Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Új törésvonal alakult ki a környezetvédők között az USA-ban egy jelentés nyomán, mely szerint az atomerőművek bezárása megnövelheti az üvegházhatású gázok kibocsátását, és így felgyorsíthatja a klímaváltozást. Ennek az az oka, hogy a leselejtezett nukleáris erőműveket valószínűleg sokkal nagyobb emissziójú szén- és földgázerművekkel pótolnák az Egyesült Államokban. Így most az a furcsa helyzet áll fent, hogy a klímavédők egy része kénytelen volt besorolni az eddig kárhoztatott atomenergia mellé.
Fotó: Getty

Friss és meglepő törésvonal alakult ki a környezetvédők között: egy fontos érdekképviseleti szervezet amellett ágál, hogy az elöregedő atomerőműveket nem bezárni, hanem feljavítani, és üzemben tartani kell az USA-ban. Ennek az ok, hogy az atomerőművek az alacsony széndioxid-kibocsátású energia legnagyobb forrásai az Egyesült Államokban, viszont ha bezárnák az elöregedett komplexumokat, akkor több helyütt sokkal nagyobb emissziójú szén- és földgázerőművekkel pótolhatják őket.

A Union of Concerned Scientists friss tanulmánya szerint az USA atomerőműi harmadának működése nem kifizetődő, illetve az intézmények bezárás előtt állnak. Viszont a szén- vagy földgázerőművekkel való pótlásuk az érdekképviseleti szervezet jelentése szerint 6 százalékos emisszió-növekedést hozhat az Egyesült Államokban.

"Egyre kevesebb időnk van arra, hogy megcsináljuk azt az emissziócsökkentést, amivel elkerülhetnénk a klímakrízis legrosszabb következményeit. Ha elveszítünk egy olyan alacsony széndioxid-kibocsátású energiaforrást, mint az atomenergia, az még a mostaninál is nehezebbé teszi a levegőből való széndioxid-kivonást. Az atomenergiának megvan a maga kockázata, nem tökéletes technológia, de muszáj kompromisszumokat kötni."

- mondta Steve Clemmer, a UCS-tanulmány kutatási vezetője.

Az ENSZ emlékezetes, október elején megjelent klímaügyi jelentése szerint a világ nettó károsanyag-kibocsátásának 2050-re a nullára kell süllyednie, különben az egyre gyakoribbá váló hőhullámok, a szárazság, illetve az extrém időjárás és a tengerszint emelkedése miatt kialakuló áradások következtében az emberiség számára élhetetlenné válik a bolygó. Mindeközben az USA homlokegyenest ellenkező irányba halad, és Donald Trump elnök ki fogja léptetni az Államokat a párizsi klímaegyezményből.

Az USA 60 erőművének közel 100 reaktora elöregedett. 2013 óta 5 erőmű zárt be, melyet a következő nyolc évben újabb 5 követ majd. Az amerikai atomerőműveket azért hagyják lerohadni, mert a földgázerőművek olcsóbban működnek. De az USA alacsony emissziójú energiájának felét az atomenergia teszi ki, ezért ez a trend nagyon aggasztó az károsanyagkibocsátás-csökkentő célok elérésére nézve.

Egyes államok más-más módon fogják pótolni a bezárt atomerőműveket. A kaliforniai Diablo Canyon erőmű 2025-re tervezett bezárása után valószínűleg megújulóenergiát termelő erőművek lépnek a helyébe, de Ohióban és Pennsylvaniában a gyenge tisztaenergia-szabályozások és a földgázgazdagság boítékolja a kevésbé zöld utat, és azt, hogy megugrik majd az emisszió.

Clemmer szerint a fő gond az, hogy bár a megújulók kipótolhatnák az atomenergia által hagyott űr jó részét, nincs elég idő arra, hogy az ENSZ által szükségesnek leírt célt elérjük, és 2030-ig megfelezzük az emissziót. Addig lehetetlen a kellő mértékben elterjeszteni a megújulókat.

Az atom új, barátságos arca

Az atomenergia-ellenesség a környezetvédő csoportok egyik legjelentősebb közös vonása, az erőművek veszélyeinek ecsetelésekor a csernobili és a fukusimai katasztrófát hozzák fel. Az USC nem környezetmentő társaság, és nem is volt soha a nukleáris energia militáns ellensége, az utóbbi időben ráadásul el is kezdték felemelni a hangjukat az atomermőművek nyitvatartása érdekében, mert azoknak is megvan a maguk előnye a klímaharcban. Jelentésük sok környezetvédelmi társaságot arra késztet, hogy felülvizsgálják elutasító nézeteiket az atomerőművek kapcsán.

Az atomenergia egyes ellenzői azonban hajthatatlanok maradnak. Dr. Gregory Jaczko, aki az Obama-kormány alatt volt az USA Nukleáris Regulációs Bizottságának elnöke azt mondta: "A(z) Union of Concerned Scientist modellje nem tükrözi az Egyesült Államok energiapiacának realitásait. A megújulók ára a vártnál gyorsabban esik, és egyes esetekben ezek a legkevésbé drága forrásai az elektromosságnak."

Jaczko szerint minden új atomerőmű felesleges pénzkidobás, helyette Nap- és szélenergiába kéne befektetni:

"Atomenergiát használni a klímaváltozás fékezésére olyan, mint amikor Dorothy útnak indult megkeresni Ózt, hogy repítse haza. Drága, csábító, de csak egy délibáb."

(Guardian)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Három muszlim ország, ahol a politika mozdulni sem tud a katonaság nélkül
Káncz Csaba | 2021. május 13. 18:45
A pakisztáni és egyiptomi hadsereg, valamint az iráni forradalmi gárda gyakorlatilag állam az államban.  A gazdaság egyik legbefolyásosabb szereplőjévé váltak, miközben jóváhagyásuk nélkül a nagypolitika már mozdulni sem tud.  Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Több mint 5 millió uniós polgár maradna Nagy-Britanniában
Privátbankár.hu / MTI | 2021. május 13. 18:07
Ennyien kértek tartós letelepedési engedélyt.
Makro / Külgazdaság Új kutatás: gyakoribbak a mellékhatások, ha keverjük az AstraZenecát Pfizerrel
Privátbankár.hu / MTI | 2021. május 13. 17:44
A tanulmány készítői nem erre számítottak.
Makro / Külgazdaság Fiatal vállalkozókat segítő programot támogat az Indotek Group
Privátbankár.hu | 2021. május 13. 16:03
Idén az Impact Hub Hungary és az Indotek Group közösen szervezi meg a Social Impact Award elnevezésű, közösségépítő és üzletfejlesztési programot, amelynek célja, hogy cselekvésre ösztönözze azokat a fiatalokat, akik érdeklődnek a különböző társadalmi és környezeti témák iránt.
Makro / Külgazdaság Inkább nem lesz, semmint hogy lesz - derült ki a mai Kormányinfón a minimálbér emeléséről
Baka F. Zoltán | 2021. május 13. 14:55
Zűrzavaros a kormányzati kommunikáció a teljes munkaidőben adható legkisebb bérről.
Makro / Külgazdaság 4 százalék feletti inflációt vár a CIB
Csabai Károly | 2021. május 13. 13:04
A bank vezető elemzője, Trippon Mariann ugyanis úgy véli, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) várakozásával ellentétben a fogyasztóiár-index megugrása (áprilisi 5 százalék fölé kerülése) nem átmeneti, hanem tartósabb jelenség. A magyar gazdaság gyors kilábalását pedig még mindig a koronavírus-járvány esetleges újabb hullámai veszélyeztetik leginkább, ám a CIB-nél a GDP idei növekedését így is 4-5 százalék közé várják.
Makro / Külgazdaság Elárulta Gulyás Gergely, mikor kaphatják vissza jogaikat az oltatlanok
Wéber Balázs | 2021. május 13. 11:59
Erről lapcsoportunk kérdésére beszélt a Miniszterelnökséget vezető miniszter.
Makro / Külgazdaság A misztikus R-Kovey néven is gyárt Oroszország vakcinát
Privátbankár.hu | 2021. május 13. 11:37
Az első adag R-Kovey vakcina júniusban készül el Oroszországban, melyben az AstraZeneca oltóanyaga rejtőzik.
Makro / Külgazdaság Gulyás Gergely: május végén megszűnik a korlátozások nagy része
Wéber Balázs | 2021. május 13. 09:51
Erről a mai Kormányinfón beszélt a Miniszterelnökséget vezető miniszter.
Makro / Külgazdaság Építőipar: az alacsony bázis miatt jobb lett az idei március, mint a tavalyi
Privátbankár.hu | 2021. május 13. 09:40
Egy év alatt 4,3, az előző hónaphoz képest 11,5 százalékkal emelkedett az építőipari termelés volumene - jelentette a KSH.
Friss
hírlevél
depositphotos

Legyen Ön is előfizetőnk!

Előfizetőink naponta 4-6 egyedi, máshol nem olvasott,
minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, az első hónapban 390 forintért.