<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A szlovák miniszterelnök arra figyelmeztetett kedden, hogy országa az elsők között fogja kérni Görögországot az euróövezet elhagyására, ha a dél-európai ország nem teljesíti az újabb pénzügyi támogatás feltételeit.

Robert Fico közölte azt is, Szlovákia alapvetően ellenzi, hogy a görög államadósság bármekkora részét is leírják. "Ha úgy látjuk, hogy Görögország eltér kötelezettségeinek teljesítésétől... Szlovákia az elsők között fogja kérni Görögország távozását az euróövezetből" - mondta Fico újságíróknak.

Kemény álláspont a kemény út után

A nemzetközi hitelezők és Görögország között hónapokig tartó tárgyalásokon Szlovákia azon országok közé tartozott, amelyek a legkeményebb álláspontot képviselték. Fico szerint erkölcstelen lenne, ha leírnák a görög adósság egy részét, a görögöknek igenis meg kell fizetniük a múltban elkövetett hibáikért. Szlovákia végigjárta az euróövezeti tagsághoz szükséges kemény utat. Ha a jóval gyengébb gazdasággal rendelkező Szlovákia ezt meg tudta tenni, más országnak is képesnek kell lennie erre - mutatott rá a szlovák kormányfő.

Szlovákia tavaly már megelőzte Görögországot az egy főre jutó hazai össztermék (GDP) tekintetében. Az uniós statisztikai hivatal adatai szerint Szlovákiában az egy főre jutó GDP összege az európai uniós átlag 76 százaléka, míg Görögországban 72 százaléka volt tavaly.

Sokkal jobban keresnek a görögök

A háztartások jövedelmét illetően viszont Görögország messze az 5,4 millió lakost számláló Szlovákia előtt jár. A minimálbér összege Szlovákiában 380 euró, Görögországban pedig 684 euró, míg az átlagnyugdíj 408 euró, illetve 833 euró. Az alacsonyabb megélhetési költségekkel kiigazítva is a görög átlagbér még mindig 25 százalékkal több, mint a szlovákiai.

A 2000-es évek elején a szlovák kormány mélyreható piacbarát reformokat hajtott végre, ideértve a nagyobb privatizációkat, az adórendszer megváltoztatását, a munkaerőpiac szabályozásának rugalmasabbá tételét, a nyugdíjrendszer átalakítását és a nagyobb átláthatóság megteremtését - csupa olyan lépést tett, amelyeket a görög vezetésnek is meg kell tennie. Az új gazdaságpolitika eredményeként nőtt a befektetők száma, fellendült az export és a növekedés, az államadósság mértéke pedig jóval az euróövezeti tagállamok átlaga alatt áll. A reformok árát azonban a lakosság fizette meg, ezért is mutatkozik a túlnyomó többség kevéssé elnézőnek a görögökkel szemben.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Mi jöhet a NER után? Klasszis Klubunk következő vendége Giró-Szász András lesz
Privátbankár.hu | 2021. október 18. 19:07
Pánik van a Fideszben, vagy teljes a nyugodtság az ellenzéki miniszterelnök-jelölt kiválasztása után? És ki lehet Orbán Viktor utóda? Fontos kérdések, fontos válaszok október 28-án.
Makro / Külgazdaság Megrendült Joe Biden elnöksége: Trump nyerheti a 2024-es elnökválasztást
Káncz Csaba | 2021. október 18. 18:33
Végigvesszük, hogy milyen főbb okok vezettek a Biden kormányzattal szembeni komoly bizalomvesztéshez. A brit fogadóirodák már arra teszik tétjeiket, hogy 2024-ben Donald Trump legyőzi Bident. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Hitelekkel menekül előre Orbán Viktor
Privátbankár.hu | 2021. október 18. 17:37
A magyar kormány továbbra is alkudozik az Európai Unióval az újjáépítési alapból származó összegek kifizetéséről. Eközben viszont más forrásokból próbálnak pénzt bevonni, amivel a mozgásterüket növelik, többek között erről beszélt kollégánk, Király Béla a Trend FM Reggeli Monitor című műsorában.
Makro / Külgazdaság Nem akarnak baloldali fordulatot a német liberálisok
Privátbankár.hu / MTI | 2021. október 18. 16:16
Mindhárom, a kormányalakításban érdekelt párt megerősítette, hogy megkezdődhetnek a hivatalos koalíciós tárgyalások Németországban. A liberálisok szerint az új kormánynak középen kell állnia politikailag.
Makro / Külgazdaság Matolcsy György: új európai mag formálódik
MTI | 2021. október 18. 15:16
Magyarország térségének jövője, hogy az európai jövő térsége legyen - állítja a jegybank elnöke a Magyar Nemzet online kiadásában hétfőn megjelent írásában.
Makro / Külgazdaság A kívülálló, aki veszélyes lehet Orbán Viktorra – felkapta Márki-Zayt a világsajtó
Wéber Balázs | 2021. október 18. 14:38
Németországtól kezdve Nagy-Britannián át Argentínáig beszámolt a külföldi sajtó Márki-Zay Péter előválasztási győzelméről. Az európai értékelések többsége szerint az „outsider politikus” a baloldaliakat, a liberálisokat, valamint az Orbán-kormányban csalódott jobboldaliakat is meg tudta szólítani, és komoly ellenfele lesz Orbán Viktornak a jövő tavaszi parlamenti választásokon.
Makro / Külgazdaság Újabb jelentős drágulás a kutakon: már 560-570 forintba is kerülhet egy liter üzemanyag
Privátbankár.hu | 2021. október 18. 10:24
A világpiaci olajárak emelkedése miatt a Mol szerdán tovább drágítja a kutakon elérhető üzemanyagokat. A benzin literjéért átlagban 5 forinttal kell többet fizetni, immár 496 forintot, míg a gázolaj ára 7 forinttal, 512 forintra megy fel.
Makro / Külgazdaság Hónapok óta nem látott tempóban terjed a koronavírus-járvány Magyarországon
Privátbankár.hu | 2021. október 18. 10:01
Tovább romlott a koronavírus-helyzet: hónapok óta nem látott szintre emelkedett az új megbetegedések száma és a pozitív tesztek aránya is.
Makro / Külgazdaság Satufékezett a kínai gazdaság az energiakrízis, az árvizek és a korona-gócok miatt
MTI | 2021. október 18. 07:44
A második negyedévben még 7,9 százalékos volt a gazdaság növekedése, a harmadikban már csak 4,9.
Makro / Külgazdaság "Gyűlölettel nem lehet legyőzni a gyűlöletet, csak szeretettel" - Márki-Zay Péter nyerte az ellenzéki előválasztást
Privátbankár.hu | 2021. október 18. 06:53
Dobrev Klára elismerte vereségét, és gratulált riválisának.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos