1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szerint egyes statisztikai adatok kiragadása nem alkalmas egy város kriminalisztikai fertőzöttségének leírására, az ORFK szerint ugyanis az ismertté vált bűncselekmények csak egy része befolyásolja a lakosság szubjektív biztonságérzetét. Megpróbáljuk feltérképezni az ország legbűnösebb városait
Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szerint egyes statisztikai adatok kiragadása nem alkalmas egy város kriminalisztikai fertőzöttségének leírására, az ORFK szerint ugyanis az ismertté vált bűncselekmények csak egy része befolyásolja a lakosság szubjektív biztonságérzetét. Megpróbáljuk feltérképezni az ország legbűnösebb városait

A távirati iroda annak apropóján kereste meg az ORFK-t, hogy a HVG az Egységes Nyomozóhatósági és Ügyészségi Bűnügyi Statisztika (ENYÜBS) adatainak felhasználásával összeállította a magyar városok kriminalisztikai toplistáját. Eszerint az ország egészét tekintve a megyei joggal rendelkező 23 város közül Békéscsabán regisztrálták tavaly a legtöbb közvádas bűncselekményt. A rablások számát tekintve ugyanakkor Miskolc viszi a prímet, a dunántúli megyeszékhelyek legfertőzöttebbjének számító Pécsett pedig a HVG kimutatása szerint 2007-ben több bűncselekményt követtek el, mint Székesfehérváron és Tatabányán együttvéve.

Hogyan készül a Toplista?
Az egyes városok, települések bűnügyi fertőzöttségének vizsgálatakor hosszabb távú idősorokat kell áttekinteni, hogy az áthúzódó ügyek ki tudják egyenlíteni egymást. Hozzátették: figyelembe kell venni továbbá a vizsgált település földrajzi elhelyezkedését, területének nagyságát, a lakosság számát, összetételét, valamint fel kell mérni a biztonságérzetet befolyásoló körülményeket is, hogy következtetést lehessen levonni a valódi bűnügyi helyzetről.
"Egy város kriminalisztikai fertőzöttségére, a helyi bűnözés jellemzőinek leírására nem elegendő egy kiragadott adat alapján levont következtetés. Az egyes települések értékelésénél figyelembe kell venni azt is, hogy az egységes nyomozóhatósági és ügyészségi statisztika +követő jellegű+, vagyis a nyomozás befejezésekor gyűjti az adatokat a bűncselekményekről és azok elkövetőiről, így előfordulhat, hogy akár több évvel korábban elkövetett bűncselekmény-sorozat miatt kerül valamely település a bűnös városok aktuális toplistájára" - írta az ORFK válaszlevelében.

A rendőrség egyetért a lap megállapításával, hogy "néhány marginális jellegű bűncselekmény-sorozat kétségkívül megdobhatja" egy város bűnügyi statisztikáját. Az ORFK szerint az ismertté vált bűncselekményeknek valóban csak egy részére jellemző, hogy a lakosság szubjektív biztonságérzetét jelentősen befolyásolják. Ilyen például az emberölés és annak kísérlete, a lopás, a zseblopás, a gépjárműlopás, a betöréses lopás - ezen belül is leginkább a lakásbetörés -, a csalás, a rablás, a közterületen elkövetett erőszakos és garázda jellegű bűnesetek.

A rendőrség felhívta a figyelmet arra: vannak olyan bűncselekmények is, amelyek nagy számuk ellenére sem alkalmasak arra, hogy a lakosságban félelemérzetet keltsenek, ilyen például a szerzői vagy szerzői joghoz kapcsolódó jogok megsértése és a különböző okirati bűncselekmények.

A rendőrség a HVG írásával kapcsolatban - amely szerint tavaly "Pécsett több bűncselekményt regisztráltak, mint Székesfehérvárott és Tatabányán együttvéve" - megjegyzi: Pécs tavalyi évre vonatkozó bűnügyi statisztikáját a sorozat jelleggel elkövetett bűncselekmények növelték meg, amikor a tiltott pornográf felvétel készítése miatt indult eljárások száma 101-ről 824-re, a magánokirat-hamisításokszáma  561-ről 1.012-re, a szabálysértési értékre elkövetett csalások száma 80-ról 1.058-ra, a szerzői vagy szerzői joghoz kapcsolódó jogok megsértése esetek száma pedig 427-ről 664-re nőtt. Ugyanakkor a lakosság biztonságérzetét ténylegesen befolyásoló törvénysértések nagy része - mint a szándékos testi sértés, garázdaság, lopás, zseblopás, gépjárműlopás, betöréses lopás, lakásbetörés, zsarolás - inkább csökkenést mutatott.

Az ORFK emlékeztetett arra is: nem elégséges Budapest egyes kerületeit csupán a bűnügyi statisztika adatai alapján összehasonlítani. A belváros, vagyis az V. és VI. kerület magas bűnügyi fertőzöttségének oka például az, hogy a kerületek állandó lakosainak száma viszonylag alacsony, de a belvárosban koncentrálódik a szórakozóhelyek, bevásárló központok jelentős része, ami a bűnözők számára is vonzó terepet jelent.

A rendőrség elismerte, hogy Érd város esetében a vagyon elleni bűncselekmények száma valóban számottevően nőtt tavaly 2006-hoz viszonyítva, de felhívta a figyelmet arra, hogy a szerzői vagy szerzői joghoz kapcsolódó jogok miatti eljárások száma 87-ről 1.733-ra ugrott.

Az 1.187 lopás bűncselekményben befejezett nyomozásból 539-et, az 517 betöréses lopásból 143-at követtek el 2007-ben, a többi jogsértés az ezt megelőző években történt, a folyamatban lévő nyomozásokat pedig az ENYÜBS nem tartalmazza - írta a rendőrség.

Az ORFK megjegyzi: természetesen az erősen romló tendenciákra reagálni kell, vannak olyan jogsértések, amelyek növekedése esetén azonnali intézkedések szükségesek. "Az idei évben például az ORFK-n intézkedési terv készült a színesfém lopás és az autópályán elkövetett trükkös lopások visszaszorítása érdekében" - írta a rendőrség.

Sikkasztott a tatai edzőtábor igazgatója? 
Őrizetben a 25 éves román gázoló 
Szétlopják a fémtolvajok a Kis-Balatont (is)
Kártéríthet az állam a 2006-os zavargások ügye miatt? 
Nem csak a szlovák rendszámosokra szállnak rá 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság A lakáshitelezés padlót fogott tavaly
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 12:57
A lakáshitelállomány tavaly kizárólag az államilag támogatott hitelek miatt bővült, de csak minimális mértékben. Hitelkiváltás gyakorlatilag nem volt - foglalta össze az adatokat a Bank360.hu. 
Makro / Külgazdaság 2024 a Budapest környéki területek ingatlanpiacán is fordulópontot hozott
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:05
Az ingatlanpiaci aktivitással együtt mérséklődött a kiköltözési hullám a fővárosi agglomeráció településein, ahol tavaly 18 százalékkal kevesebb adásvétel zárult, mint az azt megelőző évben.
Makro / Külgazdaság Budapest helyett már a Kreml mellett lakik az amerikaiak által kiebrudalt orosz kémbank
Vég Márton | 2024. április 25. 08:58
Végleg törölték a budapesti címét az orosz hátterű Nemzetközi Beruházási Banknak, egy év kellett hozzá.
Makro / Külgazdaság A benzinárak csökkentésére szólított fel a magyar kormány, szankciókra is kész
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 16:41
Ezt Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter közölte rendkívüli sajtótájékoztatón a Karmelita kolostorban.
Makro / Külgazdaság Medgyessy Péter nem hisz abban, hogy Magyar Péter és csapata nagyon nagy áttörést érne el
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 15:01
Ugyanakkor Magyarország 2002-2004 közötti miniszterelnöke biztos abban, hogy fognak mandátumokat szerezni az európai parlamenti (EP) választáson. Medgyessy Péter szerint Orbán Viktornak nagyon el kéne gondolkodnia azon, hogy itt pár perc alatt megszületik egy ilyen szerveződés, mondván, ez mutatja az emberek gondolkodását és lelkivilágát, erre oda kellene figyelni. Földrengésszerű változást nem vár az exkormányfő, de már néhány EP-mandátum megszerezése is egy figyelmeztetés. Medgyessy Péterrel a Klasszis Klub április 22-ei adásában beszélgettünk.
Makro / Külgazdaság Ez nekünk is jó lehet, megfordult a magyarok fő üzleti partnerének szerencséje
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:51
A vártnál jobban javult az ifo németországi üzleti hangulatindexe áprilisban.
Makro / Külgazdaság Órákon belül dönthet a kormány az újabb üzemanyagár-sapkáról, de addig is van egy jó hírünk
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:29
A benzinért és a gázolajért is kevesebbet kell majd fizetni péntektől. Egyelőre 3, illetve 6 forinttal, de ha a kormány szerdai ülésén rábólint Nagy Márton javaslatára, akkor jóval nagyobb árzuhanás jöhet.
Makro / Külgazdaság Kilőttek a reálbérek, Ön mire költi?
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 08:30
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) reálkereset 9,9 százalékkal nőtt a fogyasztói árak előző év azonos időszakához mért, 3,7 százalékos növekedése mellett.
Makro / Külgazdaság Valami történt az amerikai gazdaságban
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:57
Az amerikai gazdasági aktivitás lassuló ütemben nőtt áprilisban az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) kedden közzétett előzetes értékei alapján.
Makro / Külgazdaság Mit jelez Matolcsy Györgyék lépése?
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:12
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa a várakozásoknak megfelelően 50 bázisponttal, 7,75 százalékra csökkentette az alapkamatot, és a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben mérsékelte.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG