Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

A mai tájékoztatón a magas halálozási arány mögé nézett az országos tisztifőorvos, aki beszélt arról is, hogy Magyarországon létezik a COVID-betegek utánkövetése, s hogy nem lehet átlag gyógyulási időt mondani a betegeknél, s hogy az esőben elázó maszk hatása gyengülhet. 

Müller Cecília országos tisztifőorvos a mai számokkal kezdett: kevesebb a fertőzöttek száma, ugyanakkor 28 beteget elvesztettünk, így velük együtt már 996 fő halt meg a járvány kezdete óta. A PCR-tesztek száma 841 220 darab jelen pillanatban. Egyre több fertőzöttet, 1519 beteget ápolnak kórházban, 160-an vannak lélegeztetőgépen.

Már 52 szociális intézményben ütötte fel a fejét a vírus. Fotó: mti
Már 52 szociális intézményben ütötte fel a fejét a vírus. Fotó: mti

A mai magas halálozási adat miatt áttekintette a betegségeiket, s kivétel nélkül nyomon követhető, hogy a 55-92 év között elhunytak mindegyike szív- érrendszeri betegségekben, magasvérnyomástól, daganatos és autoimmun betegségben, valamint anyagcsere betegségben szenvedett. Ez utóbbiak köre is bővült: nem csak cukorbetegség, hanem köszvény is jelen volt.

"Ebből is látszik: nem mindegy, hogy az alapbetegségek elhanyagoltak, vagy jól karban tartottak. Mindenki vigyázzon magára, mert nem mindegy, hogy jó egészségi állapotban ér minket a fertőzés, vagy rosszban".

A mai napon 28 óvódában és 16 iskolában van rendkívüli szünet, 130 osztálynál és 3 teljes iskolánál rendeltek el digitális oktatást.

A járvány dinamikájáról az országos tisztifőorvos elmondta, hogy a második hullám felszálló szakaszában vagyunk, emelkedik a járványgörbe, és más a koreloszlás, mint az elsőben volt. Ez maga után vonja azt, hogy egyidőben hányan szorulnak kórházi kezelésre vagy lélegeztetésre. A 40-41. hét adatait összehasonlítva a napi pozitív esetek száma széles határok között mozog, amelyet számos tényező befolyásol, például, ha egy szociális otthon érintetté válik, jelentősen nőhet a pozitivitások száma.

A 41. héten 600 fővel több fertőzést igazoltak, mint az előző héten, ami 9 százalékos növekedés. A 20-29 éves korosztály továbbra is érintett, de ez elmozdulni látszik, a 30-60 éveseknél is nőnek az esetszámok. A gyermekek fertőzöttsége továbbra sem jellemző, bár ott is van emelkedés. A 40. héten 14 éven aluliak közül 1423 főt, a 41. héten 1784 főt detektáltak.  Ezek a tendenciák azt mutatják, hogy minden korosztályban jelen van a vírus.

A 40. héten 100 ezer főre vetítve 322 fő, míg a 41. héten 397 fő volt a fertőzöttség. A területi eloszlás is változik kicsit, a fővárosban és a nagyvárosok mellett már a kisvárosokban is rendszeres az előfordulás. Budapesten az összes fertőzés 21 százalékát, Pest megyében 20 százalékát éri el. Békés, Komárom-Esztergom és Tolna megye a legkevésbé érintett megyék.

A nyers halálozási arányszám 2,5 százalék (hány fertőzöttre jut halálozás), amely a 21-103 éves elhunytakra vonatkozik. Az átlagéletkor 75 év az elhunytaknál.

Kiss Róbert, az operatív törzs központi ügyeletének vezetőhelyettese arról számolt be, hogy 28 rendőri védelmi intézkedést kellett az elmúlt 24 órában végrehajtaniuk, ebből 18 fő a tömegközlekedési eszközökön nem, vagy nem megfelelően viselte a maszkot. 13 intézkedés a kereskedelmi egységekben történt.  

A tranzitszabályok megszegése miatt 38 eljárást hajtottak végre, s csak egy esetben kellett figyelmeztetniük egy vendéglátóhelyet a 23 órás zárási szabályra. Tegnap 10 506 helyszíni ellenőrzést hajtottak végre a házi karanténban. Jelenleg 21 990 fő van hatósági házi karanténban, közülük 1100 főt tudnak elektronikusan ellenőrizni.  

Újságírói kérdésekre válaszolva elhangzott:

  • Magyarországon általában véve kevés a D-vitamin bevitel, pedig a koronavírus-fertőzés miatt érdemes megfelelő mennyiséget fogyasztani C-vitaminnal együtt, megfelelő táplálkozással és mozgással tartsuk jó karban magunkat
  • bonyolult kérdés, hogy a koronavírusból átlagosan mennyi idő alatt lehet felgyógyulni. Van, aki gyorsan gyógyul, ám másoknál elhúzódik és visszamaradó szövődmények is lehetnek. Van utánkövetés Magyarországon is, a COVID-ellátó intézmények visszarendelik a betegeket kontrollra
  • az őszi szünetben csak egészséges nagyszülő és unoka találkozzon
  • már 52 szociális intézmény érintett, 6630 gondozottból 641 pozitív személy van, ami 10 százalékos arány, 156 főt kórházban ápolnak, s 37-en hunytak el a második hullámban
  • három tényezőtől függ a fertőzés: fertőző forrás, terjedési mód és fogékony szervezet, ezt az utat kell elvágnunk, amikor védettséget szeretnénk kialakítani. A terjedési módnál a higiénés szabályok betartásáról beszélünk, s ez rajtunk múlik! A védőoltás szerepe a fogékony szervezetre gyakorol majd hatást. Ezeken túlmenően, másodlagos tényező lehet például az időjárás, a zárt tér, stb.
  • az esőben elázott maszk hatékonysága változik, gyengülhet

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Biden elnök első 10 napja – adósság az égbe, dollár a gödörbe
Káncz Csaba | 2021. január 20. 13:36
Roosevelt elnök 1934-ben de facto 70 százalékkal leértékelte a dollárt az aranyhoz képest – Biden nagyszabású stratégiája hasonlóképpen már rövid távon komoly dollár-értékvesztéssel járhat. Az új elnöknek gyorsan kell lépnie a társadalom pacifikálása érdekében, mert a republikánus szavazók körében óriási a feszültség. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Török Zoltán: jövőre lőhet ki a magyar gazdaság
Király Béla | 2021. január 20. 13:16
Az idei évre is dinamikus növekedést várnak a magyar gazdaságtól a Raiffeisen Bank elemzői, de a nagy ugrás 2022-ben jöhet, amikor 6 százalékos lehet a bővülés. Ugyanakkor a munkaerőpiacon már 2021-ben látványos javulás lehet, és év végére akár rekordot érhet el a foglalkoztatás szintje.
Makro / Külgazdaság Trump búcsúzóul: "a mozgalom, amelyet elindítottunk, csak a kezdet"
MTI | 2021. január 20. 08:19
Az USA leköszönő elnöke egyébként békésebb hangnemet ütött meg a beszédben. Azt is kijelentette, hogy az Egyesült Államok gazdaságilag minden más országnál jobban teljesített a koronavírus-járvány idején.
Makro / Külgazdaság USA-szerte erőszakos tüntetésekre számít az FBI Biden beiktatása miatt
MTI | 2021. január 20. 06:55
A rendre a Nemzeti Gárda 25 ezer felfegyverzett katonája igyekszik ügyelni.
Makro / Külgazdaság Tovább szigorít, hosszabbít Németország
MTI | 2021. január 20. 06:46
A járvány-korlátozások legalább február elejéig még érvényben maradnak.
Makro / Külgazdaság Illúzió, hogy Orbán Viktor időt nyert – interjú Balázs Péter volt külügyminiszterrel
Wéber Balázs | 2021. január 20. 06:08
Bár Orbán Viktor látszólag haladékot kapott a jövő évi választásokig a jogállamisági mechanizmussal kapcsolatban, már több jel utal arra, hogy ez csak illúzió, jelentette ki a Privátbankár.hu-nak Balázs Péter korábbi berlini nagykövet és uniós biztos, a Bajnai-kormány külügyminisztere. Szerinte a magyar kormányfő inkább felbujtó, semmint végrehajtó volt a vétó során, a kompromisszum pedig jelentős részben Angela Merkelnek köszönhető. Azt azonban nem hiszi, hogy bárki felhívná Kecskemétről a német kancellárt egy "kéréssel".
Makro / Külgazdaság Mekkorát nő idén a magyar GDP? Nagy Márton bedobott egy jó nagy számot
Privátbankár.hu | 2021. január 19. 18:55
Minden esélyünk megvan arra, hogy a gazdasági növekedést idén akár 6 százalék közelébe is toljuk, jövőre pedig a 7 százalék sem elképzelhetetlen – mondta Nagy Márton az InfoRádió Aréna című műsorában. A miniszterelnök gazdasági főtanácsadója, a jegybank korábbi alelnöke arról is beszélt, hogy a legfontosabb kihívás most a gazdaság újraindítása, amiben főszerepet játszik az állami és a családi beruházás, és a következő hét évben erre 50 ezer milliárd forint áll majd rendelkezésre.
Makro / Külgazdaság A kormány inkább orosz és kínai vakcinát vesz, de nem tartja zárva az országot Pünkösdig
Privátbankár.hu | 2021. január 19. 18:32
Alaptalan, felelőtlen rémhír, hogy Magyarországon Pünkösdig zárva kell tartaniuk a szállodáknak és éttermeknek - közölte szerkesztőségünkkel a Kormányzati Tájékoztatási Központ.
Makro / Külgazdaság Sehol sem tart az EU az oltásokkal - de már azt tervezgetik, mi lesz a fölösleggel
Privátbankár.hu | 2021. január 19. 18:02
Az EU azt kéri a tagállamoktól, gyorsítsák fel a koronavírus elleni beoltást - az Unió ugyanis lakosságarányosan egyelőre eléggé le van maradva a világ több országától is. Ennek ellenére azt tervezgetik, mit csinálunk majd a fölösleggel.
Makro / Külgazdaság Felelőssé tehető-e az MNB és az állam a brókerbotrányokért?
Csabai Károly | 2021. január 19. 17:04
Csütörtökön részítélet születhet abban a perben, amelyet a Quaestor, a Hungária és a Buda-Cash károsultjai indítottak a Fővárosi Törvényszéken. Azt kérve a bíróságtól, állapítsa meg a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a magyar állam és az Állami Számvevőszék (ÁSZ) felelősségét a 2015 tavaszi brókerbotrányok kialakulásában, amelyek nekik összességében mintegy 28,8 milliárd forintos kárt okoztak.
Friss
hírlevél