<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az erős gazdasági ellenszelek dacára a német fogyasztók hangulata stabil maradt, tartja a szilárd és erős szintet.
Fotó: 123rf.com

A várt csökkenés helyett stagnált a GfK nürnbergi gazdaságkutató intézet szeptemberre vonatkozó németországi fogyasztói hangulatindexe, miközben a fogyasztók jövedelmi és gazdasági várakozásai csökkentek, a vásárlási hajlandóság ismét emelkedett.

A mintegy kétezer ember megkérdezése alapján számított mutató augusztusban 9,7 ponton állt, és szeptemberben is 9,7 ponton maradhat a Gfk előrejelzése szerint. Elemzők enyhe romlást, 9,6 pontot valószínűsítettek szeptemberre.

Egy évvel ezelőtt, tavaly augusztusban 10,4 ponton állt a hangulatindex értéke.

Az erős gazdasági ellenszelek dacára a fogyasztók hangulata stabil maradt, tartja a szilárd és erős szintet. Megteremtődtek tehát a feltételek arra, hogy a belső kereslet töltse be azt a korábban deklarált célt, miszerint fontos tartóoszlopa legyen a gyengülő német gazdaságnak a következő hónapokban. Mindazonáltal ha a munkaerőpiac veszítene stabilitásából a jövőben, és a munkanélküliség veszélye jelentősen emelkedne, a fogyasztás által hajtott gazdaság jelentősen visszaesne - figyelmeztettek a Gfk kutatói.

A felmérésben a fogyasztói hangulat alakulásának értékeléséhez használt három alindex közül a fogyasztók gazdasági kilátásokról alkotott véleményét számszerűsítő mutató jelentősen, 8,3 ponttal, mínusz 12 pontra csökkent augusztusban, ami hat és fél éves mélypontnak felel meg, és 30,6 ponttal alacsonyabb az egy évvel korábbi, 18,6 pontos értéknél.

A fogyasztók jövedelmi várakozásait számszerűsítő mutató viszont csak enyhén csökkent, 0,7 ponttal, 50,1 pontra. A mutató stabil, magas szinten áll, értéke tavaly augusztusban alig volt nagyobb, 51,5 ponton állt.

Az index vásárlási hajlandóságot számszerűsítő összetevőjének értéke 48,8 pontra nőtt augusztusban az előző havi 46,3 pontról. Egy évvel ezelőtt 54,5 ponton állt az alindex, így a jelenlegi értéke nagyon is elégedettségre ad okot.

A világgazdasági növekedés lassulása, a kereskedelmi háborúk és a Nagy-Britannia európai uniós tagságágának megszűnésével (Brexit) kapcsolatos tárgyalások egyaránt kedvezőtlenül befolyásolja a fogyasztók gazdasági kilátásokról alkotott véleményét. Az Egyesült Államokkal való kereskedelmi viták és a német exporttermékek vámfenyegetettsége, valamint a rendezetlen Brexit lehetősége mind olyan tényező, amelyek miatt a fogyasztók egyre inkább valósnak érzik, hogy a német gazdaság recesszióba süllyed. Ez első körben az exportorientált vállalatok és beszállítóik termelését vetheti vissza, ám idővel begyűrűzhet a gazdaság más szektoraiba.

Makro / Külgazdaság Lengyel vadászgépekre fáj az ukránok foga - hideg fogadtatást kapott az új amerikai nagykövet Moszkvában
Privátbankár.hu | 2023. január 30. 20:14
Hétfőn sem volt hiány az eseményekből a háborúban. 
Makro / Külgazdaság Putyin telefonált: itt van, miről volt szó
Privátbankár.hu | 2023. január 30. 19:36
Az orosz elnök a nemzetközi színtéren hozzá hasonlóan vitatott személlyel beszélt.
Makro / Külgazdaság A politizáló orosz menekültek után halálosztag indulna
Káncz Csaba | 2023. január 30. 19:13
A Biztonsági Tanács elnökhelyettese halálosztagok bevetésére szólít fel az országot elhagyó, de politikailag továbbra is aktív oroszok ellen. A külföldre menekült informatikusokat viszont busás jutalmakkal csábítanák haza. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Néhány hónap, és brit tankok érkeznek az orosz-ukrán frontra
Privátbankár.hu | 2023. január 30. 17:32
Ukrajna dörzsölheti a markát a brit védelmi miniszter kijelentése után.
Makro / Külgazdaság Veszélyben Kína hosszútávú fejlődése – mutatjuk, miért
Tiszóczi Roland | 2023. január 30. 15:24
A szülőképes korú nők száma Kínában tavaly több mint négymillióval csökkent, ami az egygyermekes politika öröksége. Ugyanakkor egy gyermek felnevelésének költsége Kínában az egy főre jutó GDP közel hétszerese, ez majdnem a duplája az Egyesült Államokban vagy Japánban erre fordított összegnek, ami visszaveti a gyermekvállalási kedvet.
Makro / Külgazdaság Erőteljesen bővít a két légióriás
Szakonyi Péter | 2023. január 30. 14:15
Idén tízezerrel bővíti dolgozói létszámát a Boeing. Az amerikai repülőgépgyártó óriás már tavaly is “hízott” - akkor 23 ezer új dolgozót vett állományba.
Makro / Külgazdaság Ha ez igaz, Putyin tényleg valami durvát mondott telefonon
Privátbankár.hu | 2023. január 30. 13:51
Elég meredek kijelentéseket tett Vlagyimir Putyin állítólagos szavairól a volt brit miniszterelnök.  
Makro / Külgazdaság Megszólalt az Európai Unió Tanácsa az uniós minimálbérről
Privátbankár.hu | 2023. január 30. 12:38
Tagállami szinten kell meghatározni, és rendszeresen felül kell vizsgálni.
Makro / Külgazdaság Itt a friss német GDP-adat
Privátbankár.hu | 2023. január 30. 11:36
A negyedik negyedévre és a 2022-es év egészére is kaptunk információkat Európa legnagyobb gazdaságáról.
Makro / Külgazdaság Szerdán a dízelesek örülhetnek
Privátbankár.hu | 2023. január 30. 11:01
Csökken a gázolaj beszerzési ára, de kérdés, ez megjelenik-e a kútoszlop áraiban.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG