BUX
32 265.92
-1.00%
-326.00
OTP
9 100.00
+3.23%
+285.00
MOL
1 885.00
-5.75%
-115.00
RICHTER
6 085.00
-2.01%
-125.00
MTELEKOM
355.00
+0.00%
+0.00
 
2018. augusztus 22. 12:43

Az orosz vezető által beharangozott csodafegyver állítólag még egyszer nem repült sikeresen.

Elkezdődött annak az atomrakétának a felkutatása, amelyet az orosz vezetés még hónapokkal ezelőtt veszített el – erősítették meg közvetlen források és az amerikai hírszerzés. A tavalyi sikertelen teszt után tengerbe csapódott rakétát a Norvégiától északra eső Barents-tengerben kezdik kutatni. A nukleáris meghajtású töltetet három egység kutatja, ebből egy tudja biztonságosan kezelni a fegyver nukleáris részét - írja a CNBC.

A források szerint a keresés nem határidőhöz kötött, az amerikai hírszerzés nem közölt egészségre vagy a környezetre káros veszélyeket. Putyin még márciusban mutatta be a világnak az új rakétákat, amely a hírek szerint bárhová képes eljutni a Földön – ennek ellenére még egyik tesztkilövés sem járt sikerrel. Az amerikai hírszerzés szerint az oroszok november és február között négy tesztet is tartottak, amelyből az összes kudarcot vallott.

Nem tudják, mekkora a veszély

Az információk szerint a leghosszabb teszt során két percig haladt a rakéta nagyjából 35 kilométernyit, mielőtt elveszítették felette az irányítást – a legrövidebb gyakorlat során pedig alig négy másodpercig tudták csak irányítani a rakétát és mindössze 8 kilométert tett meg. Az orosz kormány tagadja a sikertelen kísérleteket.

Szakértők szerint a mostani rakétafelkutatás alapként fog szolgálni az oroszoknak a későbbi visszaszerzési műveletekben. Nem tudhatjuk, van-e esetleg több ilyen töltet is a tengerben – tették hozzá. Bár a jelentés nem említi külön, valós veszélye van, hogy az atom meghajtású fegyver szivárog esetleg. Ha az egész rakétatestet sikerülne egy darabban megtalálni, az elég biztató jel lenne – egy ilyen becsapódás azonban hatalmas erővel jár, így valószínűbb, hogy már környezetkárosító hatások is felmerülhetnek.

A rakéta első fázisában hagyományos üzemanyaggal kezdi az emelkedést, mielőtt még nukleáris meghajtásra állna át. A tesztek során azonban kiderült, hogy az utóbbi fázis nem képes elindulni időben, így nem képes átrepülni a földet, ahogy azt Putyin ígérte. A projektet a Kremlin kezdeményezte, holott a mérnökök már korábban is figyelmeztették a vezetőket, hogy ez a projekt még gyerekcipőben jár.

Putyin úgy mondott békülékeny beszédet, hogy közben új fegyvereket jelentett be

Az újra megválasztott elnök a diplomáciai megoldásokra törekszik majd, hadi kiadásait mérsékli - de közben újabb katonai fejlesztésekről beszélt. További részletek a Privátbankár.hu-n. >>>

Makro / Külgazdaság A svédek és a koronavírus – működik-e a különutas politika?
Wéber Balázs | 2020. április 4. 16:21
Bár a közelmúltban Svédország is szigorított a közösségi életen a koronavírus miatt, továbbra is jóval megengedőbb politikát követ a többi országnál. Az élet nem állt le, az iskolák egy része és az üzletek nyitva vannak. A gazdasági károk kisebbek, de a lakosságszámhoz mért halálozási arány lényegesen magasabb a többi észak-európai országénál.
Makro / Külgazdaság Megvan, mekkora lesz a készülő magyar gigamentőcsomag
Privátbankár.hu | 2020. április 4. 12:55
Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter lapunk kérdésére elárult néhány információt a jövő hét elején bejelentésre kerülő, történelmi léptékű gazdasági mentőcsomagról. 
Makro / Külgazdaság Hat repülő hozott orvostechnikai eszközöket Budapestre
Privátbankár.hu | 2020. április 4. 11:43
Az egyik budapesti idősek otthonában történt megbetegedés miatt az országos tisztifőorvos úgy döntött, hogy ellenőrizni fogják az intézmények szigorító intézkedéseit, mert itt különösen veszélyes a vírus megjelenése.
Makro / Külgazdaság 1,1 millió főlé nőtt a korona-fertőzöttek száma globálisan
MTI | 2020. április 4. 09:05
Már több mint 58 ezren haltak bele a betegségbe, csak az USA-ban egy nap alatt több mint 1500 áldozatot szedett a vírus. Ausztria megszavazta a harmadik korona-segélycsomagot, most már senkit sem lehet az utcára tenni, ha a járványból kifolyólag nem tudja fizetni az albérleti díjat. A svédek több ezer halottra számítanak, Honduras elkezdte számba venni a földeket a lehetséges tömegsírokhoz. A brazil elnök mindeközben tovább bagatellizálja a helyzetet, és imádkozásra szólította fel országa lakosait.
Makro / Külgazdaság Még több halott, 31 lezárt város – újabb elkeserítő járványhírek jöttek
MTI | 2020. április 3. 21:46
Még Olaszországban sem igazán csitul a járvány, jó, ha stagnálnak a számok. Az USA-ban pedig további meredek emelkedés várható. Lezárták a 30 legnagyobb török várost. Romániában felfüggesztették a hiteltörlesztéseket és béreket vállal át a kormány.
Makro / Külgazdaság Másfél méterről adják át a postai küldeményeket – megjelentek Orbán rendeletei
Privátbankár.hu | 2020. április 3. 20:58
Megjelent a Közlönyben három rendelet, amelyeket Orbán Viktor miniszterelnök írt alá, és a koronavírus-járvánnyal foglalkoznak. A postai kézbesítés szabályait könnyítik, a postások nem vesznek majd fel aláírásokat, csak adatot egyeztetnek – legalább másfél méterről.
Makro / Külgazdaság A Pentagont is kezdi lebénítani a koronavírus-járvány
Káncz Csaba | 2020. április 3. 16:34
130 millió amerikai szerint a járvány már a biblikus végítélet jele. A Pentagon most szembesül azzal, hogy milyen szintű politikai feszültséget okoz egy atommeghajtású anyahajó legénységének befertőződése. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Baljós árnyak tornyosulnak az amerikai munkaerőpiac felett
MTI | 2020. április 3. 16:33
Erőteljesen, a vártnál jóval nagyobb mértékben csökkent a foglalkoztatottak száma márciusban az Egyesült Államokban.
Makro / Külgazdaság A nap képe: ez a város már legyőzte a koronavírust
Wéber Balázs | 2020. április 3. 15:52
Vagy legalábbis megnyerte az első komoly csatát.
Makro / Külgazdaság „Nekem erre nincs időm!” - visszaszólt Orbán Viktor a kritikára
MTI | 2020. április 3. 14:55
Orbán Viktor miniszterelnök levelet írt Antonio Lopez-Isturiznak, az Európai Néppárt főtitkárának, amelyet Novák Katalin, a Fidesz alelnöke tett közzé Twitter-üzenetében.
Friss
hírlevél