<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén - nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2022 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

Egy elvesztett meccs címmel közölt összehasonlító elemzést a Business24.ro román üzleti portálon arról, hogyan viszonyult Románia és Magyarország a Nemzetközi Valutaalap (IMF) hitelezési feltételeihez.

Egyetlen forgatókönyv veszélyeztetheti az IMF-fel kötendő megállapodást, nevezetesen a háztartások terheinek növelése a bankok megadóztatása helyett - idézi a szerző Rogán Antalt, a Fidesz frakcióvezetőjét, hozzátéve: ezt a "csodálatos, gyarmatosítóellenes" álláspontot sajnos nem Romániában, hanem Magyarországon fogalmazták meg  -írja elemzésében Ilie Serbanescu, makrogazdasági szakértő.

Orbán Viktor miniszterelnök egyértelműen kimondta, mindent megtesz azért, hogy Magyarország ne váljon gyarmattá, ezzel szemben Bukarestben sem a jobboldali, sem a baloldali politikusok nem merik kiejteni a gyarmat szót, holott Románia sokkal közelebb került ahhoz, hogy gyarmattá váljon, mint Magyarország - írja az elemző.

Ilie Serbanescu szerint Romániában a válságkezelés terhei kizárólag a lakosságot sújtják - a bércsökkentés, nyugdíjbefagyasztás és áfaemelés révén - és megvédik azokat a bankokat, amelyek megfontolatlan hitelpolitikájukkal 90 százalékban felelősek a válság előidézéséért. Ezzel szemben Budapest a pénzintézeteket és nyugati kereskedőláncokat is igyekszik bevonni a közteherviselésbe. Serbanescu szerint nem csoda, hogy egy ilyen különutas politika az Európai Bizottság és az IMF ellenállásába ütközik.

Lehet nem szeretni, de el kell ismerni, hogy Orbán Viktor egy nagyon bonyolult világgazdasági helyzetben országa és nemzete egy figyelemre méltó újrapozícionálásával próbálkozik, és ezt nem konjunkturális, kapkodó módon, hanem átgondolt és következetes program alapján teszi. A program egyes elemei sokakat zavarnak, mert szembemennek az európainak nevezett megoldásokkal - állapítja meg a szerző.

Serbanescu szerint Magyarország úgy döntött, nem teljesíti többé feltétel nélkül a nyugat-európai multik kívánságait, mert az országnak is kell, hogy legyen valami haszna ezek terjeszkedéséből. Ezzel szemben Románia az állam gazdasági szerepének a gyengítését, gyakorlatilag a megszűnését választotta, így már képtelen bármilyen stratégiát megvalósítani, mert ennek eszközeit átengedte a külföldi tőkének - véli az elemző.

A magyar-román gazdasági versenynek szerepe kellene, hogy legyen a jövőnk alakulásában. De nem lesz, mert ezt a versenyt Magyarország már megnyerte: már most is rendelkezik 30-50 évnyi előnnyel, ami a fejlettségét illeti, és a két ország által meghozott stratégiai döntések ezt a különbséget csak növelni fogják - vonja le a következtetést a román makrogazdasági szakértő.

Ilie Serbanescu az egyik legismertebb román gazdasági elemző, a gazdasági televízió-műsorok gyakori szereplője, a Román Közgazdász Társaság alelnöke, a jobboldali Ciorbea-kormány reformügyi minisztere (1997-1998) volt.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Meglepő ok hátráltatja az ukrán ellenoffenzívát, dagad a Waters-botrány
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 25. 19:46
Ez történt ma az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.
Makro / Külgazdaság Alapjaiban rázza meg Európát a mai olasz választás
Káncz Csaba | 2022. szeptember 25. 18:05
Az ország nemzetközi hitelessége hosszú távú kihívás Olaszország számára, tekintettel a politikai instabilitás történetére. Bár az eredmény lefutottnak tűnik, az olasz választók hozzávetőleg 40 százaléka még nem döntötte el, hogy melyik pártra szavaz. Avagy szavazzon-e egyáltalán a csillagászati szintű energiaszámlák felett érzett apátia közepette. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság A nap képe: Orbán Viktor barátai, akik átvehetik Olaszország irányítását
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 25. 17:01
Ma tartják a parlamenti választásokat a dél-európai országban.
Makro / Külgazdaság Mi köze az Eiffel-toronynak Putyinhoz?
Elek Lenke | 2022. szeptember 25. 15:01
Ki hitte volna akárcsak egy éve, hogy Putyin miatt rövidebb ideig lesz kivilágítva a világ leghíresebb tornya, turisztikai látványossága? Márpedig ettől a héttől az Eiffel-torony egy órával korábban lekapcsolja a díszkivilágítást a háború miatt életbe léptetett energiatakarékossági intézkedések részeként. 
Makro / Külgazdaság Mit gondolnak az oroszok a mozgósításról? Videó
Wéber Balázs | 2022. szeptember 25. 13:01
Erre kereste a választ az 1420 nevű orosz YouTube-csatorna a főváros, Moszkva és a dél-uráli Cseljabinszk utcáin.
Makro / Külgazdaság Az Airbnb-ből élő nők jóval kevesebbet keresnek, mint a férfiak
Kormos Olga | 2022. szeptember 25. 12:01
Egy széleskörű felmérésből az az érdekesség derült ki, hogy a női tulajdonosok átlagosan 30 dollárral olcsóbban adják ki egy éjszakára az ingatlanjaikat, mint a férfi lakástulajok.
Makro / Külgazdaság Lázongásoktól tartanak Németországban a brutális drágulás miatt
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 25. 10:46
A koronavírus-járvány kezelése elleni radikális tüntetések sorozatához hasonló tiltakozó mozgalom indulhat el Németországban az energiaválság és az általános drágulás miatt.
Makro / Külgazdaság Elárulta Szijjártó Péter, miért találkozott Lavrovval
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 25. 08:48
Magyarország energiaellátásának biztosításáról és a paksi atomerőmű bővítéséről is egyeztettek. Szerinte fontos a párbeszéd.
Makro / Külgazdaság Orosz rakétaeső zúdult ukrán városokra
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 25. 07:59
Ez történt az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.
Makro / Külgazdaság Moszkva nem hisz a könnyeknek – hisztéria lenne csupán a mozgósításra adott reakció?
Elek Lenke | 2022. szeptember 25. 05:44
Dmitrij Peszkovnak, az orosz elnök sajtótitkárának szavait idézi a Kommerszant című népszerű orosz online napilap, miszerint "józannak és megfontoltnak kell lenni" a mozgósítás kérdéseivel kapcsolatban.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG