<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?
Zöldülő ingatlanok, tippek energetikai korszerűsítéshez!

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Észak-Korea két rövid hatótávolságú ballisztikus rakétát lőtt ki hétfőn Japán irányába, miután Phenjan három nap alatt már a második fegyverteszteléssel reagált Dél-Koreának és az Egyesült Államoknak a csendes-óceáni térségben zajló közös hadgyakorlatára.

Szöul szerint a rakétákat az észak-koreai fővárostól, Phenjantól északra fekvő, az ország nyugati tengerparti részén található városból lőtték ki hétfő reggel. Tokió szerint mindkét rakéta a tengerbe csapódott a Koreai-félsziget és a Japán között található különleges gazdasági területen, de sem légi, sem vízi járműben nem keletkezett kár.

Kim Dzsong Un észak-koreai vezető kilencéves lánya, Kim Dzsu E  még nem folyt bele a politikába. De pár év és megteheti. Fotó: MTI/AP/KCNA/KNS
Kim Dzsong Un észak-koreai vezető kilencéves lánya, Kim Dzsu E még nem folyt bele a politikába. De pár év és megteheti. Fotó: MTI/AP/KCNA/KNS

A japán és dél-koreai értékelések szerint Phenjan rakétái legfeljebb 50-100 kilométeres magasságig jutottak, és becsapódás előtt 340-400 kilométeres távolságot tettek meg. Észak-Korea lépését gyorsan elítélték szomszédos riválisai, Japán pedig az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) azonnali és rendkívüli összehívását kezdeményezte.

Kim Dzsong Un észak-koreai vezető politikailag igen befolyásos nővére már vasárnap további válaszlépésekkel fenyegetőzött Szöul és Washington közös katonai gyakorlata miatt - közölték phenjani hivatalos források.

"A Csendes-óceán hadszíntérként való használata csak az amerikai erők (tevékenységtől) függ - hangsúlyozta Kim Jo Dzsong a KCNA hivatalos észak-koreai állami hírügynökség által vasárnap este kiadott közleményében.

A nyilatkozatot azt követően hozták nyilvánosságra, hogy Phenjan interkontinentális rakétát lőtt ki szombaton. A közleményben további, példanélküli válaszlépésekkel fenyegetőzött az Észak-Korea által "inváziós főpróbának" tartott dél-koreai-amerikai hadgyakorlat kapcsán. Szakértők szerint Phenjan a rakétatesztelésekkel fegyverarzenálját bővíti, amellyel végső soron tárgyalási potenciálját igyekszik növelni az Egyesült Államokkal szemben.

Észak-Korea 2022-ben újabb éves csúcsot állított fel rakétatesztelésben: több mint 70 rakétát lőttek ki a tavalyi év során, és Phenjan elfogadott egy törvényt is, amely lehetővé teszi atomfegyverek megelőző használatát katonai konfliktusok egy sor lehetséges forgatókönyve esetén.

(MTI)

Makro / Külgazdaság Hamarosan terítékre kerülhet a svéd NATO-csatlakozás a törököknél?
Privátbankár.hu | 2023. május 29. 18:56
A hétfő legfontosabb történései röviden.
Makro / Külgazdaság Hoppá, az altatás szexuális hallucinációkat okozhat
Kormos Olga | 2023. május 29. 18:18
Egy eddig ismeretlen kutatás azt vizsgálta, hogy egyeseknél az altatás vagy érzéstelenítés tévesen szexuális emléktöredékeket okozhat, ami hosszú távon pszichés traumákhoz is vezethet.   
Makro / Külgazdaság Nem zárható ki egy háború Oroszország és a NATO között
Privátbankár.hu | 2023. május 29. 16:58
Nem lehet kizárni egy Oroszország és a NATO közti háborút. Amennyiben kitörne, Csehország az első pillanattól kezdve részese lenne - jelentette ki Karel Rehka, a cseh hadsereg vezérkari főnöke hétfőn Prágában egy biztonságpolitikai konferencián.
Makro / Külgazdaság Feszült a helyzet: a NATO békefenntartói is megjelentek Koszovóban
Privátbankár.hu | 2023. május 29. 16:14
Három észak-koszovói településen kezdődött a hétfő reggel a rendőrség és a helyi szerbek közötti összeütközésekkel, a helyzet romlását megakadályozandó a kérdéses helyekre kivonult a NATO parancsnoksága alatt működő koszovói békefenntartó erő, a KFOR is.
Makro / Külgazdaság Ne repüljön, szálljon vonatra! - Komolyan veszik a klímavédelmet Franciaországban
Elek Lenke | 2023. május 29. 14:56
A gallok nem viccelnek, hanem tesznek is a klímavédelemért. Még akkor is, ha óriási üzlet a légi közlekedés. A közelmúltban sokakat meglepett, hogy betiltották a belföldi repülőjáratokat azon városok között, amelyek esetében két és fél óra alatt meg lehet tenni az utat vonattal is.
Makro / Külgazdaság Választás elé állították a spanyolokat
Privátbankár.hu | 2023. május 29. 14:26
Előrehozott parlamenti választásokat jelentett be július 23-ára Pedro Sánchez miniszterelnök hétfőn Madridban.
Makro / Külgazdaság Tovább szárnyal szomszédunk gazdasága
Privátbankár.hu | 2023. május 29. 14:03
A horvát gazdaság teljesítménye 2,8 százalékkal nőtt az első negyedévben az előző év azonos időszakához viszonyítva - közölte első gyorsbecslése alapján a horvát statisztikai hivatal (DZS) hétfőn.
Makro / Külgazdaság Erdogan: ideje a nemzeti álmok érdekében egyesülni
Privátbankár.hu | 2023. május 29. 12:18
Recep Tayyip Erdogan török elnök hétfőre virradó éjszaka Ankarában az elnökválasztás második fordulójának csaknem végleges eredménye alapján bejelentett győzelmére utalva azt mondta, újraválasztásával Törökország, a nemzet minden része, a demokrácia és az ország teljes 85 milliós népessége is nyert.
Makro / Külgazdaság Rekorddöntés kell ahhoz, hogy másfél százalékkal nőhessen idén a GDP? Klasszis podcast
Csabai Károly | 2023. május 29. 11:26
Mi a különbség a technikai és a "sima" recesszió között? Sorrendben a negyedik negyedévben is mínuszos lehet a GDP? Elérhető-e a 1,5 százalékos gazdasági növekedés? Ezekről, valamint az idei és a jövő évi költségvetésről beszélgetett főszerkesztőnk, Csabai Károly az ING Bank vezető makrogazdasági elemzőjével, Virovácz Péterrel.
Makro / Külgazdaság Menekültek ezrei haladnak át Magyarországon
Privátbankár.hu | 2023. május 29. 09:58
Az ORFK napi jelentése.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG