3p
A tagországok belügyminiszterei továbbra is tartanak a menekültválságtól, így a határellenőrzés fenntartását kérik.
Osztrák rendőrök bevándorlókat keresve szúrópróbaszerűen ellenőrizni készülnek egy járművet Nickelsdorfnál 2015. szeptember 16-án. MTI Fotó: Krizsán Csaba

Az Európai Bizottság a belső határellenőrzés visszaállítására vonatkozó átmeneti tagállami intézkedések meghosszabbítását javasolja - írta a Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung (FAS) című vasárnapi német lap.

Nem enyhült a helyzet

A brüsszeli testület javaslata alapján a május 12-én lejáró átmeneti intézkedéseket hat hónappal, november közepéig kellene meghosszabbítani. A bizottság javaslata megfelel hat tagország - Ausztria, Belgium, Dánia, Franciaország, Németország és Svédország - kérésének, amelyek a menekülthullám miatt több határszakaszon visszaállították az ellenőrzést.

A hat ország belügyminiszterei közös levélben sürgetik a felhatalmazás megújítását, kiemelték, hogy a helyzet "szélsőségesen változékony, alakulása nehezen jelezhető előre, ráadásul aggodalomra ad okot a Földközi-tenger középső medencéjén keresztül vezető útvonal".

Lehel Balázs, a Nemzetközi Migrációs Szervezet munkatársa pénteken adott interjút lapunknak. Mint mondta, a nyári időjárás beköszöntével újabb menekülthullámra számíthatunk a konfliktuszónákból, ám az Európai Unió továbbra sem tudja hatékonyan kezelni a helyzetet. Videóinterjú >>>

A FAS szerint az Európai Bizottság javaslata csak azokat a határszakaszokat érinti, amelyeken már visszaállították a határellenőrzést. Így Ausztriának más jogi alapra kellene építenie, ha ki akarja terjeszteni az ellenőrzést az osztrák-olasz határon fekvő Brenner-hágóra. A bizottság szerint az ellenőrzés szigorát a helyzet alakulásának megfelelően kellene változtatni, és ahol csak lehet, fel kell hagyni az intézkedéssel, majd novemberben vissza kell térni a schengeni belső határok szabad átjárhatóságához valamennyi érintett szakaszon.

A görög határ még mindig átjáróház

A hat hónapos átmeneti időt Görögországnak fel kellene használnia arra, hogy orvosolja a külső határellenőrzésben mutatkozó hiányosságokat - vélekedik a brüsszeli bizottság. Thomas de Maiziere német belügyminiszter szombaton Berlinben tett nyilatkozatában kiemelte, hogy a nyugat-balkáni migrációs útvonalon ugyan enyhült a helyzet, de a máshol alakuló fejlemények miatt továbbra is szükséges, hogy a tagállamok rugalmasan, a helyzet alakulásának megfelelően ellenőrizhessék határaikat. Ezért a hat ország a közös levélben azt sürgeti, hogy a bizottság javasolja az Európai Tanácsnak a Schengeni Határellenőrzési Kódexben lefektetett válságkezelési mechanizmus beindítását.

A FAS szerint a levelet hétfőn kézbesítik az Európai Bizottságnak, amely szerdán véglegesíti majd javaslatát. Közben a Németországba érkező menedékkérők száma tovább csökken. A Bild am Sonntag című vasárnapi német lap értesülése szerint április 22. és 28. között a határellenőrzést végző szövetségi rendőrség mindössze 743 illegális határátlépést regisztrált.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Több mint 251 billió forintot költöttek egymásra a cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 15:31
Hosszas stagnálás után meredeken emelkedett a globális vállalati szektor által bejelentett kiugró értékű egyesülési és felvásárlási ügyletek (M&A) összértéke az idei első negyedévben.
Makro / Külgazdaság Putyin kinyitotta a kiskaput
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 11:33
Oroszország lehetetlenné tette annak az ellenőrző testületnek a működését, amely rajta tartotta a szemét Észak-Koreán. Phenjan így nagyobb esélyt kapott sötét húzásai lebonyolítására.
Makro / Külgazdaság Mégis, mi van most a forinttal?
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 10:40
Erősödést ért el a forint a hétfőhöz képest, de azért még van mit ledolgozni. 
Makro / Külgazdaság Németország viheti rosszba a magyar gazdaságot, kritikát kapott a kormány
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 09:29
Utólag úgy látszik, nem volt okos döntés az elmúlt másfél évtizedben az Orbán-kormányok részéről, hogy teljesen kiszolgálták a Magyarországon megtelepedett német autógyártókat.
Makro / Külgazdaság Magyarország kétségbeejtő helyzetbe kerülhet hamarosan az orosz energiafüggősége miatt?
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 08:09
Az év második felében keményebbé válhat az Oroszországgal szembeni uniós szankciópolitika, mivel akkor már csak Magyarország lesz kiszolgáltatott az orosz energiahordozóknak  – véli Peter Zeihan amerikai geostratégiai szakértő.
Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG