TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Az Iszlám Állam visszaszorítása Szíriában nyár óta igen jól halad, az orosz vezetésű és támogatású kormányhadsereg az ország nagy részét visszaszerezte tőlük. Ebben sokat segített egy, vélhetően az orosz stratégák által kidolgozott, a sztálingrádihoz hasonló manőver. Most egy újabb ilyen körvonalazódik, és a terroristák megint belepottyantak.

Nyár eleje óta felgyorsultak az orosz-szír erők hadműveletei, és látszott, hogy a lakott helyeken nehezebben megy a dolog, a sivatagi részeken viszont alig van akadály. Ez érthető, mivel a lakott részeken figyelemmel kell lenni a polgári lakosságra, márpedig az Iszlám Állam előszeretettel használja őket élő pajzsként. A sivatagban azonban nincs ki mögé bújniuk, így ott nincs menekvés, már a levegőből levadásszák őket.

Az első csel

Szíria keleti fele sivatag, amelyet az Eufrátesz folyó termékeny, sűrűn lakott völgye szel át. Így a nehézségek érthető módon az Eufrátesz mentén jelentkeznek, a többi terület nem nagy kihívás. Különösen nehéz egy nagy városban, szűk utcák, sűrűn lakott részek és romok között boldogulni, ezért a legnagyobb Eufrátesz-menti város, Deir ez-Zor felszabadítására cselt vetettek be. A folyó fölsőbb szakaszán látványosan meggyengítették a védelmet, így az Iszlám Állam harcosai odavonultak, és lelkesen elfoglalták a könnyű terepet, sőt erősítést küldtek oda. Közben az orosz-szír erők frontálisan rátamadtak a meggyengített védelmű városra, és elfoglalták annak környékét. Ez után a bekerített erőket napok alatt felszámolták.

Az újabb trükk

Most megint feltűnt, hogy az Eufrátesztől nyugatra fekvő sivatagi területeken az Iszlám Állam területeket kezdett visszafoglalni. Fel is vetődött a gyanú, hogy ezúttal ügyesen kicsalogatták őket az Eufrátesz alsó folyása mentén megmaradt területeikről a sivatagba. Eközben az orosz-szír erők máris megindították hadműveletüket az Eufrátesz mentén déli irányba, nagyjából 30 kilométert haladtak, és elérték Mayadin városát. Feltehetően innen már tovább haladnak az iraki határig, még kb. 80 kilométert kell megtenniük, és az így bekerített és a sivatagba szorult dzsihádista erőket már könnyen felszámolják.

A baloldali szürke rész az alakuló csapda, fölülről a rózsaszín ék az orosz-szír erők haladása az Eufrátesz mentén. Forrás: liveuamap.com

Végső csapás

Ha ez megtörtént, már csak az Eufrátesz keleti partján maradnak az Iszlám Államnak területei, amelyet elvileg az amerikai haderő által támogatott kurd-arab SDF koalíciónak kell elfoglalni. Nem kizárt, hogy ebben is részt fog venni az orosz-szír erő, hisz ott van Szíria legnagyobb olajmezője, és nem tudni, miben egyeztek meg a nagyhatalmak. Mindenesetre a mostani állás szerint úgy tűnik, hogy Szíriában még az idén véget ér az Iszlám Állam uralma. Lehet, hogy Irakban is, és akkor az egészből már csak egy bázis nélküli terrorszervezet marad.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Már a first lady is arra kéri Donald Trumpot: ismerje el a vereségét
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 18:07
Miközben Donald Trump ma is elcsalt választásról posztolgat a Twitteren, már közvetlen környezetében is egyre többen javasolják neki: ismerje el a vereséget. 
Makro / Külgazdaság PDSZ: a szülők ne vigyék iskolába, óvodába a gyerekeket!
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 17:47
Erősödik a társadalmi nyomás a kormányon: a Pedagógusok Demokratikus Szervezete vasárnapi közleményében arra kéri a szülőket, hogy ne küldjék óvodába, iskolába a gyermekeket.
Makro / Külgazdaság Tényleg vissza kell fizetni négy hónapnyi katát? Itt a NAV válasza
Baka F. Zoltán | 2020. november 8. 15:34
Felröppent a hír, hogy ha nincs számla, nem jár a támogatás a járványhelyzetben. Az adóhivatal válasza árnyalja a képet.
Makro / Külgazdaság Végül ez is eljött: Orbán Viktor gratulált Joe Bidennek
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 11:28
Gratuláló levelet küldött Orbán Viktor miniszterelnök Joe Bidennek - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke vasárnap délelőtt.
Makro / Külgazdaság Lecsap a rendőrség a maszktagadókra - 13 helyet már bezártak
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 11:11
A vasárnap délelőtt közzétett friss koronavírus-statisztikákból nem csak az derült ki, hogy csúcsot döntött az aktív fertőzöttek napi emelkedésének száma: a rendőrségi intézkedéseket is összegezte az operatív törzs tájékoztatása. 13 helyet már bezártak, egy nap alatt 243 maszktagadót csíptek el.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor levelet írt: arra készül, hogy megvétózza az EU költségvetését
MTI | 2020. november 8. 10:41
A mandiner.hu információi szerint a magyar miniszterelnök kész megvétózni az európai uniós költségvetést és a helyreállítási alapot is, amennyiben jogállamisághoz kötik az egyes tagállamoknak szánt források kifizetését. Orbán Viktor miniszterelnök erről levelet is írt az EU német soros elnökségének a portál szerint.
Makro / Külgazdaság Biden elárulta, mi lesz az első dolga megválasztott elnökként
MTI | 2020. november 8. 10:14
Kétpárti együttműködést szorgalmazott és a nemzeti egység fontosságát hangsúlyozta Joe Biden szombat éjjel a Delaware államban lévő Wilmingtonban mondott beszédében, első feladataként pedig a járvány elleni küzdelmet jelölte meg.
Makro / Külgazdaság A hatezret közelíti a kórházban ápolt koronások száma - nagy ugrás az aktív fertőzötteknél
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 09:50
Eddig még sosem nőtt egy nap alatt ekkorát az aktív fertőzöttek száma. Több mint 400-an vannak lélegeztetőgépen, közelíti a 6 ezret a kórházban ápoltak száma.
Makro / Külgazdaság Özönlenek a gratulációk Bidenhez - máris látszik, hogy nagyon nehéz idők jönnek az amerikai-magyar kapcsolatokban
Privátbankár.hu / MTI | 2020. november 8. 08:49
 A világ vezető politikusai gratuláltak a hétvégén Joe Biden demokrata párti elnökjelöltnek és Kamala Harris alelnökjelöltnek az amerikai elnökválasztáson elért sikerükhöz. Aki a republikánus jelöltnek szurkolt, előbb-utóbb az is gratulál a megválasztott elnöknek - Szlovéniában tagadják már csak Trump vereségét. Frissítés: vasárnap késő délelőtt Orbán Viktor is feliratkozott a gratulálók listájára.
Makro / Külgazdaság Joe Biden és Izrael – megjött az első mélyütés
Káncz Csaba | 2020. november 8. 06:04
Joe Biden egy „életképes” palesztin állam megteremtését tűzte ki célul és terveiben kimondottan ellenez bármifajta „egyoldalú cselekvést”.  Izrael az amerikai elnökválasztás napján ledózerolt egy palesztin települést Ciszjordániában.  Káncz Csaba jegyzete
Friss
hírlevél