<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Van élet az orosz gázon és olajon túl? Tényleg lehetetlen teljesen elszakadni Moszkvától? Elzárhatja Putyin a gázcsapot?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Holoda Attila energetikai szakértővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. május 26. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Miközben csökkent a munkanélküliek száma szeptemberhez képest, addig a foglalkoztatottak is kevesebben lettek. Ez pedig csak egy dolgot jelenthet.

A Központi Statisztikai Hivatal pénteken közölt statisztikája egész ritka és furcsa fejleményekről árulkodik a hazai munkaerőpiacon. Egyrészt az örömteli fejlemény, hogy a munkanélküliek száma szeptemberhez képest 23 ezer fővel 199 ezerre mérséklődött. Igaz, a jelenlegi állapot még mindig némiképp rosszabb, mint volt egy évvel ezelőtt, de a számok legalább javulást mutatnak. Az viszont már beárnyékolja az optimistának ható képet, hogy havi szinten a foglalkoztatottak száma is mérséklődött az adatok szerint. Szeptemberhez képest 31 ezerrel lettek kevesebben, 4,451 milliót közölt októberre a statisztikai hivatal.

Ez az egyirányú folyamat egyébként nem túl gyakori jelenség, mivel optimális esetben a két adatsor ellentétes irányokban mozog. Hisz logikus, ha a munkanélküliek száma mérséklődik, az annak eredménye, hogy munkát találtak az addig állást keresők. Jelenleg azonban úgy csökkent a munkanélküliek száma, hogy a foglalkoztatás nemhogy nem stagnált, de nagyobb számban mérséklődött is.

Ez a folyamat pedig arra enged következtetni, hogy a statisztika által mérhető számban voltak azok, akik úgy döntöttek, kivonulnak a munkaerőpiac aktív szegmenséből. Vagyis sem dolgozóként, sem munkát keresőként nem azonosítják magukat. Ennek alapesetben több oka is lehet a kilátástalanság, esélytelenség érzésétől kezdve az egészségügyi, családi okokig. Jelenleg azonban a koronavírus-járvány miatt bevezetett újabb, őszi korlátozások is hatottak a folyamatokra. A KSH is megjegyzi, elsősorban azoknak a száma növekedett az inaktívak körében, akik az ismételten bevezetett korlátozások miatt nem kerestek állást.

Így pedig a munkaerőpiac újbóli szűkülése kezdődött el, ám ez várhatóan a korlátozások enyhítésével párhuzamosan változni fog. Nem számíthatunk arra, hogy nagyon hosszú távon ilyen folyamatok jellemeznék a munkaerőpiacot.

Ezt a feltevést támasztja alá a statisztika gazdaságilag inaktívak számára vonatkozó része is. Havi változást nézve 53 ezer fős az emelkedés mértéke, aminek hatása még a háromhavi - hagyományosan közölt - átlagban is megmutatkozik. Augusztus-október vonatkozásában

  • egy közel féléves csökkenő trendet megtörve az inaktívak 9000-rel lettek többen, 2,73 millióan voltak,
  • a gazdaságilag aktívak száma ugyanilyen mértékben mérséklődött.
  • A foglalkoztatottak száma 4,482 millió volt, 3000-rel kevesebb az előző időszaknál,
  • a munkanélküliek száma pedig 6000-re csökkent, 202 ezren voltak háromhavi átlagban.

A KSH tájékoztatása szerint egyébként háromhavi átlagban a közfoglalkoztatottak és a külföldön dolgozók is kevesebben lette. Előbbiek száma 17 ezerrel, utóbbiaké pedig 25 ezerrel lett kevesebb.A foglalkoztatási ráta a 15-74 éves korosztályban 60,5 százalék volt, ez megegyezik az előző időszakival, és 0,4 százalékponttal alacsonyabb az egy évvel korábbinál. A munkanélküliségi ráta 4,3 százalék lett a korábbi 4,4 után, 2019 azonos időszakához képest pedig 0,8 százalékponttal magasabb.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Biden elnök Tokióban – drámai mozgások Ázsiában is
Káncz Csaba | 2022. május 23. 15:37
Ma Ausztrália, India és az Egyesült Államok nemzeti vezetői Tokióba érkeznek a negyedik Quad Vezetők Csúcstalálkozójára. Kína idegesen figyeli a találkozók gyakoriságát – mindössze 14 hónap alatt a vezetők már 4 alkalommal egyeztettek. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Már a 2022-es előirányzat több mint 80 százalékánál jár az államháztartási hiány
Privátbankár.hu | 2022. május 23. 12:16
Az államháztartás önkormányzatok nélkül számolt, úgynevezett központi alrendszere 326,2 milliárd forint hiánnyal zárt áprilisban.
Makro / Külgazdaság Joe Biden beszólt: Kína most tényleg kiakadhat?
Privátbankár.hu | 2022. május 23. 11:06
Az Ázsiában tartózkodó amerikai elnök nem is annyira finoman üzent Kínának.
Makro / Külgazdaság Jön egy kis csökkenés a gázolaj piaci áránál
Privátbankár.hu | 2022. május 23. 10:51
Az üzemanyagok egyik felét érinti a csökkenés. 
Makro / Külgazdaság Olajembargó: a németek sem várnának Magyarországra?
Privátbankár.hu | 2022. május 23. 10:06
Az embargót így is, úgy is be kell vezetni – legalábbis a német alkancellár szavai erre utalnak.
Makro / Külgazdaság Ukrán-lengyel vasúttársasággal menthetik ki az Ukrajnában ragadt gabonahegyeket?
Privátbankár.hu | 2022. május 23. 09:05
A lengyel elnök, Andrzej Duda Kijevben járt tegnap, a tárgyalás azonban gazdasági szempontból még érdekesebb volt, mint politikailag.
Makro / Külgazdaság Joe Biden fontos kijelentést tett
Privátbankár.hu | 2022. május 23. 08:26
Úgy tűnik, hogy az amerikai elnöknek részben sikerült elintéznie, amiért Ázsiába jött.
Makro / Külgazdaság Két magyarországnyi embernek azt mondták, hogy dolgozzon otthonról
Privátbankár.hu | 2022. május 23. 08:07
Koronavírus-ügyek, kínai módra.
Makro / Külgazdaság Romlik a hangulat: ismét aggódik a munkanélküliség miatt a magyar lakosság
Privátbankár.hu | 2022. május 23. 07:31
Májusban az előző havinál pesszimistábbak lettek a vállalkozók és a lakosság is.
Makro / Külgazdaság Befagyasztott vagyonok: odacsaptak az osztrákok az orosz oligarcháknak
Privátbankár.hu | 2022. május 23. 07:06
Jelentős összeget fagyasztottak már be a szankciók részeként.
hírlevél
Ingatlantájoló