1p
Orbán Viktor meglepődött volna, ha Németországból kap kritikákat az új alaptörvény vagy a tavaly elfogadott médiatörvénnyel kapcsolatban
Orbán Viktor meglepődött volna, ha Németországból kap kritikákat az új alaptörvény vagy a tavaly elfogadott médiatörvénnyel kapcsolatban

Köszönetet mondott a magyar uniós elnöki tevékenység eddigi munkájáért a német kancellár, aki úgy értékelte, hogy az elmúlt hónapokban az Európai Unió előtt álló legfontosabb feladatok megvalósítása terén sikerült jelentős haladást elérni. Angela Merkel ezt azon a sajtóértekezleten hangsúlyozta, amelyet csütörtökön délután a berlini kancellári hivatalban Orbán Viktorral közösen tartott a magyar miniszterelnökkel folytatott tárgyalások után. A kancellár jónak nevezte a kétoldalú kapcsolatokat. Külön kiemelte a gazdasági együttműködést, utalva a magyarországi német beruházói tevékenységre. Merkel hangsúlyozta, hogy a német vállalatok elismerik a magyar beruházási környezetet, és hosszú távra terveznek - meglehet a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara (DUIHK) 17. konjunktúra-felméréséből az derült ki múlt héten, hogy a német vállalatok elsősorban nem a magyar kormány teljesítménye miatt bizakodóak.

A kancellár elmondta, hogy magyar tárgyalópartnerével egyetértettek az Európai Unió előtt álló feladatokban, és ennek kapcsán áttekintették a magyar elnökség teendőit a még hátralévő időszakban. A magyar célkitűzésekkel kapcsolatban a kancellár utalt Horvátország csatlakozására, amihez Németország nyitottan áll hozzá. Reményét fejezte ki, hogy a csatlakozási tárgyalások sikerrel érnek véget, és Zágráb minél előbb az EU tagja lehet. A magyar EU-elnökség deklarált célja, hogy déli szomszédunk még júliusig befejezhesse a csatalkozási tárgyalásokat.

A tervezett schengeni bővítéssel kapcsolatban utalt arra, hogy Bulgária és Románia tervezett csatlakozásával kapcsolatban meg kell várni az Európai Bizottság nyári jelentését.

A kancellár meggyőződését fejezte ki, hogy a magyar elnökség a hátralévő időszakban is hasonlóan sikeres lesz, és ehhez német támogatást ígért.


Stratégiai partnerség és jó viszony. Orbán Viktor Berlinben

A magyar kormányfő - aki kétnapos hivatalos látogatáson tartózkodik Németországban - megköszönte a kancellárnak a magyar elnökséghez eddig nyújtott német támogatást. Úgy értékelte, hogy az európai stratégiai ügyek megítélésében a két ország álláspontja egyezik. Hangsúlyozta, hogy Magyarország rendkívül fontosnak tekinti az európai vívmányok megőrzését, az uniós elnöki tevékenység sikeres befejezését, beleértve a gazdasági kormányzáshoz szükséges jogszabályok megalkotását, valamint a schengeni rendszer előre vitelét, továbbá Horvátország európai uniós tagságának biztosítását.

A kétoldalú kapcsolatokkal összefüggésben Orbán Viktor szintén a gazdasági együttműködést emelte ki. Németország - mint fogalmazott - stratégiai partnerként tekint Magyarországra, és magyar részről is így tekintenek a német iparra. A miniszterelnök hangsúlyozta azt is, hogy a német befektetőket Magyarországon elismerés övezi. Ennek okaként a többi között azt említette: a németek mindig is súlyt helyeztek arra, hogy megadják a tiszteletet a magyar munkásoknak.

Orbán Viktor beszámolt, hogy Angela Merkelt tájékoztatta a magyarországi helyzetről. A kancellárnak elmondta, hogy egy évvel ezelőtt Magyarországot a pénzügyi összeomlás széléről kellett visszarántani. "Egy évvel ezelőtt megkezdtük az ország konszolidációját és átszervezését, és ennek eredményeként sikeresen tértünk vissza a pénzügyi piacokra" - mondta a miniszterelnök, hangoztatva, hogy Magyarországot immár nem a Nemzetközi Valutaalap, nem az Európai Unió, hanem a nemzetközi pénzpiac finanszírozza - ahogy azt a sikeres kötvénykibocsátások is mutatják. A kormányfő szerint ez a legfontosabb értékítélet, ami egy gazdaságpolitikáról kiállítható.

Az ország előtt álló feladatokról szólva a miniszterelnök a legfontosabbnak a gazdasági fejlesztéshez szükséges források megteremtését, valamint azt nevezte, hogy végigvigyék Magyarország átszervezésének programját.

Amin Orbán meglepődött volna
Egy, a médiatörvénnyel és az új alaptörvénnyel kapcsolatos külföldi bírálatokat firtató kérdésre válaszolva Orbán Viktor egyebek között kijelentette: az otthoni pártviták hasonló szereplőkkel megismétlődnek a nemzetközi közéletben is. Ez - mint fogalmazott - ma már az európai politika természetes része. A magyar kormányfő hangsúlyozta: "Németország részéről semmi olyan megnyilvánulást nem tapasztalt, ami beavatkozást jelentett volna". "Meg is lepődtem volna" - tette hozzá Orbán Viktor.

Orbán Viktor külön köszönetet mondott a horvát csatlakozáshoz nyújtott német támogatásért. Stratégiai célnak nevezte, hogy a Balkán az unió részévé váljon. Ezen az úton - mint utalt rá - az első, de rendkívül jelentős lépés lehet Horvátország csatlakozása.

Kérdésekre válaszolva Orbán Viktor megismételte, hogy a gazdaság finanszírozása terén Magyarország a saját lábán áll, külföldi kormányzati segítségre nincs szüksége. Utalt az előző napi kötvénykibocsátásra, hangoztatva, hogy ezzel az erre az évre szükséges pénzügyi eszközöket sikerült begyűjteni, ezért "már a 2012-es éven dolgozunk".

A gazdaság külföldi megítélésével, illetve az adórendszerrel kapcsolatban a miniszterelnök hangoztatta: ha egy országban az adórendszer nincs rendben, akkor a gazdaság sincs. Az adórendszernek a magyar felfogás szerint alacsony adókulcsúnak, a lehető legkevésbé bürokratikusnak és a legkönnyebben megérhetőnek kell lennie. Utalt arra, hogy a magyar kormány az új adórendszertől átütő eredményeket vár. Úgy értékelte, hogy a gazdasági tények ma nagyon biztatóak Magyarországon.

Az MTI kérdésére válaszolva Merkel fontosnak nevezte a két ország együttműködését az unió előtt álló feladatok megvalósításában, és úgy értékelte, hogy a gazdasági együttműködéshez rendkívül kedvezőek a feltételek. Orbán Viktor ezen a téren a legfontosabbnak a hosszú távú kiszámíthatóságot nevezte, utalva a kölcsönös politikai szándék meglétére és a kiszámítható feltételrendszer szükségességére. A gazdálkodás feltételeit konszolidálni és stabilizálni kell - tette hozzá.

A magyar miniszterelnök csütörtök este a Deutsche Bank berlini székházában mintegy 300 meghívott vendég előtt tartott előadást a magyar gazdaságról, ma pedig Frankfurtban tárgyal tovább befektetőkkel.

MTI, Privátbankár

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Mi jár Matolcsy György fejében?
Privátbankár.hu | 2024. május 19. 09:19
A jegybankelnök által vezetett Monetáris Tanácsnak kedden arró kell döntenie, mennyivel csökkentse a most 7,75 százalékos jegybanki alapkamatot.
Makro / Külgazdaság Szakértő: a mostani rezsicsökkentés hosszú távon nem fenntartható
Dobos Zoltán | 2024. május 18. 14:06
A Klasszis Média által szervezett E, mint energia konferencia Béke honol az olajfák alatt? című kerekasztal-beszélgetésén az energiaszektor és a megújulóenergia-ipar képviselőivel arról beszélgettünk, mennyire felhasználóbarát az új megújulóenergia-szabályozás, a hálózatfejlesztés ki tudja-e szolgálni a megújulóenergia-fejlesztési célokat. Szóba kerültek a megújuló energia tárolási lehetőségei, hogy hogyan és miből tudják a cégek csökkenteni az energiaköltségeiket, illetve hogy miért nincs lehetőség az új Otthonfelújítási Program támogatásai keretében a fűtést napkollektorra, hőszivattyúra korszerűsíteni.
Makro / Külgazdaság Bulgária bemutatott a Gazpromnak
Privátbankár.hu | 2024. május 18. 10:59
Több mint 400 millió eurós kártérítést követel a Gazpromtól a bolgár állami gázvállalat, amiért 2022 áprilisban hirtelen felfüggesztették a földgázszállítást.
Makro / Külgazdaság Megszólalt Orbán Viktor, kemény értékelést mondott
Dobos Zoltán | 2024. május 17. 10:11
Péntek lévén ismét a Kossuth rádió mikrofonja elé ült Orbán Viktor. A magyar miniszterelnök értékelte a szlovák kollégája, Robert Fico elleni szerda délutáni merényletet, Hszi Csin-ping kínai elnök múlt heti látogatását és az orosz–ukrán háború legfrissebb fejleményeit is.
Makro / Külgazdaság Benzinár: ijesztően közömbösek az autósok
Buksza blog | 2024. május 16. 18:53
Hiába érzik az emberek egyre jobban a klímaváltozás hatásait és hiába próbálja az OPEC+ olajkartell minél magasabban tartani a fekete arany árát, az emberek tovább növelik az üzemanyag-fogyasztásukat.
Makro / Külgazdaság Mit szól majd Orbán Viktor, ha meglátja ezt?
Csabai Károly | 2024. május 16. 05:53
Átmenetinek bizonyult az Európai Unióban viszonylag hosszabb időn át sereghajtó hazai infláció nemzetközi összevetésben való előrelépése. Míg márciusban még tizenöt európai országban volt magasabb az éves fogyasztóiár-index, mint nálunk, addig áprilisban már csak nyolcban az adataikat cikkünk megjelenéséig közzétett 38 állam közül – derül ki a legfrissebb Privátbankár Európai Inflációs Körképből.
Makro / Külgazdaság Ez nem „bezzegrománia”
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 14:43
Az ikerdeficit okozza a legnagyobb fejfájást keleti szomszédunkban.
Makro / Külgazdaság Nagy Márton lefordulna a székről: ahol örülnek a 289 százalékos inflációnak
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 10:53
A jegybanki alapkamatot 40 százalékra lehetett így visszavágni, az IMF is dicsér, hitelt is ad, miközben a kiskereskedelmi forgalom 20 százalékkal zuhant.
Makro / Külgazdaság Lélektani határ felé közelednek a benzinárak - ne tankoljon péntekig, akinek kedves a pénztárcája
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 09:59
Mutatjuk, mennyivel lesznek olcsóbbak az üzemanyagok.
Makro / Külgazdaság Már megint irigykedni kell Romániára?
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 09:48
Itt vannak az első negyedéves adatok a szomszédból.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG