3p

A Kreml kizártnak tartja, hogy jövőre béketárgyalásokat folytasson Ukrajnával, Zelenszkij minden előkészületet megtett az EU-ba való csatlakozási tárgyalások előtt. Háborús összefoglaló. 

  • A Kreml szerint irreális az az elképzelés, hogy Oroszország 2024-ben Kijev feltételei szerint béketárgyalásokat kezdene Ukrajnával. Egy médiajelentésre reagált, amely szerint Washington egy ilyen forgatókönyvet jósolna. 
  • Oroszország cirkálórakéta-hullámot indított Ukrajna ellen, legalább egy ember életét vesztette és hatan megsebesültek, amint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök arra figyelmeztetett, hogy Moszkva télen mindent meg fog tenni az energiainfrastruktúra elleni támadásaival. 
  • Vlagyimir Putyin bejelentette, hogy indul a 2024. márciusi elnökválasztáson, ezzel az orosz vezető egy lépéssel közelebb kerül az ötödik ciklusához. Putyin szóvivője egy korábbi interjúban azt mondta: "Putyint jövőre újraválasztják a szavazatok több mint 90 százalékával."

Megsérült autó mellett egy lány Harkivban 2023. december 8-án, miután orosz rakétatámadás érte a kelet-ukrajnai várost. Legalább egy ember megsebesült. Fotó: MTI/EPA
Megsérült autó mellett egy lány Harkivban 2023. december 8-án, miután orosz rakétatámadás érte a kelet-ukrajnai várost. Legalább egy ember megsebesült. Fotó: MTI/EPA

  • Az ukrán parlament elfogadta az Európai Unióhoz való csatlakozási tárgyalások megkezdéséhez szükséges négy törvényjavaslatot, köztük a nemzeti kisebbségek jogairól szóló törvényjavaslatot, köztük Magyarország kritikus követelését is, amivel Ukrajna EU-pályázatát ellenzi. Arra számítunk, hogy Ukrajna erőfeszítéseit az Európai Unió vezetői kellőképpen értékelni fogják, és az Ukrajnának tett megfelelő európai ígéreteket teljesíteni fogják” – mondta Zelenszkij. Ukrajna szerinte „mindent megtett, amit elvártak tőlünk” az uniós ajánlások átvételekor.
  • Az Európai Unió vezetői tudják, mennyire „egzisztenciális” az Ukrajnának nyújtott pénzügyi segély, és betartják kötelezettségvállalásaikat – mondta egy magas rangú tisztviselő, alig egy héttel a Kijevnek nyújtott segélyek milliárdjainak mérlegelése előtt. Az EU-vezetők december 14-én és 15-én Brüsszelben tartandó utolsó csúcstalálkozója előtt Magyarország vétózással fenyegetőzik a blokk azon javaslata ellen, hogy 2027-ig 50 milliárd eurós költségvetési segélyt nyújtson Kijevnek.
  • Az EU végrehajtó testülete a jövő héten hagyja jóvá a szankciók alapján befagyasztott orosz vagyonból származó bevételek felhasználásáról szóló törvényjavaslatot, de a francia, német és belga kételyek azt jelentik, hogy Ukrajna egyhamar nem kapja meg a pénzt - közölték tisztviselők és diplomáciai források. 
  • Zelenszkij az EU egységének fontosságát hangsúlyozva kijelentette, hogy Kijevnek nagyobb légvédelemre van szüksége - mindezt a jövő heti kulcsfontosságú csúcstalálkozóra készülve mondta. Az ukrán vezető elmondta, hogy Kaja Kallas észt miniszterelnökkel folytatott beszélgetés során a vezetők „megvitatták az EU Ukrajna számára nyújtott politikai és pénzügyi támogatásának megőrzésének fontosságát. 
  • Az ukrán mezőgazdasági minisztérium 59,7 millió tonnára emelte a 2023-as gabonatermés előrejelzését, mondván, hogy az ország „rekord gabonatermést” produkált. A tárca közleménye szerint a teljes gabona- és olajos magtermés várhatóan eléri a 81,3 millió tonnát. (The Guardian)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Emmanuel Macron: "Minden egyes szavam megfontolt és átgondolt"
Privátbankár.hu | 2024. február 29. 16:52
Emmanuel Macron francia elnök csütörtökön kijelentette, hogy az ukrajnai háborúban javasolt nyugati részvétellel kapcsolatos "minden egyes szava kimért, átgondolt és megfontolt" volt.
Makro / Külgazdaság Megfenyegették Navalnij halottszállítóit
Privátbankár.hu | 2024. február 29. 15:53
Az Európai Parlament csütörtökön kijelentette, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök tehet mind bűnügyileg, mint politikailag Alekszej Navalnij ellenzéki vezető haláláról, amiért felelősségre kell vonni. Holnap temetik Navalnijt.
Makro / Külgazdaság 137 milliárd euró uniós forrás érkezik Lengyelországnak
Privátbankár.hu | 2024. február 29. 15:29
Az Európai Bizottság csütörtökön hivatalosan is jóváhagyta korábban jogállamisági aggályok miatt befagyasztott 137 milliárd euró uniós forrás felszabadítását Lengyelországnak.
Makro / Külgazdaság Lengyelország saját szankciót vethet be Oroszország ellen
Privátbankár.hu | 2024. február 29. 15:02
Lengyelország megfontolja az orosz agrártermékek importtilalmának bevezetését - jelentette be Donald Tusk csütörtökön Varsóban, Evika Silina lett miniszterelnökkel tartott közös sajtókonferenciáján.
Makro / Külgazdaság Egyiptom és Jordánia közleményt adott ki Izrael ma reggeli pusztító incidense után
Privátbankár.hu | 2024. február 29. 14:45
Egyiptom és Jordánia elítéli a segélykérő palesztinok „szégyenletes bűntényének” és „brutális célba vételének” minősített eseményeket.
Makro / Külgazdaság Sri Lanka döntött az orosz és ukrán bevándorlókról
Privátbankár.hu | 2024. február 29. 13:40
Srí Lanka úgy döntött, hogy nem ad ki ingyenes hosszú távú vízumot azoknak az orosz és ukrán állampolgároknak, akik az elmúlt két évben az Indiai-óceáni szigetországban éltek.
Makro / Külgazdaság Izraeli–palesztin konfliktus: felelősségre vonást sürget az ENSZ-főbiztos
Privátbankár.hu | 2024. február 29. 12:58
A gázai háborúban harcoló felek mindegyike követett el háborús bűnöket az ENSZ emberi jogi főbiztosának csütörtöki nyilatkozata szerint, melyben egyúttal az elkövetők felelősségre vonását sürgette.
Makro / Külgazdaság Matolcsy Györgyék valakinek nagyon a tyúkszemére léptek
Privátbankár.hu | 2024. február 29. 10:27
A Magyar Nemzeti Bank 10 millió forint piacfelügyeleti bírságot szabott ki egy magánszemélyre tiltott piaci manipulációnak minősülő tőzsdei kereskedése miatt. Az érintett tiltott módokon manipulálta a tőkepiacot, így adva félrevezető, hamis jelzést a befektetőknek több tőzsdei részvény valós piaci megítéléséről, keresletéről-kínálatáról. Az MNB tiltott piacbefolyásolás bűncselekményének gyanúja miatt feljelentést is tesz a Fővárosi Főügyészségen.
Makro / Külgazdaság Varsó kiutat mutat az elszigetelődött Budapest számára
Káncz Csaba | 2024. február 29. 09:31
A Varsóval kapcsolatos EU-s döntés fontos figyelmeztetés a blokk más kormányai számára is, amelyek a Jog és Igazságosság párt nyolcéves kormányzásához hasonlóan szembeszegültek a közös demokratikus normákkal. Ez elsősorban a magyar kormányt célozza meg. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Tragikusak a demográfiai adatok
Privátbankár.hu | 2024. február 29. 09:06
2024 januárjában több mint 5 ezer fővel csökkent hazánk népessége a Központi Statisztikai Hivatal friss közlése szerint. A halálozások száma 1,1 százalékkal, a születéseké viszont 12 százalékkal esett vissza egy év alatt.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG