1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Októberében az export volumene 6,6 százalékkal nőtt, az importé nem változott az előző év azonos időszakához képest. A kivitel növekményének meghatározó része változatlanul a járműgyártáshoz kapcsolódó termékeknél realizálódott.

Idén októberben a kivitel értéke 2032 milliárd forintot, a behozatalé 1884 milliárd forintot tett ki. Euróban számolva a kivitel 5,2, a behozatal 4 százalékkal nőtt 2010. októberhez viszonyítva. A külkereskedelmi mérleg az év tizedik hónapjában 147 milliárd forint aktívumot mutatott, ami az egyenleg 41 milliárd forintos javulását jelenti az előző év azonos időszakához képest.

A 2011. január–októberi kivitel értéke 18 213 milliárd forint (67 milliárd euró), a behozatalé 16 581 milliárd forint (61 milliárd euró) volt, a kivitel volumene 11, a behozatalé 8 százalékkal haladta meg az előző évi szintet. A külkereskedelmi mérleg aktívuma 1631 milliárd forintot (5941 millió eurót) tett ki, 442 milliárd forinttal (1608 millió euróval) többet, mint 2010 azonos időszakában.

A 2011. január–októberi forgalom forintban mért árszínvonala importban 3,5, exportban közel 2 százalékkal emelkedett 2010 azonos időszakához viszonyítva. A cserearány 1,5 százalékkal romlott. A forint a dollárhoz viszonyítva 6,3, míg az euróhoz képest 0,5 százalékkal értékelődött fel. Októberben a forint az euróhoz mérve 8, a dollárhoz képest 9,6 százalékkal értékelődött le  2010 azonos hónapjához viszonyítva.

 

Külkereskedelmi termékforgalom havonkénti alakulása (folyó áron)
Forrás: KSH/Privátbankár

Az év első tíz hónapjában a meghatározó súlyú gépek és szállítóeszközözök export- és importvolumene 10, illetve 4,9 százalékkal bővült a bázishoz képest. Az időszakon belül az októberi kivitel volumene 5,4 százalékkal nőtt, ezzel szemben az importé 3,8 százalékkal volt kevesebb, mint az előző év azonos hónapjában. Az árufőcsoport behozatalának tárgyhavi csökkenésében meghatározó tényező volt a híradás-technikai hangrögzítő és -lejátszó készülék forgalmának több mint 25 százalékos visszaesése.  A teljes időszakra vonatkozóan kétszámjegyű bővülést regisztráltak az általános rendeltetésű ipari gép és a közúti jármű export- és importvolumenében, bár az októberi kivitel dinamikája mindkét árucsoportban egyszámjegyűre lassult.

Markánsabban növekedett a feldolgozott termékek kivitelének és behozatalának volumene: 2011. január–októberben 16, illetve 12 százalékkal, a tárgyhóban 12, valamint 5,4 százalékkal volt több az előző év azonos időszakához viszonyítva. Töretlen lendület jellemzi a gumigyártmány exportjának és importjának alakulását, de jelentős volt még a szakmai, tudományos ellenőrző műszer kivitelének volumennövekedése. A gyógyszer, gyógyszerészeti termékek mindkét irányú forgalmában − 1–2 hónap kivételével − kétszámjegyű volumenbővülést mértünk.

 

Nőtt a behozatal az energiahordozókból

Az energiahordozók importvolumene 5 százalékkal volt több, mint az elmúlt év azonos időszakában. A kőolaj és kőolajtermékek árának 30 százalékos emelkedése mellett a behozatal volumene 7 százalékkal nőtt, ezzel szemben a természetes és mesterséges gázé több mint tizedével alatta maradt a tavalyi szintnek.

2011 első tíz hónapjában az élelmiszerek, italok, dohánytermékek kivitelének volumene nem változott, míg a behozatalé 6,9 százalékkal nőtt a bázishoz képest. Az árufőcsoporton belül a hús- és húskészítmény mindkét irányú forgalmában jelentős volumennövekedést regisztráltak, viszont az októberi dinamika mérséklődött. Az exportban legnagyobb súlyú gabona és gabonakészítmény volumene az árak közel másfélszeres emelkedése mellett 14 százalékkal maradt el a bázisidőszaki szinttől 2011. január–októberben. A kis részarányt képviselő italbehozatal – a novemberi jövedéki adó emelést megelőző előrehozott vásárlások miatt – októberben közel másfélszeresére nőtt.

Az Európai Unió országaival folytatott kereskedelem volumene 2011 első tíz hónapjában a kivitelben 9, a behozatalt tekintve 11 százalékkal haladta meg a bázisidőszaki szintet. Külkereskedelmi mérlegünk egyenlege az új tagállamok esetében 219 milliárd forinttal javult, míg a régi tagállamok vonatkozásában 210 milliárd forinttal romlott.

Az EU-n kívüli országokba irányuló export volumene dinamikusan, 18 százalékkal bővült, ezzel szemben az import stagnált a bázisszinthez képest. Külkereskedelmi forgalmunk hiánya 716 milliárd forint volt, 433 milliárd forinttal kevesebb, mint 2010 első tíz hónapjában. Az ázsiai országok vonatkozásában a passzívum jelentősen, 683 milliárd forinttal mérséklődött, míg az EU-n kívüli európai országokkal szemben az egyenleg 228 milliárd forinttal romlott, elsősorban a kőolaj és kőolajtermékek importértékének emelkedése miatt.  

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Mennyibe kerül a nudli? A magyarok jövőjét is megmutathatja az elöregedő japánok szerencsétlensége
Privátbankár.hu | 2024. május 7. 10:33
Csiki-csuki helyzetbe kerültek a japánok a jen gyengülése miatt. Ez növeli az inflációt, ezért kevesebbet költenek az emberek, miközben gazdaságuk enélkül is a nulla növekedéssel bajlódik.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hír, felpörgött a német külkereskedelem
Privátbankár.hu | 2024. május 7. 09:59
Márciusban az export és az import várakozáson felüli növekedése mellett emelkedett ugyan, de a várakozásoktól elmaradt a német külkereskedelemi többlet a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis keddi jelentése szerint.
Makro / Külgazdaság Tanárfizetések: egy magyar vagy cseh pedagógus kap többet?
Privátbankár.hu | 2024. május 7. 09:43
A visegrádi országcsoporthoz tartozó többi három ország közül Csehországban és Szlovákiában sokkal jobban keresnek a tanárok, mint magyarországi kollégáik, és a kormány nem kezeli le őket.
Makro / Külgazdaság A magyar élelmiszerboltok vitték a prímet
Privátbankár.hu | 2024. május 7. 08:30
Főként az élelmiszer-kiskereskedelem bővülése húzta a márciusi növekedést. 
Makro / Külgazdaság Kiakadtak és befejezték a munkát az olasz közmédia dolgozói
Privátbankár.hu | 2024. május 7. 08:22
Sztrájkba kezdek az olasz közmédia újságírói, mert úgy érzik, hogy a regnáló kormány azon ügyködik, hogy a saját szócsövévé tegye munkahelyüket, ami nem fér bele szakmai önbecsülésükbe.
Makro / Külgazdaság Ráhoznák a frászt Putyinra Trump emberei?
Privátbankár.hu | 2024. május 7. 07:22
Doland Trump novemberi választási győzelme esetén a regnáló Biden-adminisztrációnál is keményebben lépne fel Oroszországgal szemben egy elemző szerint.
Makro / Külgazdaság Kínai gyarmat lesz Magyarország?
Vég Márton | 2024. május 6. 15:11
Nincsenek beruházások, elfogyott a pénz az önkormányzatoknál, így a polgármesterek nem tudnak mivel kampányolni, mégis nagy csata várható a választásokon. Minek jön ide a kínai elnök? Ezekről a témákról beszélt újságírónk, Vég Márton a Trend FM hétfő reggeli műsorában.
Makro / Külgazdaság Megint minden olcsóbb lehet az euróövezetben
Privátbankár.hu | 2024. május 6. 12:47
Tovább csökkennek a termelői árak, elsősorban az energiaárak miatt.
Makro / Külgazdaság Nagy gondban az Audi, 74 százalékkal esett a cég eredménye
Privátbankár.hu | 2024. május 6. 10:47
A háttérben beszállítói probléma sejlik fel.
Makro / Külgazdaság Valami félrement márciusban a magyar külkereskedelemben
Privátbankár.hu | 2024. május 6. 08:31
15, illetve 20 százalékos a visszaesés az egy évvel korábbihoz képest.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG