2p

Ettől tartanak az ukránok Zelenszkij szerint.

Oroszország ukrajnai inváziója egyre több kárt okoz Moszkvának, és a jelek arra utalnak, hogy "a háború visszatért oda, ahonnan indult" - mondta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök vasárnap esti videóüzenetében.

"Minél tovább tart az orosz agresszió, annál nagyobb károkat okoz magának Oroszországnak" - húzta alá az ukrán vezető. Zelenszkij egyúttal aggodalmát fejezte ki a zaporizzsjai atomerőművel kapcsolatos biztonsági kockázatok miatt. Jelezte: úgy véli, hogy még mindig nem elégséges nemzetközi figyelem irányul az erőműnél fennálló orosz fenyegetésre. Elmondta, hogy Ukrajna nyugati szövetségesei minden rendelkezésre álló hírszerzési információt megkaptak az atomlétesítményt érintő orosz tervekről.

Zelenszkij szerint a nemzetközi közösségnek konkrét lépéseket kell tennie azért, hogy megakadályozzon bármiféle sugárzási incidenst. Ukrajna attól tart, hogy az oroszok szabotázsra készülnek az atomerőmű ellen. A közelgő vilniusi NATO-csúcstalálkozóról az ukrán elnök megjegyezte: országa "mindent megtesz annak érdekében, hogy a csúcstalálkozó valódi tartalommal bírjon".

Bármiféle sugárzási incidenst meg kell akadályozni. Fotó: Wikipedia
Bármiféle sugárzási incidenst meg kell akadályozni. Fotó: Wikipedia

Éjjel rakéta- és dróntámadás érte Odessza kikötőjét. A fővárosban, Kijevben és más megyékben légiriadót rendeltek el. Zaporizzsja megyében az orosz csapatok különféle fegyverrendszerekkel követtek el támadásokat - közölték.

Az ukrán vezérkar hétfő reggeli helyzetjelentésében azt írta: az oroszok legalább hat Sz-300-as rakétát és 45 rakéta-sorozatvetőből származó tüzérségi eszközt lőttek ki a területre, és 33 légicsapást hajtottak végre vasárnap óta. A támadások következtében civilek sérültek meg, és lakóházakban, kereskedelmi és adminisztratív épületekben, valamint magán gépjárművekben keletkezett kár. A vezérkar szerint az orosz csapatok megpróbálták feltartóztatni az ukrán hadsereg előrenyomulását a térségben, és visszaszerezni az elvesztett hadállásaikat, és legalább harminc települést ért tüzérségi támadás. Hanna Maljar ukrán védelmiminiszter-helyettes hétfőn közölte: Ukrajna mintegy 130 négyzetkilométernyi területet szerzett vissza az oroszoktól a déli front mentén az ellenoffenzíva kezdete óta. Hozzátette: az elmúlt héten nem történt jelentős változás délen. Megjegyezte: a keleti fronton, Bahmut, Liman, Avgyijivka és Marjinka irányában körülbelül 250 összecsapás volt. (MTI)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság És akkor felrobbant egy lift – a CIA és az ukrán szolgálatok titkos játszmái
Wéber Balázs | 2024. március 3. 05:43
Az amerikai hírszerzés eleinte bizalmatlan volt az ukrán nemzetbiztonsági szervekkel. Miután azonban titkos információk tömegét kapta meg tőlük az oroszokról, a kapcsolat egyre szorosabb és kölcsönösen előnyös lett. Emiatt Washington még a „szabálysértő” likvidálásokat is elnézte Kijevnek.          
Makro / Külgazdaság Csakis Orbán Viktor utasíthatta Novák Katalint a kegyelem megadására - véli Lengyel László
Csabai Károly | 2024. március 2. 17:58
Bár a Pénzügykutató Zrt. elnök-vezérigazgatóját a róla készült internetes szócikk közgazdászként jellemzi, a Klasszis Klub február 28-ai adásában vele folytatott beszélgetésben a legkevesebb szó a gazdaságról esett. Elvitte ugyanis a fókuszt a rendszerváltás utáni legnagyobb botrány, mely Novák Katalin köztársasági elnök lemondásához vezetett. Ha nem látta, vagy szeretné újra megnézni, itt és most megteheti.
Makro / Külgazdaság Virágok Navalnij sírján, balhé Németországban
Privátbankár.hu | 2024. március 2. 17:34
Szombati háborús hírek.
Makro / Külgazdaság Áll a bál Németországban, Olaf Scholz is vizsgálódna az oroszok által nyilvánosságra hozott hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 2. 16:47
Az is problémás, amiről a német főtisztek beszéltek, de a legnagyobb kérdés az, hogyan kerülhetett Moszkvába egy ilyen felvétel.
Makro / Külgazdaság Megvan Ursula von der Leyen új kihívója, aki véget vetne a megszorításoknak
Privátbankár.hu | 2024. március 2. 16:28
Az Európai Szocialista Párt egyhangúlag választott jelöltet az Európai Bizottság élére.
Makro / Külgazdaság Amerikai gépek zúgtak Gáza felett - videóval
Privátbankár.hu | 2024. március 2. 16:14
Le is dobtak valamit.
Makro / Külgazdaság Háromhónapos gyereket is ölt egy orosz drón
Privátbankár.hu | 2024. március 2. 15:23
Négy halott, nyolc sebesült Odesszában.
Makro / Külgazdaság Mi az: a lengyelek már a zsebükben érzik, a magyarok csak vágynak rá?
Privátbankár.hu | 2024. március 2. 14:58
Megdöbbentő a különbség a lengyel és a magyar fogyasztói bizalmi index között, adja magát egy magyarázat.
Makro / Külgazdaság Lépett a parlament, már csak egy aláírás hiányzik a svéd NATO-csatlakozáshoz - de kié?
Privátbankár.hu | 2024. március 2. 14:02
Felterjesztették jóváhagyásra a törvényt, most a Sándor-palotában parkol.
Makro / Külgazdaság Robbanás Szentpéterváron: hallgat az orosz védelmi minisztérium
Privátbankár.hu | 2024. március 2. 11:53
Egy lakóházban történt robbanás, az egyik hírügynökség dróntámadásról írt, Szergej Sojguék eddig nem kommentálták az esetet.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG