<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Mi lesz, ha nyer az ellenzék? Megfékezhető az infláció?
Mekkora lesz a következő kormány mozgástere?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Király Júliával, az MNB korábbi alelnökével, Márki-Zay Péter tanácsadójával - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. december 16. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Olyan járványügyi szakemberek, mint Falus András immunológus, Rékassy Balázs egészségügyi menedzser, Rusvari Miklós virológus, vagy Duda Ernő immunológus is aláírta azt az felhívást, amelyben a negyedik hullám miatt azonnali intézkedések meghozatalát kéri a döntéshozóktól. 

Közismert magyar járványügyi szakemberek a lakosság és a döntéshozók figyelmét szeretné felhívni azzal a közös felhívással, amelyet a negyedik hullám romló fertőzöttségi és halálozási mutatói miatt állítottak össze. Mint közleményükben írják: 

Sürgős intézkedést kér a döntéshozóktól a magyar járványügyi szakemberek csapata. Fotó: DepositphotosSürgős intézkedést kér a döntéshozóktól a magyar járványügyi szakemberek csapata. Fotó: Depositphotos

A járvány elleni védekezésbe már mindenki belefáradt, de a COVID-19 járvány negyedik hulláma során sem lesznek elkerülhetők a racionális korlátozó intézkedések. Hazánk jelenlegi átoltottsági szintjén a nyájimmunitás kialakulásával egyelőre nem számolhatunk, az ismét erősödő járvány a következő hónapokban több ezer áldozattal jár majd, elsősorban az oltatlanok között. Ezért a következő SOS intézkedéseket javasoljuk kívánatosnak annak érdekében hogy a járvány negyedik hulláma minél kevesebb áldozatot követeljen.

 1. A közösségi közlekedés során, illetve zárt terekben vagy tömegben viseljünk maszkot!
 2. Kerüljük a felesleges személyes érintést (kézfogás, ölelés, puszi), gyakran és alaposan mossunk kezet!.
 3. Amint a légúti fertőzések tüneteit észleljük magunkon, maradjunk távol embertársainktól és végeztessünk antigén vagy PCR tesztet!
 4. A nem oltható gyermekek védelme érdekében az iskolában is valósítsuk meg a maszkviselést!
 5. Az egyre romló hazai járványügyi helyzet miatt a Magyar Orvosi Kamara, illetve a Magyar Tudományos Akadémia ajánlásához csatlakozva felhívjuk az önkormányzatokat, a munkahelyi vezetőket, illetve a közösségi közlekedés, kereskedelmi, szabadidős, oktatási, sport és szórakoztató intézmények vezetőit, hogy saját hatáskörükben támogassák az arcmaszk viselésének minél szélesebb körű elterjesztését! 

Mindent el kell követni a minél magasabb arányú átoltottság érdekében, mégpedig így:

 1. Mindenki, akinek nincs konkrét COVID-19 ellenes vakcina alkalmazására ellenjavallata, oltassa be magát! Segítsük rokonainkat, barátainkat, ismerőseinket ellenérzéseink leküzdésében, tájékozódjanak hiteles forrásból. Magyarázzuk el, hogy a védőoltás okozta potenciális mellékhatások aránya és súlyossága messze-messze elenyésző a betegség okozta veszélyekhez képest, a világon már 6,8 milliárd embert beoltottak. 
 2. A szakmai szervezetek és a civil szféra bevonásával tájékoztassuk a nem oltottakat. Segítsük a nehéz körülmények között élőket kiszálló oltóegységek bevonásával.
 3. A legalább 80 százalékos hazai átoltottság eléréséig nem mellőzhetünk semminemű óvintézkedést.
 4. Javasoljuk a harmadik oltást azoknak, akik legalább 6 hónapja megkapták az utolsó oltást vagy átestek fertőzésen, illetve mindenkinek, akinek bizonyítottan nincs elég antitestje. A 60 felettiek, a túlsúlyosak, a krónikus betegséggel élők, a fokozott kockázatú munkakörben dolgozók számára az ismétlő immunizálás javasolt időpontja a 4. hónap.
hirdetés

A szakemberek szükséges kormányzati intézkedéseket is szeretnének a lakosság védelme érdekében:

 1. Halasszák el, függesszék fel a tömegrendezvényeket!
 2. Írják elő a kötelező maszkhasználatot minden nyilvános zárt térben, illetve minden olyan nyílt terű helyszínen, ahol a megfelelő távolságtartás nem megvalósítható.
 3. Tegyék kötelezővé a hatósági igazolás bemutatását (érvényes védettségi igazolvány vagy friss negatív antigén teszt, PCR eredmény) olyan nyilvános zárt terekben, melyek igénybevétele a mindennapi életvitel során szokásos (pl. éttermek, szórakozóhelyek, edzőtermek, stb).
 4. A szabványos, európai védettségi igazolványt csak a szakmailag előírt oltási sor felvétele után, a védettség kialakulását követően állítsák ki.
 5. Hozzanak létre lakóhely közeli, ingyenes tesztelési pontokat az ország minden részén a fertőzési gócok hatékony felismerésére, a kórokozó szóródásának megakadályozására.
 6. Működtessenek hatékony hatósági karantén rendszert a fertőzöttekre és kontakjaira vonatkozóan. Megengedhetetlen, hogy hazánkban immár egy éve kisebb a karanténban lévő személyek száma, mint a fertőzötteké. A kontaktok eredményes izolálása így pusztán illúzió.
 7. Kötelezzék a szoros COVID-19 kontakttá vált teljesen immunizált személyeket is a kontaktus utáni 5-7. napon a tesztelésre és a negatív teszt-eredmény elkészültéig az egyéni védelmi rendszabályok szigorú betartására.
 8. Az anonimizált járványügyi adatokat rendszeresen, továbbfeldolgozásra alkalmas módon publikálják, megadva a megbetegedettek oltási státusát, az oltás időpontját, a beteg korát, társbetegségeit, az ellátás helyét. Csak a semleges szakértők által megerősített járványadatokra épülően alakítható ki az a társadalmi bizalom, amely elengedhetetlen a járványkezelés sikeréhez, az átoltottság növeléséhez.
 9. 9. Tegyék lehetővé, hogy a sajtó reális képet közvetíthessen a járványhelyzetről. Amennyiben a társadalom nem, csak az egészségügyi ellátók ismerik a járvány valós képét, nem várhatjuk el a kívánatos társadalmi reakciók kialakulását.

A szakemberek felhívásának célja egy újabb, tomboló járványhullám megakadályozása, a nemkoronavírusos egészségügy ellátási kapacitások működőképességének megőrzése, az elkerülhető halálozások megelőzése, ami véleményük szerint csak együtt sikerülhet!

A kezdeményezést aláírói: Duda Ernő immunológus, virológus, Falus András immunológus, professzor emeritus, akadémikus, Petrányi Győző immunológus, professzor emeritus, akadémikus, Rusvai Miklós, virológus, Sarkadi Balázs kutatóorvos, akadémikus, Weltner János orvos továbbá a ’Konszenzus az Egészségért’ civil szakértői csoport számos tagja, úgy mint Balkányi László orvos, az Európai Járványügyi és Betegségmegelőzési Központ korábbi tudásmenedzsere, Cserni István orvos, a Háziorvosok Online Szervezetének társalapítója, Kósa István orvos, egészségügyi menedzser, Lantos Gabriella egészségügyi menedzser, Rékassy Balázs orvos, egészségügyi menedzser, a jelen felhívás kezdeményezője, Török Zsolt orvos, háziorvos, Vályi Péter orvos, Vitrai József népegészségügyi szakértő

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Kedvezőtlen adatok érkeztek a magyar gazdaság egyik szegmenséből
Privátbankár.hu | 2021. december 7. 09:00
2021 októberében az ipari termelés volumene 3,4 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. Munkanaphatástól megtisztítva a termelés 2,7 százalékkal csökkent. A szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok alapján az ipari kibocsátás 2021 szeptemberéhez képest 0,3 százalékkal emelkedett.
Makro / Külgazdaság 150 milliárd dollárra perlik a Facebookot
Privátbankár.hu | 2021. december 7. 08:25
Az Egyesült Államokba és az Egyesült Királyságba menekült rohingyák csoportja beperelte a Facebookot, mivel szerintük az nem tett semmit azért, hogy a rohingyák elleni gyűlöletbeszédet korlátozza 2017-ben, amikor a buddhista többségű Mianmar katonasága népirtást hajtott végre az ország muszlim kisebbsége ellen.
Makro / Külgazdaság Téli olimpia: Peking dühösen reagált az USA diplomáciai bojkottjára
Privátbankár.hu | 2021. december 7. 07:58
Az Egyesült Államok egyetlen diplomáciai képviselőt sem küld a 2022-es téli pekingi olimpiai és paralimpiai játékokra a kínai Hszincsiang-Ujgur tartományban folyó "népirtás és emberiesség elleni bűncselekmények" miatt - jelentette be hétfőn a washingtoni Fehér Ház.
Makro / Külgazdaság Itt a beismerés, hogy még tovább romlott a pénzünk értéke
Privátbankár.hu | 2021. december 7. 06:03
Ezt is elmondta Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke abban az interjúban, amelyben megerősítette, az infláció leszorításáig még hosszú, kiszámítható pályán haladó kamatemelési ciklusra kell készülni.
Makro / Külgazdaság Kezdődik a Nobel-hét – A nagy bankett idén is elmarad
Elek Lenke | 2021. december 6. 20:08
Ma kezdődik és vasárnapig tart a hagyományos Nobel-hét Stockholmban, amelyet a járvány miatt csak részben rendeznek meg digitálisan, részben azonban továbbra is lesznek helyszíni rendezvények. Az idei tervező művészek között van a magyar származású Lara Szabo Greisman is.
Makro / Külgazdaság Kína csúnyán kiszorítja az oroszokat ebben a vetélkedésben
Káncz Csaba | 2021. december 6. 17:11
A közép-ázsiai politikai elitek rájöttek, hogy jobb, ha keblükre ölelik Kínát és finoman távolabb tartják maguktól a Kreml forró leheletét.  Az elitek új tagjaiban változás állt be: a kazah elnök például folyékonyan beszél mandarin nyelven, ráadásul diplomáciai tapasztalatai és kapcsolatai is vannak Kínával.  Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Az utolsó akadály is elhárult, megalakulhat az új német kormány
Privátbankár.hu | 2021. december 6. 16:49
A Zöldek is elfogadták a koalíciós szerződést.
Makro / Külgazdaság Egyre jobban közelít Magyarország felé az omikron
Privátbankár.hu | 2021. december 6. 14:13
Horvátországban is kimutatták az új vírustörzset. 
Makro / Külgazdaság Rekordot döntöttek a fegyvereladások
Privátbankár.hu | 2021. december 6. 13:06
Itt nem érződik a koronavírus-járvány miatti válság.
Makro / Külgazdaság Növekvő profitot remélnek jövőre a nagy autógyártók
Privátbankár.hu | 2021. december 6. 08:04
A világ autóipari vezetői a szektor nyereségének növekedését várják a következő években – derül ki a KPMG Global Automotive Executive Survey éves felmérésből. Bár a szakemberek zöme szerint az iparág képes kezelni a következő nagy technológiai átalakulást, a megkérdezettek több mint fele aggódik az ellátási láncok és a munkaerőhiány miatt. 
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló