3p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

David B. Cornstein szerint a magyar dolgozók nagyon okosak. Az amerikai cégek több mint százezer embert foglalkoztatnak Magyarországon.
David B. Cornstein, az Egyesült Államok budapesti nagykövete az Amerikai Kereskedelmi Kamara üzleti fórumán MTI Fotó: Máthé Zoltán


A magyar munkaerő rendkívüli és nagyon intelligens – jelentette ki az Egyesült Államok budapesti nagykövete egy üzleti fórumon Budapesten, amelyet az Amerikai Kereskedelmi Kamara (AmCham) rendezett.

David B. Cornstein arról is beszélt, hogy alacsony a társasági adó kulcsa, a kormányzat ösztönzi az üzletet. Arra biztatta a jelenlévőket, hogy több üzletet kössenek az Egyesült Államokkal.

Cornstein: Oroszország bomlasztó


A nagykövet szerint szörnyű, ha egy ország energiaszükségletének 80 százalékát egyetlen másik állam fedezi. Hozzátette: dolgoznak azon, hogy 40 százalékot az Egyesült Államok biztosítson. Oroszország nagyon "bomlasztó" nemzet - mondta ezzel összefüggésben. 

A CEU ügyét David B. Cornstein érzelmi alapúnak nevezte. Szerinte nagyon rossz lenne, ha Bécsbe költözne az egyetem, ugyanakkor már közel van a probléma megoldása.

Telefonon beszélt Trump és Orbán

Szabó László, Magyarország washingtoni nagykövete szerint sok minden változott, fejlődött a magyar-amerikai kapcsolatokban az elmúlt évben.

Megemlítette, hogy a David B. Cornstein beiktatása körüli napokban másodszor is beszélt egymással telefonon Orbán Viktor miniszterelnök és Donald Trump amerikai elnök.

Szabó László szerint sosem volt jobb a két ország közötti kereskedelmi kapcsolat. A magyar export több mint 6 százalékkal, az import pedig 4 százalékkal nőtt az előző negyedévben.

Közös missziók

Hozzátette: bár az Obama-adminisztráció idején akadtak nehézségek, sok szempontból szövetséges volt a két ország. Több mint ezer magyar katona harcolt misszióban Koszovó, Irak, Afganisztán területén "a jó ügy védelméért", az Iszlám Állam ellen is küzdöttek, és Magyarország valószínűleg elsőként segített Irak és Szíria háború utáni újjáépítésében.

Szabó László szólt arról is, hogy támogatják Izraelt, és örömmel ünnepelték meg Washingtonban Herzl Tivadar születésnapját. (A budapesti születésű Herzl Tivadar a cionista mozgalom megalapítója, és a modern izraeli állam megálmodója.)

Jöhet az amerikai LNG

Magyarország washingtoni nagykövete szerint a tengerentúli cégek több mint százezer munkavállalót foglalkoztatnak itthon. Egyúttal bejelentette, hogy új innovációs központot, inkubátorházat nyitnak Washingtonban.

Szabó László egy éve a legfontosabb céljául azt tűzte ki, hogy az amerikai LNG (cseppfolyósított földgáz) elérje Magyarországot. Ebben az ügyben több előrelépés is történt, és remélhetőleg meg lehet majd szabadulni az orosz dominanciától a gázpiacon - fűzte hozzá.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság MBH: az év második felében várható erőteljes munkaerőpiaci javulás
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 12:55
A munkaerőpiac feszessége továbbra is oldódik, bár annak üteme lassul. Az inaktivitás csökken, és az év második felében a munkanélküliség is visszatérhet a 4 százalékos szint közelébe. A pénteki munkaerőpiaci adatokat értékelte Árokszállási Zoltán, az MBH Elemzési Centrum igazgatója.
Makro / Külgazdaság Varga Mihály elképesztőket mondott a magyar gazdaság stabilitásáról
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:30
A magyar gazdaság stabilitását a teljes foglalkoztatás, a magas beruházási ráta, az államadósság csökkentése és az erős bankrendszer adja – jelentette ki Varga Mihály az OTP Bank éves közgyűlésén.
Makro / Külgazdaság Hihetetlen, de még drágábbak lehetnek a lakáshitelek
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:00
Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor szakértőinek ezért mind többen teszik fel a kérdést: meddig folytatódik a kamatcsökkenés, mikor érjük el a 2 évvel ezelőtti kamatszintet? A válasz azonban sajnos nem az, amit sokan várnak.
Makro / Külgazdaság Vegyen részt Ön is a Klasszis Média energiakörképet bemutató konferenciáján!
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 10:29
Hogyan tároljuk a megújuló energiát? A jogi környezet mennyire felhasználóbarát? Haladunk-e a hálózatfejlesztéssel? Ezekre a kérdésekre is választ kaphat.
Makro / Külgazdaság Erre az adatra sem lehet büszke az Orbán-kormány
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:53
Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.
Makro / Külgazdaság Rossz hír: egyre súlyosabb a munkanélküliség Magyarországon
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:31
4 millió 746 ezer fő volt a foglalkoztatottak száma, a munkanélküliségi ráta 4,4 százalék.
Makro / Külgazdaság Joe Biden nem lesz boldog: rossz hír jött Amerikából!
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 15:56
A gazdaság nem úgy halad, ahogy illene.
Makro / Külgazdaság A lakáshitelezés padlót fogott tavaly
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 12:57
A lakáshitelállomány tavaly kizárólag az államilag támogatott hitelek miatt bővült, de csak minimális mértékben. Hitelkiváltás gyakorlatilag nem volt - foglalta össze az adatokat a Bank360.hu. 
Makro / Külgazdaság 2024 a Budapest környéki területek ingatlanpiacán is fordulópontot hozott
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:05
Az ingatlanpiaci aktivitással együtt mérséklődött a kiköltözési hullám a fővárosi agglomeráció településein, ahol tavaly 18 százalékkal kevesebb adásvétel zárult, mint az azt megelőző évben.
Makro / Külgazdaság Budapest helyett már a Kreml mellett lakik az amerikaiak által kiebrudalt orosz kémbank
Vég Márton | 2024. április 25. 08:58
Végleg törölték a budapesti címét az orosz hátterű Nemzetközi Beruházási Banknak, egy év kellett hozzá.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG