1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

A főpolgármester haladéktalanul kezdeményezi a KRESZ módosítását annak érdekében, hogy azok az autók, amelyekben három ember ül, használhassák a buszsávot
A főpolgármester haladéktalanul kezdeményezi a KRESZ módosítását annak érdekében, hogy azok az autók, amelyekben három ember ül, használhassák a buszsávot. Tarlós István (Fidesz-KDNP) ezt a kezdeményezését a Budaörsi úti buszsáv megszüntetéséről tartott csütörtöki, rendkívüli sajtótájékoztatóján jelentette be.

Mint mondta, nyilvánvaló műszaki hibát okoz az, hogy a buszsáv megnyitását is magában foglaló beruházás még nem készült el, a buszsávot idő előtt helyezték forgalomba, s emiatt dugók alakultak ki. A KRESZ módosításával egyidejűleg felülvizsgálják a beruházás műszaki tartalmát is. Ezzel kapcsolatban a főpolgármester közölte: az uniós projekt műszaki tartalmának megváltoztatása azt okozhatja, hogy vissza kell fizetni a kapott 100 milliós támogatást. A hivatal azt is vizsgálja, hogyan fordulhatott elő az idő előtti forgalomba helyezés.
   
Tarlós István a hozzá intézett nyílt levelekkel kapcsolatban úgy fogalmazott: a főváros vezetésének figyelembe kell vennie budapesti érdekeket, de ez nem vidékellenességet jelent, ezért az "ismertségnövelő és bátorságfejlesztő kirohanásokat" nem akarja kommentálni. A főpolgármester kitért arra, hogy a budapesti közlekedési lámpák hangolását is felülvizsgálják, mert a lámpaprogramok sok helyen nem megfelelőek, több kereszteződésben nincsenek a lámpák egymással összehangolva.
   
Cser-Palkovics: gyors és bátor döntés
Együttműködést ajánl Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere Tarlós István főpolgármesternek az agglomerációs forgalom és a fővárosi tömegközlekedés problémáinak megoldására – ez derül ki a fideszes polgármester által írt, az MTI birtokába jutott csütörtöki levélből.

A dokumentumban Cser-Palkovics András köszönetet mondott azért a "gyors és bátor döntésért", amellyel Tarlós István (Fidesz-KDNP) csütörtök reggel felfüggesztette a Budaörsi úti buszsáv működését. A politikus felajánlotta székesfehérvári szakemberek segítségét is a probléma megoldására.
Vitézy Dávid, a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) vezérigazgatója a sajtótájékoztatón azt mondta: csütörtökön a déli óráktól az autósok már használhatják a Budaörsi úti buszsávot, letakarják a táblákon az erre vonatkozó jelzést, az aszfalton áthúzták a "BUSZ" feliratot, és a rendőrök is segítenek az ott közlekedőknek.
   
Közlése szerint a beruházásnak további két eleme van: a Budaörsi út egy másik szakaszán és a Hegyalja úton is buszsávokat fognak kialakítani, de ezt már új sáv építésével. Eredetileg nem akartak P+R parkolót építeni, de most, hogy felülvizsgálják a műszaki tartalmat, ezt is figyelembe veszik.
   
Hozzátette: korábban nem készült forgalmi szimulációs vizsgálat, ezt most pótolni fogják. Az érintett szakaszokon olyan videós lámparendszer lesz, amely érzékeli, hogy mekkora dugó alakul ki, és ennek figyelembevételével állítja át a lámpa programját.
   
A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) hétfőn alakított ki buszsávot a Budaörsi úton, az M1-es és az M7-es autópálya közös bevezető szakaszán a belváros felé vezető oldalon a Nagyszőlős utcai csomópontnál. Emiatt az autósok csak egy sávban haladhattak ezen a szakaszon, ezért jelentős torlódások alakultak ki. A beruházás egy uniós projekt keretében valósult meg, amelyet még 2008 decemberében egyhangúlag fogadott el a Fővárosi Közgyűlés.

Előzmények
   
Vitézy Dávid szerda este az MTI-nek elmondta, a projekt célja az, hogy a belvárosból a dugót oda helyezzék, ahol az kevesebb embert zavar, és a közösségi közlekedést előnyben részesítsék. Elismerte, hogy az elmúlt napokban fennakadások voltak a Nagyszőlős utcai csomópontban, ugyanakkor hozzátette, a Hegyalja úton akadálymentesen lehetett haladni.
   
Cser-Palkovics András, Székesfehérvár fideszes polgármestere szerdán nyílt levelet írt a főpolgármesternek, ebben a kialakult dugók miatt élesen kritizálta a Budaörsi út megváltozott forgalmi rendjét. A Levegő Munkacsoport és az LMP szerdán közleményben üdvözölte a buszsáv kialakítását, de a párt megjegyezte: a bevezetésre "kapkodva és elnagyoltan került sor."
   
Budaörs polgármestere tárgyalásokat kezdeményezett a BKK-val a kialakult helyzet miatt. Wittinghoff Tamás (független) az MTI-hez csütörtökön eljuttatott, a főpolgármesterhez intézett nyílt levelében azt írta: az intézkedéssel olyan, régen látott dugókat generáltak, amelyek megkeserítik az agglomerációban élők mindennapjait.

Az MSZP vizsgálóbizottságot akar

Vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezi a fővárosi MSZP-frakció, mert szerintük "a legkevésbé sem megnyugtató" Tarlós István főpolgármester indoklása a Budaörsi úti buszsáv üzemeltetésének felfüggesztése ügyében. Bihary Gábor, a párt fővárosi frakciójának tagja csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta: ha valamilyen műszaki probléma miatt kellett felfüggeszteni a buszsáv működését, akkor ebből az is következik, hogy az problémásan működött az elmúlt három napban, akár veszélyes is lehetett. Ezt mindenképpen tisztázni kell a következő időszakban – tette hozzá.
    
Az MSZP-s képviselő úgy fogalmazott: a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) és a főváros vezetése "megdöbbentő politikai dilettantizmusról tett tanúbizonyságot, előkészítetlen intézkedéssel katasztrofális állapotokat idézett elő" az M1-es és az M7-es autópálya közös bevezető szakaszán. Közölte azt is, hogy az elmaradt tájékoztatás miatt "lehetetlen helyzetbe hoztak sok ezer embert, akiknek esélyük sem volt felkészülni a változásra, munkahelyükről elkésve a dugóban várakoztak".
       
Bihary Gábor üdvözölte a főpolgármester felfüggesztésről szóló bejelentését, ugyanakkor megjegyezte: sajnálatosnak tartja, hogy három napnak kellett eltelni a döntésig. A politikus szerint szükség van további buszsávok kialakítására, de nem így, ezért felszólította a BKK-t: azonnal cselekedjen a megoldás érdekében azokon a helyeken, ahol további buszsávot akarnak kialakítani.
       
A szocialista politikus kitért arra: amikor 2008-ban az előző közgyűlés egyhangúlag elfogadta a buszsávról szóló előterjesztést, akkor kiegészítő intézkedéseket is megfogalmaztak. Az MTI kérdésére kifejtette: a Budaörsi úton például forgalomfüggő jelzőlámpát kellett volna elhelyezni a kialakítást megelőzően, elsősorban a Hegyalja úton, de a környező utcákban is.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Mégis lehet tűzszünet a Közel-Keleten?
Privátbankár.hu | 2024. április 27. 14:12
A Hamász megfontolja az izraeli ajánlatot.
Makro / Külgazdaság Tényleg megoldották Orbán Viktorék az üzemanyagkérdést?
Privátbankár.hu | 2024. április 27. 10:01
Laptársunk, az Mfor Üzemanyagár-figyelő legfrissebb cikke a kormány heti döntését is górcső alá vette.
Makro / Külgazdaság Még a 2,5 százalékot sem fogja elérni az idei bővülés?
Privátbankár.hu | 2024. április 27. 06:42
Az S&P megerősítette hazánk forintban és devizában fennálló államadósságát, és érvényben hagyta annak stabil kilátását is, azaz sem további fel-, sem pedig leminősítésre nem kell számítani. A hitelminősítő az idei választásokat követően „konszolidációs programra” számít a kormánytól, és 2024-re – a kabinet várakozásainál alacsonyabb – mindössze 2,2 százalékos növekedésre számít.
Makro / Külgazdaság MBH: az év második felében várható erőteljes munkaerőpiaci javulás
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 12:55
A munkaerőpiac feszessége továbbra is oldódik, bár annak üteme lassul. Az inaktivitás csökken, és az év második felében a munkanélküliség is visszatérhet a 4 százalékos szint közelébe. A pénteki munkaerőpiaci adatokat értékelte Árokszállási Zoltán, az MBH Elemzési Centrum igazgatója.
Makro / Külgazdaság Varga Mihály elképesztőket mondott a magyar gazdaság stabilitásáról
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:30
A magyar gazdaság stabilitását a teljes foglalkoztatás, a magas beruházási ráta, az államadósság csökkentése és az erős bankrendszer adja – jelentette ki Varga Mihály az OTP Bank éves közgyűlésén.
Makro / Külgazdaság Hihetetlen, de még drágábbak lehetnek a lakáshitelek
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:00
Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor szakértőinek ezért mind többen teszik fel a kérdést: meddig folytatódik a kamatcsökkenés, mikor érjük el a 2 évvel ezelőtti kamatszintet? A válasz azonban sajnos nem az, amit sokan várnak.
Makro / Külgazdaság Vegyen részt Ön is a Klasszis Média energiakörképet bemutató konferenciáján!
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 10:29
Hogyan tároljuk a megújuló energiát? A jogi környezet mennyire felhasználóbarát? Haladunk-e a hálózatfejlesztéssel? Ezekre a kérdésekre is választ kaphat.
Makro / Külgazdaság Erre az adatra sem lehet büszke az Orbán-kormány
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:53
Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.
Makro / Külgazdaság Rossz hír: egyre súlyosabb a munkanélküliség Magyarországon
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:31
4 millió 746 ezer fő volt a foglalkoztatottak száma, a munkanélküliségi ráta 4,4 százalék.
Makro / Külgazdaság Joe Biden nem lesz boldog: rossz hír jött Amerikából!
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 15:56
A gazdaság nem úgy halad, ahogy illene.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG