<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Olyan járványügyi szakemberek, mint Falus András immunológus, Rékassy Balázs egészségügyi menedzser, Rusvari Miklós virológus, vagy Duda Ernő immunológus is aláírta azt az felhívást, amelyben a negyedik hullám miatt azonnali intézkedések meghozatalát kéri a döntéshozóktól. 

Közismert magyar járványügyi szakemberek a lakosság és a döntéshozók figyelmét szeretné felhívni azzal a közös felhívással, amelyet a negyedik hullám romló fertőzöttségi és halálozási mutatói miatt állítottak össze. Mint közleményükben írják: 

Sürgős intézkedést kér a döntéshozóktól a magyar járványügyi szakemberek csapata. Fotó: DepositphotosSürgős intézkedést kér a döntéshozóktól a magyar járványügyi szakemberek csapata. Fotó: Depositphotos

A járvány elleni védekezésbe már mindenki belefáradt, de a COVID-19 járvány negyedik hulláma során sem lesznek elkerülhetők a racionális korlátozó intézkedések. Hazánk jelenlegi átoltottsági szintjén a nyájimmunitás kialakulásával egyelőre nem számolhatunk, az ismét erősödő járvány a következő hónapokban több ezer áldozattal jár majd, elsősorban az oltatlanok között. Ezért a következő SOS intézkedéseket javasoljuk kívánatosnak annak érdekében hogy a járvány negyedik hulláma minél kevesebb áldozatot követeljen.

 1. A közösségi közlekedés során, illetve zárt terekben vagy tömegben viseljünk maszkot!
 2. Kerüljük a felesleges személyes érintést (kézfogás, ölelés, puszi), gyakran és alaposan mossunk kezet!.
 3. Amint a légúti fertőzések tüneteit észleljük magunkon, maradjunk távol embertársainktól és végeztessünk antigén vagy PCR tesztet!
 4. A nem oltható gyermekek védelme érdekében az iskolában is valósítsuk meg a maszkviselést!
 5. Az egyre romló hazai járványügyi helyzet miatt a Magyar Orvosi Kamara, illetve a Magyar Tudományos Akadémia ajánlásához csatlakozva felhívjuk az önkormányzatokat, a munkahelyi vezetőket, illetve a közösségi közlekedés, kereskedelmi, szabadidős, oktatási, sport és szórakoztató intézmények vezetőit, hogy saját hatáskörükben támogassák az arcmaszk viselésének minél szélesebb körű elterjesztését! 

Mindent el kell követni a minél magasabb arányú átoltottság érdekében, mégpedig így:

 1. Mindenki, akinek nincs konkrét COVID-19 ellenes vakcina alkalmazására ellenjavallata, oltassa be magát! Segítsük rokonainkat, barátainkat, ismerőseinket ellenérzéseink leküzdésében, tájékozódjanak hiteles forrásból. Magyarázzuk el, hogy a védőoltás okozta potenciális mellékhatások aránya és súlyossága messze-messze elenyésző a betegség okozta veszélyekhez képest, a világon már 6,8 milliárd embert beoltottak. 
 2. A szakmai szervezetek és a civil szféra bevonásával tájékoztassuk a nem oltottakat. Segítsük a nehéz körülmények között élőket kiszálló oltóegységek bevonásával.
 3. A legalább 80 százalékos hazai átoltottság eléréséig nem mellőzhetünk semminemű óvintézkedést.
 4. Javasoljuk a harmadik oltást azoknak, akik legalább 6 hónapja megkapták az utolsó oltást vagy átestek fertőzésen, illetve mindenkinek, akinek bizonyítottan nincs elég antitestje. A 60 felettiek, a túlsúlyosak, a krónikus betegséggel élők, a fokozott kockázatú munkakörben dolgozók számára az ismétlő immunizálás javasolt időpontja a 4. hónap.

A szakemberek szükséges kormányzati intézkedéseket is szeretnének a lakosság védelme érdekében:

 1. Halasszák el, függesszék fel a tömegrendezvényeket!
 2. Írják elő a kötelező maszkhasználatot minden nyilvános zárt térben, illetve minden olyan nyílt terű helyszínen, ahol a megfelelő távolságtartás nem megvalósítható.
 3. Tegyék kötelezővé a hatósági igazolás bemutatását (érvényes védettségi igazolvány vagy friss negatív antigén teszt, PCR eredmény) olyan nyilvános zárt terekben, melyek igénybevétele a mindennapi életvitel során szokásos (pl. éttermek, szórakozóhelyek, edzőtermek, stb).
 4. A szabványos, európai védettségi igazolványt csak a szakmailag előírt oltási sor felvétele után, a védettség kialakulását követően állítsák ki.
 5. Hozzanak létre lakóhely közeli, ingyenes tesztelési pontokat az ország minden részén a fertőzési gócok hatékony felismerésére, a kórokozó szóródásának megakadályozására.
 6. Működtessenek hatékony hatósági karantén rendszert a fertőzöttekre és kontakjaira vonatkozóan. Megengedhetetlen, hogy hazánkban immár egy éve kisebb a karanténban lévő személyek száma, mint a fertőzötteké. A kontaktok eredményes izolálása így pusztán illúzió.
 7. Kötelezzék a szoros COVID-19 kontakttá vált teljesen immunizált személyeket is a kontaktus utáni 5-7. napon a tesztelésre és a negatív teszt-eredmény elkészültéig az egyéni védelmi rendszabályok szigorú betartására.
 8. Az anonimizált járványügyi adatokat rendszeresen, továbbfeldolgozásra alkalmas módon publikálják, megadva a megbetegedettek oltási státusát, az oltás időpontját, a beteg korát, társbetegségeit, az ellátás helyét. Csak a semleges szakértők által megerősített járványadatokra épülően alakítható ki az a társadalmi bizalom, amely elengedhetetlen a járványkezelés sikeréhez, az átoltottság növeléséhez.
 9. 9. Tegyék lehetővé, hogy a sajtó reális képet közvetíthessen a járványhelyzetről. Amennyiben a társadalom nem, csak az egészségügyi ellátók ismerik a járvány valós képét, nem várhatjuk el a kívánatos társadalmi reakciók kialakulását.

A szakemberek felhívásának célja egy újabb, tomboló járványhullám megakadályozása, a nemkoronavírusos egészségügy ellátási kapacitások működőképességének megőrzése, az elkerülhető halálozások megelőzése, ami véleményük szerint csak együtt sikerülhet!

A kezdeményezést aláírói: Duda Ernő immunológus, virológus, Falus András immunológus, professzor emeritus, akadémikus, Petrányi Győző immunológus, professzor emeritus, akadémikus, Rusvai Miklós, virológus, Sarkadi Balázs kutatóorvos, akadémikus, Weltner János orvos továbbá a ’Konszenzus az Egészségért’ civil szakértői csoport számos tagja, úgy mint Balkányi László orvos, az Európai Járványügyi és Betegségmegelőzési Központ korábbi tudásmenedzsere, Cserni István orvos, a Háziorvosok Online Szervezetének társalapítója, Kósa István orvos, egészségügyi menedzser, Lantos Gabriella egészségügyi menedzser, Rékassy Balázs orvos, egészségügyi menedzser, a jelen felhívás kezdeményezője, Török Zsolt orvos, háziorvos, Vályi Péter orvos, Vitrai József népegészségügyi szakértő

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Egyre jobban kellene az uniós pénz Magyarországnak - vannak, akik mindent elvennének tőlünk
Privátbankár.hu | 2022. július 7. 08:42
A lengyelek megalkudtak Brüsszellel, de a helyreállítási pénzhez még nem jutottak hozzá - Magyarországnak egyre jobban kellene a pénz, de egyelőre a pletykák szerint csak jobb tárgyalási pozíciót akarunk kicsikarni, előrelépésről nincs szó.
Makro / Külgazdaság Az oroszok újra beüzemelték a mariupoli kikötőt, újabb város felé masíroznak a seregeik - összefoglaló
Privátbankár.hu | 2022. július 7. 06:53
Az ukrán elnök arról beszélt az éjjel, hogyan lövik nyugati nehézfegyverekkel az orosz erőket - az oroszok pedig amerikai fegyverrendszerek kilövéséről adtak hírt. Elkezdődött a háború 134. napja.
Makro / Külgazdaság Egyre dagad a brit belpolitikai botrány - sorra kérik a miniszterelnök lemondását a kormánytagok
Privátbankár.hu | 2022. július 7. 06:26
Boris Johnson még mindig tartja magát, nem hajlandó lemondani - pedig sorbaállnak az irodája előtt a magasrangú kormánytagok, hogy távozásra szólítsák fel.
Makro / Külgazdaság „A benzinár is elszállt” – nyugati szomszédunkban is bedurvult az infláció
Wéber Balázs | 2022. július 7. 05:21
Bár Ausztriában még nem mindenki érzi az energiaár-robbanást, az általános drágulás egyértelmű, az infláció pedig csaknem fél évszázados csúcson van. Helyi magyarok és hivatalos statisztikák segítségével próbáltunk képet alkotni az inflációs helyzetről nyugati szomszédunknál.         
Makro / Külgazdaság Medvegyev atommal fenyegetőzik - Von der Leyen: Európának fel kell készülnie az orosz gáz teljes elzárására - Esti háborús összefoglaló
Privátbankár.hu | 2022. július 6. 19:38
Összefoglalónk az ukrajnai háború 133. napjáról.
Makro / Külgazdaság Meddig kell együtt élnünk a magas inflációval? Lesz még ennél is gyengébb a forint? - Klasszis podcast
Privátbankár.hu | 2022. július 6. 19:23
Hogyan lehetséges az, hogy az MNB egyre feljebb viszi az irányadó kamatát, mégis azt látjuk, a forint csak egyre gyengül? S meddig mehet fel az infláció? Ezekről is beszélgettünk a Klasszis podcastban Virovácz Péterrel, az ING makrogazdasági elemzőjével.
Makro / Külgazdaság Mentőövet dobott a forintnak az MNB
Privátbankár.hu | 2022. július 6. 18:58
Egy-másfél százalékot segített a forint árfolyamán az elért mélyponthoz képest az MNB szerdán délután tett jelzése az egyhetes betéti kamatok további emeléséről.
Makro / Külgazdaság Alig lassult az amerikai szolgáltatóipar növekedése
Privátbankár.hu | 2022. július 6. 17:49
Az amerikai szolgáltatóipari szektor teljesítménymutatói júniusban előző havinál gyengébben, de a vártnál jobban alakultak az ISM és az S&P Global gazdasági kutatóintézetek beszerzésimenedzseri-indexeinek a tanúsága alapján.
Makro / Külgazdaság A digitális euróra 2026 második felétől lehet számítani
Privátbankár.hu | 2022. július 6. 16:07
Jól halad az Európai Központi Bank digitális euró fejlesztési projektje, de bevezetésére 2026 második fele előtt még nem kell számítani - közölte szerdán Burkhard Balz, a német Bundesbank igazgatótanácsának a tagja, aki egyúttal tagja az EKB digitális euró projektjét felügyelő munkacsoportnak is.
Makro / Külgazdaság 2024 - már félnek a következő amerikai republikánus elnöktől
Káncz Csaba | 2022. július 6. 15:49
Tekintettel elődjeinek a régióban elért eredménytelenségére, Biden a biztonság és a kereskedelem területein akarja meggyőzni az ázsiai szövetségeseket. A régiós döntéshozók fejében azonban mindenhol jelen van az aggodalom, hogy 2024-ben újra egy elszigetelődő elnök léphet be a Fehér Házba. Káncz Csaba jegyzete.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG