1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Londoni felzárkózó piaci elemzők szerint az új típusú együttműködésről folytatandó tárgyalásokon az IMF várhatóan nem lesz nagyon követelőző a költségvetéssel kapcsolatban, az elemzők csaknem kétharmadosra taksálták az IMF és a kormány közötti megállapodás esélyét.

A JP Morgan Chase Bank londoni részlege által befektetőknek összeállított hétvégi felzárkózó térségi áttekintésben a ház elemzői azt jósolták, hogy a befektetői bizalomerősítést célzó, de államadósságot nem növelő új típusú együttműködés elővigyázatossági megállapodás formáját ölti majd, vagyis tartalmazni fogja "egy normál IMF-program szokásos előírásait", benne egy szándéklevéllel és negyedéves lebontású teljesítménycélokkal, de folyósítási menetrend nélkül.

Vitatott terület lehet a kormánynak a bankszektorral kapcsolatos politikája

A JP Morgan londoni felzárkózó piaci elemzői közölték: nem gondolják, hogy Magyarországnak sok további teendője lenne a költségvetési konszolidáció terén. A cég szakértői - tekintettel az euróövezeti recesszió kibontakozására is - arra számítanak, hogy az IMF viszonylag kevéssé lesz követelőző a költségvetési fronton. A ház szerint ugyanakkor valószínűleg vitatott terület lesz a magyar kormánynak a bankszektorral kapcsolatos politikája.

A JP Morgan londoni részlegének közgazdászai közölték, hogy mindent egybevetve 65 százalék esélyt látnak egy új program aláírására a jövő év elején. A cég elemzőinek véleménye szerint egy új IMF-program erősítené a piaci bizalmat, emellett átláthatóbbá és következetesebbé tenné a gazdaságpolitikai döntéshozatalt.

Kevés kondícióval járó rugalmas hitelkeret lehet a cél

Az Eurasia Group nevű globális politikai-gazdasági kockázatelemző csoport londoni értékelésében azt jósolta, hogy mivel jelentős politikai fordulatról van szó, a kormány várhatóan arra fog törekedni, hogy az IMF-megállapodás részletei, amennyire csak lehet, illeszkedjenek a pénzügyi-politikai autonómiát hangsúlyozó eddigi narratívához. A ház szerint ez azt jelenti, hogy a kormány mindenekelőtt a kevés kondícióval járó rugalmas hitelkeretre (FCL) fog törekedni. Az Eurasia szakértői szerint a kormány pozícióit e törekvésében erősíti, hogy növekedtek a devizatartalékok, és a folyómérleg többletet mutat.

A ház szerint valószínűtlen, hogy a magyar kormány belement volna a tárgyalásokba az IMF-fel, ha ennek ára további költségvetési kiigazítások bevezetése lenne, mivel a kormány már eddig is hitet tett a jövő évi költségvetési cél tartásához szükséges összes takarékossági intézkedés végrehajtása mellett.

A Goldman Sachs (GS) bankcsoport londoni felzárkózó piaci elemzői vasárnap kiadott friss heti prognózisukban szintén azt jósolták, hogy a kormány várhatóan igyekszik a lehető legnagyobb mértékben könnyíteni a majdani IMF-programhoz kötődő feltételrendszert.

Jelentős méretű készenléti megállapodás lehet a leghatékonyabb

A ház szerint azonban tekintettel a jelentős külső finanszírozási igényekre, annak kockázatára, hogy az euróövezeti bankok csökkentik kitettségüket a Közép-Kelet-Európát is magában foglaló felzárkózó térségben, és figyelembe véve a szuverén magyar adósosztályzat leminősítésének kockázatát, valamint a magyar kötvénypiacon jelenlévő külföldi befektetők rekord arányát is, Magyarország számára egy jelentős méretű készenléti megállapodás (SBA) lenne a leghatékonyabb megoldás a folyamatos piaci hozzáférés biztosítása végett. A GS szakértői szerint ezen az alapon elképzelhető, hogy az IMF és az EU ragaszkodni fog egy új SBA-megállapodáshoz.

A Goldman Sachs londoni elemzői szerint egy ilyen finanszírozási egyezmény elérhetné a magyar IMF-kvóta ezer százalékát is, ami 12 milliárd eurós csomagot jelenthet, vagy még nagyobbat, ha az EU is beszáll.

A helyzetértékelés szerint az SBA-egyezményhez azonban feltételrendszer és komoly mértékű IMF/EU-felügyelet is járul, ezért a magyar kormány a "legnagyobb valószínűséggel" csak egy kisebb elővigyázatossági hitelkeretet (PCL) kér majd. Ennek feltételrendszere és a vele járó felülvizsgálat korlátozottabb, és nem jelent közvetlen folyósítást, ha az ország tudja magát finanszírozni a piacról, ugyanakkor szükség esetén az IMF-forrást rövid idő alatt mozgósítani lehet.

A GS szerint mindazonáltal azt, hogy végül melyik megoldás születik majd, a finanszírozási kondíciók "klasszikus mérőszámai" fogják eldönteni: a devizatartalékok mértéke, a tőkemenekítés kockázata, valamint a költségvetési kilátások és a költségvetési tervek hitelessége. Kedvezőbb piaci körülmények esetén a magyar kormány várhatóan csak az elővigyázatossági hitelkeretet kéri, a piaci viszonyok esetleges romlása - például a tartalékok megcsappanása vagy gyengülő eredményű kötvényaukciók - viszont rászoríthatják a kormányt a készenléti megállapodás elfogadásra - vélekedtek vasárnap esti elemzésükben a Goldman Sachs londoni felzárkózó térségi közgazdászai.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jól átvernek minket a szupermarketekben, ha nem vagyunk résen!
Elek Lenke | 2024. május 3. 15:27
Ma már szinte minden áru előre van csomagolva, ami gondot okozhat a vevőknek. 
Makro / Külgazdaság Látványos a magyar kormány multiellenességének értelmetlensége
Privátbankár.hu | 2024. május 3. 10:38
Bod Péter Ákos elemzésében mutat rá, hogy a magyar foglalkoztatási szerkezetben egyáltalán nem kiugró a multinacionális cégeknél dolgozók aránya.
Makro / Külgazdaság A lakásépítés szomorú képet mutat az első negyedévben
Privátbankár.hu | 2024. május 3. 08:30
A KSH friss adatai szerint az alacsony lakásépítési aktivitást csak néhány nagyobb beruházás élénkítette.
Makro / Külgazdaság Most érdemes kicentizni a tankolást, szombattól olcsóbb lesz
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 11:16
Rendkívülit lépett a Mol.
Makro / Külgazdaság A fideszes nagyuraknak régóta fáj a foguk erre a balos munkásvárosra
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:29
Salgótarjánnak új polgármestere lesz. Akárki is nyer, nem lesz könnyű dolga.
Makro / Külgazdaság Hiába emelkedett, még mindig a sokéves átlag alatt a magyar BMI
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:01
Sőt, az elmúlt évekhez képest is alacsonyabb az idei áprilisi értéke e fontos mutatónak.
Makro / Külgazdaság 1,2 milliárd euróval javult egy fontos magyar mutató
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 08:31
Mondjuk nemcsak az export nőtt, hanem az import is csökkent.
Makro / Külgazdaság Légből kapott titkok – miért fehér és miért húz maga után csíkot?
Elek Lenke | 2024. május 1. 15:05
Bár ma már a tömegközlekedés egyik formája a repülés, mégsem tudunk mindent a világ legdrágább járművek titkairól, ugyanakkor a legtöbben kíváncsiak vagyunk rá. Ezt a kíváncsiságot elégíti ki az amerikai Travel and Leisure turisztikai online lap összeállítása.
Makro / Külgazdaság Csak két magánnyugdíjpénztár marad a piacon
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 14:05
A hosszú éveken át négyszereplős piacon rövidesen csak két intézmény marad állva.
Makro / Külgazdaság A nyugalma érdekében jobb, ha nem nézi meg, hogy mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 08:58
Vegyesen mozgott a forint a főbb devizákkal szemben szerdán reggel a bankközi devizapiacon az előző estéhez képest.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG