1p
Néhány terrorizmus ellenes kijelentését már sajnálja a leköszönő amerikai elnök. Hiba volt azt mondani, hogy "kerítsék elő Oszama bin Ladent, élve vagy halva"
George Bush leköszönő amerikai elnök utólag sajnálja néhány olyan kijelentését, amelyet a terrorizmus elleni küzdelemmel kapcsolatban tett az évek során.

A CNN amerikai hírtelevíziónak adott nyilatkozatában Bush kijelentette, hogy jobb lett volna lenyelni néhány megjegyzését az iraki lázadásról, illetve Oszama bin Ladenről, az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat vezetőjéről.
Az egyik ilyen, utólag megbánt nyilatkozatának nevezte, hogy nem sokkal a 2001. szeptemberi Amerika-ellenes terrortámadások után azt mondta, kerítsék elő Oszama bin Ladent "élve vagy halva". Helyénvalónak találja azokat a bírálatokat, amelyeket azért kapott, mert az iraki lázadókról azt mondta, hogy tüntessék el őket a föld felszínéről.


Megjelent a "Times" jövő nyári száma
"Vége az iraki háborúnak", "Busht hazaárulással vádolják", "Elfogadták a nemzeti egészségbiztosítási tervet" - ezekkel a címekkel osztogatták szerdán New Yorkban a The New York Times hamis, 2009. július 4-re keltezett számát.
A számos háborúellenes, emberjogi, környezetvédő, gazdasági igazságosságot követelő szervezet által kiadott 14 oldalas lap pontos mása a valódi napilapnak, azonos betűtípussal és tördeléssel, de a következő nemzeti ünnep napjára keltezték. A címlapon napfényes égen katonákat és felszereléseket szállító helikopterek fényképe az Irakba felvonultatott amerikai katonák kivonását illusztrálja.
"Első interjújában, amelyet azóta adott, hogy hazaárulás címén vádat emeltek ellene", George Bush volt amerikai elnök a 60 perc című televíziós műsorban kijelenti, hogy teljes tévedésben volt Irakot illetően. "Nagy hiba volt odamenni" - ismeri el a lap szerint Bush, aki bejelenti, hogy személyesen indul Oszama bin Laden, az al-Kaida terrorhálózat fejének felkutatására.
Bush sajnálja azt is, hogy 2003 májusában, alig több mint egy hónappal az iraki háború megkezdése után az Abraham Lincoln repülőgép-hordozó fedélzetén tartott beszéde félreértelmezhető volt. "Feladat végrehajtva" - ez a felirat szerepelt a Bush háta mögött látható transzparensen, miközben több ezer katona előtt arról beszélt, hogy Irakban véget értek a nagyobb harci cselekmények, amelyekben az Egyesült Államok és szövetségesei kerekedtek felül.

Bár Bush nem nyilvánította ki sem a győzelmet, sem az iraki háború befejezését, sokan úgy gondolták, hogy az elnök szerint a háború befejeződött. "Nem ezt gondoltam, mégis rossz üzenetet küldtünk (a transzparenssel)" - mondta Bush a CNN-nek kedden New Yorkban a felújított, múzeumként működő Intrepid repülőgép-hordozón, miután azt felavatta.
   
Beszélt arról is, hogy csalódással töltötte el John McCain republikánus elnökjelölt választási kudarca, ugyanakkor Barack Obama győzelmét jónak tartja az ország számára. Elmondta, hogy a hatalom átadása, január 20. után visszatér Texasba, és talán idővel könyvet ír a Fehér Házban eltöltött nyolc évéről, azokról a körülményekről, amelyek közepette "nehéz döntéseket" kellett hoznia. "Azt akarom, hogy az emberek megismerjék az igazságot, és megtudják, milyen is a Fehér Ház ovális irodájában ülni" - fejtegette Bush, aki minden idők legalacsonyabb népszerűségi mutatójával távozik hivatalából.

Mit hoz Obama a részvénypiacoknak? 
Nem pénztárcájukra hallgattak a gazdag amerikaiak
Bush berágott a szivárogtatás miatt 
Obama a föld alól is előkeríti bin Ladent 
Autóipari mentőövet vár Bushtól Obama
Washingtonban ki kell találni az új világrendet  

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Előfizetőink máshol nem olvasott, higgadt hangvételű, tárgyilagos és
magas szakmai színvonalú tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Korlátlan hozzáférést adunk az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz is, a Klub csomag pedig a hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmazza.
Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Keményet mondott Szijjártó Péter a harmadik világháborúról
Privátbankár.hu | 2024. október 17. 17:12
Magyarország kitart azon álláspontja mellett, hogy Ukrajna NATO-csatlakozása túl van a vörös vonalon, ez ugyanis a harmadik világháború kirobbanását eredményezné - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter
Makro / Külgazdaság Az MNB alelnöke ismét felébresztette a forintot
Privátbankár.hu | 2024. október 17. 16:34
Az MNB nem csak októberben szüneteltetheti a kamatcsökkentéseket - mondta Virág Barnabás, a jegybank alelnöke.
Makro / Külgazdaság Újabb kamatvágás az EKB-tól - mit szólt hozzá a forint?
Privátbankár.hu | 2024. október 17. 15:03
Ezúttal 25 bázisponttal csökkentettek. A hírre a magyar fizetőeszköz is erősödött, és egy pillanatra benézett 400 forint alá az euró. 
Makro / Külgazdaság Erre is csak irigyek lehetünk az osztrák sógorokra
Privátbankár.hu | 2024. október 17. 14:51
Ausztriában a fogyasztói árak éves növekedése az előzetes becsléssel összhangban 1,8 százalékra, 2021 februárja óta a legalacsonyabbra csökkent szeptemberben az előző havi 2,3 százalék után - derült ki az osztrák statisztikai hivatal végleges adataiból.
Makro / Külgazdaság Újramatekozzák a nyugdíjakat, 134 ezer forint a minimum Szlovákiában
Privátbankár.hu | 2024. október 17. 11:11
A nyugdíjasok több csoportjának járandóságát is újraszámolja a szlovákiai nyugdíjfolyósító intézet. Ennek eredményeként az is előfordulhat lesznek, akiknek emelkedni fog a nyugdíjuk.
Makro / Külgazdaság Reális a magyar kormány 2032-es terve? Ellentét alakulhat ki Orbán Viktor és Szijjártó Péter között?
Privátbankár.hu | 2024. október 17. 10:34
A külügyminiszter még erősebbre fűzné az oroszokkal az energetikai kapcsolatokat, miközben Orbán Viktor a gazdasági terveiben energiafüggetlenségről álmodozik. A megjelölt 2032-es időpontra az orosz orientációtól függetlenül is irreális ez az elképzelés.
Makro / Külgazdaság Kiderült a BYD titka: egy igazi nagyágyúval szövetkezett
Privátbankár.hu | 2024. október 17. 09:55
A világ legértékesebb cége, az amerikai Apple és a Szegeden építkező kínai BYD az elmúlt évtizedben titokban együttműködött egymással az autóakkumulátorok fejlesztésében.
Makro / Külgazdaság Oroszországnak két választása van?
Privátbankár.hu | 2024. október 17. 07:21
Oroszország hosszabb távon vagy Európához csapódik, vagy Kína vazallusa lesz – véli egy Kremlben dolgozó tisztviselő. A jelenlegi oligarchák örökösei vélhetően az előbbiben lesznek érdekeltek.
Makro / Külgazdaság Mi történik? Ismét emelkedett az Egyesült Államokban jelzáloghitelek kamata
Privátbankár.hu | 2024. október 16. 15:53
Az Egyesült Államokban zsinórban a harmadik héten emelkedett a 30 éves jelzáloghitelek kamata az október 11-én záródott héten - ismertette az amerikai jelzáloghitelező bankok szövetsége (Mortgage Bankers Association of America - MBA) szerdán.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktorék előkaptak egy új csodafegyvert - Gulyás Gergely be is jelentette
Privátbankár.hu | 2024. október 16. 13:33
A Kormányinfó keretében ismertették a kormány új gazdaságvédelmi akciótervét. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG