TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

A mai tájékoztatón a magas halálozási arány mögé nézett az országos tisztifőorvos, aki beszélt arról is, hogy Magyarországon létezik a COVID-betegek utánkövetése, s hogy nem lehet átlag gyógyulási időt mondani a betegeknél, s hogy az esőben elázó maszk hatása gyengülhet. 

Müller Cecília országos tisztifőorvos a mai számokkal kezdett: kevesebb a fertőzöttek száma, ugyanakkor 28 beteget elvesztettünk, így velük együtt már 996 fő halt meg a járvány kezdete óta. A PCR-tesztek száma 841 220 darab jelen pillanatban. Egyre több fertőzöttet, 1519 beteget ápolnak kórházban, 160-an vannak lélegeztetőgépen.

Már 52 szociális intézményben ütötte fel a fejét a vírus. Fotó: mti Már 52 szociális intézményben ütötte fel a fejét a vírus. Fotó: mti

A mai magas halálozási adat miatt áttekintette a betegségeiket, s kivétel nélkül nyomon követhető, hogy a 55-92 év között elhunytak mindegyike szív- érrendszeri betegségekben, magasvérnyomástól, daganatos és autoimmun betegségben, valamint anyagcsere betegségben szenvedett. Ez utóbbiak köre is bővült: nem csak cukorbetegség, hanem köszvény is jelen volt.

"Ebből is látszik: nem mindegy, hogy az alapbetegségek elhanyagoltak, vagy jól karban tartottak. Mindenki vigyázzon magára, mert nem mindegy, hogy jó egészségi állapotban ér minket a fertőzés, vagy rosszban".

A mai napon 28 óvódában és 16 iskolában van rendkívüli szünet, 130 osztálynál és 3 teljes iskolánál rendeltek el digitális oktatást.

A járvány dinamikájáról az országos tisztifőorvos elmondta, hogy a második hullám felszálló szakaszában vagyunk, emelkedik a járványgörbe, és más a koreloszlás, mint az elsőben volt. Ez maga után vonja azt, hogy egyidőben hányan szorulnak kórházi kezelésre vagy lélegeztetésre. A 40-41. hét adatait összehasonlítva a napi pozitív esetek száma széles határok között mozog, amelyet számos tényező befolyásol, például, ha egy szociális otthon érintetté válik, jelentősen nőhet a pozitivitások száma.

A 41. héten 600 fővel több fertőzést igazoltak, mint az előző héten, ami 9 százalékos növekedés. A 20-29 éves korosztály továbbra is érintett, de ez elmozdulni látszik, a 30-60 éveseknél is nőnek az esetszámok. A gyermekek fertőzöttsége továbbra sem jellemző, bár ott is van emelkedés. A 40. héten 14 éven aluliak közül 1423 főt, a 41. héten 1784 főt detektáltak.  Ezek a tendenciák azt mutatják, hogy minden korosztályban jelen van a vírus.

A 40. héten 100 ezer főre vetítve 322 fő, míg a 41. héten 397 fő volt a fertőzöttség. A területi eloszlás is változik kicsit, a fővárosban és a nagyvárosok mellett már a kisvárosokban is rendszeres az előfordulás. Budapesten az összes fertőzés 21 százalékát, Pest megyében 20 százalékát éri el. Békés, Komárom-Esztergom és Tolna megye a legkevésbé érintett megyék.

A nyers halálozási arányszám 2,5 százalék (hány fertőzöttre jut halálozás), amely a 21-103 éves elhunytakra vonatkozik. Az átlagéletkor 75 év az elhunytaknál.

Kiss Róbert, az operatív törzs központi ügyeletének vezetőhelyettese arról számolt be, hogy 28 rendőri védelmi intézkedést kellett az elmúlt 24 órában végrehajtaniuk, ebből 18 fő a tömegközlekedési eszközökön nem, vagy nem megfelelően viselte a maszkot. 13 intézkedés a kereskedelmi egységekben történt.  

A tranzitszabályok megszegése miatt 38 eljárást hajtottak végre, s csak egy esetben kellett figyelmeztetniük egy vendéglátóhelyet a 23 órás zárási szabályra. Tegnap 10 506 helyszíni ellenőrzést hajtottak végre a házi karanténban. Jelenleg 21 990 fő van hatósági házi karanténban, közülük 1100 főt tudnak elektronikusan ellenőrizni.  

Újságírói kérdésekre válaszolva elhangzott:

  • Magyarországon általában véve kevés a D-vitamin bevitel, pedig a koronavírus-fertőzés miatt érdemes megfelelő mennyiséget fogyasztani C-vitaminnal együtt, megfelelő táplálkozással és mozgással tartsuk jó karban magunkat
  • bonyolult kérdés, hogy a koronavírusból átlagosan mennyi idő alatt lehet felgyógyulni. Van, aki gyorsan gyógyul, ám másoknál elhúzódik és visszamaradó szövődmények is lehetnek. Van utánkövetés Magyarországon is, a COVID-ellátó intézmények visszarendelik a betegeket kontrollra
  • az őszi szünetben csak egészséges nagyszülő és unoka találkozzon
  • már 52 szociális intézmény érintett, 6630 gondozottból 641 pozitív személy van, ami 10 százalékos arány, 156 főt kórházban ápolnak, s 37-en hunytak el a második hullámban
  • három tényezőtől függ a fertőzés: fertőző forrás, terjedési mód és fogékony szervezet, ezt az utat kell elvágnunk, amikor védettséget szeretnénk kialakítani. A terjedési módnál a higiénés szabályok betartásáról beszélünk, s ez rajtunk múlik! A védőoltás szerepe a fogékony szervezetre gyakorol majd hatást. Ezeken túlmenően, másodlagos tényező lehet például az időjárás, a zárt tér, stb.
  • az esőben elázott maszk hatékonysága változik, gyengülhet

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Romániában a fővárosban és az erdélyi megyékben terjed leginkább a fertőzés
MTI | 2020. október 24. 15:55
Romániában főleg az ország fejlettebb térségeiben, a fővárosban, az erdélyi megyékben gyorsult az utóbbi két hétben a koronavírus-járvány terjedése - állapítható meg a stratégiai kommunikációs törzs szombaton közzétett jelentéséből.
Makro / Külgazdaság Az egészségügyi dolgozók tömegesen mondanak fel Ukrajnában
MTI | 2020. október 24. 13:55
Továbbra sem lassul a koronavírus-fertőzés terjedése Ukrajnában, szombatra is hétezer feletti új beteget és több mint száz elhunytat regisztráltak, az egészségügyi miniszter pedig arról számolt be, hogy megint nagyon sokan kerültek kórházba.
Makro / Külgazdaság Szlovákia már kijárási tilalommal védekezik
MTI | 2020. október 24. 13:00
Kijárási tilalom lépett érvénybe szombaton Szlovákiában. Az egész lakosság letesztelését érintő kormányzati terv továbbra is élénk viták tárgya.
Makro / Külgazdaság Még 800 milliót ad az Orbán-kormány a hajdúnánási Moto GP-pályára
Vég Márton | 2020. október 24. 11:21
Még 800 millió forinttal lehet drágább a hajdúnánási Moto GP-pálya építése. Ebből a pénzből a beruházáshoz szükséges ingatlanokat kellene megvásárolni.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: Csehországban rohamosan terjed a fertőzés
MTI | 2020. október 24. 10:11
Csehországban pénteken 15 252 új igazolt koronavírus-fertőzést mutattak ki, ami az eddigi legnagyobb napi esetszám - derült ki az egészségügyi minisztérium honlapján szombaton reggel közölt adatokból.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: 38-an haltak bele a betegségbe
Privátbankár.hu | 2020. október 24. 09:37
1820 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel  56 098  főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: Magyarország még az idén gigahitelt kap Brüsszeltől
MTI | 2020. október 24. 08:21
Az Európai Unió Tanácsa is jóváhagyta Magyarországnak a munkahelyvédelmi program (SURE) keretében benyújtott 504 millió eurós hitelkérelmét. Ezzel Magyarország is csatlakozott ahhoz a 16 uniós tagállamhoz, amelyeknek kérelmét elfogadta a Tanács - közölte a Pénzügyminisztérium (PM) az MTI-vel szombaton.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor már tudja, hogyan fékezhetjük meg a Covidot
Privátbankár.hu / MTI | 2020. október 23. 17:08
Ha maszkot hordunk, jelentette ki mai videójában.  
Makro / Külgazdaság Halálos járvány, piszkos anyagiak – célegyenesbe fordult Trump és Biden
Privátbankár.hu | 2020. október 23. 12:49
Egybehangzó sajtóértékelések szerint nyugodt, de pengeváltásokkal színesített volt a választások előtti utolsó elnökjelölti vita az Egyesült Államokban. Közvélemény-kutatások azt mutatják, hogy Biden előnye továbbra is jelentős Trumppal szemben.
Makro / Külgazdaság Covid: újabb 47 ember hunyt el itthon
Privátbankár.hu | 2020. október 23. 09:26
Ezzel 1350 fölé nőtt a hazai áldozatok száma. 
Friss
hírlevél