3p

Nagyarányú győzelmet aratott a brit Munkáspárt egy skóciai időközi választáson.

A várakozásokat meghaladó arányú győzelmet aratott a legnagyobb brit ellenzéki erő, a Munkáspárt egy skóciai időközi választáson, messze maga mögé utasítva a Nagy-Britanniában kormányzó Konzervatív Pártot és a Skóciában kormányzó, függetlenségre törekvő Skót Nemzeti Pártot (SNP). Szakértők szerint az eredménynek komoly jelentősége lehet a jövőre esedékes országos nagy-britanniai parlamenti választások várható eredménye szempontjából.

Edinborough városában is tarolt a Munkáspárt. Fotó: Privátbankár/Mester Dániel
Edinborough városában is tarolt a Munkáspárt. Fotó: Privátbankár/Mester Dániel

A Skócia középső térségében, Glasgow közelében lévő Rutherglen and Hamilton West választókerületben azért kellett időközi választást tartani, mert az előző képviselőt, Margaret Ferriert, aki az SNP-t képviselte a londoni alsóházban, a választók a nyáron sikeres lemondatási petícióval visszahívták. Ennek előzményeként kiderült, hogy Ferrier 2020-ban, pozitív koronavírus-tesztje ellenére - az akkori korlátozásokat súlyosan megszegve - vonattal tért vissza Londonból választókerületébe.

A csütörtökön megtartott időközi választás pénteken véglegessé vált eredményei alapján a képviselői posztot a Munkáspárt színeiben induló Michael Shanks nyerte el a voksok 58,6 százalékával. A SNP képviselőjelöltje 27,6 százalékot, a konzervatív jelölt alig 3,9 százalékot szerzett. A Munkáspárt a legutóbbi, 2019-ben tartott országos parlamenti választási eredményéhez képest 24,1 százalékponttal növelte helyi szavazatarányát. Az SNP 16,6, a Konzervatív Párt 11,1 százalékponttal gyengült a négy évvel ezelőtti eredménnyel összevetve.

Szakértői számítások szerint ha a mostani időközi választások szavazati megoszlása érvényesülne a jövőre esedékes brit parlamenti választásokon, a londoni alsóházban Skóciát megillető 59 képviselői helyből a Munkáspárt skóciai tagozata a mostani kettő helyett 42-t szerezne meg, a jelenleg 44 fős SNP-frakció létszáma ugyanakkor ötre csökkenne.

Az SNP skóciai támogatottságát alaposan kikezdte az a botrány, amely a nyáron pattant ki a pártnak juttatott választói adományok felhasználása körül. A csalás gyanújával indult vizsgálat során a rendőrség egy időre őrizetbe vette és gyanúsítottként hallgatta ki Nicola Sturgeon volt skót miniszterelnököt, az SNP előző vezetőjét is, jóllehet vádat azóta sem emeltek ellene. A Munkáspárt jelentős előretörését ugyanakkor az országos felmérések is egyértelműen jelzik.

A legnagyobb brit közvélemény-kutató csoport, a YouGov pénteken ismertetett legfrissebb felmérése szerint a Labour már 21 százalékpontos előnyben van: a tizenhárom éve kormányzó konzervatívokra 24 százalék, a Munkáspártra 45 százalék szavazna, ha most tartanák a parlamenti választásokat Nagy-Britanniában.(MTI)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Megszólalt Orbán Viktor, kemény értékelést mondott
Dobos Zoltán | 2024. május 17. 10:11
Péntek lévén ismét a Kossuth rádió mikrofonja elé ült Orbán Viktor. A magyar miniszterelnök értékelte a szlovák kollégája, Robert Fico elleni szerda délutáni merényletet, Hszi Csin-ping kínai elnök múlt heti látogatását és az orosz–ukrán háború legfrissebb fejleményeit is.
Makro / Külgazdaság Benzinár: ijesztően közömbösek az autósok
Buksza blog | 2024. május 16. 18:53
Hiába érzik az emberek egyre jobban a klímaváltozás hatásait és hiába próbálja az OPEC+ olajkartell minél magasabban tartani a fekete arany árát, az emberek tovább növelik az üzemanyag-fogyasztásukat.
Makro / Külgazdaság Mit szól majd Orbán Viktor, ha meglátja ezt?
Csabai Károly | 2024. május 16. 05:53
Átmenetinek bizonyult az Európai Unióban viszonylag hosszabb időn át sereghajtó hazai infláció nemzetközi összevetésben való előrelépése. Míg márciusban még tizenöt európai országban volt magasabb az éves fogyasztóiár-index, mint nálunk, addig áprilisban már csak nyolcban az adataikat cikkünk megjelenéséig közzétett 38 állam közül – derül ki a legfrissebb Privátbankár Európai Inflációs Körképből.
Makro / Külgazdaság Ez nem „bezzegrománia”
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 14:43
Az ikerdeficit okozza a legnagyobb fejfájást keleti szomszédunkban.
Makro / Külgazdaság Nagy Márton lefordulna a székről: ahol örülnek a 289 százalékos inflációnak
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 10:53
A jegybanki alapkamatot 40 százalékra lehetett így visszavágni, az IMF is dicsér, hitelt is ad, miközben a kiskereskedelmi forgalom 20 százalékkal zuhant.
Makro / Külgazdaság Lélektani határ felé közelednek a benzinárak - ne tankoljon péntekig, akinek kedves a pénztárcája
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 09:59
Mutatjuk, mennyivel lesznek olcsóbbak az üzemanyagok.
Makro / Külgazdaság Már megint irigykedni kell Romániára?
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 09:48
Itt vannak az első negyedéves adatok a szomszédból.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor barátai is egyre szorosabb orosz és kínai fogásban
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 09:34
Az új szerb kormány május 2-án tette le az esküt. Összetétele azt mutatja, hogy Belgrád még inkább elkötelezte magát a Moszkvával és Pekinggel való szorosabb kapcsolat mellett. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Javítgatja a KSH az ipari termelés adatait, de az összkép ugyanolyan sötét
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 08:51
Tovább finomítottak a márciusi számokon, a lényeg azonban nem igazán változott.
Makro / Külgazdaság Ezzel sem fog kampányolni a kormány: szabadesésbe fordult az építőipar teljesítménye
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 08:31
Még az előző rossz hónapot is alul tudta múlni a márciusi adat.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG