hogy hány orvos, hány ápoló tud megfelelően ellátni egy beteget.

"Tudjuk, hogy egy betegre hány orvos, hány ápolónő kell és hány olyan szakember, aki a súlyos betegeket tudja kezeln, mozgatni. Jelenleg 50 százalék esély van arra, hogy a mostani orvos, beteg, ápolónő és betegmozgató számmal tudjuk menedzselni a helyzetet."

Vagyis lehet, hogy kibírnánk, de lehet, hogy összeomlana a magyar egészségügy, ezért nem érdemes kockáztatni, ezért most volt itt az ideje, hogy meghozzák a korlátozó döntéseket. Orvosok is most jelezték már, hogy van egy határ, ami felett már nem tudnak több beteget felelősségteljesen ellátni. Magyarán

"Több a beteg, mint amennyinek az orvosok és az ápolók felelősségteljes ellátást tudnának biztosítani" - rögzítette Orbán Viktor. 

A miniszterelnök a tanárok tesztelésével kapcsolatban elmondta, ez egyfajta támpontot jelent majd. Ha a teszt kimutatja a fertőzést, akkor 90 százalék, hogy tényleg fertőzött az illető. Ha azt mutatja ki, hogy nem fertőzött, annak bizonyossága 50-60 százalék. Ezért óvatosan kell bánni a tesztekkel, már csak azért is, mert óriási viták vannak róla. Jelenleg Orbán Viktor szeretné megvárni a szlovákiai tömeges tesztelés eredményeit, ám addig is annyit tudnak tenni, hogy tesztelnek és rendelkezésre bocsátják a támpontot jelentő teszteket. Megjegyezte, van annyi gyorstesztünk, hogy a szociális intézményekben dolgozókat is tudják hetente egyszer letesztelni. 

A vakcinával kapcsolatban rögzítette: már belátható időn belül van, ennyivel könnyebb is a jelenlegi helyzet a tavaszinál. Akkor még csak reménykedni lehetett abban, hogy minél hamarabb elérhetővé válik. 

Első körben a vakcina arra lesz elég, hogy az orvosokat, a közrend fenntartásában és talán a legnagyobb bajban lévőket is be lehet majd oltani. Első körben ugyanis korlátozott mennyiség fog rendelkezésre állni, a tömeges szállítási időpont Európából legkorábban áprilisra várható. Ennek fényében lesz egy részleges enyhülés december végén, januárban, majd a fölszabadulás áprilisban jöhet el. 

A gazdaságvédelmi intézkedésekkel kapcsolatban a kormányfő úgy fogalmazott: a hétfőn bejelentett segítségek csak erre a 30 napra szólnak a leginkább érintett ágazatoknak (szerk.: turizmus, vendéglátás), a 30 nap letelte után viszont a tavaszihoz hasonlóan minden gazdasági ágazatot segítő intézkedéseket hoznak majd. 

FRISS: kedd éjszaka megjelent a rendelet a Magyar Közlönyben az új intézkedésekről - itt írtunk a szigorítás szabályairól >>

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Orbán Viktor kihirdette a háborús veszélyhelyzetet
Privátbankár.hu | 2022. május 24. 17:32
Azonnal megkezdte a munkát az új Orbán-kormány, mely ma tette le az esküjét.   
Makro / Külgazdaság Nem engedhetjük meg a felelőtlenség, a széthúzás és a gyengeség luxusát - mondta Orbán Viktor
Privátbankár.hu | 2022. május 24. 17:14
Orbán Viktor a miniszterek eskütétele után a parlamentben is bemutatta új kormányát. 
Makro / Külgazdaság Üzent Berlin az Orbán-kormánynak: fel kell adni a blokádot
Wéber Balázs | 2022. május 24. 16:54
A német alkancellár szerint figyelembe kell venni, hogy az uniós országokat különböző mértékben érintené az orosz olajembargó, ugyanakkor az Orbán-kormánynak fel kell adnia a blokádot. Robert Habeck úgy véli: az embargó fő akadálya Magyarország, de akár hazánk nélkül is elfogadhatják a szankciót. A magyar kormány továbbra is mentességet szeretne kapni a csővezetékes szállításra. Németország eközben már jelentősen csökkentette olajfüggőségét Oroszországtól.
Makro / Külgazdaság Putyin rákos lehet, szanatóriumba kerülhet és nem térhet vissza a hatalomba?
Privátbankár.hu | 2022. május 24. 16:34
Az ukrán védelmi tárca és a brit MI6 volt főnöke is megerősítette ezt.
Makro / Külgazdaság A nap képe: Orbán Viktor Dzsudzsák Balázzsal ünnepli a kormányalakítást
Privátbankár.hu | 2022. május 24. 16:23
Átvették kinevezésüket az Orbán-kormány 5.0 tagjai Novák Katalin köztársasági elnöktől a Sándor-palotában.
Makro / Külgazdaság Importvám kell, nem embargó az orosz olajra - javasolják az osztrákok
Privátbankár.hu | 2022. május 24. 16:06
Lehet, hogy ez lesz végül a megoldás?
Makro / Külgazdaság Putyin gigantikus költségvetésű háborúja - mit lépjen most Európa?
Káncz Csaba | 2022. május 24. 14:51
Az Oroszországból származó olaj- és gázimportra vonatkozó vámok alkalmazásával az EU megvédheti energiabiztonságát az átmeneti időszak alatt is, miközben megakadályozza, hogy Oroszország finanszírozza az ukrajnai háborúját. Ezt minősített többséggel lehetne elfogadni, ami azt jelentené, hogy az EU kereskedelempolitikája összhangba kerülne az EU értékeivel, érdekeivel és kötelezettségeivel. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Moszkva vagy Brüsszel az ellenségünk? Merre tovább magyar energiapolitika? - Holoda Attila a Klasszis Klub következő vendége
Privátbankár.hu | 2022. május 24. 14:31
Orbán Viktor szerint az orosz olaj elleni szankciók felérnek a magyar gazdaságra dobott atombombával. Ez a kijelentés azonban többek szerint erős csúsztatás. Holoda Attila energiapiaci Klasszis Klubunk május 26-i vendége, akivel többek között arról beszélünk, hogy kiváltható-e az orosz olaj? A második Orbán-kormányban rövidebb ideig az energetikáért felelős helyettes államtitkári posztot is betöltő szakemberrel emellett a magyar energiapolitika legfontosabb kihívásait tekintjük át.
Makro / Külgazdaság Minden harmadik ember kérne fizetésemelést
Privátbankár.hu | 2022. május 24. 11:05
A PwC globális felmérésében megkérdezett munkavállalók közül minden ötödik dolgozó nyilatkozott úgy, hogy valószínűleg munkahelyet vált a következő 12 hónapban, és több, mint egyhamraduk azt tervezi, hogy fizetésemelést kér. 
Makro / Külgazdaság Német alkancellár: "Magyarországon is történnie kell valaminek"
Privátbankár.hu | 2022. május 24. 10:39
Elérhető közelségbe került a megállapodás az orosz kőolaj európai uniós embargójáról Robert Habeck német alkancellár, gazdasági miniszter szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló