<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Putyin óvta a finn államfőt országa NATO-csatlakozásától. Utóbbival ellentétben Boris Johnson nem kíván beszélni az orosz elnökkel. Harkiv polgármestere szerint sikerült végleg visszaverniük az oroszokat. Az ukrán katonai hírszerzés vezetője úgy véli, 2022 végén érhet véget a háború.

  • Putyin arra figyelmeztette Sauli Niinistö finn államfőt a szombati telefonbeszélgetésük során, hogy hiba lenne Finnországnak a semlegességét feladva csatlakoznia a NATO-hoz, ez a finn-orosz kapcsolatoknak is károkat okozna - közölte a Kreml.
  • Boris Johnson jelenleg nem látja sok értelmét a Putyinnal való tárgyalásnak. A brit miniszterelnök a Daily Mailnek adott interjújában utalt arra, hogy más nyugati vezetőkkel ellentétben nem készül közvetlen kapcsolatfelvételre az orosz elnökkel.
  • Legutóbb, pénteken Olaf Scholz beszélt több mint egy órát telefonon Putyinnal. Erről a német kancellár egy szombaton megjelent interjúban azt mondta, nem észlel semmilyen változást az orosz elnök hozzáállásában az Ukrajna ellen indított háborúhoz, amely szerinte "esztelen" és "az egész világnak árt". 
  • A G7-országok soha nem fogják elismerni az Oroszország által ukrajnai háborúja révén, erővel megváltoztatni akart határokat - helyezte kilátásba az iparilag legfejlettebb hét országot tömörítő csoport a háromnapos németországi találkozóját lezáró, szombati nyilatkozatában.
  • Rigában lebontják az utolsó szovjet győzelmi emlékművet is. A Vörös Hadsereg dicsőségét hirdető, a szovjet korszakból származó és heves viták tárgyát képező monumentális rigai alkotás lebontásáról pénteki ülésén határozott a városi tanács.

Ukrán katonák egy családi ház pincéjében kialakított ideiglenes bázison az ukrán hadsereg által visszafoglalt települések egyikén, a kelet-ukrajnai Harkiv közelében szombaton. Fotó: MTI/AP/Bernat ArmangueUkrán katonák egy családi ház pincéjében kialakított ideiglenes bázison az ukrán hadsereg által visszafoglalt települések egyikén, a kelet-ukrajnai Harkiv közelében szombaton. Fotó: MTI/AP/Bernat Armangue

  • Az amerikai szenátus kisebbségi vezetője, Mitch McConnell is csatlakozott a Kijevbe látogató amerikai politikusok egyre bővülő listájához. Volodimir Zelenszkij az Ukrajnának nyújtott kétpárti támogatás erőteljes jeleként üdvözölte McConnell vizitjét.
  • Az orosz csapatok kivonultak Harkiv város területéről - közölte Ihor Terehov, az ukrán település polgármestere. Mint fogalmazott, "a harkivi területvédelem és az ukrán fegyveres erők erőfeszítéseinek köszönhetően az oroszok messze kivonultak a város területéről az orosz határ irányába".
  • A háború 2022 végére véget ér - vetítette előre az ukrán katonai hírszerzés vezetője. Ezt Kijrilo Budanov vezérőrnagy arra alapozza, hogy Moszkva súlyos veszteségeket szenvedett, ezért augusztus közepére fordulatot jósolt.
  • Moszkva nem éri el politikai céljait Ukrajnában - közölte a brit védelmi minisztérium (MoD). Az a tény, hogy Oroszországnak mindössze Herszon városában sikerült egy oroszbarát helyi vezetést kierőszakolnia, "rávilágít arra, hogy Oroszország inváziója során nem sikerült előrehaladást elérnie politikai céljai felé" - áll a hírszerzés legfrissebb jelentésében.
  • Nagyon nehéz tárgyalások folynak a Mariupolból történő evakuálások következő szakaszáról - közölte Zelenszkij. A város utolsó megmaradt ukrán védői az Azovstal acélgyárban húzták meg magukat.

(MTI, The Guardian)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Iszonyatos árat fizetett Ukrajna Herszonért - de megérte?
Litván Dániel | 2022. november 28. 19:52
Egyáltalán nem volt egy könnyed diadalmenet Herszon felszabadítása, magasak lehetnek az ukrán veszteségek. Megérte az áldozat?
Makro / Külgazdaság Olcsó, kisméretű precíziós bombákat kaphat az ukrán hadsereg
Privátbankár.hu | 2022. november 28. 19:14
Összefoglaló az orosz-ukrán háború 278. napjának eseményeiről.
Makro / Külgazdaság Christine Lagarde: az EKB folytatja a kamatemelést
Privátbankár.hu | 2022. november 28. 18:40
Az Európai Központi Bank (EKB) tovább emeli a kamatokat annak ellenére is, hogy lassul az eurózóna üzleti aktivitása a rekordmagas infláció mellett - mondta Christine Lagarde, az Európai Központi Bank (EKB) vezetője.
Makro / Külgazdaság Megmozdulások: elfogyott a kínaiak türelme - beleremeghet a rendszer
Privátbankár.hu | 2022. november 28. 18:22
A kínai hatóságok nagylétszámú rendőri erőt vezényeltek ki hétfőn a járványellenes óvintézkedések miatt tüntetők ellen, és sokakat őrizetbe vettek a megmozdulásokon.
Makro / Külgazdaság Moszkva elhalasztotta az orosz-amerikai fegyverzetcsökkentésről szóló tárgyalásokat
Privátbankár.hu | 2022. november 28. 17:55
Oroszország kezdeményezésére elhalasztották a stratégiai fegyverzetcsökkentésről megkötött Új START szerződéssel kapcsolatban folytatandó orosz-amerikai konzultációkat, amelyeket november 29. és december 6. között tartottak volna meg Kairóban - közölte a Kommerszant című lappal hétfőn az Egyesült Államok moszkvai nagykövetsége.
Makro / Külgazdaság "Álomszerű" volt az autógyártóknak az idei harmadik negyedév
Privátbankár.hu | 2022. november 28. 16:52
Rekordszintű eredménnyel zárták a harmadik negyedévet a legnagyobb autógyártó cégek az EY nemzetközi könyvvizsgáló és üzleti tanácsadó társaság kutatása szerint.
Makro / Külgazdaság Egyre csökken a nyereségük a kínai ipari vállalatoknak
Privátbankár.hu | 2022. november 28. 16:38
A kínai ipari vállalatok nyereségcsökkenése gyorsult az első tíz hónapban éves összevetésben.
Makro / Külgazdaság Gigabüntetést kapott a Facebook
Privátbankár.hu | 2022. november 28. 15:51
Kétszázhatvanötmillió eurós büntetést rótt ki az írországi adatvédelmi biztos a Facebook közösségimédia-vállalatra hétfőn.
Makro / Külgazdaság Putyin dühös, hogy ezt a kincset átengedték Amerikának
Káncz Csaba | 2022. november 28. 15:17
Alaszka stratégiailag kiemelten fontos területe az Egyesült Államoknak, különösen a globális felmelegedés és az arktikus vetélkedés időszakában. Az amerikai légierő négy század ötödik generációs vadászrepülőgépet állomásoztat Alaszkában. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Putyin: Oroszország új piacokra összpontosít
Privátbankár.hu | 2022. november 28. 14:45
A nemzetközi kereskedelem válságban van, Oroszország pedig új piacokra összpontosítja exportját és importját - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök, amikor hétfőn Moszkvában fogadta Kaszim-Zsomart Tokajev kazah államfőt.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG