<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

A csütörtök történései röviden, egy helyen.

 • Kilenc nyugati sorozatvetőt semmisítettek meg az orosz légierő nagypontosságú csapásai: öt amerikai gyártmányú MRLS és két német MARS-II típusút a Zaporizzsja megyei Sevcsenkivszke és Hrihorivszke térségében, a donyecki régióban lévő Illicsivka közelében pedig két amerikai HIMARS-t - közölte a csütörtöki hadijelentést ismertetve Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője. A tábornok szerint precíziós légicsapásuk több mint kilencven lengyel "zsoldost" ölt meg a Harkiv megyei Borivszke közelében.
   
 • Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szerint az ukrajnai konfliktus akár "holnap véget érhet", ha Kijevben meglenne ehhez a politikai akarat. Megismételte, hogy a háború orosz célkitűzései változatlanok maradtak, beleértve Ukrajna "nácitlanítását" és demilitarizálását is. Szerinte Nem járul hozzá a konfliktus megoldásához az Ukrajnát orosz területek elleni támadásra buzdító német kijelentés.
   
 • Hadifoglyokat látogatott meg a Vöröskereszt. A katonák könyveket, tisztálkodószereket, takarókat és meleg ruhát kaptak, és közvetítették nekik családjuk üzenetét. A szervezet munkatársai orosz hadifoglyoknál is jártak. December végéig további ilyen látogatások várhatók. Az ukrajnai háború február 24-i kezdete óta a vöröskereszt elsősorban az ukrán őrizetben lévő orosz hadifoglyokhoz jutott el.

Sírva imádkozott a római Spanyol lépcsőnél. Fotó: EPA/FABIO FRUSTACI
Sírva imádkozott a római Spanyol lépcsőnél. Fotó: EPA/FABIO FRUSTACI

 • Putyin kijelentette: folytatni fogja az ukrán energetikai infrastruktúra elleni támadásokat annak ellenére is, hogy milliókat hagytak már áram és víz nélkül. Az orosz vezető a támadásokat válaszcsapásnak tartja, és azzal vádolja Kijevet, hogy felrobbantotta a Kurszk atomerőmű vezetékeit és nem látta el vízzel Donyecket.
   
 • Oroszország továbbra is arra készül, hogy elfoglalja Kelet- és Dél-Ukrajna azon részeit, melyeket Putyin az országhoz tartozónak tart - közölte Dmitrik Peszkov, a Kreml szóvivője.
   
 • Egy ukrán tisztviselő szerint körülbelül 10 ezer ukrán szolgálatost és nagyjából ugyanennyiukrán civilt tartanak fogva orosz fogdákban. Olekszandr Kononenko, aki az ukrán parlament nevében felügyeli az emberi jogokat azt mondta, a civileket azért tartják illegálisan fogva, mert állítólagos kapcsolatban állnak az ukrán hadsereggel vagy az állammal.
   
 • Robbanások történtek a Zaporizzsja régióban található Berdjanszk légitámaszponton. Három nagy robbanás hallatszott több kisebb mellett az Azovi-tenger partján fekvő város közelében.
   
 • Az orosz védelmi minisztérium szerint az orosz csapatok harcászati gyakorlatokon vesznek részt Fehéroroszországban. A minisztérium által közzétett videókon az látható, hogy orosz katonák hófelszerelésben edzenek tankok közelében téli környezetben.
   
 • Ferenc pápa megtörve és sírva imádkozott Ukrajna békéjéért hagyományos karácsonyi látogatása során a római Spanyol lépcsőnél. A Reuters szerint a pápának félbe kellett szakítania a beszédét, fél percig nem tudta azt folytatni a remegése miatt. Amikor folytatni tudta, még mindig remegett a hangja.
   
 • Az ukrán külügyminiszter szerint az ENSZ-szel együttműködve biztonsági zónát hoznak létre a Zaporizzsja atomerőmű körül.
   
 • Az orosz erők már több mint 1000 rakétát lőttek ki Ukrajna elektromos hálózatára, mely a jelentős károk ellenérem még mindig működik.

 

Makro / Külgazdaság Elkezdték odaadni az orosz oligarchák lefoglalt pénzét az ukránoknak
Privátbankár.hu | 2023. február 4. 16:55
Az USA-ban most először járultak hozzá, hogy egy orosz oligarcha lefoglalt vagyonából Ukrajna újjáépítését támogassák. Újabb fogolycserére került sor a háborúzó felek közt - összefoglaló.
Makro / Külgazdaság Betelt a pohár a magyar orvosoknál: nem viszik tovább a rossz egészségügyi rendszert a hátukon
Privátbankár.hu | 2023. február 4. 15:02
Nem viszik hátukon tovább a rossz egészségügyi rendszert az orvosok: rendkívüli közgyűlésen döntöttek erről szombaton. Követeléseket fogalmaztak meg, és azt javasolják az orvosoknak: ne írják alá az új ügyeleti szerződéseket, helyezzék letétbe feladatellátási szerződéseik, önkéntes többletmunkájuk felmondását.
Makro / Külgazdaság Újabb ország küld Leopard harckocsikat Ukrajnába
Privátbankár.hu | 2023. február 4. 13:14
Portugália Leopard 2 típusú harckocsikat küld Ukrajnának - közölte Antonio Costa miniszterelnök. Igaz, először rendbe kell hozni őket.
Makro / Külgazdaság Kovács Gergely: az EU nem arra lett kitalálva, hogy olyan szereplők legyenek benne, mint Magyarország
Székely Sarolta | 2023. február 4. 11:41
Kétéves születésnapját ünnepeli most az Mfor.hu és a Privátbankár.hu online rendezvénye, a Klasszis Klub. Ezúttal Kovács Gergely, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt társelnöke volt vendégünk, akivel a következő évi választások mellett beszélgettünk a közbeszerzésekről, uniós pénzekről és az ellenzék állapotáról is.
Makro / Külgazdaság Légiriadó: egész Ukrajnában megszólaltak a szirénák
Privátbankár.hu | 2023. február 4. 11:04
Légiriadót rendeltek el szombat reggel Ukrajna egész területén - derült ki a lakosság értesítésére szolgáló hivatalos forrásokból
Makro / Külgazdaság Dagad a botrány: újabb kínai kémballont észleltek Amerika fölött
Privátbankár.hu | 2023. február 4. 09:36
Egy második kínai léggömböt észleltek pénteken, ezúttal Latin-Amerika felett - közölte az amerikai védelmi minisztérium.
Makro / Külgazdaság Minden eddiginél nagyobb hatótávolságú fegyvereket kap Ukrajna az amerikaiaktól
Privátbankár.hu | 2023. február 4. 09:08
Három számjegyű a bizonyítékok száma, amit a német ügyészség összegyűjtött az orosz háborús bűnökről. Az USA nagy hatótávolságú rakétákat küld, Franciaország és Olaszország légvédelmi eszközöket. Összefoglaló a háború 346. napjának elején.
Makro / Külgazdaság Erős üzenetet küldött Kína az USA-nak: Oroszországgal vannak
Privátbankár.hu | 2023. február 4. 08:31
Tovább mélyült a kölcsönös politikai bizalom Oroszországgal azt követően, hogy Ma Csao-hszü kínai külügyminiszter-helyettes a héten az országba látogatott és találkozott Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel - jelentették be Pekingben szombaton.
Makro / Külgazdaság EU-s ársapkákat húznak az orosz olajtermékekre
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 20:04
Magyarország is megszavazta. 
Makro / Külgazdaság Norvég légvédelmi rendszert semmisítettek meg az oroszok
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 19:38
Az orosz-ukrán háború 345. napjának főbb történései röviden. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG