<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

A tálibok új fejezetet szeretnének nyitni az Egyesült Államokkal ápolt kapcsolataikban a jövő héten Katarban folytatódó tárgyalásokon - jelentette be a kabuli iszlamista csoport.

A megbeszéléseken szó lesz a két ország közötti politikai kapcsolatok új fejezetének megnyitásáról, a gazdasági problémák megoldásáról, valamint a 2020-ban aláírt dohai megállapodás tiszteletben tartásáról

 - olvasható a tálibok hivatalos arab nyelvű Twitter-oldalán.

A Washington és a tálibok közötti első dohai tárgyalási fordulóra október 9-10. között került sor a katari fővárosban, ahová a kabuli amerikai nagykövetség diplomatái az amerikai csapatok augusztus végi afganisztáni kivonulása után települtek át.

Ned Price amerikai külügyi szóvivő kedden megerősítette, hogy Tom West, az Afganisztánért felelős amerikai különmegbízott visszatér Dohába kéthetes tárgyalássorozatra a tálibokkal.

Képünk illusztráció. (Forrás: Pixabay)Képünk illusztráció. (Forrás: Pixabay)

A szóvivő szerint a találkozón többek között a terrorizmus elleni küzdelemről, a humanitárius segítségnyújtásról és az ország gazdasági helyzetéről lesz szó, valamint azon afgán és amerikai személyek biztonságos távozásáról, akik az elmúlt húsz évben Washingtonnak dolgoztak.

Múlt héten az amerikai különmegbízott megismételte, hogy a táliboknak tiszteletben kell tartaniuk bizonyos feltételeket ahhoz, hogy amerikai pénzügyi és diplomáciai támogatást kapjanak: részt kell venniük a terrorizmus elleni küzdelemben, nyitott, befogadó kormányt kell alakítaniuk, tiszteletben kell tartaniuk a kisebbségek és a nők jogait, és egyenlő hozzáférést kell biztosítaniuk az oktatáshoz és a munkavállaláshoz.

A tálib kormány, amelyet eddig egyetlen ország sem ismert el hivatalosan, továbbra is azt követeli az amerikaiaktól, hogy oldják fel az afgán központi bank tartalékainak befagyasztását, amelyről Washington a tálibok hatalomba történt visszatérése után döntött.

Amír Hán Muttaki, az ideiglenes tálib kormány külügyminisztere november 27-29. között tartózkodik Dohában, ahol találkozik az Egyesült Államok és az Európai Unió hivatalos képviselőivel - közölte a diplomata szóvivője a Twitteren szerdán. Mióta a tálibok átvették a hatalmat, az amúgy is törékeny afgán gazdaság összeomlott. A Világbank és a Nemzetközi Valutaalap felfüggesztette a segélyeit.

(MTI)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Csehországban és Németországban is ott lehet már az Omicron
Privátbankár.hu | 2021. november 27. 14:04
Hollandiában 61 esetet igazoltak, de Cseh- és Németországban is vizsgálnak egy-egy pozitív tesztet produkált fertőzöttet, akik már valószínűleg az új mutánst kapták el. Bár a határzárak valószínűleg nem fognak sokat érni, mégis egyre-másra jelentenek be utazási korlátozásokat a világ országai.
Makro / Külgazdaság Fidesz-győzelmet tippel a nemzetközi elemzőcég, de szoros versenyre számít
Privátbankár.hu | 2021. november 27. 10:38
A megszokottnál szorosabb versenyt, de a mostani a kormány hatalomban maradását várja a Fitch Solutions hitelminősítő cégcsoportjához tartozó kutatóvállalat a 2022-es szavazáson. Az inflációt viszont nem tartják hosszú távú kockázatnak a cég elemzői.
Makro / Külgazdaság A kocsmákból nem lehet kitiltani az oltatlanokat – Csehországból jelentjük
Wéber Balázs | 2021. november 27. 06:31
A távozó és a jövendőbeli cseh kormány is az oltással oldaná meg a Covid-válságot, ezért számos eszközzel próbálja rábírni a vakcina felvételére az oltatlanokat. Ők nem járhatnak például színházba vagy kocsmába, és munkába is csak teszttel. Egy helyi magyar ugyanakkor lapunknak azt mondta: a szabályok betartatása nehézkes, a csehek pedig hajlamosak a kijátszásukra. Sokan végül beoltatják magukat, de nem meggyőződésből, hanem a szabadságuk visszaszerzése miatt.
Makro / Külgazdaság Nagyot zuhantak a pesti részvények
Privátbankár.hu | 2021. november 26. 18:53
A mai napon bizony jócskán estek a budapesti részvények.
Makro / Külgazdaság 10 tényező, ami miatt gödörbe süllyedt a forint - A hét videója
Eidenpenz József - Izsó Márton Artúr | 2021. november 26. 18:33
Legalább tíz oka van annak, amiért a héten a forint új történelmi mélypontra érkezett, közöttük Magyarország-specifikus és nemzetközi tényezők is. A kamatemelések mellett az MNB még sok szempontból laza, mint a kötvényvásárlások és olcsó hitelek terén. A kormány pedig szórja a pénzt, miközben a globális tőkepiaci hangulat sem éppen rózsás.
Makro / Külgazdaság Riadót fújt Izrael az új afrikai mutáns miatt
Privátbankár.hu | 2021. november 26. 17:11
Izraelben vészhelyzeti intézkedéseket vezetnek be a koronavírus eddigieknél is fertőzőbb afrikai változatának a megjelenése miatt - jelentette a katonai rádió pénteken.
Makro / Külgazdaság Gyilkos ázsiai haditengerészeti verseny indult
Káncz Csaba | 2021. november 26. 15:14
Peking már három éve teszt-lövést hajtott végre az 5700 kilométer hatótávolságú, több-funkciós rakétájával.   A harmadik kínai anyahajót 3-6 hónapon belül vízre bocsátják.  Káncz Csaba jegyzete  
Makro / Külgazdaság Hoppá: mégis részt vesz Magyarország az EU-s vakcinavásárlásban!
Kormos Olga | 2021. november 26. 14:19
Magyarország mégis részt vesz az EU harmadik vakcinavásárlási szerződésében, amelyet a Pfizer/BioNTech-kel kötöttek.
Makro / Külgazdaság A negyedik hullám küszöbén még dőlt a pénz a lakáshitelesekhez
Privátbankár.hu | 2021. november 26. 13:58
2021 harmadik negyedévében a hazai vállalatok hitelállománya nemzetközi összehasonlításban is kiemelkedő mértékben, 9 százalékkal bővült, a lakossági hitelkihelyezések pedig még ennél is jobban, 16,3 százalékkal.
Makro / Külgazdaság Vészhelyzet Németországban
Privátbankár.hu | 2021. november 26. 13:03
Vészhelyzet alakult ki Németországban a koronavírus-járvány negyedik hulláma miatt, amelyet sürgősen meg kell állítani, különben túlterhelődik az egészségügyi ellátórendszer - mondta az ügyvezető szövetségi kormány egészségügyi minisztere Berlinben.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló