Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A szlovák miniszterelnök arra figyelmeztetett kedden, hogy országa az elsők között fogja kérni Görögországot az euróövezet elhagyására, ha a dél-európai ország nem teljesíti az újabb pénzügyi támogatás feltételeit.

Robert Fico közölte azt is, Szlovákia alapvetően ellenzi, hogy a görög államadósság bármekkora részét is leírják. "Ha úgy látjuk, hogy Görögország eltér kötelezettségeinek teljesítésétől... Szlovákia az elsők között fogja kérni Görögország távozását az euróövezetből" - mondta Fico újságíróknak.

Kemény álláspont a kemény út után

A nemzetközi hitelezők és Görögország között hónapokig tartó tárgyalásokon Szlovákia azon országok közé tartozott, amelyek a legkeményebb álláspontot képviselték. Fico szerint erkölcstelen lenne, ha leírnák a görög adósság egy részét, a görögöknek igenis meg kell fizetniük a múltban elkövetett hibáikért. Szlovákia végigjárta az euróövezeti tagsághoz szükséges kemény utat. Ha a jóval gyengébb gazdasággal rendelkező Szlovákia ezt meg tudta tenni, más országnak is képesnek kell lennie erre - mutatott rá a szlovák kormányfő.

Szlovákia tavaly már megelőzte Görögországot az egy főre jutó hazai össztermék (GDP) tekintetében. Az uniós statisztikai hivatal adatai szerint Szlovákiában az egy főre jutó GDP összege az európai uniós átlag 76 százaléka, míg Görögországban 72 százaléka volt tavaly.

Sokkal jobban keresnek a görögök

A háztartások jövedelmét illetően viszont Görögország messze az 5,4 millió lakost számláló Szlovákia előtt jár. A minimálbér összege Szlovákiában 380 euró, Görögországban pedig 684 euró, míg az átlagnyugdíj 408 euró, illetve 833 euró. Az alacsonyabb megélhetési költségekkel kiigazítva is a görög átlagbér még mindig 25 százalékkal több, mint a szlovákiai.

A 2000-es évek elején a szlovák kormány mélyreható piacbarát reformokat hajtott végre, ideértve a nagyobb privatizációkat, az adórendszer megváltoztatását, a munkaerőpiac szabályozásának rugalmasabbá tételét, a nyugdíjrendszer átalakítását és a nagyobb átláthatóság megteremtését - csupa olyan lépést tett, amelyeket a görög vezetésnek is meg kell tennie. Az új gazdaságpolitika eredményeként nőtt a befektetők száma, fellendült az export és a növekedés, az államadósság mértéke pedig jóval az euróövezeti tagállamok átlaga alatt áll. A reformok árát azonban a lakosság fizette meg, ezért is mutatkozik a túlnyomó többség kevéssé elnézőnek a görögökkel szemben.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Kevesebb vakcinát kapunk a jövő héten
Privátbankár.hu / MTI | 2021. január 17. 10:33
 Erről Müller Cecília beszélt egy ma reggel közölt interjúban.
Makro / Külgazdaság Covid: újabb mélypontra süllyedt az elhunytak száma itthon
Privátbankár.hu | 2021. január 17. 09:51
Az elmúlt 24 órában 77-en hunytak el a koronavírussal öszefüggésben - utoljára november 9-én jelentettek ennél kevesebb áldozatot. A kórházi ellátásra szorulók száma is folyamatosan és jelentősen csökken.
Makro / Külgazdaság Márciusig kétmillió embert oltana be a kormány
MTI | 2021. január 16. 16:38
Ha bejöhetnek az orosz és kínai vakcinák. Ha csak az uniós beszerzésre hagyatkozhatunk, akkor szeptember vége előtt nem lehet feloldani a korlátozásokat - értesült az M1.
Makro / Külgazdaság Armin Laschet nyert a CDU elnökválasztásán
Privátbankár.hu | 2021. január 16. 12:34
Orbán Viktor számára lehetett volna jobb is a választás eredménye.
Makro / Külgazdaság Itt a kínai Sinopharm-KISOKOS
Kormos Olga | 2021. január 16. 11:16
Most már szinte biztosra vehetjük, hogy jön a kínai vakcina Magyarországra, s a beregisztrált emberek akár akarják, akár nem, abból kapnak majd, ami épp van. Például annak a Sinopharmnak az oltóanyagából, melynek két vezetője épp pénteken mondott le tisztségéről. 
Makro / Külgazdaság Egymás után mondanak fel Trump miniszterei
MTI | 2021. január 16. 09:58
Most az egészségügyi miniszter nyújtotta be lemondását.
Makro / Külgazdaság Ha lassan is, de haladunk a korlátozások feloldása felé
Privátbankár.hu | 2021. január 16. 09:30
Több járványadat is biztatóan alakul, de hátradőlni még nem lehet.
Makro / Külgazdaság Tovább él-e a merkeli örökség? Fontos választás lesz ma Németországban - FRISSÍTVE: Megvan a győztes!
Wéber Balázs | 2021. január 16. 05:31
Bár lassan végéhez közeledik a Merkel-korszak, továbbra sem lehet tudni, ki fog majd a német politikát évtizedekig meghatározó kancellár helyébe lépni. Ma némileg tisztulhat a kép, ugyanis új elnököt választ a CDU. A lapunknak nyilatkozó szakértő szerint a verseny a Merkeltől jobbra álló Friedrich Merz, valamint a kancellár irányvonalát követő Armin Laschet között dőlhet el. Előbbi politikust a gazdasági, utóbbit a politikai elit támogatja.
Makro / Külgazdaság Joe Biden új, merész Kína-politikája
Káncz Csaba | 2021. január 15. 18:34
Biden új, Ázsiáért felelős politikai főnöke megértette a délkelet-ázsiai országok legnagyobb félelmét: nem akarnak éles választásra kényszerülni az USA és Kína között. Washingtonból származó értesülésünk szerint Janet Yellen pénzügyminiszter-jelölt az új adminisztráció egyik legbefolyásosabb tagja lesz, márpedig ő korábban kritizálta Trump kereskedelmi háborúját. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság 1900 milliárd dollárt tolnak az amerikai gazdaságba
Király Béla | 2021. január 15. 16:55
Újabb amerikai gazdaságösztönző csomag jön, az elnöki hivatalt hamarosan elfoglaló Joe Biden 1900 milliárd dolláros csomag indítását kezdeményezte. A gazdaságösztönző lépések mellett a járvány megállítása az intézkedéscsomag legfontosabb célkitűzése.
Friss
hírlevél