BUX
35 931.52
-0.80%
-291.00
OTP
10 760.00
-1.28%
-140.00
MOL
1 858.00
-0.11%
-2.00
RICHTER
6 795.00
-1.45%
-100.00
MTELEKOM
385.00
+1.18%
+4.00
 
2008. szeptember 14. 12:59

Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szerint egyes statisztikai adatok kiragadása nem alkalmas egy város kriminalisztikai fertőzöttségének leírására, az ORFK szerint ugyanis az ismertté vált bűncselekmények csak egy része befolyásolja a lakosság szubjektív biztonságérzetét. Megpróbáljuk feltérképezni az ország legbűnösebb városait

Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szerint egyes statisztikai adatok kiragadása nem alkalmas egy város kriminalisztikai fertőzöttségének leírására, az ORFK szerint ugyanis az ismertté vált bűncselekmények csak egy része befolyásolja a lakosság szubjektív biztonságérzetét. Megpróbáljuk feltérképezni az ország legbűnösebb városait

A távirati iroda annak apropóján kereste meg az ORFK-t, hogy a HVG az Egységes Nyomozóhatósági és Ügyészségi Bűnügyi Statisztika (ENYÜBS) adatainak felhasználásával összeállította a magyar városok kriminalisztikai toplistáját. Eszerint az ország egészét tekintve a megyei joggal rendelkező 23 város közül Békéscsabán regisztrálták tavaly a legtöbb közvádas bűncselekményt. A rablások számát tekintve ugyanakkor Miskolc viszi a prímet, a dunántúli megyeszékhelyek legfertőzöttebbjének számító Pécsett pedig a HVG kimutatása szerint 2007-ben több bűncselekményt követtek el, mint Székesfehérváron és Tatabányán együttvéve.

Hogyan készül a Toplista?
Az egyes városok, települések bűnügyi fertőzöttségének vizsgálatakor hosszabb távú idősorokat kell áttekinteni, hogy az áthúzódó ügyek ki tudják egyenlíteni egymást. Hozzátették: figyelembe kell venni továbbá a vizsgált település földrajzi elhelyezkedését, területének nagyságát, a lakosság számát, összetételét, valamint fel kell mérni a biztonságérzetet befolyásoló körülményeket is, hogy következtetést lehessen levonni a valódi bűnügyi helyzetről.
"Egy város kriminalisztikai fertőzöttségére, a helyi bűnözés jellemzőinek leírására nem elegendő egy kiragadott adat alapján levont következtetés. Az egyes települések értékelésénél figyelembe kell venni azt is, hogy az egységes nyomozóhatósági és ügyészségi statisztika +követő jellegű+, vagyis a nyomozás befejezésekor gyűjti az adatokat a bűncselekményekről és azok elkövetőiről, így előfordulhat, hogy akár több évvel korábban elkövetett bűncselekmény-sorozat miatt kerül valamely település a bűnös városok aktuális toplistájára" - írta az ORFK válaszlevelében.

A rendőrség egyetért a lap megállapításával, hogy "néhány marginális jellegű bűncselekmény-sorozat kétségkívül megdobhatja" egy város bűnügyi statisztikáját. Az ORFK szerint az ismertté vált bűncselekményeknek valóban csak egy részére jellemző, hogy a lakosság szubjektív biztonságérzetét jelentősen befolyásolják. Ilyen például az emberölés és annak kísérlete, a lopás, a zseblopás, a gépjárműlopás, a betöréses lopás - ezen belül is leginkább a lakásbetörés -, a csalás, a rablás, a közterületen elkövetett erőszakos és garázda jellegű bűnesetek.

A rendőrség felhívta a figyelmet arra: vannak olyan bűncselekmények is, amelyek nagy számuk ellenére sem alkalmasak arra, hogy a lakosságban félelemérzetet keltsenek, ilyen például a szerzői vagy szerzői joghoz kapcsolódó jogok megsértése és a különböző okirati bűncselekmények.

A rendőrség a HVG írásával kapcsolatban - amely szerint tavaly "Pécsett több bűncselekményt regisztráltak, mint Székesfehérvárott és Tatabányán együttvéve" - megjegyzi: Pécs tavalyi évre vonatkozó bűnügyi statisztikáját a sorozat jelleggel elkövetett bűncselekmények növelték meg, amikor a tiltott pornográf felvétel készítése miatt indult eljárások száma 101-ről 824-re, a magánokirat-hamisításokszáma  561-ről 1.012-re, a szabálysértési értékre elkövetett csalások száma 80-ról 1.058-ra, a szerzői vagy szerzői joghoz kapcsolódó jogok megsértése esetek száma pedig 427-ről 664-re nőtt. Ugyanakkor a lakosság biztonságérzetét ténylegesen befolyásoló törvénysértések nagy része - mint a szándékos testi sértés, garázdaság, lopás, zseblopás, gépjárműlopás, betöréses lopás, lakásbetörés, zsarolás - inkább csökkenést mutatott.

Az ORFK emlékeztetett arra is: nem elégséges Budapest egyes kerületeit csupán a bűnügyi statisztika adatai alapján összehasonlítani. A belváros, vagyis az V. és VI. kerület magas bűnügyi fertőzöttségének oka például az, hogy a kerületek állandó lakosainak száma viszonylag alacsony, de a belvárosban koncentrálódik a szórakozóhelyek, bevásárló központok jelentős része, ami a bűnözők számára is vonzó terepet jelent.

A rendőrség elismerte, hogy Érd város esetében a vagyon elleni bűncselekmények száma valóban számottevően nőtt tavaly 2006-hoz viszonyítva, de felhívta a figyelmet arra, hogy a szerzői vagy szerzői joghoz kapcsolódó jogok miatti eljárások száma 87-ről 1.733-ra ugrott.

Az 1.187 lopás bűncselekményben befejezett nyomozásból 539-et, az 517 betöréses lopásból 143-at követtek el 2007-ben, a többi jogsértés az ezt megelőző években történt, a folyamatban lévő nyomozásokat pedig az ENYÜBS nem tartalmazza - írta a rendőrség.

Az ORFK megjegyzi: természetesen az erősen romló tendenciákra reagálni kell, vannak olyan jogsértések, amelyek növekedése esetén azonnali intézkedések szükségesek. "Az idei évben például az ORFK-n intézkedési terv készült a színesfém lopás és az autópályán elkövetett trükkös lopások visszaszorítása érdekében" - írta a rendőrség.

Sikkasztott a tatai edzőtábor igazgatója? 
Őrizetben a 25 éves román gázoló 
Szétlopják a fémtolvajok a Kis-Balatont (is)
Kártéríthet az állam a 2006-os zavargások ügye miatt? 
Nem csak a szlovák rendszámosokra szállnak rá 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Kiderült, mely katások járhatnak a legrosszabbul a szigorítással
Baka F. Zoltán | 2020. július 4. 12:03
Igaza lett Parragh Lászlónak, aki már tavaly belengette, hogy a médiának van miért aggódnia.
Makro / Külgazdaság Az amerikaiak nemzeti ünnepén szólt be Donald Trump
MTI | 2020. július 4. 09:30
Az "amerikai forradalom" eltörlésének szándékával vádolta a Black Lives Matter mozgalom támogatóit az Egyesült Államok elnöke péntek este a dél-dakotai Mount Rushmore mellett elmondott ünnepi beszédében, amellyel megkezdődött a július 4-i nemzeti ünnepi rendezvények sorozata. Donald Trump úgy fogalmazott: ennek a baloldali kulturális forradalomnak a célja az amerikai forradalom eltörlése.
Makro / Külgazdaság Egyre értékesebb az MNB aranytartaléka
Csabai Károly | 2020. július 4. 06:31
A sárga nemesfém drágulásának köszönhetően ma dollárban számolva közel félmilliárdot, euróban kimutatva pedig még ennél is többet fialt a jegybanknak a 2018 őszén jelentősen megnövelt készlet – derül ki Matolcsy György jegybankelnöknek egy parlamenti képviselő írásbeli kérdésére adott válaszából.
Makro / Külgazdaság Fehér és fekete nacionalizmus: Trump alatt tör ki a polgárháború? – A hét videója
Privátbankár.hu | 2020. július 3. 20:01
A Fehér Ház elveszítheti a kontrollt az Egyesült Államokban zajló folyamatok felett, mondta el „A hét videója” rovatunkban Káncz Csaba.
Makro / Külgazdaság Csapatot cserél Macron: már meg is van az új kormányfő
Privátbankár.hu / MTI | 2020. július 3. 17:22
Emmanuel Macron hónapok óta kormányátalakításra készült. Most meglépte.
Makro / Külgazdaság Osztályozniuk kell a szüleiket az Erzsébet-táborozóknak
Kormos Olga | 2020. július 3. 15:59
A járványgörbe ellaposodásával beindultak a táborok, köztük az állami Erzsébet-táborok, ahol egy kicsit furcsa kérdőívet raknak a gyerekek elé, hogy töltsék ki. Egyes tanárok fel vannak háborodva, mások szerint hasznos adatok egy statisztikához, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint jogsértő.
Makro / Külgazdaság A török titkosszolgálat nagy akciója – szoros együttműködésben Iránnal
Káncz Csaba | 2020. július 3. 14:46
Teherán és Ankara több területen egyre szorosabban működik együtt, geostratégiai érdekeik hasonlóak. Megvizsgáljuk együttműködésüket Jemenben, Líbiában, a kurd kérdésben és Izrael kapcsán. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Rejtjeles üzenettel búcsúzott a budapesti német nagykövet
Wéber Balázs | 2020. július 3. 13:14
Volkmar Wenzel videóban köszönt el, amelyben néhány apró utalást is elrejtett. Utódja ma adja át megbízólevelét a magyar államfőnek.
Makro / Külgazdaság Elfogadták a 13. havi nyugdíjat, itt vannak a részletek
Privátbankár.hu | 2020. július 3. 12:36
Pénteken megszavazta a parlament a tizenharmadik havi nyugdíj visszaépítésével összefüggő módosítást. Így jövő februárban kicsit több pénzt visz majd a pénzespostás.
Makro / Külgazdaság Lemondott a francia kormány
MTI | 2020. július 3. 10:51
Ez nem váratlan, mert Emmanuel Macron már kormányátalakításra készült.
Friss
hírlevél