BUX
35 050.92
-1.25%
-444.00
OTP
9 720.00
+0.21%
+20.00
MOL
2 000.00
-1.96%
-40.00
RICHTER
6 760.00
-2.59%
-180.00
MTELEKOM
384.00
-0.13%
+0.00
 
2019. október 11. 16:20

A kormány igyekszik a botrányt "karanténban" tartani, amit egyrészt jelez, hogy az illetékesek folyamatosan Borkai Zsolt magánügyként kommentálják az esetet. Emellett semmiféle vizsgálat nem várható az ügyben, Gulyás Gergely miniszert szerint amit láttunk a videókon, azt lehet finanszírozni a polgármester jövedelméből.

Orbán Viktor miniszterelnök (j3), valamint Achim Heinfling, az Audi Hungaria Zrt. igazgatóságának elnöke (b), Peter Kössler, az Audi AG termelésért felelős igazgatótanácsi tagja (b2, háttal) és Borkai Zsolt, Győr polgármestere (j2, háttal). Mellettük Lőre Péter, az Audi Hungaria kommunikációs és kormánykapcsolati igazgatója (b3) és Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára (b4). (Fotó forrása: MTI Fotó/ Miniszterelnöki Sajtóiroda / Botár Gergely)

Napok óta lázban tartja a közvéleményt Borkai Zsolt győri polgármester botránya. A blogos beszámolók, fotók, videók tanúsága szerint befolyásos győri üzletemberek valamint hölgyek társaságában múlatta az időt a fideszes politikus egy jachton az Adrián.

A botrány azonban nem csak a szexről szól, annál több kérdést vet fel, hogy milyen gazdasági összefonódások, pénzmozgások kötik össze a "Love Boat" utazóközönségét. A sajtó egyre mélyebbre ássa magát a győri pénzügyi elit üzleti ügyeit illetően, a szálak a város ipari területeitől messzire, a Brit Virgin-szigetekig vezetnek (hvg.hu).

Időközben feljelentések is születtek, ebben az ellenzéki pártok - Jobbik, Demokratikus Koalíció - az igazán aktívak. E feljelentések arra alapoznak, hogy a horvátországi törvények tiltják egyebek mellett a prostitúciót, a kábítószer fogyasztást.

Előrelépés lenne, ha a korrupciós, pénzügyi machinációs vádakra is elfogadható válaszok születnének. Erre alkalmas lenne például egy jövedelemvizsgálat, amely tisztázni tudná, hogy valóban tetemes összegek vándoroltak külföldi bankszámlákra, melyek forrása a győri ingatlanügyletek, egyéb üzleti megállapodások.

A csütörtöki Kormányinfón ezért azzal a kérdéssel fordultunk Gulyás Gergely miniszterhez, hogy jelen helyzetben elvárható-e a kormánytól, illetve az adóhivataltól, hogy jövedelemvizsgálatot kezdeményezzen, illetve indítson Borkai Zsolttal és Rákosfalvy Zoltánnal (aki a legbefolyásosabb helyi ügyvéd, az Audi gyár bővítésével összefüggésben az ő érdekeltségén keresztül történt a földterületek értékesítése) szemben.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter válaszát szó szerint idézzük:

"Miért kellene ezt tenni? Amit mindannyian láttunk, abból én olyan következtetést nem tudok levonni, hogy valaki, akinek van egy megyei jogú polgármesteri jövedelme, illetve egyébként olimpiai járadékot kap, abból ez ne lehetne finanszírozható."

Erre emlékeztettük a minisztert, hogy a polgármester nevét Maldív-szigeteki offshore érdekeltségekkel, bankszámlákkal hozták összefüggésbe.

A miniszternek erre a válasza a következő volt: "Minden ilyen vádat ki lehet vizsgálni, de ismerjük a választás előtti utolsó kampányhetet, ilyenkor ha bármi történik, ami közérdeklődésre tart számot, akkor egy politikai katasztrófaturizmus is megindul és a legképtelenebb állítások is elhangzanak. Ezeket először bizonyítani kell. Nem javaslom azt, hogy hatósági eljárásokkal próbáljuk bizonyítani a politikai vádakat, mert az szerintem elég súlyos következményekkel járna az ország egészére nézve."

Állampolgári kezdeményezésre a NAV-nak el kellene indítania a vizsgálatot - tettük fel a következő kérdést.

Ez volt a válasz: "A NAV-nak a saját eljárási szabályai szerint kell eljárnia. Hogyha olyat lát, ami gyanúra ad okot, akkor el kell járnia, ha nem lát, akkor nem kell. Ebbe nem kell politikai oldalról beleszólni, semmilyen formában."

Ami a jövedelmi viszonyokat illeti, Borkai Zsolt polgármesteri fizetése tavaly havi bruttó 983 ezer forint volt, ami kiegészült 263 200 forint olimpiai járadékkal a Népszava szerint (mi egy 2018-ban leadott vagyonnyilatkozatot láttunk az említett összegekkel, amit az Átlátszó publikált, részletesen leírva, milyen procedúra útján lehetett csak hozzájutni a dokumentumhoz). Márpedig a jacht bérléséhez kéthavi fizetésre volt szükség a napilap szerint.

Győr város honlapján egyébként a tisztségviselőket bemutató oldalon Borkai Zsolt neve alatt jelenleg semmilyen tartalom nem érhető el.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Irán és Izrael a kibertérben vetélkedik – lebénult a kikötő
Káncz Csaba | 2020. május 24. 16:59
Napjainkban a geopolitikai csatározások egyik központi eleme a kritikus infrastruktúrák megbénítása. Az izraeli kibertámadást követően az iráni kikötő legalább három napra teljesen lebénult, számítógépei elsötétültek, a kapuk előtt feltorlódtak a teherautók, ahogyan a kikötőben veszteglő hajók is elzárták az utat a tenger felé.  Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Ötből négy fertőzött könnyen átvészeli a koronavírust
Privátbankár.hu | 2020. május 24. 13:18
Június másodikától ismét lehet használni az iskolaépületeket, például kiscsoportos oktatásra, ennek nincs felső létszáma. Az Operatív Törzs mai tájékoztatóján elhangzott az is, hogy a koronavírus-fertőzöttek 80-85 százaléka meg sem betegszik, vagy magától meggyógyul.
Makro / Külgazdaság Indulnak a misék a franciáknál, jön az alapjövedelem a spanyoloknál
Privátbankár.hu | 2020. május 24. 10:01
Két hónapos szünet után újraindulhattak a misék Franciaországban, miután egyre inkább visszaszorul a járvány. Spanyolországban júniustól bevezetik az alapjövedelmet. Nemzetközi összefoglalónk következik.   
Makro / Külgazdaság 486-ra nőtt a koronavírusos elhunytak száma itthon, de egyre kevesebb az aktív fertőzött
Privátbankár.hu | 2020. május 24. 07:22
Életét vesztette újabb 4 krónikus beteg.
Makro / Külgazdaság A túlélés a tét – súlyos hatással lehet a vírusválság a lelki egészségre
Wéber Balázs | 2020. május 24. 06:07
Olaszországban ötből négy embernek külső segítség kell ahhoz, hogy lelkileg megbirkózzon a koronavírus-járvány következményeivel. Nem csak a bezártság okozott és okoz megterhelést, hanem a létbizonytalanság, a megélhetés elvesztése is. Többen öngyilkosok lettek, ez azonban csak a jéghegy csúcsa.
Makro / Külgazdaság Itt a vége: becsődölt az egyik legnagyobb autókölcsönző
Privátbankár.hu | 2020. május 23. 19:20
A világ egyik legrégibb autókölcsönző cége is áldozatul esett a koronavírus-járványnak: a Hertz amerikai és kanadai cége nem bírt az adósságával.
Makro / Külgazdaság Alapjövedelmet kapnak a spanyolok és beindulhat a turizmus
MTI | 2020. május 23. 17:08
A spanyol kormány szerint már túl van a nehezén az ország, júniustól alapjövedelmet kapnak a háztartások és júliustól fogadják a külföldi turistákat is.
Makro / Külgazdaság Nem mindenki kér a német-francia mentőcsomagból
MTI | 2020. május 23. 15:37
Olcsó hitelekkel lendítenék fel az európai gazdaságot az osztrák-svéd-dán-holland négyes, amelyek elutasítják a német-francia terveket.
Makro / Külgazdaság Palkovics László: Már egymillió emberen segített a kormány
MTI | 2020. május 23. 13:30
Palkovics László innovációs miniszter szerint már legalább egymillió emberen segítettek valamilyen formában, de a közmunkás is több lehet.
Makro / Külgazdaság Soros kitart az örökké fizetendő hitel terve mellett
Privátbankár.hu | 2020. május 23. 12:39
Soros György, a magyar származású milliárdos egy holland lapnak adott nyilatkozatot, ahol megismételte az örökjáradék kötvényes tervét, amely szerinte kiránthatná az Európai Uniót a mostani gazdasági válságból. Más kérdés, hogy számos európai politikus, így Orbán Viktor is határozottan ellene van az ötletnek.
hírlevél