Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

A miniszter egyelőre nem tervez külföldi utat a nyárra, de bízik benne, hogy lehet majd menni. Beszámoló a mai Kormányinfóról a kérdéseink alapján.

A csigatempóban haladó védőoltási program miatt jelenleg beláthatatlan, hogy az oltási terv szerinti lista végén állók, akik a koruk és egészségügyi állapotuk miatt a legkevésbé veszélyeztetett csoportba tartoznak, mikor kerülhetnek sorra. A vakcinázás ütemének a rendelkezésre álló oltóanyagok (valamint az oltópontok befogadóképessége) szab korlátot, márpedig az elmúlt hetekben csak olyan hírek érkeztek, hogy a gyártók nem tudják teljesíteni a szállítói szerződésekben tett vállalásaikat.

Emiatt a 65 év alatti "átlagmagyarok" beoltása hónapokat csúszhat. Csakhogy lehetnek olyan élethelyzetek, amikor az oltottság különösen fontossá válik. Ilyen helyzet például, ha valakinek külföldön élnek rokonai, vagy ott vállalna munkát. Az Európai Unióban körvonalazódik egy terv arra, hogy vakcinaútlevél birtokában megkönnyítsék az oltáson már átesett személyek mozgását. Ez így együtt pedig azt eredményezheti, hogy az érintett csoport versenyhátrányba kerülhet a munkaerőpiacon, illetve mindenki másnál hosszabb türelmi időt kellene elfogadnia a privát szférájában, akár más nemzetek hasonló társadalmi helyzetű csoportjaihoz képest is.

Gulyás Gergely.  MTI/kormany.hu/Botár GergelyGulyás Gergely. MTI/kormany.hu/Botár Gergely

Megoldás lehetne erre a helyzetre, ha az oltást lehetővé tennék a magánegészségügyi szolgáltatóknál. Ez nem lenne példa nélküli: a koronavírus-teszteket is elvégezhették ezek az intézmények, előbb szabadáras, majd hatósági áras díjszabás mellett. Amennyiben az oltási programban is helyet kapnának ezek a szolgáltatók, akkor meghatározott térítési díj ellenében azok is hamar megkaphatnák a vakcinát, akik az államilag megállapított oltási lista végén vannak. Ezzel nem borulna fel az oltási terv végrehajtása, de akinek lehetősége van rá, az önerőből gondoskodhatna a koronavírus elleni védelméről azoknál a szolgáltatóknál, amelyek tudnak oltóanyagot szerezni piaci forrásból (tehát nem az állam által lekötött mennyiségből). A regisztráció, illetve a nyomon követés mellett még biztosítani lehetne a szolgáltatóknál az oltás tényének rögzítését is az állami egészségügyi adatbázisokban.

Erről is megkérdeztük Gulyás Gergely minisztert a mai Kormányinfón. A kérdésünk így hangzott:

- Lehetővé teszik a magánegészségügyi szolgáltatók számára, hogy térítési díj ellenében beoltsák azokat, akik az oltási terv legvégén állnak, és hajlandóak lennének megfizetni a vakcina beadásának árát? A szolgáltatók vásárolhatnak vakcinát a gyártóktól?

A Miniszterelnökséget vezető miniszter ennek az elvi lehetőségét nem zárta ki válaszában. A gyakorlati akadályok közt említette viszont, hogy jelenleg az államokon kívül más nem tud vakcinát szerezni a gyártóktól (utalva ezzel arra, hogy az államok közt is gyilkos verseny van az elegendő mennyiségek beszerzéséért). Hangsúlyozta továbbá, hogy "egyelőre kizárólag állami oltási program létezik, és ezen a sorrenden senki nem tud változtatni, pénzzel előbbre kerülni nem lehet".

PB-vélemény

E válaszból arra tudunk következtetni, hogy a kormány álláspontja szerint semmilyen módon nem lehet eltérni az oltási tervtől, nincsen alternatíva, az oltási terv mellett párhuzamosan nem épülhet ki piaci szolgáltatás (mint történt az egyébként a tesztelések esetében). Az a kitétele, hogy ezen pénzzel előrébb kerülni nem lehet, a kérdésünkből nem levezethető, mi ugyanis nem arra voltunk kíváncsiak, hogy meg lehet-e vásárolni az előbbre jutást a listán (ami vétség lenne), hanem arra, hogy aki nem akarja kivárni a sorát, beadathatja-e magánellátónál a vakcinát.

Mindenesetre úgy tűnik, a vakcina kapacitáskorlátja mellett az állami monopólium megőrzése is lehetetlenné teszi egyelőre a magánszolgáltatók részvételét az oltásban.

Ehhez a témához kapcsolódott második kérdésünk, amely a Pfizer szerződésének megtámadhatóságát firtatta. Lapunk már a múltkori Kormányinfón kérdezte erről a minisztert, aki akkor azt mondta, hogy a szállítások akadozása miatt nem lehet megtámadni az Európai Bizottság és a gyártó közti megállapodást, erről az Emberi Erőforrások Minisztériumának munkatársai is meggyőződtek, amikor e szempontból tanulmányozták a szerződést.

Azóta azonban több uniós tagállam is felháborodását fejezte ki, az olaszok perrel fenyegettek, miközben a gyártók egymás után ismerték ell, hogy csak késve tudnak eleget tenni a szállítási kötelezettségeiknek. Gulyás szerint azonban a kontraktusok megtámadásának lebegtetése pótcselekvés azon kormányok részéről, amelyek a saját népük elégedetlenségével kénytelen szembenézni odahaza. Ezzel szemben a magyar kormány "nem hetente, kapkodva változtatta a szabályokat" - közölte a miniszter, hozzátéve, hogy a Pfizer szerződésével szemben az Európai Bizottság tud fellépni, de a magyar kormány inkább olyan jogérvényestést ösztönözne, ami több vakcinát eredményez. Az Orbán-kormány tehát akkor támogatja a bizottság lépéseit, ha azáltal több lesz és gyorsabban érkezik az oltóanyag.

Más témában, a minimálbér-megállapodásról is küldtünk kérdést a Kormányinfóra. Erre az évre 4 százalékos emelésről született - nem teljeskörű - megállapodás, ami ráadásul éves szinten kisebb, mert először a februári bérekben jelenik meg az emelt összeg. De hogy lesz ebből felzárkózás az ausztriai bérszínvonal 80 százalékára a mostani évtized végére, úgy, hogy közben a térségbeli országokban ennél nagyobb mértékben emelték meg 2021-ben a minimálbért? Ez volt a kérdésünk, amire a miniszter azt válaszolta, hogy ha folytatni tudjuk az eddigi emeléseket, akkor elérjük azt a színvonalat. Alátámasztásul elmondta, hogy 2010 óta a minimálbér közel 130 százalékkal emelkedett, a garantált bérminimum pedig még ennél is jobban, 150 százalékkal.

Végül - részben visszakanyarodva az első témához - azt próbáltuk megtudni a minisztertől, hogy tervez-e külföldi nyaralást nyáron, és készül-e arra, hogy vakcinaigazolványra lesz szüksége az utazáshoz, szállásfoglaláshoz, kulturális programokon való részvételhez. Gulyás Gergely szerint ma nagy optimizmus kell ahhoz, hogy valaki már a nyári utazását tervezze. Ő sem tervezi egyelőre, de reménykedik ebben. Vagyis bízik benne, hogy nyáron lehet menni nyaralni.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Brutálisan sok Pfizer-vakcinát vesz az EU
Privátbankár.hu / MTI | 2021. május 8. 14:14
Már 1,8 milliárd adagra van szerződése.
Makro / Külgazdaság Továbbra sem akar egységes uniós minimálbért a magyar kormány
Privátbankár.hu / MTI | 2021. május 8. 13:22
Szerinte nem célszerű ezt Brüsszelből szabályozni.
Makro / Külgazdaság Beolvasott a vakcinagyártó országoknak Von der Leyen
Privátbankár.hu / MTI | 2021. május 8. 12:04
Az Európai Bizottság elnöke azt üzente a többi közt az Egyesült Államoknak, hogy az EU-hoz hasonlóan lehetővé kellene tenniük az oltóanyagok kivitelét.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor az oltásról beszélt, majd aludt egy gyorsat
Privátbankár.hu / MTI | 2021. május 8. 10:49
Vakcina, oltás, a gazdaság újraindítása, ez itt a legfontosabb téma, mondta az uniós szociális csúcs helyszínén a miniszterelnök. 
Makro / Külgazdaság Covid: negyedéves mélypontra süllyedt a kórházban ápoltak száma
Privátbankár.hu | 2021. május 8. 09:29
Jelenleg 3633 koronavírusos beteg van kórházban. Utoljára február elején volt ennél kevesebb beteg. Az aktív fertőzöttek száma másfél hónapja nem volt ilyen kevés.
Makro / Külgazdaság Szputnyik-vakcinákért lobbizik Kelet-Németország
Wéber Balázs | 2021. május 8. 05:39
A német kormány egyes tartományok nyomására venne az oroszoktól Covid elleni vakcinát, ha azt az Európai Gyógyszerügynökség is jóváhagyja. A Szputnyik Kelet-Németországban népszerű, nem kis részben az NDK-s múlt és az orosz tudományos vívmányok miatt. Egy berlini kormányközeli forrásunk szerint a németek alapvetően a hatalomra és a hatóságokra bízzák ezt a kérdést.
Makro / Külgazdaság A szaúdi titkosszolgálat kritikus tárgyalásai Iránnal és Szíriával
Káncz Csaba | 2021. május 7. 17:26
Rijád napjainkra diplomáciailag sarokba szorult Biden iráni kurzusváltása, a jemeni háború elhúzódása és a libanoni politikai válság miatt.  A szaúdiak most hajlandónak mutatkoznak kiegyezésre az iráni tengellyel Szíriában, miközben Irán mérséklő erővel bír majd a jemeni húszi lázadókra.  Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Horvátország: június végéig be tudják oltani a felnőtt lakosság felét
MTI | 2021. május 7. 14:50
Horvátországban több mint húsz százalékkal csökkent a fertőzöttek száma a múlt héthez képest, és közel 800 ezren kapták meg valamely oltóanyag legalább első adagját - derült ki a válságstáb pénteki sajtótájékoztatóján.
Makro / Külgazdaság A német kormány nem függesztené fel az oltóanyagok szabadalmi jogát
MTI | 2021. május 7. 13:50
Nem függesztené fel az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) okozta betegség (Covid-19) elleni védelemre kifejlesztett vakcinák szabadalmi jogát a német szövetségi kormány.
Makro / Külgazdaság 185 nap után jövő héten ismét indulnak a tervezhető műtétek
Privátbankár.hu | 2021. május 7. 12:32
Az Operatív Törzs mai tájékoztatóján oltásra bíztatták a 16-18 éveseket, illetve arról is szó esett, hogy jövő héten visszaállítják a tervezhető műtéteket.
hírlevél
depositphotos