<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p
Novemberben a kivitel volumene 4,3, a behozatalé 4,6%-kal mérséklődött az előző év azonos hónapjához képest. Az év tizenegyedik hónapjában a legnagyobb visszaesés a gépek és szállítóeszközök csoportjában volt. Az első 11 hónapban az export 1,5, az import 0,4 százalékkal bővült.

Mennyit vittek és mennyit hoztak?

A KSH jelentése szerint 2012 első tizenegy hónapjában a kivitel volumene 1,5, a behozatalé 0,4%-kal haladta meg az előző év azonos időszaki szintet. A 2012. január-novemberi kivitel értéke 21 635 milliárd forint (74,6 milliárd euró), a behozatalé 19 688 milliárd forint (67,9 milliárd euró) volt.

A külkereskedelmi mérleg aktívuma 1947 milliárd forintot (6,7 milliárd eurót) tett ki, 59 milliárd forinttal többet, azonban az árfolyamváltozás miatt euróban mérve 23 millióval kevesebbet, mint 2011 azonos időszakában.

Mennyiért vitték és mennyiért hozták?

2012. január–novemberben a termékforgalom forintban mért árszínvonala az exportban 3,8, az importban 5,2%-kal emelkedett az előző év azonos időszakához képest, a cserearány 1,3%-kal romlott. A forint a dollárhoz képest 14, az euróhoz mérten 4,6%-kal gyengült.

Mit vittek és mit hoztak?

Az előzetes adatok kapcsán korábban elemzők azt mondták: az export, illetve az import euróértékének tavaly novemberi csökkenése részben a magas bázisnak, részben pedig a kiábrándító ipari termelési adatoknak köszönhető.

A KSH jelentése szerint ugyanis az ipar teljesítménye 6,9 százalékkal csökkent tavaly novemberben az egy évvel korábbihoz képest. Ezután nem lehetett azt gondolni, hogy az export, illetve az import dinamikájában növekedés következhet be.

A gépek és szállítóeszközök kivitelének volumene 2,8%-kal csökkent, míg a behozatal nem változott az egy évvel ezelőttihez viszonyítva. A híradástechnikai hangrögzítő és -lejátszó készülékek exportvolumenét továbbra is 20%-ot meghaladó visszaesés jellemezte, importja bázisszint körül alakult. Ezzel szemben dinamikusan bővült az energiafejlesztő gép és berendezés exportja, melyben meghatározó szerepet játszott a motorok, áramfejlesztők és gázturbinák forgalmának élénkülése. Azonos mértékben, csaknem tizedével nőtt a közúti jármű mindkét irányú forgalma, valamint az irodagép és gépi adat-feldolgozó berendezés kivitele.

A feldolgozott termékek export- és importvolumene 7,4, illetve 4,4%-kal bővült 2011. január–novemberhez képest. Kétszámjegyű volt a növekedés a gyógyszer és gyógyszerészeti termék, a gumigyártmány, a vas és acél exportvolumenében, továbbá a szerves vegyi termék és a szakmai, tudományos ellenőrző műszer mindkét irányú kereskedelmében.

Az energiahordozók importvolumene – a forintárak 16%-os növekedése mellett – az év első tizenegy hónapjában 4,9%-kal volt kevesebb, mint 2011 azonos időszakában. Az import több mint felét adó kőolaj és kőolajtermék, valamint a behozatal csaknem harmadát kitevő természetes és mesterséges gáz kereskedelmét – a belföldi kereslet alakulásával összhangban – csökkenés jellemezte.

Az élelmiszerek, italok, dohánytermékek exportvolumene 6,0%-kal nőtt, míg az importé 5,6%-kal csökkent 2011. január–novemberhez képest. Az árufőcsoport kivitelében meghatározó súlyú gabona és gabonakészítmény exportvolumene a teljes időszakot vizsgálva közel hetedével nőtt, bár az utóbbi két hónap kiszállításai számottevő csökkenést mutattak, főként a kukoricaexport markáns visszaesése miatt. Egyszámjegyű volt a bővülés a tej, tejtermék, tojás, a zöldségféle és gyümölcs kivitelében – elsősorban a régi tagállamokkal bonyolított kereskedelemnek köszönhetően, ugyanakkor behozataluk nem érte el a tavalyi szintet.

Hova vitték és honnan hozták?

2012. január–novemberben az Európai Unióba irányuló kivitel volumene 1,5, az onnan érkező behozatalé 2,7%-kal volt több, mint 2011 azonos időszakában. Külkereskedelmi egyenlegünk aktívuma az unió tagjaival szemben 118 milliárd forinttal romlott.

Az EU-n kívüli országokkal folytatott kereskedelemben az export volumene 1,4%-kal bővült, az importé 4,7%-kal elmaradt az egy évvel ezelőttitől. A külkereskedelmi mérleg hiánya 641 milliárd forint volt, 177 milliárd forinttal kevesebb, mint az előző év azonos időszakában - írja a KSH.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Ördögi körbe került volna Irán?
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 19:53
Oroszország már dolgozik az európai uniós olajársapkára reagáló válaszával, Irán ördögi körbe zárta magát, az ENSZ-ben egy nürnbergi típusú törvényszék létrehozását tervezik. Ezek is történtek az elmúlt órákban.
Makro / Külgazdaság Putyin "árnyékflottát" gyűjtött az olajszankciók elleni harcra
Litván Dániel | 2022. december 5. 19:21
Ha a nyugati cégek nem szállítják az ársapkánál drágábban az orosz olajat, akkor majd megteszik ők maguk. De mivel? Titokban összevásárolt tankhajókkal.
Makro / Külgazdaság Betörtek a tüntetők a mongol kormányzat épületébe
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 18:34
Tüntetők törtek be hétfőn a mongóliai kormányzat épületébe és felgyújtották az ulánbátori főtéren álló fenyőt. Az akció résztvevői a főtérre vezető utakat is megkísérelték eltorlaszolni.
Makro / Külgazdaság Ritka kivétel: Oroszország nekik kedvezményt ad
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 17:35
Oroszország a jövőben kedvezményes áron fog olajat szállítani Pakisztánnak - közölte hétfőn a pakisztáni energiaügyi minisztérium.
Makro / Külgazdaság Elstartolt Nicolas Sarkozy volt francia elnök fellebbviteli pere
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 16:55
Hétfőn megkezdődődött a párizsi fellebbviteli bíróságon a befolyással való üzérkedéssel és korrupcióval gyanúsított Nicolas Sarkozy volt francia köztársasági elnök pere.
Makro / Külgazdaság Felszámolná a Lordok Házát a brit Munkáspárt
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 16:26
Kormányra kerülése esetén a Munkáspárt felszámolja a brit parlament felsőházát, a Lordok Házát mint nem választott kamarát - jelentette be hétfőn a legnagyobb brit ellenzéki erő vezetője.
Makro / Külgazdaság Újságírók perelik be a Pegazus gyártóját
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 15:59
Igaz, nem Magyarországon, hanem Amerikában. 
Makro / Külgazdaság Az elnök és családja 30 éve zsebre tette az országot
Káncz Csaba | 2022. december 5. 15:38
Ramon elnök három évtizede uralja kemény kézzel a geopolitikai törésvonalon fekvő közép-ázsiai országot. Fia a főváros polgármestere, lánya vezeti az elnöki adminisztrációt, egy veje a jegybank helyettes vezetője, és egy sógor irányítja az ország legnagyobb bankját. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Mit hoz a jövő év az orosz-ukrán háborúban? Káncz Csabát kérdezzük a Klasszis Klubban
Wéber Balázs | 2022. december 5. 15:07
A II. világháború óta nem látott biztonsági válságot okoz Európában a több mint kilenc hónapja zajló orosz-ukrán háború. De mire számíthatunk jövőre?  
Makro / Külgazdaság A nap képe: teleragasztották Pintér Sándor minisztériumának vécéjét
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 14:36
Ismeretlen tettesek árulkodó matricákkal ragasztották tele a Belügyminisztérium toalettjét. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG