1p
A törvény értelmében a jelenleg bejegyzett pártok több mint egyharmadát fel kell számolni. Búcsúzik a "HUNOK NAGY SZÖVETSÉGE" és a "A Peches Üldözöttekért" párt
Magyarországon jelenleg 141 párt van bejegyezve, ebből a törvényi rendelkezések alapján 50 megszüntetését kezdeményezi az ügyészség.

Az 1989-es párttörvény szerint abban az esetben, ha a bejegyzett párt két egymást követő általános országgyűlési választáson nem állít jelöltet, akkor a bíróság az ügyész indítványára megállapítja a párt működésének megszűnését, ami azonban nem érinti az adott párt társadalmi szervezetként való továbbműködését.

A Legfőbb Ügyészség tájékoztatása szerint az Országos Választási Bizottság (OVB) elnöke megküldte részükre azoknak a pártoknak a listáját, amelyek a 2006-os, illetve a 2010-es országgyűlési választáson önállóan vagy más párttal közösen állítottak jelöltet. A 2010-es országgyűlési választásokat követően az ügyészség az OVB tájékoztatása, illetve a bírósági nyilvántartások egybevetése alapján összesen 50 párt esetében nyújtott be keresetet a megyei bíróságokon azt indítványozva, hogy a bíróságok állapítsák meg a párt működésének megszűnését, társadalmi szervezetként való további működésük érintetlenül hagyásával. A peres eljárások folyamatban vannak - közölte Széplaki-Nagy Gábor, a Legfőbb Ügyészség sajtószóvivője.

Az Országos Igazságszolgáltatási Tanács Hivatalának tájékoztatása szerint 2010 végén a 19 megyei bíróság és a Fővárosi Bíróság összesen 141 pártot tartott nyilván, 2008 végén 109-t.

Tavaly a Fővárosi Bíróságon 71 bejegyzett pártot tartottak nyilván, a Pest megyein 23-at, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyein 9-et, a Somogy megyein 7-et, a Bács-Kiskun és a Csongrád megyein 5-öt, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyein 4-et, a Baranya, a Győr-Moson-Sopron, a Hajdú-Bihar és a Heves megyein 3-at, a Veszprém megyein kettőt, a Békés, a Fejér és a Jász-Nagykun-Szolnok megyein pedig egyet. Öt megyében, Komárom, Nógrád, Tolna, Vas és Zalában nincs a bejegyzett társadalmi szervezetek között párt.
A Fővárosi Bíróság tájékoztatása szerint 2010-ben 10 pártbejegyzési kérelem érkezett hozzájuk, 3 pártot jegyeztek be.

A bírósági nyilvántartásokból kiderül, hogy a legrégebbi, rendszerváltozás hajnalán, 1989-ben bejegyzett pártok közül ma 12 működik, köztük a parlamentből jól ismert Fidesz - Magyar Polgári Szövetség, a Kereszténydemokrata Néppárt, a Magyar Szocialista Párt, valamint a Szabad Demokraták Szövetsége - a Magyar Liberális Párt, a Magyar Demokrata Fórum, de 21 éve pártként van bejegyezve még a Független Kisgazda, Földmunkás és Polgári Párt, két szociáldemokrata párt, egy zöldpárt, egy demokrata és egy kommunista párt, valamint a szabad demokraták egri szervezete.

A tavaly parlamentbe jutott Jobbik Magyarországért Mozgalom 2003-ban, a Lehet Más a Politika pedig 2009-ben lett bejegyezve a Fővárosi Bíróságon. A legifjabb, 2010-ben létrejött pártok között van többek között a Demokratikus Keresztény Királyság Párt, a Helyreállítás Magyarországi Pártja, a Nemzeti Értékteremtő Párt és a Magyarország Megújulásáért Párt.

A jelenleg bejegyzett 141 párt között az elnevezésük alapján legnagyobb számban a baloldali - szociáldemokrata, szocialista, kommunista - pártok vannak, mintegy tucatnyi, de ezen kívül még van néhány párt, amely nevében legalább is kiáll a szegényekért, a dolgozókért, a rászorulókért, vagy éppen "A Peches Üldözöttekért".

Körülbelül 10-10 párt van, amely nevében utal nemzeti, környezetvédő, vagy éppen roma jellegére. Az elnevezésükben nemzeti jellegűnek tekinthető pártok közül 2003-ban alakult a Pajzs Szövetség és a MAGYAR NEMZETI FRONT, 2008-ban a Magyar Nemzeti Rend Párt és az Árpád Népe Magyar Nemzeti Párt, 2009-ben pedig a "HUNOK NAGY SZÖVETSÉGE" Párt.

Számos, elnevezésében keresztény, konzervatív, valamint kisgazda, agrár jellegű, továbbá civil, független párt van, köztük a 2009-ben bejegyzett Megoldás: EGYIKSEM! Civilkontroll Párt.

A néhány, elnevezésében regionálisnak tekinthető párt többsége kelet-magyarországi, ilyen a Debrecenért Polgári Szövetség, a Szövetség Kelet-Magyarországért, illetve az Összefogás Szabolcs-Szatmár-Bereg Megye Felemelkedéséért Szövetség, de van SOMOGYÉRT Szövetség is.

2004 óta bejegyzett párt a Magyar Autósok és Motorosok Pártja, 2005 óta van
Panellakók Polgári Párt, 2007-ben párttá szerveződött az Almafa-Új Demokratikus Koalíció, 2008 óta létezik a Bizonytalanok vagy Nem Szavazók Pártja is, 2009-ben pedig eljött az ideje, hogy bejegyezzék a MÁTYÁS Pártot.

A leghosszabb elnevezésű magyarországi pártalakulat címéért pedig a 2005-ben bejegyzett Civil Demokraták - Tiszta Fejjel és Tiszta Kézzel - Összefogás az Új Magyarországért, illetve a 2009-ben bejegyzett Szövetség az Egységes Magyarországért "Közbiztonság és Demokratikus Közélet Szövetsége" vetélkedhet.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG