Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Indul a törvényalkotási évad.

Jövő héten startol az Országgyűlés idei első féléves ülésszaka, az ekkor tárgyalandó javaslatokról még tavaly decemberben nyújtott be tájékoztatót Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes az Országgyűlés elnökének, Kövér Lászlónak. Mint akkor lapunk megírta, a tavaszi ülésszakon kerül napirendre a 2022-es költségvetés, illetve az adótörvények is. Jeleztük, hogy a járványhelyzet miatt a szokásosnál is több kockázat övezi az ország szempontjából legfontosabb pénzügyi törvények korai elfogadását.

Orbán Viktor a parlamentbenOrbán Viktor a parlamentben

Időközben felkerült a parlament honlapjára az első idei ülések napirendje. Értelemszerűen a veszélyhelyzettel összefüggésben álló törvényjavaslat az első tárgyalandó előterjesztések között kapott helyet.

Ami a cikkünk szempontjából érdekesebb, és nem a fent hivatkozott dokumentumból derül ki, hanem a parlament február-márciusi munkarendjéből, hogy az induló ülésszakon alkotmánybírót is választani készülnek a képviselők. Erre azért van szükség, mert tavaly ősszel a Kúria elnökének választották az alkotmánybírói testület egyik tagját, Varga Zs. Andrást. Ezzel az Alkotmánybíróság tagjainak száma 14 főre csökkent, beleértve az elnököt is, márpedig az Alaptörvény 15 tagról rendelkezik.

Az Alkotmánybíróság új tagjának megválasztásáról szóló személyi javaslathoz egyelőre nem rendeltek időpontot, s a munkarendben is azzal a lábjegyzettel tüntették fel az előterjesztés címét, hogy "benyújtástól függően" dönthetnek majd arról - titkos szavazás keretében - a képviselők.

Legutóbb bő egy éve választottak új tagot az Alkotmánybíróságba, akkor Juhász Miklós kapta meg a 12 évre szólü mandátumot, miután elhunyt a testület korábbi tagja, Balsai István. A tagokat egy külön erre a feladatra felállított eseti bizottság jelöli, melynek 12 tagja közül 10 kormánypárti, további 1-1 tagot delegál a Jobbik és az LMP.

Mint említettük, Varga Zs. András főbírói kinevezésével üresedett meg egy hely az Alkotmánybíróságon. Vele kapcsolatban a jelölése idején olyan sajtóhírek jelentek meg, hogy kifejezetten miatta módosították a Kúria elnökére vonatkozó feltételeket.

A lehetséges új jelöltről egyelőre nem köröz információ a sajtóban, de a következő időszakban várhatóan elkezdődik a találgatás, ha valóban esedékessé válik egy új tag kinevezése.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Három muszlim ország, ahol a politika mozdulni sem tud a katonaság nélkül
Káncz Csaba | 2021. május 13. 18:45
A pakisztáni és egyiptomi hadsereg, valamint az iráni forradalmi gárda gyakorlatilag állam az államban.  A gazdaság egyik legbefolyásosabb szereplőjévé váltak, miközben jóváhagyásuk nélkül a nagypolitika már mozdulni sem tud.  Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Több mint 5 millió uniós polgár maradna Nagy-Britanniában
Privátbankár.hu / MTI | 2021. május 13. 18:07
Ennyien kértek tartós letelepedési engedélyt.
Makro / Külgazdaság Új kutatás: gyakoribbak a mellékhatások, ha keverjük az AstraZenecát Pfizerrel
Privátbankár.hu / MTI | 2021. május 13. 17:44
A tanulmány készítői nem erre számítottak.
Makro / Külgazdaság Fiatal vállalkozókat segítő programot támogat az Indotek Group
Privátbankár.hu | 2021. május 13. 16:03
Idén az Impact Hub Hungary és az Indotek Group közösen szervezi meg a Social Impact Award elnevezésű, közösségépítő és üzletfejlesztési programot, amelynek célja, hogy cselekvésre ösztönözze azokat a fiatalokat, akik érdeklődnek a különböző társadalmi és környezeti témák iránt.
Makro / Külgazdaság Inkább nem lesz, semmint hogy lesz - derült ki a mai Kormányinfón a minimálbér emeléséről
Baka F. Zoltán | 2021. május 13. 14:55
Zűrzavaros a kormányzati kommunikáció a teljes munkaidőben adható legkisebb bérről.
Makro / Külgazdaság 4 százalék feletti inflációt vár a CIB
Csabai Károly | 2021. május 13. 13:04
A bank vezető elemzője, Trippon Mariann ugyanis úgy véli, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) várakozásával ellentétben a fogyasztóiár-index megugrása (áprilisi 5 százalék fölé kerülése) nem átmeneti, hanem tartósabb jelenség. A magyar gazdaság gyors kilábalását pedig még mindig a koronavírus-járvány esetleges újabb hullámai veszélyeztetik leginkább, ám a CIB-nél a GDP idei növekedését így is 4-5 százalék közé várják.
Makro / Külgazdaság Elárulta Gulyás Gergely, mikor kaphatják vissza jogaikat az oltatlanok
Wéber Balázs | 2021. május 13. 11:59
Erről lapcsoportunk kérdésére beszélt a Miniszterelnökséget vezető miniszter.
Makro / Külgazdaság A misztikus R-Kovey néven is gyárt Oroszország vakcinát
Privátbankár.hu | 2021. május 13. 11:37
Az első adag R-Kovey vakcina júniusban készül el Oroszországban, melyben az AstraZeneca oltóanyaga rejtőzik.
Makro / Külgazdaság Gulyás Gergely: május végén megszűnik a korlátozások nagy része
Wéber Balázs | 2021. május 13. 09:51
Erről a mai Kormányinfón beszélt a Miniszterelnökséget vezető miniszter.
Makro / Külgazdaság Építőipar: az alacsony bázis miatt jobb lett az idei március, mint a tavalyi
Privátbankár.hu | 2021. május 13. 09:40
Egy év alatt 4,3, az előző hónaphoz képest 11,5 százalékkal emelkedett az építőipari termelés volumene - jelentette a KSH.
Friss
hírlevél
depositphotos

Legyen Ön is előfizetőnk!

Előfizetőink naponta 4-6 egyedi, máshol nem olvasott,
minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, az első hónapban 390 forintért.